De 10 mooiste bezienswaardigheden van Marseille

Marseille: de mooiste bezienswaardigheden

Marseille is de twee na grootste stad in Frankrijk. De stad bevindt zich aan de schitterende Côte d’Azur en is zeker een bezoek waard! Het is een heerlijke stad voor een stedentrip of voor een strandvakantie. Marseille kent prachtige zandstranden waar je helemaal tot rust kunt komen. Daarnaast ligt de stad ook bij het adembenemende Natuurpark Calanques. In de stad is van alles te beleven en te bezoeken. De stad bruist van cultuur en kunst. In het centrum vind je verschillende musea, zoals het MuCEM en het Palais Longchamp. Ook zijn er verschillende historische bezienswaardigheden die je zeker moet bezoeken, zoals de Notre-Dame de la Garde en de Catédrale de la Major. Daarnaast kent Marseille twee leuke wijken waar je verschillende hippe restaurantjes kunt vinden. Kortom, deze stad heeft genoeg te bieden. Lees hier alles over de top 10 bezienswaardigheden van Marseille!

1. Le Vieux Port

Le Vieux Port is de prachtige jachthaven van Marseille. Het is een gezellige haven waar je ook twee eeuwenoude forten kunt vinden. De forten zijn gebouwd rond 1660 onder leiding van Lodewijk XIV om de belangrijke haven van Marseille te beschermen tegen indringers. Vandaag de dag is Le Vieux Port een gezellige toeristische trekpleister. Veel toeristen komen naar de oude haven toe om hier te struinen langs de prachtige jachten en plezierbootjes en te genieten langs het water. In de haven vind je verschillende restaurantjes en terrassen waar je heerlijk kunt genieten van een hapje en een drankje. Ook vind je in Le Vieux Port de vuurtoren van Marseille, die ook zeker een bezoekje waard is.

Afbeelding van djedj via Pixabay

2. Notre-Dame de la Garde

Een prachtige kerk in Marseille is de Notre-Dame de la Garde. De basiliek ligt boven op een heuvel aan de rand van de stad en biedt een adembenemend uitzicht over de zee en het centrum. De kerk wordt door de lokale bevolking ook wel “De beschermster van de stad” genoemd. Het is een prachtige kerk met een Romaanse-Byzantijnse stijl uit de 19e eeuw die zeker de moeite waard is om te bezoeken. De 60 meter hoge toren is zeer indrukwekkend en is te herkennen aan het vergulde beeld van de Heilige Maria met het kindje Jezus. Daarnaast is het ook een aanrader om de binnenkant van de kerk te bewonderen. het interieur van de kerk bestaat vooral uit marmer en porfier en heeft verschillende prachtige beelden die je kunt bewonderen. Zeker een must see!

Afbeelding van Ciarán Ó Muirgheasa via Pixabay

3. Palais Longchamp

Een prachtige bezienswaardigheid is Palais Longchamp. Dit spectaculaire paleis stamt uit de 19e eeuw en is ontworpen door Henri-Jacques Espérandieu. Palais Longchamp werd gebouwd om de realisatie van het canal de Midi te vieren. Het indrukwekkende gebouw bestaat uit twee vleugels waar twee musea in gevestigd zijn: Het Musée des Beaux Arts en het Muséum d’Histoire Naturelle. Voor het gebouw bevindt zich een spectaculaire fontein met aan weerszijde kanten trappen die naar beneden lopen. Laat je bewonderen door dit bizarre bouwwerk en waan je helemaal in vorstelijke sferen. Ben je klaar met het cultuur snuiven? Dan kun je helemaal tot rust komen in het Jardin du Plateau, een prachtige tuin, die aan het Palais Longchamp grenst.

4. Cours Julien

Een leuke wijk in het oosten van Marseille is Cours Julien. De wijk staat vooral bekend om de vele graffiti tekeningen die hier op de muren te vinden zijn. Daarnaast vind je in Cours Julien ook een lange trap die helemaal versierd is met graffiti. Het is een gezellige wijk waar het overdag en in de avond goed vertoeven is. Er zijn verschillende kleine winkeltjes en galeries te vinden waar je van alles kunt kopen. Ook kun je in Cours Julien hippe restaurants en cafeetjes vinden waar je heerlijk kunt lunchen of een wijntje kunt drinken. Daarnaast is het ook een erg kindvriendelijke wijk. Overal in de wijk vind je speelgelegenheden. Cours Julien is een heerlijke wijk om doorheen te struinen en je te laten verwonderen door de prachtige graffitikunsten en andere kunstwerken die je hier kunt vinden.

5. Cathédrale de la Major

Een mooie kerk in het westen van Marseille is de Cathédrale de la Major. De eerste versie van deze kathedraal werd gebouwd in de 12e eeuw, maar door de jaren heen is de kerk uitgebreid en gerenoveerd. Het is een gebouw met een enorme afmeting en een lengte van 140 meter. De kathedraal heeft een gestreepte buitenkant en lijkt eerder op een Italiaanse kerk dan een Franse. Het is een prachtige kerk om te bezoeken. Je kunt hier onder andere verschillende restanten van de vroegere kathedraal bewonderen. Daarnaast kun je deze kerk gratis bezoeken. Echt een aanrader!

