Gorges de lArdeche Ardeche shutterstock 60619534, prachtige gorges in Frankrijk

5 Prachtige gorges in Frankrijk

Gorges in Frankrijk

De gorges van Frankrijk bestaan uit prachtige kloven die zijn uitgeslepen door indrukwekkende rivieren en die tot wel 500 meter boven je uittorenen. Een ideale plek voor avonturiers en wandelaars, want je kunt er namelijk kilometers aan wandelpaden vinden. Er is een kajak en kano verhuur na elke bocht en er zijn uitdagende klimroutes langs de steile wanden. Daarnaast zijn de gorges vaak ook nog omgeven door pittoreske dorpjes en mysterieuze grotten en je kunt zelfs een zeldzame gier spotten. Wij hebben voor jullie 5 prachtige gorges verzameld die je zeker moet bezoeken!

Gorges du Verdon Var shutterstock 294607292, prachtige gorges in Frankrijk

1. Gorges du Verdon

Gorges du Verdon in de Alpes-de-Haute-Provence wordt gezien als één van de mooiste rivierkloven in Europa. Sommige noemen het zelfs The Grand Canyon van Europa. Dat is ook niet zo gek, want het is een erg grote en imposante kloof. Hij strekt zich uit over 25 kilometer en de rotswanden kunnen wel 700 meter hoog zijn. Door de gorges loopt de rivier Verdon. Het water van deze rivier heeft een prachtige turquoise kleur, wat zorgt voor een bijzonder plaatje. De Gorges du Verdon is een uitstekend wandelgebied met mooie routes boven en beneden de kloof. Daarnaast is het ook echt een plek voor avonturiers. Je kunt er bijvoorbeeld raften, kajakken, canyoning, klimmen of mountainbiken. Er is dus voor ieder wat wils! Zeker het raften of kajakken is een aanrader. Er zijn stukken waar het water erg wild is en je dus uitstekend kunt raften en op andere plekken is het water juist rustiger en kun je rustig kajakken. Ben je een vogelliefhebber? Dan kun je bij de Gorges du Verdon de zeldzame vale gier spotten. Ook zijn er langs de gorges vele mooie dorpjes te vinden, waar je even tot rust kan komen na een dag vol met wandelen, klimmen of kajakken.

Camping tip! Zoek je een gezellige familiecamping bij de Gorges du Verdon, kijk dan eens naar Huttopia Gorges du Verdon. De camping wordt omringd door groene bergen en je vindt er een heerlijk zwembad. Bij de rivier kun je daarnaast heerlijk zwemmen en leuke watersporten beoefenen. Een andere uitstekende camping met zwembad in een unieke omgeving is RCN les Collines de Castellane.

Gorges du Tarn Cevennen sh 17782021 1, prachtige gorges in Frankrijk

2. Gorges du Tarn

Gorges du Tarn is een prachtige kloof gelegen in de Cevennen. Deze gorges is erg hoog en indrukwekkend en kan op sommige plekken wel 500 meter diep zijn. De rivier de Tarn kronkelt beneden door de kloof heen. Bij de Gorges du Tarn kun je uitstekend wandelen met talloze verschillende wandelroutes. Bij het uitzichtpunt Point Sublime heb je een prachtig uitzicht over de indrukwekkende gorges du Tarn en hier kun je dus ook mooie foto’s maken. In dit gebied zijn er ook veel charmante dorpjes en kastelen te vinden. Deze zijn ook absoluut een bezoekje waard, want deze dorpjes lijken regelrecht uit de middeleeuwen te komen. Saint Enimie is één van die dorpjes en wordt zelfs gezien als één van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Daarnaast is de Gorges du Tarn net als de Gorges du Verdon ook erg geschikt voor een actieve vakantie. Zo kun je er overal kano’s en kajaks huren, waarmee je de rivier kan verkennen en van het prachtige uitzicht kunt genieten. Je kunt hier ook heel goed klimmen, want er zijn wel meer dan 400 klimroutes verspreid over de hele kloof.

Camping tip! Voor een fijne charme camping raden wij Camping Canoë Les Gorges du Tarn aan. De camping bevindt zich aan de Gorges du Tarn en beschikt over een lekker zwembad met glijbaan en bij de rivier kun je genieten van een strand en een kano huren.

