Phare de la Gacholle Camargue sh 255133858,

10 Bezienswaardigheden en activiteiten in de Camargue

Hoogtepunten van de Camargue

De Camargue is een prachtig natuurgebied in het departement Bouches du Rhône. Het park ligt aan de kust en wordt gekenmerkt door moerassen, meren, velden en zoutpannen. Het is er heerlijk rustig en je kunt er dan ook prachtig wandelen en fietsen. Daarnaast kun je er ook talloze dieren spotten. Er komen enorm veel vogelsoorten voor, waarvan de roze flamingo het meest bijzonder is. Ook kun je er de Camargue paarden bewonderen en is het zelfs mogelijk een paardrijtocht met gids te maken. Wil je meer weten over over de biodiversiteit van de Camargue? Breng dan een bezoek aan het Musée Camarguais. In Salin-de-Badon en Salin-de-Giraud kun je zoutvelden bezoeken en alles leren over de zoutwinning in het gebied. Na een lange dag wandelen en verkennen, kun je helemaal tot rust komen in het gezellige kustplaatsje Saintes-Maries-de-la-Mer. Kortom, er is van alles te doen en te beleven in de Camargue. Bekijk hier de 10 leukste bezienswaardigheden en activiteiten in de Camargue.

Lees ook: de 10 leukste bezienswaardigheden in Zuid-Frankrijk.

Natuurreservaat Pont de Gau Camargue PX,
Afbeelding van gayulo via Pixabay

1. Natuurreservaat Pont-de-Gau

Het natuurreservaat Pont-de-Gau is een prachtig gebied die je absoluut niet mag missen als vogelliefhebber. Het reservaat is erg groot en staat bekend om de vele verschillende soorten vogels die er voor komen. Eén van de bekendste soorten is de roze flamingo, waar de Camargue mede bekend om staat. De flamingo’s staan tussen de velden, meren, moerassen en zoutpannen en het is een zeer bijzonder plaatje. Naast flamingo’s kun je er ook reigers, lepelaars, meeuwen, nachtegalen en nog vele andere bijzondere vogelsoorten spotten. Er is een mooie wandelroute aangelegd en bij het bezoekerscentrum kun je ook verrekijkers kopen. Het Maison du Park naturel régional de Camargue bevindt zich ook in het park. Je kunt er tentoonstellingen bekijken en veel leren over de bijzondere flora en fauna in de Camargue. Er zijn daarnaast ook voorstellingen en er zijn workshops en lezingen die je bij kunt wonen. Kortom, het natuurreservaat Pont-de-Gau kun je niet missen!

Paardrijden bij de Gardians Camargue PX 2,
Afbeelding van Patou Ricard via Pixabay

2. Paardrijden bij de Gardians

Naast flamingo’s, staat de Camargue ook bekend om zijn Camargue paarden. Deze paarden maken deel uit van een kudde die door de plaatselijke veehouders worden verzorgd. Deze veehouders worden ook wel Gardians genoemd en hebben naast paarden, vaak ook stieren in hun bezit. De Camargue paarden zijn wit of grijs van kleur en zijn bijzonder doordat ze meestal maar tussen de 130 en 150 centimeter groot zijn. De paarden kunnen bereden worden en dit is dan ook een absolute aanrader. Door heel de Camargue kun je kleine veehouderijen vinden en de Gardians zijn vaak gespecialiseerd in het geven van paardrijtochten voor ervaren en onervaren paardrijders. Het is een unieke manier om het prachtige landschap te verkennen, terwijl je veel kunt leren over het leven van de Gardians.

Musée Camarguais Camargue PX,
Afbeelding van Christian Klein via Pixabay

3. Musée Camarguais

Het Musée Camarguais is een mooi museum dat zich bevindt in het centrum van de Camargue, dat makkelijk te bereiken is via een centrale weg die door het park loopt. In het museum kun je alles leren over het ontstaan, de biodiversiteit en het leven in de Camargue. Daarbij kun je interactieve onderdelen, games en kunst ontdekken en er is ook een interessante audiotour. Buiten het museum vind je verschillende irrigatiekanalen en moerassen, waar je van alles kunt leren over de landschappen die de Camargue zo bijzonder maken. Bij een bezoek naar het natuurpark is het dan ook zeker een aanrader om het museum te bezoeken, zodat je naderhand nog meer kunt genieten van de natuur en de dieren.

Saintes Maries de la Mer Camargue PX,
Afbeelding van Hans Braxmeier via Pixabay

4. Saintes-Maries-de-la-Mer

Saintes-Maries-de-la-Mer is een prachtig kustplaatsje in de Camargue. De plaats wordt omgeven door moerassen, meren en velden en aan de kust vind je ook nog eens diverse stranden, waar je even tot rust kunt komen. Het stadje is zelf is ook een absolute aanrader. Je vindt er allerlei gezellige pleinen en pittoreske straten, waar je kunt genieten van vele terrasjes en winkels. Daarnaast staat het ook vol met leuke bezienswaardigheden. Eén van de hoogtepunten is de mooie kerk. Het is een populaire bestemming voor bedevaarders en je kunt er de toren beklimmen, waar je een prachtig uitzicht hebt op de omgeving. Ook vind je er een gezellige haven, waar grote zeiljachten en kleine vissersbootjes liggen te dobberen. Rond de haven vind je veel leuke restaurantjes en het is altijd een drukbezochte plek ik Saintes-Maries-de-la-Mer. Behoefte aan een frisse duik na een hele dag wandelen? Bezoek dan één van de zandstranden en kom helemaal tot rust. Saintes-Maries-de-la-Mer is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de Camargue.

