Mulhouse 4 shutterstock 1205307322, kerstmarkten in frankrijk

De 15 mooiste kerstmarkten in Frankrijk voor 2023

Laat de kerst niet voorbij gaan zonder een bezoek aan een kerstmarkt in Frankrijk. Van Noord- tot Zuid-Frankrijk, overal is er wel een kerstmarkttraditie. Geniet van de kleurrijk versierde kerststalletjes en boulevards of een streekspecialiteit, zoals hete wijn en kaas. Hierbij de 15 mooiste kerstmarkten in Frankrijk.

1. Kerstmarkten in de Elzas, waaronder Straatsburg en Colmar

Wanneer? Van 25 november 2023 tot en met 5 januari 2024.
Website: Noël en Alsace.

versierde huizen en verlichte straat tijdens de kerstperiode in Colmar met kerstboom links op de voorgrond

Ontdek Kerst in de Elzas: het mooiste van alle Kerstfeesten! Kerstmarkten vind je overal in de Elzas: Straatsburg, Colmar, Mulhouse, dorpen in zelfs tussen de wijngaarden. Vanaf eind november is de Elzas winter wonderland! Vanaf Sainte Catherine, op 25 november tot Driekoningen, op 6 januari, kun je terecht in de Elzas voor warme glühwein. Je vindt meer dan honderd kerstmarkten verdeeld over de hele streek. Kom de grote kerstboom bewonderen in Straatsburg, de grootste van Europa, maak je kinderen blij op de kindermarkt van Colmar en breng originele kerstversieringen mee naar huis van de stoffenmarkt in Mulhouse. En natuurlijk vieren alle dorpen van de Elzas ook feest tijdens de hele adventsperiode.

Hotels in de Elzas

LEES OOK: De 10 mooiste kerstmarkten in de Elzas

2. Kerst in de Champagnestreek, een circuit van kerstmarkten

Wanneer? Van 1 december tot en met 31 december 2023.

hotelkamer met een tweepersoonsbed en een groot schilderij aan het hoofdeinde in  een middeleeuws kasteel in Sedan, Champagnestreek

Hotel tip!

Hôtel Le Château Fort de Sedan is een romantisch kasteelhotel in de stad Sedan in de Champagnestreek.

Bekijk hotel

Van eind november tot eind december kan je voor het kerstgevoel terecht in een groot aantal steden en dorpjes in de Champagnestreek. Veel gemeenten hebben de handen ineen geslagen en bieden de toeristen een waar circuit van kerstmarkten en evenementen aan.

3. Kerstmarkt in Reims, drie na grootste kerstmarkt van Frankrijk

Wanneer? Van 24 november tot en met 24 december 2023.
Website: Le Marchés de Noël de Reims.

verlichte straat tijdens de kerstmarkt in Reims

In Reims (UNESCO) vind jaarlijks de op drie na grootste kerstmarkt van Frankrijk plaats. In zo’n 150 stalletjes worden culinaire gerechtjes en traditionele producten en cadeautjes verkocht. Extra bijzonder zijn de stalletjes waar grote en kleine champagnehuizen en boeren hun champagne aanbieden, meestal tegen een lagere prijs dan in de winkel. Op het Place de la Republique staat een reuzenrad, de meeste kerststalletjes zijn te vinden op het plein Place d’Erlon, rues Condorcet, de l’Etape en Buirette.

Boek hier je hotel in Reims

LEES OOK: Bezienswaardigheden Reims

Epernay Habits de Lumière festival

Een ander hoogtepunt in de Champagne streek is het Epernay Habits de Lumière festival. In het tweede weekend van december kan je drie dagen genieten van de verlichte huizen en straten. Door heel Epernay zijn straatshows, vuurwerk, orkestjes en champagnebars.

4. Feestdagen in Toulouse, ontdek de stalletjes op Place du Capitole

Wanneer? Van 24 november tot 26 december 2023.
Website: Marché de Noël de Toulouse

hotelkamer met een opgemaakt tweepersoonsbed en uitzicht op het water in een boetiekhotel in Toulouse

Hotel tip Toulouse

Boutique Hôtel des Beaux Arts is een romantisch hotel met 17 unieke kamers, ingericht door kunstenaars uit Toulouse.

Bekijk hotel

Van eind november tot eind december kan je terecht op de populaire kerstmarkt van Toulouse (Occitanië). In de maand december worden de straten van Toulouse en het Place du Capitole omgetoverd tot een waar kerstfeest. De stalletjes op het plein Place du Capitole verkopen houtsnijwerken, kaarsen en cadeautjes. Misschien kom je zelfs de kerstman tegen, hij wandelt namelijk de hele dag over het plein. Je kan overal terecht voor een glas glühwein en geroosterde tamme kastanjes. Toulouse geeft een eigen draai aan de activiteiten met de verkoop van kaas en wijn uit de omgeving.

