Saint Germain en Laye Yvelines shutterstock 278384138, Bezienswaardigheden in Yvelines

10 Prachtige bezienswaardigheden in Yvelines

Wat te doen in Yvelines?

Yvelines is een mooi departement gelegen in de regio Île-de-France. Het departement wordt gekenmerkt door mooie natuur, pittoreske dorpen en historische kastelen en abdijen. Zo moet je zeker een kijkje nemen in het Parc Naturel Régional de la Haute Vallée de Chevreuse, waar je prachtig kunt wandelen en fietsen. Ook het Kasteel van Versaille bevindt zich in het departement en is natuurlijk één van de hoogtepunten van Frankrijk. De dorpjes Marly-le-Roi en Saint-Germain-en-Laye staan vol met bezienswaardigheden en Rambouillet mag je ook niet missen. Kortom, je kunt er van alles zien en doen! Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Yvelines.

Parc Naturel Regional de la Haute Vallee de Chartreuse Yvelines shutterstock 728273749, Bezienswaardigheden in Yvelines

1. Parc Naturel Régional de la Haute Vallée de Chevreuse

Het Parc Naturel Régional de la Haute Vallée de Chevreuse is een prachtig natuurpark gelegen in de Yvelines, vlakbij Parijs. Het park wordt gekenmerkt door groene heuvels, dichte bossen en schattige dorpjes. In het park kun je prachtig wandelen en genieten van alle rust en ruimte. Daarnaast kun je er ook veel historische bezienswaardigheden vinden zoals het Château de Dampierre en het Château de Breteuil. In het Château de la Madeleine bevindt zich het parkhuis, waar je alle informatie kunt vinden over de wandelpaden en de natuur.

Hotel tip! Hôtel de la Chapelle is een gezellig 3-sterrenhotel gelegen in het natuurpark. Het hotel bevindt zich in een pittoresk pand met grote tuin en prachtige kamers.

Chateau de Versailles Ile de France shutterstock 53508787, Bezienswaardigheden in Yvelines

2. Kasteel van Versailles

Château de Versailles is een prachtig kasteel in de buurt van Parijs. Het kasteel werd bewoond door de bekende koning Lodewijk XIV en is dan ook erg luxe en extravagant. Het kasteel is één van de grootste in de wereld en daarnaast één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Frankrijk. Het kasteel heeft 226 woningen en 550 appartementen en er woonden dan ook honderden vrienden en werknemers van Lodewijk XIV. Een gedeelte van het kasteel is opengesteld voor publiek en je kunt dus kennis maken met de bijzondere leefstijl van de koningen en koninginnen van het Ancien Regime. Eén van de hoogtepunten is de bijzondere spiegelzaal. In deze mooie zaal is in 1919 het vredesverdrag van Versaille geschreven, dat een einde maakte aan de eerste wereldoorlog. Niet alleen het kasteel, maar ook de tuinen zijn wereldberoemd. Je kunt er uren rondlopen en je laten verwonderen door vijvers, fonteinen, beelden, paviljoenen en bloemenperken. Ook is er een grot en een groot kanaal en moet je er dus zeker een kijkje nemen.

Op zoek naar een leuke camping? Huttopia Versailles is een gezellige charme camping gelegen op loopafstand van het Kasteel van Versailles. De camping ligt midden in het bos en je vindt er een fijn zwembad en restaurant.

Saint Germain en Laye Yvelines shutterstock 278384138, Bezienswaardigheden in Yvelines

3. Saint-Germain-en-Laye

Saint-Germain-en-Laye is een prachtig stadje vlakbij Parijs. De stad heeft een rijke geschiedenis en staat dan ook vol met mooie gebouwen. Het absolute hoogtepunt is het Château de Saint-Germain-en-Laye. Het indrukwekkende kasteel is prachtig bewaard gebleven en heeft een bijzondere renaissancestijl. In het kasteel vind je het Musée d’Archéologie nationale – Domaine national de Saint-Germain-en-Laye. In het museum kun je allerlei archeologische vondsten vinden en veel leren over de geschiedenis van de stad.

