saint omer moerassen shutterstock 2327693399, Saint-Omer

Tips voor je bezoek aan Saint-Omer (Noord-Frankrijk)

Bezienswaardigheden & wat te doen in Saint-Omer

Saint-Omer (Sint-Omaars) is een historie- en natuurrijke stad in het noorden van Frankrijk. De stad ligt niet ver van de Belgische grens en is daardoor ideaal voor een kort bezoek. Het stadje kent veel oude gebouwen in Vlaamse en klassieke stijl. Met daarnaast het grote moerasgebied Marais Audomarois en het mooie stadpark gaan cultuur en natuur hier perfect samen. Een plek die je ook niet mag missen als je toch in de buurt van Saint-Omer bent is, de voormalige oorlogsbunker La Coupole uit WOII. Weten wat je niet mag missen in Saint-Omer? In dit artikel vertellen we je alles over de belangrijkste bezienswaardigheden en geven we je tips voor je bezoek aan de stad.

LEES OOK: De mooiste bezienswaardigheden in Pas-de-Calais

De kathedraal van Sint-Omaars

Kathedraal van Sint Omaars shutterstock 2327689155, Saint-Omer

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (Cathédrale Notre-Dame) van Saint-Omer is één van de grootste trekpleisters van de stad. De middeleeuwse kerk is zowel van binnen als van buiten erg bijzonder om te zien en doet met zijn gotische bouwstijl denken aan zijn veel beroemdere naamgenoot in Parijs. De kerk is absoluut een bezoekje waard. Binnen kun je onder meer bijzondere beelden, schilderijen, het houtsnijwerk van het spreekgestoelte en een prachtige kruisafneming van Rubens bewonderen. Met een interieurlengte van 100 meter en een hoogte van 23 meter is het één van de grootste kerken in de wijde omgeving. De kerk is in het laatste decennium gerestaureerd, waardoor de kunstwerken nog meer tot hun recht komen.

Hotel tip! Hôtel Les Frangins** is een fijn hotelletje in het centrum van Saint-Omer. Het hotel wordt gerund door een gastvrije familie en beschikt over een restaurant met terras en gratis WiFi.

Le Palais de la Cathédrale

Het Palais de la Cathédrale in Saint-Omer, ook wel bekend als het Bisschoppelijk Paleis, is een historisch gebouw dat zich naast de kathedraal van Sint-Omaar bevindt. Het Palais de la Cathédrale werd oorspronkelijk gebouwd in de 18e eeuw en diende als residentie voor de bisschop van Sint-Omaar. Het gebouw is opmerkelijk vanwege zijn elegante neoklassieke architectuur en is gebouwd rond een centrale binnenplaats. De gevel van het paleis is versierd met pilasters, beelden en andere decoratieve elementen die typerend zijn voor de neoklassieke stijl. Na de Franse Revolutie en de afschaffing van het bisschoppelijk systeem in Frankrijk werd het Palais de la Cathédrale voor verschillende doeleinden gebruikt, waaronder als gerechtsgebouw en archief. Begin 19e eeuw werd het huis somptueus ingericht als woonhuis van een welvarende handelsfamilie. De rijke historie van het pand is tot in details bewaard gebleven en nazaat en eigenaar Jean-Luc leidt je graag rond door het 900 m2 grote huis. Bewonder de vele kunstwerken, de mooie architectonische details, de glas-in-loodramen, het antiek en de prachtig gedekte tafel in de eetkamer.

Het moeras van de Audomarois

Maison du Marais Saint Omer shutterstock 1536147044, Saint-Omer

Onlosmakelijk verbonden met Saint-Omer is het omliggende moeras- en polderlandschap: Le Marais Audomarois. De vele waterwegen van het polderlandschap reiken tot aan de achtertuinen van de stadshuizen en cultuur en natuur gaan hier hand in hand. In de middeleeuwen werd een begin gemaakt met het ontginnen van dit moerasgebied en ontsluiting via allerlei waterwegen. Nu is het een beschermd natuurgebied van onschatbare waarde voor de lokale flora en fauna. Het strekt zich uit over maar liefst 3700 hectare en heeft meer dan 700 km aan waterwegen. De enorme verzameling van (ei)landjes die tussen de waterwegen zijn ontstaan worden bewerkt door lokale tuinders die er meer dan 50 soorten groente verbouwen. Het Marais Audomarois staat vooral bekend om de bloemkoolteelt, die hier vanwege de vele kalkfosfaten in het water zeer succesvol groeien.

