De perfecte wandeling om de Gorges du Verdon te ontdekken header, wandeling naar de Gorges du Verdon

De perfecte wandeling om de Gorges du Verdon te ontdekken

De Gorges du Verdon leent zich uitstekend tot het maken van mooie wandeltochten. De mooiste wandelingen maak je langs en door de kloof, daar waar de ruige rotsen en de felblauwe kleur van het water zich vermengen tot een idyllisch landschap. Hier ontdek je de kloof tot in de verste uithoeken en maak je kennis met het magische landschap dat zich tussen de hoge rotsen van de Gorges du Verdon verschuilt. In deze blog vertellen we je over de perfecte wandeling naar de Gorges du Verdon.

De mooiste wandeling van de Gorges du Verdon

Wie wil wandelen in de Gorges du Verdon, heeft genoeg keuzes. Natuurlijk zijn er ontelbare schitterende wandelroutes in de buurt, maar de wandeling over Sentier de l’Imbut en het aansluitende Sentier du Vidal springen er echt uit. In dit artikel nemen we je graag mee op ontdekkingstocht door de Gorges du Verdon tijdens een wandeling van het grootste gedeelte van de Sentier de l’Imbut.

LEES OOK: 10 bezienswaardigheden bij de Gorges du Verdon

1. Panoramische uitzichten

Waar de meeste wandelingen naar een top klimmen is het hier andersom. De wandeling start bovenaan de kloof, vanwaar het wandelpad afdaalt naar een magische wereld, 340 meter naar beneden. De uitzichten waarop je getrakteerd wordt als je naar het beginpunt van de wandeling rijdt, zijn al een feestje. De route tussen Aiguines en de top van de berg biedt een panoramisch uitzicht over het ruige berglandschap. Onderweg zijn er diverse uitzichtpunten, waar je het fenomenale uitzicht over de kloof en het meer van Sainte Croix kunt bewonderen.

Camping tip! Camping La Farigoulette is een schaduwrijke familiecamping met kampeerplaatsen en stacaravans direct gelegen de rivier de Verdon. Uitgebreide faciliteiten, zoals een zwembad met peuterbad, watersportcentrum, multifunctioneel sportveld, animatie, restaurantje en campingwinkel.

Panoramisch uitzicht op de natuur en het meer van Sainte Croix
Panoramisch uitzicht op de Gorges du Verdon

2. Afdalen tot in het hartje van de kloof

Het beginpunt van de wandeling bevindt zich op de parkeerplaats van Hotel/Restaurant les Cavaliers. Als je een klein stukje de D71 afwandelt, kom je het bord dat Sentier de l’Imbut aankondigt vanzelf tegen aan de overkant van de weg. Het wandelpad leidt verder naar beneden tot in de canyon via een snel dalend wandelpad vol met uitdagende secties. De steile afdaling voert over rotsen en verweerde rotsen. We raden je dan ook sterk af om hier op avontuur te gaan als het regent of na een regenbui. Op moeilijke plekken helpen aangelegde trappen, touwen en ijzeren leuningen je een handje verder.

Beneden word je verrast door de schoonheid van de canyon: de karakteristieke lichtgroene kleur van het water, de hoge rotswanden en de kleine strandjes zijn beeldschoon. Een uniek decor. De route vervolgt zich langs een strandje en even verder bij het kruispunt staat de Passerelle de L’Estellier. Deze moderne metalen brug vervangt sinds 2004 de vorige brug die wegens de sterke overstromingen in 1994 is weggespoeld. Deze brug moet je niet oversteken want dan wandel je verder over een ander wandelpad, Sentier Martel. Vergeet niet om een paar mooie foto’s te maken op deze fotogenieke plek. Het is zo bijzonder om in het hartje van de kloof te staan na een pittige afdaling.

