Uzès Gard shutterstock 1436392079, Bezienswaardigheden in de Gard

De 10 mooiste bezienswaardigheden in de Gard

Hoogtepunten van de Gard

Gard is een prachtig departement in het zuiden van Frankrijk. Je kunt er prachtig stadjes vinden zoals Nîmes en Uzès, waar je kunt genieten van gezellige straatjes en leuke restaurants. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij het pittoreske dorpje La Roque-sur-Cèze. Een piepklein dorpje, gelegen op een prachtige groene heuvel. Naast steden, is de Gard ook rijk aan natuur. Zo vind je er de indrukwekkende Gorges du Gardon, een rivierkloof waar je kunt wandelen en kanoën. De Mont Aigoual is ook zeker een aanrader. Deze hoge berg bied je een wijds uitzicht op de omgeving. Zin om even helemaal te ontspannen? Breng dan een bezoekje aan Le Grau-du-Roi, een gezellige havenstadje met heerlijke stranden. Er is van alles te beleven en te zien in de Gard. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden in de Gard.

LEES OOK: De 10 mooiste campings in de Gard

Nîmes Gard shutterstock 70321384, Bezienswaardigheden in de Gard

1. Nîmes

Nîmes is de hoofdstad van de Gard en staat bekend om zijn historie en cultuur. De stad wordt gekenmerkt door pittoreske straatjes, prachtige gebouwen en gezellige pleinen. Je kunt er heerlijk eten en goed shoppen. Daarnaast kun je er enorm veel bezienswaardigheden vinden die gebouwd zijn door de Romeinen. Zo moet je zeker een bezoekje brengen aan de Arena van Nîmes. Dit prachtige amphitheater stamt uit de eerste eeuw na christus en doet je denken aan het colosseum in Rome. Vroeger waren hier spannende gladiatorengevechten en publieke executies, waar de gehele bevolking van Nîmes naar kwam kijken. Tegenwoordig worden er nog steeds voorstellingen opgevoerd en zijn er soms zelfs stierengevechten in de arena. Het is dan ook zeker een aanrader om dit bijzondere gebouw te bezoeken. De andere belangrijke bezienswaardigheid is de Maison Carrée. Het is één van de best bewaard gebleven tempels uit de Romeinse tijd en is met zijn hoge pilaren erg indrukwekkend. De tempel kun je van binnen bewonderen en je vindt er mooie kunstwerken en beelden. Naast historische gebouwen, moet je ook zeker de vele musea van Nîmes bezoeken. Zo zijn zeker het kunst en archeologisch museum een aanrader.

LEES OOK: De 7 mooiste bezienswaardigheden in Nîmes

Pont du Gard Gard shutterstock 9837850, Bezienswaardigheden in de Gard

2. Pont du Gard

Pont du Gard is een prachtige brug bij de rivier de Gardon. De brug is gebouwd in de eerste eeuw na christus door de Romeinen. De brug werd gebruikt voor het vervoer van water en het is een prachtig voorbeeld van de Romeinse architectuur. De Pont du Gard is erg indrukwekkend met zijn 3 niveaus van bogen die in totaal 49 meter hoog zijn. Je kunt de brug vanaf de omliggende oevers bewonderen of een kano huren en er onderdoor varen. Daarnaast moet je ook zeker het wandelpad Mémoires de Garrigue nemen. Dit wandelpad leid je naar prachtige uitzichtpunten over het aquaduct. Op 400 meter van de Pont du Gard bevindt zich een grote tentoonstelling, waar je alles kunt leren over de bouw en het gebruik van de brug. Daarnaast leer je er ook van alles over het leven van de Romeinen en het is dus zeker een aanrader!