Op zoek naar een leuk hotel?

In Saintes-Maries-de-la-Mer kun je de leukste hotels vinden. Zo is Hotel Le Méditérranée een absolute aanrader! Het pittoreske hotel bevindt zich midden in het centrum en beschikt over mooie kamers en een heerlijke tuin waar je iedere ochtend kunt ontbijten. Op zoek naar meer luxe? Vila de la Mar & Spa is een prachtig hotel met heerlijke spa en zwembad.

5. Salin-de-Badon

Salin-de-Badon is een voormalige zoutpan midden in de Camargue. Het gebied is uitgeroepen tot een beschermd natuurreservaat om de bijzondere flora en fauna te beschermen. Je vindt er vele soorten vogels en het is er heerlijk rustig. Vroeger werd er in het gebied zout gewonnen en je kunt er dan ook nog steeds ruïnes van oude zoutziederijen bezoeken. Daarnaast is er een wandelpad van 4,5 kilometer aangelegd, waar je een goed beeld kunt krijgen van het bijzondere reservaat. Langs het wandelpad kun je verschillende informatieborden lezen en het is daardoor ook nog eens heel leerzaam. Als je besluit het reservaat te bezoeken dan moet je wel van tevoren een vergunning aanvragen. Niet iedereen mag het gebied betreden, met als bijkomend voordeel dat het er heerlijk rustig is.

Salin de Giraud Cevennen sh 1394038502,

6. Salin-de-Giraud

Salin-de-Giraud is een ander gebied dat bekend staat om zijn zoutwinning. Enige verschil met Salin-de-Badon is, dat hier nog steeds zout wordt gewonnen en dat je er dus veel kunt leren over de hedendaagse zoutproductie. Naast de zoutpan vind je er het dorpje Salin-de-Giraud, wat een goede uitvalsbasis is voor het verkennen van de zoutvelden. Vanuit het dorpje kun je een treintje nemen naar de zoutfabriek en verschillende wandelingen vertrekken ook vanuit het centrum. In de fabriek en bij de zoutvelden zul je versteld staan van de grootte van de zoutindustrie en het is dan ook zeker een aanrader om hier een kijkje te gaan nemen.

7. Domaine de la Palissade

Domaine de la Palissade is een bijzonder gebied in de Camargue. Het is namelijk het enige overgebleven stuk dat niet is beïnvloed door de indijking. Het geeft je dus nog echt een blik op het oorspronkelijke landschap van de Camargue. Het is een mooi ongerept gebied, waar je veel dieren kunt vinden en kunt genieten van de weidse uitzichten. Er zijn 3 wandelingen in het domein aangelegd. De eerste is slechts 1,5 kilometer en is erg leerzaam door de verschillende informatieborden die je langs de weg zult tegenkomen. Daarnaast heb je ook nog wandelingen van 3 en 7,5 kilometer lopen, waarbij je dieper het gebied in zal trekken en dus nog meer kunt zien.

8. Maison du Riz

Maison du Riz is een interessant museum in het noordwesten van de Camargue aan de oevers van de Rhône. Het museum bevindt zich bij een rijstboerderij en je kunt er alles leren over de rijstbouw in de omgeving. Er wordt namelijk niet alleen zout gewonnen in de Camargue, ook rijst wordt in grote hoeveelheden verbouwd. Het museum wordt omringd door rijstvelden en het is erg interessant om meer te weten te komen over rijstteelt en de verschillende soorten. Daarnaast vind je er ook een klein winkeltje waar je allerlei rijstproducten kunt kopen. Zo verkopen ze er zelfs rijst bier en is het de perfecte plek om een leuke souvenir voor thuis te kopen.

Courses Camarguaises Camargue PX,
Afbeelding van pixelia via Pixabay

9. Courses Camarguaises

In de Camargue komen vele stieren voor die in de verschillende stadjes ook worden gebruikt in een plaatselijke variant van het stierengevecht. In tegenstelling tot andere varianten van de sport, is deze variant totaal niet bloedig en worden de stieren niet verwond of gedood. Voor de gevechten worden speciale gefokte stieren gebruikt die een klein strikje tussen hun horens krijgen gespeld. De stierenvechter moet vervolgens proberen dat strikje af te pakken. De spelen worden gehouden in de arena’s van omliggende stadjes en als je geïnteresseerd bent in de plaatselijke cultuur en gewoontes, dan is het zeker een aanrader om een Course Camarguaises bij te wonen!

Phare de la Gacholle Camargue sh 255133858,

10. Vuurtoren Phare de la Gacholle

De Vuurtoren Phare de la Gacholle is een mooie vuurtoren tussen de moerassen van de Camargue. De toren staat meteen naast de lange dijk die de meren en de zee van elkaar splitst. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen en het is dan ook zeker een aanrader om de dijk te verkennen en een tussenstop te maken bij de vuurtoren. In de toren vind je een informatiecentrum met een tentoonstelling, waar je alles kunt leren over de Phare de la Gacholle. Daarnaast vind je er ook meerdere picknicktafels en kun je de toren beklimmen, waar je een prachtig uitzicht hebt.

Enthousiast geworden?

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664,

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.