Bekijk de 10 beste hotels in Toulouse

LEES OOK: Bezienswaardigheden Toulouse

5. Kerstmarkt in Mulhouse, met gastronomische hoogtepunten

Wanneer? Van 24 november tot en met 27 december 2023.
Website: Noël a Mulhouse

verlichte kerk en straat tijdens de kerstmarkt in Mulhouse

De Alsace is populair als het gaat om de jaarlijkse kerstmarkten. De straten en gebouwen van Mulhouse, inclusief het Hôtel de Ville (stadhuis) en Place de la Réunion, zijn gedurende de feestdagen prachtig versierd en uitgelicht, ieder jaar in een nieuwe stijl. Mulhouse is vooral bekend als textielstad en het Bugatti automuseum. De kerststalletjes bieden specialiteiten uit de Alsace regio, zoals kaas, hete wijn, gemberbrood en andere gastronomische hoogtepunten. Mulhouse weet het kerstgevoel dan ook goed tot leven te brengen met alle lichtjes, concerten en een grote adventskalender achter de ramen van Hôtel de Ville. De leukste plek voor kerstliedjes en concerten is in de kerk Saint-Etienne.

Zoek hotels in Mulhouse

LEES OOK: Bezienswaardigheden in Mulhouse

6. Kerstmarkt in Besançon, met meer dan 60 kerststallen

Wanneer? Van 25 november tot en met 24 december 2023.
Website: Fantastique Décembre à Besançon

hotel du nord Besancon booking, kerstmarkten in frankrijk

Hotel tip Besançon

Hotel Du Nord is een klassiek hotel gelegen in een charmante straat in het centrum van Besançon.

Bekijk hotel

Besançon ligt in het oosten van Frankrijk, vlakbij de Zwitserse grens. De kerstmarkt is gecentreerd rondom Place Pasteur. Meer dan 60 kerststallen verkopen lokale handwerken, houtenspeelgoed en juwelen. Proef de kerstsfeer tijdens het zingen van kerstliedjes en folklore dansen. Kinderen vermaken zich in het kerstdorp bij Place de la Révolution.

Bekijk hotels in Besançon

7. Maak een ritje in het reuzenrad op de kerstmarkt in Arras

Wanneer? Van 24 november tot en met 30 december 2023.
Website: Noël Arras

Hotel de Lunivers Arras booking, kerstmarkten in frankrijk

Hotel tip Arras

Hôtel de L’univers is een rustig hotel gelegen in het historisch centrum van Arras. Het hotel heeft een prachtige binnenplaats en een gastronomisch restaurant.

Bekijk hotel

Op het Grand’Place vindt u Village Noël met meer dan 100 houten chalets. Gedurende de kerstdagen kan je een ritje maken in het reuzenrad. Vanuit het reuzenrad heb je een mooi uitzicht op de kerstmarkt.

Hotels in Arras

8. Kerstmarkt in Bordeaux, met regionale specialiteiten

Wanneer? Van 24 november tot en met 27 december 2023.
Website:
Marché de Noël Bordeaux

verlichte kerstboom en kathedraal in Bordeaux gezien van schuin-onderaf

De Allée de Tourny is gevuld met 150 kerststallen. Regionale specialiteiten, zoals chocolade uit Bayonne, foie gras uit Arcachon, beschilderde potten uit Samadet en glaswerk uit Vianne. Geniet van een glas vin chaud tijdens het wandelen langs de kerststallen.

Bekijk de mooiste hotels in Bordeaux

LEES OOK: De 10 mooiste bezienswaardigheden in Bordeaux

9. Proef een gepofte kastanje op de kerstmarkt in Chartres

Wanneer? Van 8 december tot en met 24 december 2023.
Website: Noël à Chartres

Hotel Les Poemes de Chartres 1 booking, kerstmarkten in frankrijk

Hotel tip!

Hôtel Les Poèmes de Chartres is een 3-sterren boetiekhotel in de bovenstad van Chartres. Je kunt er genieten van sfeervolle ruime kamers en elke ochtend deelnemen aan het ontbijtbuffet.

Bekijk hotel

Chartres is vooral bekend vanwege de Gotische Kathedraal, die kilometers ver te zien is. Maar Chartres heeft ook een levendige kerstmarkt op het Place Châtelet. De 50 kerststalletje zijn gevuld met huisgemaakte chocolade, gepofte kastanjes en handgemaakte kerstspullen. Meer informatie: Noël à Chartres.