La Roque sur Cèze Gard shutterstock 1449669806, Bezienswaardigheden in de Gard

3. La Roque-sur-Cèze

La Roque-sur-Cèze is een pittoresk dorpje, gelegen op een groene heuvel. Het is in 2007 zelfs uitgeroepen tot één van de mooiste dorpjes van heel Frankrijk. Het is een piepklein dorpje met slechts 200 inwoners en het is dan ook erg knus en gezellig. Het dorpje bestaat uit schilderachtige straatjes met stenen huisjes en groene pleinen. Je kunt er heerlijk rondstruinen en genieten van cafeetjes en bakkerijtjes. Je kunt te voet naar het dorpje wandelen en je hebt er een mooi uitzicht op de groene omgeving en de rivier de Cèze. Ook in de omgeving kun je heerlijk wandelen. Je vindt er namelijk groene bossen en uitgestrekte wijngaarden met vele wandelroutes. Ook liggen de bekende watervallen Cascade du Sautadet op slechts 20 minuten lopen.

Cascade du Sautadet Gard shutterstock 1278814162, Bezienswaardigheden in de Gard

4. Cascade du Sautadet

Cascade du Sautadet zijn prachtige watervallen ten zuiden van het stadje La Roque-sur-Cèze. De watervallen bevinden zich bij de rivier de Cèze en je kunt er in de buurt heerlijk wandelen. Door de vele rotspartijen bestaat de Cascade du Sautadet niet uit één waterval maar uit meerdere. De meeste zijn slechts een meter hoog en tussen de watervallen vind je ondiepe poelen water. Er is een geheel stelsel ontstaan van gangen, kloven en beekjes en dit zorgt voor een prachtig plaatje. Het is ook de perfecte plek voor een frisse duik of om even pootje te baden. Liever even uitrusten? Dan kun je lekker luieren in de zon. Het is een leuke plek voor het hele gezin, waar je kunt genieten van fris water, een mooi uitzicht en veel wandelmogelijkheden. Pas wel op met kleine kinderen, want de rotsen kunnen erg glibberig zijn.

Uzès Gard shutterstock 1436392079, Bezienswaardigheden in de Gard

5. Uzès

Uzès is een pittoresk stadje in het noordoosten van de Gard. Het stadje wordt gekenmerkt door gezellige straatjes, stenen huisjes en groene pleinen. Je kunt er uren rondstruinen en genieten van leuke restaurantjes en cafeetjes. Het middelpunt van het centrum is het Place aux Herbes, een mooi plein met fontein en veel groene bomen. Op dit plein wordt elke zaterdag een beroemde markt gehouden, waar je allerlei plaatselijke producten kunt kopen. Daarnaast kun je in Uzès ook vele bezienswaardigheden vinden. Zo moet je zeker een bezoekje brengen aan het Paleis van de Duc d’Uzès, een bijzonder kasteel waar je veel kunt leren over de stad. Ook de kathedraal Saint-Théodorit is absoluut de moeite waard. In de kerk vind je allerlei mooie kunstwerken en een bijzondere orgel. Ook bevindt zich bij de kathedraal een indrukwekkende toren, de Tour Fenestrelle. Deze toren is 42 meter hoog en bied je een prachtig uitzicht op de omgeving.

Aigues Mortes Gard shutterstock 82706722, Bezienswaardigheden in de Gard

6. Aigues-Mortes

Aigues-Mortes is een prachtige middeleeuwse stad in het zuiden van de Gard. De stad is in de 13e eeuw gebouwd om te dienen als uitvalsbasis voor de kruistochten. Om het stadscentrum heen, is een stevige muur gebouwd om de stad te beschermen tegen buitenstaanders. De stadsmuur is bijna helemaal intact en bestaat uit 5 torens en 10 stadspoorten. Je kunt de muur bezichtigen en langs de torens wandelen. Vanaf de muur heb je een prachtig uitzicht op de omliggende zoutpannen en de zee. Daarnaast kun je er ook van alles leren over de geschiedenis van de stad. Naast de stadsmuur, moet je ook zeker een kijkje gaan nemen in het centrum. Je vindt er veel leuke straatjes en gezellige pleinen. Het Place Saint-Louis is één van de mooiste pleinen met een standbeeld van Lodewijk de Heilige en de mooie kerk Notre-Dame-des-Sablons.

