Home » Franse regio's » Provence » 10 Mooiste bezienswaardigheden in de Provence

10 Mooiste bezienswaardigheden in de Provence

Bezienswaardigheden in de Provence

De Provence is een prachtige en populaire vakantiebestemming in Frankrijk. Je kunt er van alles vinden. Zo heb je mooie natuurgebieden zoals de Luberon en de Camargue en gezellige steden zoals Avignon en Marseille. Overal vind je uitgestrekte lavendelvelden, mooie meren en lange rivieren. Ook kun je lekker gaan kajakken in de Gorges du Verdon of snorkelen bij de Calanques. Er is zoveel te zien en te beleven! Plan dus die reis naar de Provence en zorg dat je deze 10 bezienswaardigheden niet mist.


1. Avignon

Avignon is een prachtig stad gelegen aan de oever van de Rhône. De stad is rijk aan cultureel en historische erfgoed en er is dan ook van alles te zien. Het hoogtepunt is misschien wel het Palais des Papes. Dit paleis is tijdens een periode van 30 jaar gebouwd door de pausen die toen in Avignon verbleven. Het moest dienen als zowel een paleis en een fort. Tegenwoordig bevindt zich hier een museum en kun je diverse vertrekken in het paleis bekijken. Ook de Pont Saint-Bénézet is een bekend bouwwerk in Avignon. Het is een brug uit de middeleeuwen en er zijn nu nog maar een paar bogen over. Er bevindt zich hier ook een museum met alle informatie over de brug en het bekende liedje “Sur le pont d’Avignon”. Avignon is daarnaast één van de weinige steden waar je nog steeds de originele stadsmuren kunt vinden. Het is het dan ook zeker waard om hier langs te lopen en de poorten en torens die je onderweg tegenkomt goed te bekijken. Vanuit Avignon is het ook nog mogelijk om de bekende brug, Pont du Gard, te bezoeken en hier kun je onder andere onderdoor kajakken.

2. Mont Ventoux

Deze berg is de hoogste berg van de Provence en wordt daarom ook wel “De reus van de Provence” genoemd. Mont Ventoux is 1909 meter hoog en is dus een flinke klim. De berg is erg populair onder fietsers en wandelaars en er zijn dan ook diverse routes. Eenmaal bovenaan gekomen, heb je prachtig uitzicht richting de Mont Blanc, Avignon en het dal van de Rhône. Het beste uitzicht vind je bij de Sommet du Mont Ventoux aan de zuidkant, want je kunt hier eindeloos ver uitkijken over de diverse gebieden van de Provence. Op de zuid helling van de berg vind je nog lavendelvelden, wijngaarden, bossen en een maanlandschap. Op de noord helling is het veel ruiger en ligt er in de winter ook een dik pak met sneeuw.

3. Gorges du verdon

De Gorges du Verdon wordt gezien als de mooiste gorges in Frankrijk. De kloof is in totaal 25 kilometer lang en soms wel 700 meter breed. Erdoorheen loopt de rivier de Verdon en deze rivier heeft prachtig turquoise water. De kliffen zijn veelal van wit krijtrots met groene begroeiing en al deze kleuren bij elkaar, zorgen voor een prachtig plaatje. Bij de gorges kun je vooral veel leuke actieve dingen doen. Zo kun je een kajak of kano huren om de kloof eens van onder te observeren of je kunt gaan raften op de wildere delen van de rivier. Er zijn ook vele kilometers aan wandel- en fietspaden. Die vind je zowel aan de onderkant van de kloof als aan de bovenkant. Voor de vogelliefhebber is dit ook een uitstekende plek, want je kunt hier namelijk de zeldzame vale gier spotten.

4. Marseille

Marseille is een stad die de laatste jaren weer helemaal in opkomst is. Het ligt in het zuiden van de Provence aan de kust en is dus ook een havenstad. De haven Le Vieux Port is dan ook het middelpunt van de stad. Bij deze mooie, oude haven komen alle straten samen en kun je talloze lekkere restaurantjes en cafeetjes vinden. De wijk Le Panier is ook zeker een bezoekje waard. Dit deel van de stad is het enige overblijfsel van het oude Marseille en het is hier dan ook prachtig. Er zijn overal kleine straatjes met hoge huizen met kleurrijke gevels. Daarnaast vind je overal kleine boetiekjes en restaurantjes en dit maakt het een gezellige en trendy wijk. Voor een mooi uitzicht over de stad, moet je bij de Notre-Dame de la Garde zijn. Deze basiliek ligt op een heuvel aan de rand van de stad en vanaf hier kun je zowel de stad als de zee bewonderen. Als je even klaar bent met het lopen door de stad, kun je natuurlijk ook een dagje op de vele stranden liggen. In Marseille is er een enorme variëteit in stranden. Zo zijn er kiezel- en zandstranden en kleine en grote stranden.

5. Calanques

De Calanques liggen vlak naast Marseille en zijn dus ook goed vanuit daar te bezoeken. Dit gebied, het Massif des Calanques, bestaat uit nauwe inhammen omringd door hoge witte kliffen. Vaak bevindt zich in de inham een strandje waar je kunt zwemmen in de azuurblauwe zee. De bekendste calanque in dit gebied is de Calanque d’En-Vau. Deze is erg mooi met loodrechte wanden omringd door rotsen en groene bossen. Vanuit het stadje Cassis kun je hier heen rijden en de auto op een parkeerplaats zetten. Vanuit daar kun je wandelen naar de Calanque. Pas wel op, want de weg is erg steil en dus niet geschikt voor elke wandelaar. In veel van de calanques is het ook mogelijk om watersporten te beoefenen of te gaan snorkelen. Bekijk ook de mooiste plekke van Calanques!