LEES OOK: De 10 mooiste campings bij de Gorges du Verdon

Wandelpad van rotsen, met aan de zijkant een ijzeren leuning om je omhoog of omlaag te helpen
Stromende rivier de Verdon, omgeven door zand, rotsen en bomen

De Gorges du Verdon met daaroboven een loopbrug

3. Wandelen door een wondermooie kloof

Het wandelpad vervolgt zich een paar kilometer langs de oever van de rivier, die zich alsmaar verder een weg baant door de kloof. Soms sta je bijna met je voeten in de rivier. Vervolgens wandel je weer langs de hoger gelegen rotswanden. Het pad heeft weinig hoogteverschil en is erg beschut, wat voor de nodige verkoeling zorgt op een warme zomerse dag. De kiezelstrandjes die hier en daar opdoemen nodigen uit voor een rustmoment en een duik in het water.

Accommodatie tip! Dit natuurhuisje is geschikt voor 6 personen en van alle gemakken voorzien. Vanaf het terras heb je uitzicht op het meer Lac de Sainte-Croix, dat ligt op slechts 1,5 km ligt en tevens de poort is naar de Gorges du Verdon.

Het hartje van de kloof is een prachtig stukje natuur. Hier wordt je omringd door een landschap van beukenbossen, oude bomen, immense rotswanden en stromend water. Dit imponerende landschap blijft je om de haverklap verbazen. Op een gegeven moment kom je een rotsschuilplaats tegen. Het is erg leuk om er even op te klimmen en deze plek van dichtbij te bewonderen.

Sentier de lImbut 15 PVF, wandeling naar de Gorges du Verdon
Bordje met slipgevaar op boom.
Wandelpad langs de rotsen
Het stromende riviertje de Verdon, omgeven door hoge rotsen en groene bomen

Enkele kilometers verder volgt de plek waar de rivier zich uiteindelijk vernauwd, de Styx. De Styx is een soort mini canyon in de canyon, gekenmerkt door allerlei poeltjes die door de erosie in de witte kalkstenen kloof zijn gesneden. Je merkt dat je veel voorzichtiger moet zijn op deze rotsblokken. De Styx is in de griekse mythologie een van de rivieren die naar de hel leidt. Wees dus gewaarschuwd Je kunt zo ver door de canyon wandelen als je maar wilt, tot aan het einde van Sentier de l’Imbut waar de rivier Verdon plotseling verdwijnt. Of je kunt een rustpauze inlassen op de schaduwrijke rotsen en genieten van het stromende water.

LEES OOK: 7x Doen in de Gorges du Verdon

Het azuurblauwe water van de rivier de Verdon, omgeven door witte rotsen
Het azuurblauwe water van de rivier de Verdon, omgeven door witte rotsen

4. Meerdere manieren om terug te wandelen

Terugkeren kan via hetzelfde wandelpad of je kunt verder wandelen via de Vidal uitgang, te bereiken net voor het einde van Sentier de l’Imbut. Sentier Vidal neemt je via een uitdagende klim terug naar het beginpunt. De eerste steile (40 meter hoge) rotswand die met behulp van kabels moet worden beklommen kan voor sommigen even afzien zijn, maar voor de ervaren bergwandelaar is het prima te doen. Het is ook mogelijk om vanaf de Styx terug te gaan via hetzelfde wandelpad waar je vandaan kwam (Sentier de l’Imbut). Maar ook dat is een pittige klim, zeker in combinatie met een warme zomerdag.

Camping tip! Camping Terra Verdon is een familiecamping gelegen tussen de bergen van de Provence. De camping heeft twee buienbaden, twee peuterbaden, een sportterrein, volleybalveld en restaurant. Huur een kampeerplaats of overnacht in een stacaravan.

De Gorges du Verdon zijn een prachtig stukje natuur in Zuid Frankrijk. Een plek waar je voortdurend versteld staat van de schoonheid en de ruigheid van de natuur. Je kunt er allerlei activiteiten ondernemen. Waterfietsen door de kloof is erg populair, maar de beste manier om dit wondermooie gebied tot in detail te ontdekken is te voet. Deze wandeling wordt bestempeld als moeilijk, maar fysiek gezien valt het wel mee. Het zijn vooral de ‘technische’ stukken die het hier en daar iets lastiger maken. Verder is dit vooral een prachtige manier om de kloof tot in het hartje te ontdekken. Hier verveel je je in ieder geval nooit want er is genoeg moois te zien.