Le Grau du Roi Gard shutterstock 1339150232, Bezienswaardigheden in de Gard

7. Le Grau-du-Roi

Le Grau-du-Roi is een gezellige havenstadje aan de kust van de Middellandse zee. Het is een populaire vakantiebestemming voor toeristen en Fransen en het is er dan ook heerlijk. Het stadje bestaat uit veel knusse straatjes met mooie woningen en lekkere restaurants. Het hoogtepunt is de vissershaven. Deze haven staat vol met schattige boten en het wordt omringd door terrasjes en winkeltjes. Om de stad heen liggen heerlijke zandstranden. Je kunt er genieten van lange stranddagen of wandelingen door de duinen. Daarnaast kun je er veel watersporten beoefenen zoals zeilen, surfen en kanoën. In de omgeving vind je allerlei moerassen en zoutpannen waar je heerlijk kunt wandelen door de natuur.

Gorges du Gardon Gard shutterstock 1308004300, Bezienswaardigheden in de Gard

8. Gorges du Gardon

De Gorges du Gardon is een prachtige rivierkloof in de Gard. Het blauwe water van de rivier, de witte kliffen en de groene begroeiing zorgen voor een prachtig plaatje. Op de oevers en langs de kliffen zijn talloze wandelroutes te vinden, waarbij je het gebied goed kunt verkennen. Daarnaast is het ook zeker een aanrader om een kano of kajak te huren. Je kunt de gorges dan vanaf het water verkennen en aanleggen bij kleine kiezelstrandjes om een frisse duik in het water te nemen. Dierenliefhebbers zullen zich hier ook zeker vermaken. Zo kun je er Europese bevers, havikarends en aasgieren spotten. De Gorges du Gardon eindigt bij de bijzondere Pont du Gard, die je zeker gezien moet hebben!

Mont Aigoual - Cevennen

9. Mont Aigoual

Mont Aigoual is een mooie berg, gelegen op de grens tussen de departementen Lozère en Gard. Het is met zijn 1565 meter, de hoogste berg van de Gard en de één na hoogste berg van de Cevennen. De berg wordt ook wel de regenberg genoemd doordat het er heel vaak regent. Bij een bezoek aan Mont Aigoual moet je dus ook zeker de buienradar in de gaten houden. Er zijn diverse wandelroutes te vinden die je naar de top voeren. Sentier des Botanistes en Sentier des 4000 Marches zijn de populairste wandelpaden. Vanaf de top heb je een adembenemend uitzicht over de Cevennen en de Gard. Daarnaast vind je er ook een observatorium van de Franse meteorologische dienst, waar je informatie kunt vinden over het weer.

Beaucaire Gard shutterstock 1252712569, Bezienswaardigheden in de Gard

10. Beaucaire

Beaucaire is een mooi stadje in het oosten van de Gard, gelegen aan de oevers van de Rhône. De stad bestaat uit veel gezellige straatjes, mooie gebouwen en knusse pleintjes. Je kunt er dan ook zeker een paar uur rondwandelen en genieten van de leuke winkels en restaurantjes. De belangrijkste bezienswaardigheid is het kasteel van Beaucaire. Het kasteel kent een lange geschiedenis, waarbij het vaak is veroverd, aangevallen en herbouwd. Het is dan ook zeker een interessant uitstapje waar je veel kunt leren over de geschiedenis van de regio. In het kasteel vind je het museum Auguste-Jacquet, waar Romeinse voorwerpen tentoon zijn gesteld. Daarnaast kun je ook de toren beklimmen, waar je een prachtig uitzicht hebt op de omgeving. In de zomer worden er shows met adelaars opgevoerd die voor jong en oud erg leuk zijn.

Enthousiast geworden?

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, Bezienswaardigheden in de Gard

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.