6. Luberon

Dit mooie gebied bestaat uit het Parc Naturel Régional du Luberon. Bij dit park hoort onder andere het bergmassief Luberon, de uitlopers van de bergen van de Vaucluse en het dal van de Apt. Het bergmassief Luberon is een uitstekende plek om te wandelen. Dit gebied bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de Petit Luberon en hier zijn de toppen niet hoger dan 700 meter. Het landschap wordt gekenmerkt door ravijnen en diepe kloven en je vindt hier ook veel mooie dorpjes zoals Oppède-le-vieux. Het tweede deel is de grande luberon. Hier zijn de toppen hoger, met de Mourre Nègre op 1125 meter als hoogste punt. Deze berg kun je beklimmen en vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over het hele park. In het Parc Naturel Régional du Luberon vind je ook een grote diversiteit aan dieren- en plantensoorten en kun je veel fietsen en wandelen. De Luberon staat ook bekend om zijn talloze kleine idyllische dorpjes met stenen huisjes zoals Gordes en Roussillon. Deze dorpjes liggen tussen het mediterrane landschap met wijngaarden en lavendelvelden.

7. Gordes

Dit prachtige dorpje bevindt zich op een steile rots aan de rand van het Plateau de Vaucluse. Doordat Gordes tegen een rots is aangebouwd, zijn er terrassen met gebouwen op verschillende hoogtes. Dit maak het erg fotogenieke en bijzonder om te bezoeken. Overal in Gordes vind je kleine, smalle straatjes met schattige huisjes en overal veel groen. Ook heb je een prachtig uitzicht op het omliggende mediterrane landschap. Er zijn veel boetiekjes en kraampjes te vinden waar je handgemaakte spullen en lekkere producten kunt kopen. Er bevindt zich ook een kasteel in Gordes. Dit kasteel oogt van de buitenkant vrij sober maar is aan de binnenkant prachtig versierd. Het is dan ook zeker de moeite waard om binnen een kijkje te nemen. Gordes is erg populair geworden onder de toeristen en is dus ook helemaal afgeladen met mensen in de zomer. Het is dus slim om dit dorp te bezoeken in het voor- of naseizoen.

8. Het klooster de Sénanque

Dit klooster is een echte plek voor rustzoekers. Het ligt namelijk verscholen in een kloof in een voor de rest onbewoond gebied. Het klooster is goed te bereiken vanuit Gordes en je kunt er op reservering een rondleiding krijgen van een Franse gids. Je kunt dan de verschillende ruimtes bekijken en het sobere leven van de monniken observeren. Het is daarnaast altijd mogelijk om zelf de kerk te bekijken en je kunt soms zelfs een dienst bijwonen. De omgeving van het klooster is ook prachtig, want het ligt namelijk tussen de lavendelvelden en groene bossen. Je kunt hier dus heerlijk wandelen en even de drukte van de toeristische plekken ontvluchten en de natuur van de Provence bewonderen.

9. Arles

Arles is een prachtige stad met een indrukwekkend architecturaal erfgoed. Zo vind je er oude gebouwen gemaakt door Kelten en Romeinen en modernere gebouwen in allerlei stijlen. De straten zijn schilderachtig mooi en waren bijvoorbeeld ook inspiratie voor schilderijen van Vincent van Gogh. Ook vind je in deze stad veel cultureel en historische erfgoed en het is dus een interessant stadje om te bezoeken. Het hoogtepunt in de stad is toch wel het amfitheater. Dit theater is in de eerste eeuw gebouwd door de Romeinen en is erg indrukwekkend. In de middeleeuwen werd dit theater gebruikt als een soort woonwijk en werden er huizen binnen geplaatst. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor shows en voorstellingen, waaronder stierengevechten. Ook moet je zeker de tijd nemen om door de binnenstad te wandelen langs de Boulevard des Lices en de Rue Porte-de-Laure. Hier vind je talloze cafeetjes en terrasjes en is er op zaterdagochtend een leuke markt.

10. Camargue

De Camargue is een prachtig moerassig natuurgebied aan de middellandse zee. Er is hier een bijzonder ecosysteem waardoor er een enorme diversiteit aan planten- en diersoorten heerst. Je vindt hier bijvoorbeeld grote groepen flamingo’s, hordes stieren en bovenal wilde paarden. Je kunt hier dus prachtig wandelen en deze diverse flora en fauna bewonderen. Het landschap bestaat uit uitgestrekte vlaktes met soms een mooi meer tussendoor. Het is ook zeker een aanrader om het museum van de Camargue te bezoeken. Hier leer je veel over het ontstaan van het natuurpark en over de verschillende soorten dieren die hier leven.

Enthousiast geworden?


Over Francis Garlich

Avatar
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Momenteel volgt Francis de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Bekijk ook

Klassieke ratatouille uit de Provence

Het gerecht ratatouille komt van oorsprong uit de Provence en smaakt heerlijk op warme dagen. Hier lees je ons favoriete recept voor het bereiden van een klassieke Franse ratatouille.