Lavendelvelden Provence 320733584, lavendelvelden Provence

De mooiste lavendelvelden in de Provence, onze tips!

Lavendelvelden Provence

De Provence staat bekend om zijn fotogenieke lavendelvelden, prachtige wijngaarden en authentieke dorpjes. Van juni tot augustus tranformeren de heuvels en valleien tot een schitterend paars kleurenpalet. Van de zomer op vakantie naar de Provence en wil je de lavendelvelden niet missen? Bekijk dan in dit artikel waar je moet zijn en laat je betoveren door de schitterende uitzichten op de geurige bloemen. We zetten de mooiste lavendelvelden van de Provence voor je op een rij.

LEES OOK: De 15 mooiste bezienswaardigheden in de Provence

1. Plateau de Valensole, de grootste lavendelvelden van de Provence

Valensole Plateau Provence Zuid Frankrijk shutterstock 443004475, lavendelvelden Provence

Het beste en bekendste gebied om de lavendelvelden in de Provence te bezoeken is het Plateau de Valensole. Het strekt zich uit over ongeveer 800 km² tussen de dalen van de Durance en de Asse, de Gorges du Verdon en het meer van Sainte-Croix, rondom het dorp Valensole. De kalkhoudende bodem van het plateau is ideaal voor de lavendelteelt, en hier en daar zie je ook korenvelden en zonnebloemen, wat voor een mooi contrast zorgt met de paarse lavendel. Terwijl je over de kronkelige wegen rijdt, vindt je hier een paar van de meest Instagrammable plekken van Europa. Veel van de velden zijn ook op het westen gericht, waardoor je ’s avonds de schitterende kleuren van de zonsondergang tegen de velden kunt zien. De lavendel rondom Valensole wordt al aan het einde van juli geoogst, en in de tweede helft van juli kan je er genieten van het lavendelfeest.

Het dorp Valensole

Het Valensole Plateau is tevens de thuisbasis van het heuveldorp Valensole. Behalve dat het erg mooi is, vind je hier ook aangename accommodaties en schattige boetiekjes waar je lavendel-souvenirs kunt kopen. Beneden in de vallei zijn veel lavendelboerderijen te vinden. Je kunt er prachtige foto’s maken en meer te weten komen over de lokale producten. Veel boerderijen verkopen eigen lavendelproducten, van bosjes lavendel tot huisgemaakte oliën, zepen en lekkernijen als lavendelijs en -honing.

Vind hotels in Valensole

Bekijk vakantiehuizen in Valensole

2. Plateau de Sault, waar de lavendel tot half augustus in bloei staat

Sault Provence shutterstock 1140034742, lavendelvelden Provence

Naast Vansole is Sault de andere grote kandidaat voor de titel van hoofdstad van de lavendel. De meeste lavendelvelden liggen hier ten noorden van het stadje, langs de D942. De lavendelvelden liggen hier een stukje hoger, op zo’n 775 meter hoog, waardoor het een van de plekken is waar de lavendel het laatst begint te bloeien. De lavendel is hier dan ook vaak nog tot half augustus te zien.

Onze tips voor lavendelvelden in Sault:

  • Langs de D942-weg kun je een bezoek brengen aan de Vallon des Lavandes distilleerderij. Vlakbij start ook de Lavender Trail, een prachtig wandelpad van zo’n 5 kilometer dat je langs verschillende lavendelvelden en boerderijen brengt.
  • Ook ten zuiden van Sault liggen diverse lavendelvelden, zoals rondom de honingboerderij Miellerie du Val de Sault, waar heerlijke lavendelhoning wordt geproduceerd.
  • Aan de Route du Ventoux, tussen Sault en de Mont Ventoux, liggen ook heel wat prachtige velden en de twee bekende boerderijen La Ferme aux Lavandes en Lavandes de Champelle.
La Bastide des Bourguets Adults Only sault booking 2, lavendelvelden Provence

Verblijf tussen de lavendelvelden

Voor een verblijf tussen de lavendelvelden boek je een appartement bij La Bastide des Bourguets. Er is een zwembad en het domein is adults only.