Zoek hotels in Chartres

10. Kerstmarkt in Lille, in het centrum van de stad

Wanneer? Van 22 november tot en met 31 december 2023.
Website: Noël a Lille

kerstmarkt met kerstkraampjes en reuzenrad in Lille

Van eind november tot en met eind december kun je in het centrum van Lille naar de kerstmarkt. Hier vind je ruim 80 kraampjes met leuke streekproducten, kerstversiering, sieraden, vin chaud (glühwein), gaufres (wafels uit Lille), pains d’épices (kruidkoek) en uit hout gesneden poppetjes. Rondom de kerstmarkt worden veel leuke activiteiten georganiseerd, zoals een bezoek van de Kerstman, kerstliedjes, schminken voor de kinderen en kerstverhalen die worden voorgelezen.

Bekijk de 10 mooiste hotels in Lille

11. Kerstmarkt in Amiens, de grootste van Noord-Frankrijk

Wanneer? Van 25 november tot en met 30 december 2023.
Website: Marché de Noël d’Amiens

hotelkamer met twee persoonsbed en een bureau met antieke stoel in Hotel Le Prieuré et La Résidence in Amiens

Hotel tip!

Hotel Le Prieuré et La Résidence is een fijn 3-sterrenhotel met een binnenplaats met mooi terras, gelegen in een zijstraatje bij de Kathedraal van Amiens.

Bekijk hotel

Elk jaar trekt Amiens alles uit de kast om de stad vijf weken lang om te toveren in een waar kerst spektakel. De kerstmarkt van Amiens is de grootste in Noord-Frankrijk en wordt elk jaar weer druk bezocht. Door de hele stad heen kun je leuke kraampjes vinden en de bezienswaardigheden zijn mooi versierd. Je kunt er leuke kerstversieringen en souvenirtjes kopen en er zijn allerlei attracties, zoals een reuzenrad.

Vind hotels in Amiens

12. Kerstmarkten in Parijs, verspreid over de Franse hoofdstad

Wanneer? Van 16 november 2023 tot en met 7 januari 2024.
Website: Parisinfo – Les marchés de Noël 2022 à Paris

Kerstboom met ballen, kerstmarkten in frankrijk

Parijs maakt tijdens de decembermaand zijn naam als lichtstad meer dan waar. Complete straten zijn schitterend verlicht en etalages van winkels zijn omgetoverd tot prachtige winterdecors. Parijs heeft niet één grote kerstmarkt, maar er zijn tal van mooie kerstmarkten verspreid over de stad. Een paar van de populairste kerstmarkten zijn de kerstmarkten bij Les Halles, de Jardin des Tuileries en de Champs-Elysées. Bezoek ook het kerstdorp op de Champ de Mars, met de Eiffeltoren op de achtergrond, en de authentieke markt op het plein voor de Notre-Dame.

Hotels in de buurt van de Eiffeltoren

13. Kerst en Sinterklaas in Nancy, met een ijsbaan

Wanneer? Van 24 november 2023 tot en met 7 januari 2024 + Sinterklaas op 9 en 10 december.
Website: Nancy Office de Tourisme

kerstboom met verlichte hartjes en verlichte flitsen, en verlichte gebouwen op een plein in Nancy

In Nancy beginnen de festiviteiten al vroeg in december, alleen niet met kerst. Hier wordt namelijk, net zoals in Nederland, ook Sinterklaas gevierd. De viering gaat er wel iets anders aan toe dan bij ons en vindt plaats in het eerste weekend van december. Er trekt een grote optocht van praalwagens door de stad en er is vuurwerk. Het evenement is een uitje voor de hele familie en trekt jaarlijks bijna zo’n 100.000 bezoekers. Rond de kerst zijn er ook vele festiviteiten in de stad. Schaats een rondje op de ijsbaan, bewonder de verlichte stad vanuit het reuzenrad en proef lokale specialiteiten op de foodmarkt van Place Vaudémont. Let wel: op 25 december en 1 januari is de kerstmarkt gesloten.

