Home » Regio's » Auvergne-RhĂ´ne-Alpes » Ardèche » 5 Prachtige gorges in Frankrijk

5 Prachtige gorges in Frankrijk

Gorges in Frankrijk

De gorges van Frankrijk bestaan uit prachtige kloven die zijn uitgeslepen door indrukwekkende rivieren en die tot wel 500 meter boven je uittorenen. Een ideale plek voor avonturiers en wandelaars, want je kunt er namelijk kilometers aan wandelpaden vinden. Er is een kajak en kano verhuur na elke bocht en er zijn uitdagende klimroutes langs de steile wanden. Daarnaast zijn de gorges vaak ook nog omgeven door pittoreske dorpjes en mysterieuze grotten en je kunt zelfs een zeldzame gier spotten. Wij hebben voor jullie 5 prachtige gorges verzameld die je zeker moet bezoeken!

1. Gorges du Verdon

Gorges du Verdon wordt gezien als Ă©Ă©n van de mooiste rivierkloven in Europa. Sommige noemen het zelfs The Grand Canyon van Europa. Dat is ook niet zo gek, want het is een erg grote en imposante kloof. Hij strekt zich uit over 25 kilometer en de rotswanden kunnen wel 700 meter hoog zijn. Door de gorges loopt de rivier Verdon. Het water van deze rivier heeft een prachtige turquoise kleur, wat zorgt voor een bijzonder plaatje. De Gorges du Verdon is een uitstekend wandelgebied met mooie routes boven en beneden de kloof. Daarnaast is het ook echt een plek voor avonturiers. Je kunt er bijvoorbeeld raften, kajakken, canyoning, klimmen of mountainbiken. Er is dus voor ieder wat wils! Zeker het raften of kajakken is een aanrader. Er zijn stukken waar het water erg wild is en je dus uitstekend kunt raften en op andere plekken is het water juist rustiger en kun je rustig kajakken. Ben je een vogelliefhebber? Dan kun je bij de Gorges du Verdon de zeldzame vale gier spotten. Ook zijn er langs de gorges vele mooie dorpjes te vinden, waar je even tot rust kan komen na een dag vol met wandelen, klimmen of kajakken.

2. Gorges du Tarn

Gorges du Tarn is een prachtige kloof gelegen in de Cevennen. Deze gorges is erg hoog en indrukwekkend en kan op sommige plekken wel 500 meter diep zijn. De rivier de Tarn kronkelt beneden door de kloof heen. Bij de Gorges du Tarn kun je uitstekend wandelen met talloze verschillende wandelroutes. Bij het uitzichtpunt Point Sublime heb je een prachtig uitzicht over de indrukwekkende gorges du Tarn en hier kun je dus ook mooie foto’s maken. In dit gebied zijn er ook veel charmante dorpjes en kastelen te vinden. Deze zijn ook absoluut een bezoekje waard, want deze dorpjes lijken regelrecht uit de middeleeuwen te komen. Saint Enimie is één van die dorpjes en wordt zelfs gezien als één van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Daarnaast is de Gorges du Tarn net als de Gorges du Verdon ook erg geschikt voor een actieve vakantie. Zo kun je er overal kano’s en kajaks huren, waarmee je de rivier kan verkennen en van het prachtige uitzicht kunt genieten. Je kunt hier ook heel goed klimmen, want er zijn wel meer dan 400 klimroutes verspreid over de hele kloof.

3. Gorges de l’Ardèche

Gorges de l’Ardèche is wederom een grote en indrukwekkende kloof. Deze gorges is zo’n 30 kilometer lang en kan op sommige plekken wel 300 meter diep zijn. Door de kloof loopt de prachtige rivier Ardèche. In de Ardèche kun je uitstekend kanoën door het relatief rustige water. Hierbij kun je dan genieten van het overweldigende landschap om je heen. Wandelen in de omgeving van de kloof wordt ook veel gedaan en er zijn dan ook talloze routes van verschillende moeilijkheidsgraden. Misschien wel het bekendste plekje in dit gebied is Le Pont d’Arc. Dit is een natuurlijke overbrugging over het water van de Ardèche. Het ziet er erg indrukwekkend uit en het is dus zeker aan te raden om hier naartoe te kanoën en te genieten van het uitzicht. Rondom de kloof bevinden zich ook veel grotten die vaak duizenden jaren oud zijn. Zo zijn er veel druipsteengrotten zoals L’Aven d’Orgnac en grotten met muurschilderingen zoals de grot van Chauvet. Deze grotten zijn ook zeer indrukwekkend en zeker de moeite waard.

4. Gorges de la Jonte

Gorges de la Jonte ligt net zoals Gorges du Tarn in de Cevennen. Het stadje Le Rozier ligt tussen deze twee gorges in en vanaf daar kun je ze makkelijk allebei bezoeken. Door de kloof loopt de rivier Jonte. Wat deze kloof zo bijzonder maakt zijn de rotsformaties. Langs de steile wanden vind je namelijk grote uitstulpingen van rots in de vorm van een vaas. Deze rotsen vind je eigenlijk alleen bij de Gorges de la Jonte en zijn zeker de moeite waard om met je eigen ogen te zien. Er wordt veel gewandeld in de omgeving en er zijn veel uitkijkpunten zoals de Balade Belvedere waar je een blik kan werken op de groene, brede kloof. Ook staat deze gorges bekend om de vele gieren die er leven en het gebied wordt dan ook veel bezocht door vogelliefhebbers. Als je goed oplet tijdens het wandelen dan heb je de kans om een indrukwekkende vale gier langs te zien vliegen.

5. Gorges du Gardon

Gorges du Gardon ligt in het Franse departement Gard en door deze prachtige gorges loopt de rivier Gardon. De gorges is zo’n twintig kilometer lang en wordt omringd door veel groen en mooie witte kliffen. Daarnaast zijn er veel grotten langs de wand van de Gorges te vinden. Dit gebied staat ook bekend om de diversiteit in flora en fauna. Zo kun je hier veel bijzondere dieren spotten zoals de Europese bever, de havikarend en de aasgier. Wandelaars en klimmers hebben het hier ook uitstekend naar hun zin met vele routes door de hele gorges heen. De bekendste plek bij de Gardon is de Pont du Gard. Deze wereldberoemde brug kun je bijvoorbeeld bereiken door een kano of kajak te huren en er onderdoor te varen.

Over Francis

Avatar
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Momenteel volgt Francis de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Bekijk ook

10 Prachtige bezienswaardigheden in de Savoie

De Savoie is een mooi departement met grote natuurparken, mooie steden en grote meren. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van de Savoie.