6. Château d’If

Op een klein eiland voor de kust van Marseille ligt Château d’If. Het indrukwekkende fort is 28 meter hoog en telt drie verdiepingen. Château d’If stamt uit het jaar 1530 en werd gebouwd als verdedigingsfort tegen aanvallen van zee. Daarnaast heeft het kasteel een lange tijd gefungeerd als gevangenis. Château d’If werd pas rond de 19e eeuw beroemd door de schrijver Alexandre Dumas. Hij schreef veel over dit kasteel in zijn roman “De graaf van Monte-Cristo”.  Vandaag de dag is dit historische kasteel opgesteld voor publiek. Vanaf de haven van Marseille kun je het kasteel gemakkelijk met de boot bereiken. Het is een leuke bezienswaardigheid voor jong en oud!

7. Hotel de Ville

Vlak bij de haven van Marseille vind je een historisch gebouw, het Hotel de Ville. Dit bijzondere pand werd gebouwd in 1653 door Gaspard Puger en fungeert vandaag de dag als stadhuis van Marseille. Het is een van de weinig overgebleven gebouwen in de haven van Marseille na de slag om Marseille in 1943. Hotel de ville heeft een prachtige architectuur en bestaat uit twee delen die door een boogconstructie worden samengebracht. Het is een schitterend gebouw die zeker niet in de top 10 van Marseille mag ontbreken.

8. MuCEM

Een bezienswaardigheid die je niet mag missen is het MuCEM, de nieuwe culturele hotspot van Marseille. Het museum heeft een moderne en strakke architectuur biedt een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee. In het museum vind je verschillende collecties met diverse historische voorwerpen. Het is een erg educatief museum waar de historische voorwerpen worden afgewisseld met filmpjes die je over het voorwerp en het thema van alles vertellen. Naast de vaste collectie heeft het museum ook verschillende tijdelijk collecties die je kunt bewonderen. Ook het buitenterrein van MuCEM is prachitg. Vanaf het museumgebouw loopt er een lange brug naar het oude Saint-Jean fort. Dit fort was voorheen gesloten, maar kun je nu van dichtbij bewonderen. Daarnaast vind je hier ook een mediterrane tuin waar je heerlijk van het zonnetje kunt genieten in het gras. Het MuCEM is een bezienswaardigheid die je zeker gezien moet hebben!

9. Le Panier

Le Panier is een historische en creatieve wijk ten noorden van de haven. De wijk ligt op een heuvel en is vanuit de haven te bereiken via verschillende trappen. De wijk wordt gekenmerkt door leuke straatjes, schattige winkeltjes en historische pandjes. Ook kun je hier terecht voor leuke terrasjes en restaurantjes. Op het Place des Pistoles vind je verschillende gezellige bistro’s en cafeetjes waar je heerlijk kunt lunchen of een koffietje kunt doen. In Le Panier moet je zeker de Rue du Petit Puits bezoeken. In deze straat vind je verschillende ateliers van ontwerpers en kunstenaars. Le Panier is een creatieve wijk die je niet mag missen tijdens een bezoekje aan Marseille.

10. Basilique le Sacré-Coeur

Een mooie, maar niet zo bekende basiliek is de Sacré-Coeur. De kerk ligt aan de beroemde Avenue du Prado, een prachtige straat die door het centrum van Marseille heenloopt. De kerk is gebouwd tussen 1920 en 1947 en heeft een Romeins-Byzantijns uiterlijk. Het is een schitterend kerk om te bezoeken. Het interieur van de basiliek is prachtig. De kerk is rijk aan glas-in-loodramen en verschillende relikwieën, zoals het Heilige Mariabeeld. Hier kun je even helemaal tot rust komen en ontsnappen aan de drukte van de stad!

Goed hotel in Marseille

Op zoek naar een goed hotel in Marseille? Voor een goed, maar basic hotel in de haven van Marseille kun je terecht bij Europe Hotel Vieux Port. Iets buiten het centrum van de stad ligt het prachtige Hôtel 96. Het hotel is gevestigd in een historisch pand en heeft een prachtige binnentuin met een mooi zwembad. Wil je luxe overnachten? Een prachtig 5-sterren hotel is InterContinental Marseille – Hotel Dieu. Het hotel zit in een schitterend 18e eeuws gebouw in het oude centrum van de stad en biedt een prachtig uitzicht over Marseille.

Enthousiast geworden?

Bekijk hier alle hotels, campings en vakantiehuizen in en rondom Marseille!

Over Nienke

Nienke
Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij het bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Bekijk ook

10 Mooie bezienswaardigheden in Val d’Oise

Val d'Oise is een mooi departement met groene natuur, prachtige kastelen en leuke dorpjes. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Val d'Oise.