Gorges de lArdeche Ardeche shutterstock 60619534, prachtige gorges in Frankrijk

3. Gorges de l’Ardèche

Gorges de l’Ardèche is wederom een grote en indrukwekkende kloof. Deze gorges is zo’n 30 kilometer lang en kan op sommige plekken wel 300 meter diep zijn. Door de kloof loopt de prachtige rivier Ardèche. In de Ardèche kun je uitstekend kanoën door het relatief rustige water. Hierbij kun je dan genieten van het overweldigende landschap om je heen. Wandelen in de omgeving van de kloof wordt ook veel gedaan en er zijn dan ook talloze routes van verschillende moeilijkheidsgraden. Misschien wel het bekendste plekje in dit gebied is Le Pont d’Arc. Dit is een natuurlijke overbrugging over het water van de Ardèche. Het ziet er erg indrukwekkend uit en het is dus zeker aan te raden om hier naartoe te kanoën en te genieten van het uitzicht. Rondom de kloof bevinden zich ook veel grotten die vaak duizenden jaren oud zijn. Zo zijn er veel druipsteengrotten zoals L’Aven d’Orgnac en grotten met muurschilderingen zoals de grot van Chauvet. Deze grotten zijn ook zeer indrukwekkend en zeker de moeite waard.

Huur een natuurhuisje! Rondom de Gorges de l’Ardèche vind je de mooiste vakantiehuisjes midden in de natuur. Een natuurhuisje biedt je de kans de prachtige omgeving te verkennen vanuit een huiselijke sfeer. Bekijk hier de leukste natuurhuisjes.

Gorges de la Jonte Lozère sh 7698826, prachtige gorges in Frankrijk

4. Gorges de la Jonte

Gorges de la Jonte ligt net zoals Gorges du Tarn in de Cevennen. Het stadje Le Rozier ligt tussen deze twee gorges in en vanaf daar kun je ze makkelijk allebei bezoeken. Door de kloof loopt de rivier Jonte. Wat deze kloof zo bijzonder maakt zijn de rotsformaties. Langs de steile wanden vind je namelijk grote uitstulpingen van rots in de vorm van een vaas. Deze rotsen vind je eigenlijk alleen bij de Gorges de la Jonte en zijn zeker de moeite waard om met je eigen ogen te zien. Er wordt veel gewandeld in de omgeving en er zijn veel uitkijkpunten zoals de Balade Belvedere waar je een blik kan werken op de groene, brede kloof. Ook staat deze gorges bekend om de vele gieren die er leven en het gebied wordt dan ook veel bezocht door vogelliefhebbers. Als je goed oplet tijdens het wandelen dan heb je de kans om een indrukwekkende vale gier langs te zien vliegen.

Camping tip! Voor een gezellige familiecamping aan de Gorges de la Jonte raden we je Camping le Capelan aan. Je kunt hier genieten van een heerlijk zwembad en in de omgeving kun je heerlijk wandelen.

Gorges du Gardon Gard shutterstock 1308004300, prachtige gorges in Frankrijk

5. Gorges du Gardon

Gorges du Gardon bevindt zich in het Franse departement Gard en door deze prachtige gorges loopt de rivier Gardon. De gorges is zo’n twintig kilometer lang en wordt omringd door veel groen en mooie witte kliffen. Daarnaast zijn er veel grotten langs de wand van de Gorges te vinden. Dit gebied staat ook bekend om de diversiteit in flora en fauna. Zo kun je hier veel bijzondere dieren spotten zoals de Europese bever, de havikarend en de aasgier. Wandelaars en klimmers hebben het hier ook uitstekend naar hun zin met vele routes door de hele gorges heen. De bekendste plek bij de Gardon is de Pont du Gard. Deze wereldberoemde brug kun je bijvoorbeeld bereiken door een kano of kajak te huren en er onderdoor te varen.

Hotel tip! Hôtel Restaurant Le Colombier is een heerlijk hotel gelegen bij de Gorges du Gardon. Het hotel wordt omringd door groene bossen en bergen en je kunt er genieten van een heerlijk zwembad.

Lees ook

Veelgestelde vragen

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Gorges du Verdon?

De Gorges du Verdon is één van de mooiste rivier kloven in Frankrijk. Je kunt er heerlijk wandelen, watersporten beoefenen en leuke stadjes bezoeken. Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden bij de Gorges du Verdon.

Wat zijn de hoogtepunten van de Grands Causses en de Gorges du Tarn?

De Gorges du Tarn is een prachtige rivierkloof in Zuid-Frankrijk. Je kunt er allerlei activiteiten ondernemen en er is veel te zien. Bekijk hier de hoogtepunten van de Grands Causses Gorges du Tarn.

Onze tips voor leuke accommodaties in Frankrijk
Met deze tips voor campings, hotels en vakantiehuisjes in Frankrijk haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Wat zoek je?
Campings
Hotels of B&B’s
Vakantiehuizen
Natuurhuisjes
Campingvakanties

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, prachtige gorges in Frankrijk

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.