Bekijk appartementen

3. Plateau d’Albion, minder bekend en rustiger

Plateau dAlbion Provence shutterstock 2335137195, lavendelvelden Provence

Een stukje ten oosten van Sault en het Plateau de Sault, ligt het Plateau d’Albion. Het mag dan iets minder bekend zijn dan het Plateau de Valensole en het Plateau de Sault, maar daarom zeker niet minder mooi. De lavendelvelden liggen hier op een hoogt van zo’n 1.000 meter, met een ideaal klimaat voor de lavendel, waardoor het hier bijna altijd op biologische wijze geteeld wordt. Daarnaast hebben de lavendelvelden uitzicht op de Mont Ventoux en tref je diverse dorpjes, zoals Saint-Christol en Saint-Trinit, met veel winkeltjes en markten waar je lavendel-producten kunt kopen. Veel Provençaalser wordt het niet! Omdat de velden van Albion wat minder bekend zijn, is de kans groot dat je hier wat rustiger door de velden loopt dan bij het Plateau de Sault en Plateau de Valensole.

Tip! Begeleide tours door de lavendelvelden van de Provence

4. Het lavendelveld bij Abbaye Notre-Dame de Sénanque

Senanque Abbey Gordes Provence Frankrijk shutterstock 1932221996, lavendelvelden Provence

Het is één van de bekendste Provençaalse ansichtkaarten: het lavendelveld voor het klooster van Sénanque. De abdij en het lavendelveld liggen vlak bij het dorpje Gordes, in de Vaucluse, en zijn een populaire toeristische trekpleister. Het is mogelijk om het klooster te bezoeken en over een pad langs de lavendelvelden te lopen. Het is hier niet toegestaan om door de lavendelvelden zelf heen te lopen. De monniken die nog steeds in het klooster wonen, kweken lavendel en verzorgen honingbijen. Ze maken er tal van producten van die je ter plekke kunt kopen. De kloosterwinkel is de meeste dagen tussen 10:00 en 17:00 uur geopend, maar wil je de drukte vermijden, dan kan je het beste voor 09:00 of na 19:00 uur komen om langs de lavendelvelden te lopen.

Historie van de Abbaye Notre-Dame de Sénanque

De Abbaye Notre-Dame de Sénanque werd al in 1148 gesticht door cisterciënzer monniken uit de Ardèche. Na wat lastige tijden tussen de 16e en 19e eeuw, waarin het klooster uiteindelijk verkocht werd, werd de grond in 1854 teruggekocht door een nieuwe gemeenschap cisterciënzer monniken. In 2020 is de abdij gerestaureerd en sindsdien is de façade weer prachtig wit. De monniken die tegenwoordig in Sénanque wonen, maken nog steeds veel producten van de lavendel die rondom het klooster bloeit.

Bekijk tours naar het klooster

5. De lavendelvelden tussen Roussillon, Bonnieux en Apt (Luberon)

Saint Saturnin les Apt lavendelveld provence shutterstock 1238385019, lavendelvelden Provence

De driehoek tussen de dorpjes Bonnieux, Apt en Roussillon in de Luberon is ook een mooie streek met veel lavendelvelden en oude dorpjes. De percelen zijn wat kleiner en liggen wat verspreider, maar tussen de dorpjes lopen verschillende fietspaden langs de lavendelvelden, waardoor je het gebied uitstekend per fiets kan verkennen. Er wordt vooral spijklavendel geteeld, een soort die sterker en scherper van geur is dan de standaard lavendel. Daarom worden deze twee soorten ook niet naast elkaar verbouwd. In de omgeving vind je verschillende winkels waar lokale lavendelproducten te koop zijn.

natuurhuisje apt 2, lavendelvelden Provence

Natuurhuisje in Apt

Dit luxe natuurhuisje in Apt ligt op een zeer speciale plek te midden van een lavendelveld. Er zijn verschillende terrassen en een prachtig zwembad naast de rots.