Maison du Marais

Je kunt Le Marais Audomarois zowel te voet, te fiets als met de boot verkennen. De leukste manier om het moeraslandschap te verkennen is per boot. Dat kan onder andere vanuit het Maison du Marais op een traditionele lokale boot, de bacôve. Je vaart samen met een natuurgids ongeveer een uur lang door het voormalige moerasgebied. Onderweg kun je je verwonderen over de vele plantensoorten, watervogels en insecten en vissen die het gebied rijk is, en vragen stellen aan de gids. Het Maison de Marais herbergt ook een bezoekerscentrum waar je van alles kunt leren over de inpoldering en de tradities van het gebied. Er zijn exposities en een interactief gedeelte waar je een duikboot instapt om de geheimen van het moeras te ontdekken en verhalen van oude bewoners te horen. Bij het bezoekerscentrum zit ook een restaurant waar je kunt genieten van heerlijke groente-bowls met allerlei lokale ingrediënten uit de Audomarois-polder en omgeving, zoals worteltjes uit Tilques, bloemkool uit de Audomarois en zelfs eetbare bloemen. Het proberen waard!

natuurhuisje 17146 saint omer, Saint-Omer

Natuurhuisje in Le Marais Audomarois

Dit landelijke vakantiehuis is gelegen op een privédomein met fruitbomen, een visvijver en aanlegsteiger voor plezierbootjes in Le Marais Audomarois.

Bekijk het vakantiehuis

Het stadspark van Saint-Omer

Public Gardens Saint Omer shutterstock 1325000981, Saint-Omer

Ook het stadspark van Saint-Omer, Le Jardin Publique, is een echte aanrader. Je vindt er prachtige Engelse en Franse tuinen en een oud bos met onder meer een trimparcours, speeltuin voor de kinderen en een klein dierenpark. Het park heeft een unieke ligging in het centrum van de stad, achter de parkeerplaats bij de kathedraal. Het is een heerlijke plek om even uit te rusten en te wandelen. Met prachtige bloemen en planten, een fontein én mooie uitzichtpunten door de hellingen, kun je hier je ogen uitkijken.

Hotel Sandelin Museum

Het meest waardevolle museum van Saint-Omer is Hotel Sandelin Museum. Het museum is gevestigd in een prachtig historisch herenhuis, bekend als het Hôtel Sandelin, dat dateert uit de 18e eeuw en op zichzelf al een architectonisch juweel is. Het museum herbergt een indrukwekkende collectie kunst en historische voorwerpen die de geschiedenis en cultuur van de regio Saint-Omer en omgeving weerspiegelen. Je kunt er dwalen door 21 expositiezalen met een gevarieerde collectie van religieuze kunst, porselein en meesterwerken uit de Europese schilderkunst. Er zijn drie thema’s: geschiedenis van de regio, Museum voor Schone Kunsten en keramiek. Houd er rekening mee dat he museum op maandagen, dinsdagen en tussen de middag van 12:00 tot 14:00 gesloten is.

Abdij van Sint-Bertinus

Abdij van Sint Bertinus Saint Omer shutterstock 1494599381, Saint-Omer

Een bezienswaardigheid die je absoluut niet mag missen tijdens je bezoek aan Saint-Omer zijn de ruïnes van de Sint-Bertinus abdij. De bouw van deze abdij in de 7e eeuw betekende de geboorte van de stad. Eerst stond er een kapel en later besloot men er een groot kloostercomplex te bouwen, dat uiteindelijk een van de machtigste Benedictijnse kloosters in Noord-Frankrijk werd. De oorspronkelijke contouren in het gras laten je beseffen hoe groot het gehele complex geweest is en via informatiepanelen krijg je een goede indruk van hoe de abdij er in zijn gloriedagen moet hebben uitgezien.