5. Praktische informatie

  • Lengte: Sentier de l’Imbut en Sentier Vidal: 10 km.
  • Duur: Ongeveer 4 tot 5 uur.
  • Hoogteverschil: 400 meter.
  • Deze wandeling wordt afgeraden voor mensen met hoogtevrees en voor kinderen onder de 10 jaar.
  • Probeer deze wandeling in de warme zomer in de ochtend te beginnen. De temperaturen lopen snel op. Neem voldoende water mee, minimaal 1,5 à 2 liter per persoon.
  • Honden zijn verboden op deze wandelpaden.
  • Zorg voor genoeg rustmomenten. De adembenemende natuur leent zich daar tenslotte uitstekend voor.
De stromende rivier de Verdon met rotsen in en rond het water

Ook leuk in de omgeving van de Gorges du Verdon:

6. Overnachten bij de Gorges du Verdon? Dit zijn onze tips!

Huttopia Gorges du Verdon

Huttopia Gorges du Verdon Zininfrankrijk, wandeling naar de Gorges du Verdon

Bosrijke camping met kampeerplaatsen en verschillende glamping- en huuraccommodaties, direct gelegen aan azuurblauwe wateren van de Gorges du Verdon. Afkoelen doe je in het zwembad of in de rivier. Geniet op het terras van Huttopia Gorges du Verdon van een drankje en huisgemaakte pizza.

Meer info & boeken

Natuurhuisje in Montmeyan

Natuurhuisje in Montmeyan zininfrankrijk, wandeling naar de Gorges du Verdon

Authentieke villa met privé zwembad en uitzicht over vallei op het dorpje Montmeya. Het natuurhuisje heeft drie slaapkamers, een luxe keuken, woonkamer met houtkachel, badkamer, apart toilet en ruime tuin. Ligt niet ver van de Gorges du Verdon.

Meer info & boeken

RCN les Collines de Castellane

RCN Les Collines de Castellane Zininfrankrijk, wandeling naar de Gorges du Verdon

Heerlijke familiecamping met zwemparadijs gelegen in de uitlopers van de Alpen, vlakbij het azuurblauwe Meer van Castillon en de Gorges du Verdon. Op RCN les Collines de Castellane heb je vanaf je kampeerplek of huuraccommodatie een panoramisch uitzicht op de omgeving.

Meer info & boeken

Lees ook:

Veelgestelde vragen over de Gorges du Verdon:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden bij de Gorges du Verdon?

Plekken die je echt moet bezoeken bij de Gorges du Verdon zijn Castellane, het Lac de Sainte-Croix en de Route des Crêtes. Ontdek hier de 10 mooiste bezienswaardigheden bij de Gorges du Verdon.

Wat te doen bij de Gorges du Verdon?

Bij de Gorges du Verdon kun je uitstekend kanoën en kajakken. Je kunt ook abseilen, klimmen, springen van hoge rotsen en natuurlijk zwemmen in het helderblauwe water! Ontdek hier 7 leuke activiteiten bij de Gorges du Verdon.

Wat zijn de mooiste campings bij de Gorges du Verdon?

Een paar van de mooiste campings bij de Gorges du Verdon zijn RCN les Collines de Castellane, Camping Huttopia Gorges du Verdon en Camping La FarigouletteOntdek hier 10 mooie campings bij de Gorges du Verdon.

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Burzet rivier PVF header, wandeling naar de Gorges du Verdon

Mini roadtrip/dagtocht in de Ardèche: Het waterdak van de Montagne Ardéchoise

Deze dagtocht met het thema “water” leidt je langs het waterdak van de Montagne Ardéchoise, de bergen van de Ardèche.

Meer Frankrijk tips ontvangen?

Word lid van onze mailinglijst om het laatste nieuws en updates van Zin in Frankrijk te ontvangen.

Je bent succesvol toegevoegd aan onze mailinglijst.