Op zoek naar een leuke camping? Camping Sandaya Paris Maisons-Laffitte is een fijne familiecamping gelegen vlakbij de stad Saint-Germain-en-Laye, aan de oever van de rivier de Seine. De camping heeft een luxe zwembad en er worden leuke activiteiten georganiseerd.

Chateau de Breteuil Yvelines shutterstock 770210689, Bezienswaardigheden in Yvelines

4. Château de Breteuil

Het Château de Breteuil is een mooi kasteel gelegen in het hart van het Parc Naturel Régional de la Haute Vallée de Chevreuse. Het kasteel bevindt zich midden tussen de groene bossen en werd gebouwd in de zeventiende eeuw. Het huis wordt bewoond door de familie Breteuil en je kunt het kasteel bezoeken. Binnen vind je er veel bijzondere kunstwerken en antieke meubels en buiten kun je heerlijk wandelen langs de groene velden, grote vijvers en mooie standbeelden.

Thoiry Zoosafari Yvelines shutterstock 1477964780, Bezienswaardigheden in Yvelines

5. Thoiry Zoosafari

Rondom het kasteel Thoiry ligt een van Europa’s eerste safariparken. Het park doet denken aan het Nederlandse Beekse Bergen en je kunt er dan ook zelf met de auto langs de dieren rijden. Naast de autosafari is er ook een normaal dierenpark waar je door heen kunt wandelen. In het park kun je veel bijzondere dieren zien, zoals het przewalski paarden, beren, bizons, giraffen en olifanten. Je kunt daarnaast ook een bezoekje brengen aan het kasteel Thoiry en er worden vaak leuke evenementen georganiseerd.

Hotel tip! Château de Villiers-le-Mahieu is een prachtig hotel gelegen in de buurt van Thoiry. Het hotel bevindt zich in een prachtig kasteel met zwembad, spa, restaurant en tennisbaan. Er worden leuke activiteiten georganiseerd.

Marly le Roi Yvelines shutterstock 251029525, Bezienswaardigheden in Yvelines

6. Marly-le-Roi

Marly-le-Roi is een mooi dorpje gelegen aan de rand van Parijs in het noordoosten van de Yvelines. Marly-le-Roi was vroeeger bekend doordat hier het Château de Marly stond, het zomerhuis van de zonnekoning. In de Franse revolutie werd het kasteel verwoest, maar je kunt er nu nog steeds een groot park vinden. Het Domaine de Marly is een fijne plek om een lange wandeling te maken langs vijvers, groene bomen en mooie standbeelden. In het nabijgelegen Museum Promenade kun je daarnaast alles leren over de geschiedenis van het dorpje. Het dorp zelf is ook erg de moeite waard. Je kunt er heerlijk rondstruinen langs pittoreske straatjes en leuke restaurantjes.

Hotel tip! Hôtel Le Parc is een fijn 3-sterrenhotel gelegen in het centrum van Marly-le-Roi. Het hotel heeft een lekker restaurant met terras, waar je een lekker hapje kunt eten.

Rambouillet Yvelines shutterstock 1491234791, Bezienswaardigheden in Yvelines

7. Rambouillet

Rambouillet is een prachtig dorpje gelegen aan de rand van het Parc Naturel Régional de la Haute Vallée de Chevreuse. In het dorp kun je een bezoekje brengen aan het Château de Rambouillet. Het kasteel diende van 1896 tot 2009 als het zomerhuis voor de presidenten van Frankrijk. Hte is een sprookjesachtig kasteel die je van binnen en van buiten kunt bewonderen. Rond het kasteel vind je een grote Franse tuin met vijvers en bloemen, waar je heerlijk kunt wandelen. Daarnaast moet je ook zeker een kijkje nemen bij het Forêt Domaniale de Rambouillet. Dit bos ligt even buiten Rambouillet en vormt een oase van rust.