Bekijk het natuurhuisje

6. Lavendelvelden bij Moustiers-Sainte-Marie

lavender fields with a view to lake of Sainte Croix tussen Sainte Croix du Verdon en Moustiers Sainte Marie Provence shutterstock 1187871514, lavendelvelden Provence
Lavendelveld met uitzicht op het Lac de Sainte-Croix

Ben je in de buurt van de Gorges du Verdon? In het centrum van de Verdon, boven het meer van Sainte-Croix, vind je Moustiers-Sainte-Marie. In de streek ten westen van Moustiers-Sainte-Marie liggen een aantal prachtige lavendelvelden. Het zijn de uitlopers van het eerder genoemde Plateau de Valensole. Zo liggen er langs de Route de Moustiers, de D56 tussen Moustiers en Puimoisson, schitterende velden. Ook ten zuidwesten van Moustiers, dichter bij het meer, zijn mooie lavendelvelden te vinden, bijvoorbeeld ten noorden van Sainte-Croix-du-Verdon.

7. Digne-les-Bains

Alles te weten komen over lavendel? Breng dan een bezoek aan Digne-les-Bains in de Haute-Provence. Rondom het stadje liggen diverse lavendelvelden en in het centrum vind je het lavendelmuseum, waar je alles leert over de families die lavendel kweken en het distilleerproces. Digne is ook bekend van het grote lavendelcorso dat het eerste weekend van augustus plaatsvindt. Er wordt dan een parade van verschillende bloemenpraalwagens gehouden, samen met een kermis en een vuurwerkshow. Daarnaast is er livemuziek en kun je op de lavendelmarkt bosjes lavendel en andere producten kopen.

8. Grignan

Kasteel van Grignan Drôme shutterstock 1142608874, lavendelvelden Provence

In het westelijk deel van de Drôme, in de omgeving van het middeleeuwse dorpje Grignan, zie je veel kleinere velden met (spijk)lavendel tussen graan en truffeleiken. Met Grignan en zijn mooie hooggelegen renaissancekasteel op de achtergrond levert dit mooie plaatjes op. De bloeitijd van de lavendelvelden is hier van half juni tot half juli.

Tips voor leuke accommodaties in Grignan:

  • La Maison Rose is een leuk vakantiehuis met mooie tuin in Grignan.
  • Le Pied de la Lettre is een charmant hotel met goed restaurant en romantisch terras in het smalle straatje naast het hotel.

9. De lavendelvelden rond Saoû

Sinds een aantal jaar zijn er prachtige lavendelvelden rond Saoû te vinden. Het kleine plaatsje ligt nabij Grignan in de Drôme en wordt omgeven door hoge, ruige rotswanden. De prijs van lavendel steeg een aantal jaren geleden flink, dus een aantal boeren dacht slim te zijn en ging (meer) lavendel verbouwen. Dit heeft geleid tot nog meer lavendelvelden in de Drôme! Richting het Fôret de Saoû stuit je op een prachtig lavendelveld met de rotsige bergen op de achtergrond.

10. Cabrières-d’Avignon

In de omgeving van de abdij van Sénanque, richting Cabrières-d’Avignon, zijn nog veel meer lavendelvelden te vinden. En net zoals in Digne, vind je in Cabrières daarnaast ook een lavendelmuseum, waar alles wordt verteld over de geschiedenis van de lavendel in de Provence en de verschillende manieren waarop de bloemen worden verwerkt. In het museum worden ook diverse workshops en activiteiten georganiseerd, waarbij je bijvoorbeeld kunt koken met lavendel of schilderen met waterverf. Vooral in de zomermaanden worden er veel leuke activiteiten georganiseerd, dus neem zeker een kijkje op de website voorafgaand aan je bezoek.

De lavendelvelden in de Provence bezoeken

Lavendelvelden Provence 320733584, lavendelvelden Provence

Grote kans dat je de Provence bezoekt met de auto, maar zo niet, dan kun je vliegen naar Luchthaven Marseille Provence, gelegen op een uur rijden van het Plateau de Valensole. Je kunt een auto huren via Sunny Cars. De Nederlandse organisatie biedt een all-in dekking, zodat je 100% verzekerd bent, mocht er onverhoopt iets gebeuren. Het is ook mogelijk om met de trein te reizen. Vanuit Parijs duurt dat zo’n 7 uur. Het is leuk om met je auto langs de lavendelvelden te rijden, maar stap ook zeker uit voor een wandeling of maak een begeleide tour waarbij je alles komt te weten over de lavendel in de Provence. Sommige lavendelvelden zijn ook uitstekend op de fiets te ontdekken, zoals de lavendelvelden rond Saoû en die tussen Bonnieux, Apt en Roussillon.