Camping tip! Château du Gandspette**** is een fraai gelegen kasteelcamping met zwembad en restaurant, gelegen 10 minuten ten noorden van Saint-Omer.

Tip! Bezoek La Coupole vanuit Saint-Omer

La Coupole Saint Omer shutterstock 2190375397, Saint-Omer

Een bezienswaardigheid die je niet mag missen als je in de buurt van Saint-Omer bent, is de ondergrondse raketbasis La Coupole, gelegen 6 kilometer ten zuiden van het stadje. Het is een zeer indrukwekkende bunker uit de Tweede Wereldoorlog met een breed opgezet museum. Het complex werd gebouwd voor de opslag en lancering van 500 V2-raketten en heeft een hoop menselijk leed veroorzaakt. De voormalige lanceerbasis is nu omgebouwd tot een modern en multimediaal museum, waar je niet alleen het verhaal van de vliegende bommen, maar ook het verband met de ruimtevaart ontdekt. Talloze filmpjes, foto’s, maquettes, dia-shows en zelfs twee enorme filmzalen vertellen je alles over de geschiedenis van deze gruwelijke plek. Geschiedenis- en ruimtevaartliefhebbers kunnen deze plek niet overslaan.

Tips voor je verblijf in Saint-Omer

Op zoek naar een hotel, vakantiehuis of camping in (de buurt van) Saint-Omer? Wij zetten een aantal leuke plekken om te verblijven voor je op een rijtje.

Mercure Saint Omer Centre Gare ★★★★

Mercure Saint Omer Centre Gare booking, Saint-Omer

Mercure Saint Omer Centre Gare is een stijlvol hotel in het centrum van Saint-Omer, op 450 m van het treinstation. Het hotel beschikt over een goed restaurant, gezellige bar, terras en fitnessruimte.

Bekijk het hotel

Camping Château du Gandspette ★★★★

Camping Chateau du Gandspette, Saint-Omer

Château du Gandspette is een fraai gelegen kasteelcamping met zwembad en restaurant, gelegen 10 minuten ten noorden van Saint-Omer. Ook zijn er een speelweide, sportterrein, fitnessruimte en een tennisbaan.

Bekijk de camping

Natuurhuisje in Saint-Omer

natuurhuisje saint omer pas de calais, Saint-Omer

Dit landelijke natuurhuisje in Le Marais Audomarois is een gerestaureerde hoeve met authentieke details. Het vakantiehuis beschikt over vijf slaapkamers en ligt op een privédomein met een grote tuin met fruitbomen, een visvijver, grasveld en aanlegsteiger voor plezierbootjes. Het is perfect als groepsaccommodatie.

Bekijk het natuurhuisje

Blogartikelen over Pas-de-Calais:

Veelgestelde vragen over Saint-Omer:

Wat te doen in Saint-Omer?

Saint-Omer is een stad vol natuur en historie. Zo kun je er onder ander de kathedraal en de abdijruïnes van Sint-Bertinus bezoeken. Je kun het stadje verkennen te fiets, te voet of met een bootje op het waterland. Bekijk onze tips voor Saint-Omer.

Welke bezienswaardigheden mag ik niet missen in Saint-Omer?

Een aantal hoogtepunten die je niet mag missen in Saint-Omer zijn de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de ruïnes van de Sint-Bertinus abdij en het moeraslandschap van Le Marais Audomarois. Bekijk de mooiste bezienswaardigheden in Saint-Omer.

Over Lisanne

Lisanne
Lisanne heeft een passie voor reizen, fotograferen, cultuur en de Spaanse taal. Met haar ouders en zusje is ze op veel verschillende campings in Oostenrijk, Italië, Spanje en Frankrijk geweest. Ze heeft de opleiding Tourism Management aan de Hogeschool Inholland Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

strand cap blanc nez opaalkust shutterstock 2111943002, Saint-Omer

10 mooie stranden aan de Opaalkust

Op strandvakantie of een dagje naar het strand in Frankrijk en wil je niet te ver rijden? Ontdek dan de stranden aan de Opaalkust in Noord-Frankrijk.