Op zoek naar een leuke camping? Huttopia Rambouillet is een gezellige familiecamping gelegen aan de rand van het stadje Rambouillet. De camping heeft een zwembad, bar met terras en er worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd.

Abbaye des Vaux de Cernay Yvelines shutterstock 707463376, Bezienswaardigheden in Yvelines

8. Abbaye des Vaux de Cernay

De Abbaye des Vaux de Cernay is een prachtige abdij gelegen in het Parc Naturel Régional de la Haute Vallée de Chevreuse. De abdij werd gesticht in 1118 en is grotendeels intact gebleven. Het prachtige gebouw dient tegenwoordig als hotel met restaurant. Je kunt er prachtig overnachten en genieten van de rustige omgeving. Daarnaast is de abdij in het weekend en in de vakantie geopend voor het publiek. Je kunt er dan een rondleiding volgen en alles leren over de geschiedenis van de abdij.

Hotel tip! In de Abbaye des Vaux de Cernay kun je een prachtig hotel vinden. De kamers zijn ruim en sfeervol en in de abdij vind je ook een fijn restaurant en lounge.

Le Chateau de Dampierre Yvelines shutterstock 61150693, Bezienswaardigheden in Yvelines

9. Domaine de Dampierre-en-Yvelines

Het Domaine de Dampierre-en-Yvelines is een prachtig kasteel middenin de groene bossen van het Parc Naturel Régional de la Haute Vallée de Chevreuse. Het kasteel werd gebouwd in 1675 in een indrukwekkende Franse stijl met klassieke gevels. Het kasteel wordt omgeven door een slotgracht en bij een bezoek kun je de vele vertrekken bewonderen. Ook de omringende tuinen mag je zeker niet missen. Je kunt er heerlijk wandelen langs vijvers, bloemen en standbeelden. Bij de vijver kun je zelfs een roeiboot huren.

Chevreuse Yvelines shutterstock 188306900, Bezienswaardigheden in Yvelines

10. Chevreuse

Chevreuse is een prachtig dorpje gelegen in het hart van het Parc Naturel Régional de la Haute Vallée de Chevreuse. De camping ligt midden in de groene bossen en aan de oever van meerdere beekjes en de rivier l’Yvette. Je kunt er prachtig wandelen langs de rivieroever en genieten van de mooie omgeving. De stad zelf is ook een echte aanrader. De stad werd gesticht in de tiende eeuw en je kunt er genieten van schattige straatjes, stenen bruggetjes en pittoreske huizen. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij het Château de la Madeleine. Het kasteel bevindt zich op een heuvel en je kunt er veel leren over de omgeving.

Lees ook:

Veelgestelde vragen over Yvelines:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Île-de-France?

île-de-France is een prachtige regio rond de hoofdstad van Frankrijk, Parijs. Je kunt er vele mooie bezienswaardigheden vinden. Ontdek hier de hoogtepunten van de île-de-France.

Wat zijn de hoogtepunten van Parijs?

Parijs is de prachtige hoofdstad van Frankrijk, waar je de mooiste musea, kerken en winkels kunt vinden. Ontdek de Eiffeltoren, het Louvre en de Notre Dame. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Parijs.

Waar ligt het departement Yvelines?

Het departement Yvelines ligt in de regio Île-de-France en wordt omringd door mooie departementen zoals Eure-et-Loir, Esonne en Val-d’Oise. Het departement ligt aan de rand van Parijs.

Hoe lang is het rijden naar Yvelines?

Yvelines ligt op slechts 500 kilometer van Utrecht. Vanuit Utrecht is het ongeveer 6 uur rijden.

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

Château de Fontainebleau Île de France shutterstock 1199229835, Bezienswaardigheden in Yvelines

Bezienswaardigheden rondom Parijs

Naast Parijs zelf valt er in de omgeving van de stad ook ontzettend veel te beleven! Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden rondom Parijs.