Boek je verblijf in Nancy

14. Kerstmarkt in Metz, met het grootste reuzenrad van Europa

Wanneer? Van 24 november tot en met 30 december 2023.
Website: Marché de Noël de Metz

kerstmarkt metz kerstmarkten frankrijk shutterstock 517323754, kerstmarkten in frankrijk

De kersmarkt van Metz staat bekend als één van de mooiste kerstmarkten van Europa. Op en rond de pleinen in het middeleeuwse centrum vind je zo’n 150 kerstkraampjes en allerlei festiviteiten. Tijdens de decembermaand staat hier het grootste reuzenrad van Europa en kun je schaatsen op de ijsbaan op Place de la République. Daarnaast wordt er ieder jaar een nieuwe handgeblazen glazen kerstbal gepresenteerd uit het beroemde glasblazerscentrum van het dorp Meisenthal. Heb je trek gekregen na al dat slenteren? Ontdek dan al het lekker bij de foodtrucks op de Place de Chambre. Houd er rekening mee dat de kerstmarkt op 25 december gesloten is.

Zoek hotels in Metz

15. Kerstmarkt in Lyon, met indrukwekkend lichtfeest

Wanneer? Van 24 november tot en met 24 december 2023.

lichtjesfestival lyon kerstmarkten frankrijk shutterstock 1295025784, kerstmarkten in frankrijk

In het 2e arrondissement van Lyon vind je in de decembermaand zo’n 90 kerstkraampjes op de Place Carnot. Je kunt hier van alles vinden: van kleding tot speelgoed en héél veel lekker eten. De beste tijd om de kerstmarkt van Lyon te bezoeken is van 8 tot en met 11 december. Dan vindt in de stad namelijk het jaarlijks terugkerende Fête des Lumières plaats. Vier dagen lang kun je genieten van indrukwekkende lichtshows waarbij bekende gebouwen en locaties in de spotlights worden gezet, zoals de fontein op de Place Terreaux en de Saint-Jean kathedraal. De kerstmarkt kan op deze dagen aangepaste openingstijden hebben.

Boek je hotel in Lyon

Tip: Ga met de trein naar een kerstmarkt in Frankrijk! Met de Thalys en de TGV reis je comfortabel en voordelig naar Frankrijk. Zo boek je vanaf €48,00 een treinticket naar de kerstmarkt in Lille. Vanuit Amsterdam bereik je de stad al in 3,5 uur reizen. Zoek treintickets naar jouw favoriete kerstmarkt in Frankrijk.

Meer lezen over (kerst)markten in Frankrijk? Bekijk ook:

Veelgestelde vragen over kerstmarkten in Frankrijk:

Wat zijn de mooiste kerstmarkten in de Elzas?

De kerstmarkt van Colmar en Strasbourg zijn twee populaire kerstmarkten in de Elzas om te bezoeken in de feestmaanden. Bekijk de hele lijst: kerstmarkten in de Elzas.

Waar vind je de kerstmarkten in de stad Colmar?

In de stad Colmar vind je zes kerstmarkten. Bekijk hier de lijst: kerstmarkten in Colmar.

Wat zijn de mooiste kerstmarkten in Frankrijk?

Een paar van de mooiste kerstmarkten van Frankrijk vind je in Straatsburg, Colmar, Mulhouse, Lille en Toulouse. Lees hier alles over de 15 mooiste kerstmarkten in Frankrijk.

Wat is het klimaat in Frankrijk rond kerst?

Rond kerst heeft Frankrijk over het algemeen een koud winterklimaat, vooral in het noorden en oosten, met kans op sneeuw en lage temperaturen. In het zuiden, met name aan de Middellandse Zee, is het klimaat milder en kunnen de temperaturen nog steeds relatief aangenaam zijn voor die tijd van het jaar.

Over Dirk

Avatar
Sinds mijn jeugd kom ik al met veel plezier in Frankrijk. Met mijn ouders en twee zusjes gingen wij in de jaren tachtig en negentig vooral naar Bretagne en de eilanden voor de westkust. Alles ging mee, schepnetten, onze twee honden en opblaasboot. Eind jaren negentig kwam er een vakantiehuis in Normandië. En van daaruit heb ik steeds meer delen van Frankrijk ontdekt. Nu ik getrouwd ben en vader van een dochter is Frankrijk voor mij nog steeds het nummer 1 vakantieland. Gelukkig is mijn vrouw minder Francofiel dan ik en daarom gaan wij ook geregeld naar andere mooie plekjes in Europa en daarbuiten. Op Zininfrankrijk.nl schrijf ik over alle mooie plekjes waar ik ooit ben geweest of graag naar toe wil om samen met mijn gezin nog veel meer nieuwe herinneringen te maken!

Onze nieuwste artikelen

Tiny House in Reux 1, kerstmarkten in frankrijk

10x Bijzonder overnachten in Noord-Frankrijk

Van een sprookjesachtige boomhut boven Parijs tot een romantische tiny house in de Elzas. Bekijk 10 plekken voor bijzonder overnachten in Noord-Frankrijk.