De bloeitijd van de lavendelvelden in de Provence

Wil je de lavendelvelden in de Provence bezoeken, zorg dan wel dat je op het juiste moment komt, want de velden kleuren maar een relatief korte tijd paars. De bloeitijd is meestal vanaf half juni of juli tot eind juli/begin augustus. In sommige delen bloeit de lavendel tot half augustus. Doe voor je vertrek naar de Provence dus goed je research om teleurstellingen te voorkomen. Bekijk hier een kaartje met de bloeikalender van de lavendelvelden in de Provence.

De mooiste accommodaties tussen de lavendelvelden

Op zoek naar een romantisch verblijf of leuke gezinsaccommodatie tussen de lavendelvelden? We zetten er een paar voor je op een rij.

Natuurhuisje in Apt – 6 personen

natuurhuisje in Apt provence, lavendelvelden Provence

Dit luxe natuurhuisje in Apt ligt op een zeer speciale plek te midden van een lavendelveld in de Provence. Het huis beschikt over drie slaapkamers, verschillende terrassen en een prachtig zwembad naast een rots. Het huis is volledig gelijkvloers en heeft een grote raampartij met zicht op het lavendelveld en het zwembad.

Bekijk het natuurhuisje

La Bastide des Bourguets – Adults only B&B

La Bastide des Bourguets Adults only hotel, lavendelvelden Provence

La Bastide des Bourguets is een prachtige bed & breakfast met vakantiehuizen en appartementen gelegen midden tussen de lavendelvelden in Sault-de-Vaucluse. Het vakantiedomein is adults only en beschikt over een tuin met jacuzzi, zwembad en heerlijke ligbedden.

Bekijk de B&B

Mas La Miellerie, Maison Authentique Provence – 7 personen

Mas La Miellerie Maison Authentique Provence booking, lavendelvelden Provence

Mas La Miellerie, Maison Authentique Provence is een rustig gelegen vakantiehuis in Simiane-la-Rotonde, te midden van het platteland. Aan de achterkant ligt een olijfgaard en de lavendelvelden zijn in de buurt. Het authentieke huis is smaakvol gerenoveerd en heeft een heerlijke tuin met barbecue en uitzicht op de bergen.

Bekijk het vakantiehuis

Meer inspiratie voor je vakantie in de Provence:

Veelgestelde vragen over lavendel in de Provence:

Wanneer bloeit de lavendel in de Provence?

De bloeitijd van de lavendelvelden in de Provence is over het algemeen van half juni tot half augustus, maar varieert enigszins per gebied. Lees hier meer over de lavendelvelden en bloeitijden in de Provence.

Waar wordt de lavendel uit de Provence voor gebruikt?

We kennen lavendel vooral van de lekkere geur in parfum, badolie en geurkaarsen, maar lavendel wordt ook gezien als geneesachtig kruid met ontspannende en stressverlichtende eigenschappen. In de Provence wordt de lavendel daarnaast gebruikt om lavendelzakjes en andere geurende producten te maken die in lokale winkels als souvenirs en cadeaus worden verkocht.

Wat is de beste tijd om de lavendelvelden in de Provence te bezoeken?

Omdat de lavendelvelden in de Provence niet zo lang bloeien, kan het erg druk zijn en zullen de prijzen van accommodaties in de omgeving stijgen. Het beste kun je de lavendelvelden in juni bezoeken, wanneer ze net in bloei staan en de zomervakantie nog niet is begonnen.

Wat zijn de mooiste lavendelvelden in de Provence?

Een paar gebieden waar je de mooie en bekende lavendelvelden van de Provence kan bezoeken zijn het Plateau de Valensole en het Plateau de Sault. Ontdek waar je moet zijn voor de mooiste lavendelvelden in de Provence.

Over Lisanne

Lisanne
Lisanne heeft een passie voor reizen, fotograferen, cultuur en de Spaanse taal. Met haar ouders en zusje is ze op veel verschillende campings in Oostenrijk, Italië, Spanje en Frankrijk geweest. Ze heeft de opleiding Tourism Management aan de Hogeschool Inholland Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, lavendelvelden Provence

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.