De 10 mooiste kerstmarkten in Frankrijk voor 2022

Dit zijn de leukste kerstmarkten in Frankrijk

Laat de kerst niet voorbij gaan zonder een bezoek aan een kerstmarkt in Frankrijk. Van Noord- tot Zuid-Frankrijk, overal is er wel een kerstmarkttraditie. Geniet van de kleurrijk versierde kerststalletjes en boulevards of een streekspecialiteit, zoals hete wijn en kaas.

Ga je deze zomer met vakantie in Frankrijk? Boek een mooie vakantie op een van de vakantieparken of Natuurhuisjes in Frankrijk. Zo kunnen we je een aantal RCN Vakantieaprken met zwembad aanraden. Op Natuurhuisje.nl vind je een ruim aanbod huizen in het groen.

1. Kerstmarkten in de Elzas

Ontdek Kerst in de Elzas: het mooiste van alle Kerstfeesten! Kerstmarkten vind je overal in de Elzas: Straatsburg, Colmar, Mulhouse, dorpen in zelfs tussen de wijngaarden. Vanaf eind november is de Elzas winter wonderland! Vanaf Sainte Catherine, op 25 november tot Driekoningen, op 6 januari, kun je terecht in de Elzas voor warme gluhwein. Je vind meer dan honderd kerstmarkten verdeeld over de hele streek. Kom de grote kerstboom bewonderen in Straatsburg, de grootste van Europa, maak je kinderen blij op de kindermarkt van Colmar en breng originele kerstversieringen mee naar huis van de stoffenmarkt in Mulhouse. En natuurlijk vieren alle dorpen van de Elzas ook feest tijdens de hele adventsperiode.

Website: Noël en Alsace.

Lees ook: kerstmarkten in de Alsace.

2. Kerst in de Champagne streek

Van eind november tot eind december kan je voor het kerstgevoel terecht in een groot aantal steden en dorpjes in de Champagne streek. Veel gemeenten hebben de handen ineen geslagen en bieden de toeristen een waar circuit van kerstmarkten en evenementen aan.

3. Kerstmarkt in Reims

In Reims (UNESCO) vind jaarlijks de op drie na grootste kerstmarkt van Frankrijk plaats. In de meer dan 125 stalletjes worden culinaire gerechtjes en traditionele producten en cadeautjes verkocht. Extra bijzonder zijn de stalletjes waar grote en kleine champagnehuizen en boeren hun champagne aanbieden, meestal tegen een lagere prijs dan in de winkel. Op het Place de la Republique staat een reuzenrad, de meeste kerststalletjes zijn te vinden op het plein Place d’Erlon, rues Condorcet, de l’Etape en Buirette.

Website: le Marchés de Noël de Reims.

Lees ook: bezienswaardigheden Reims.

Epernay Habits de Lumière festival

Een ander hoogtepunt in de Champagne streek is het Epernay Habits de Lumière festival. In het tweede weekend van december kan je drie dagen genieten van de verlichte huizen en straten. Door heel Epernay zijn straatshows, vuurwerk, orkestjes en champagnebars.

Website: meer informatie

4. Feestdagen in Toulouse

Van eind november tot eind december kan je terecht op de populaire kerstmarkt van Toulouse (Occitanië). In de maand december worden de straten van Toulouse en het Place du Capitole omgetoverd tot een waar kerstfeest. De stalletjes op het plein Place du Capitole verkopen houtsnijwerken, kaarsen en cadeautjes. Misschien kom je zelfs de kerstman tegen, hij wandelt namelijk de hele dag over het plein. Je kan overal terecht voor een glas glühwein en geroosterde tamme kastanjes. Toulouse geeft een eigen draai aan de activiteiten met de verkoop van kaas en wijn uit de omgeving.

Website: Marché de Noël de Toulouse.

Lees ook: bezienswaardigheden Toulouse.

5. Kerstmarkt in Mulhouse

De Alsace is populair als het gaat om de jaarlijkse kerstmarkten. De straten en gebouwen van Mulhouse, inclusief het Hôtel de Ville (stadhuis) en Place de la Réunion, zijn gedurende de feestdagen prachtig versierd en uitgelicht, ieder jaar in een nieuwe stijl. Mulhouse is vooral bekend als textielstad en het Bugatti automuseum. De kerststalletjes bieden specialiteiten uit de Alsace regio, zoals kaas, hete wijn, gemberbrood en andere gastronomische hoogtepunten. Mulhouse weet het kerstgevoel dan ook goed tot leven te brengen met alle lichtjes, concerten en een grote adventskalender, achter de ramen van Hôtel de Ville. De leukste plek voor kerstliedjes en concerten is in de kerk Saint-Etienne.

Website: Noël a Mulhouse.

Lees ook: bezienswaardigheden in Mulhouse.

6. Kerstmarkt in Besançon

Besançon ligt in het oosten van Frankrijk, vlakbij de Zwitserse grens. De kerstmarkt is gecentreerd rondom Place Pasteur. Meer dan 60 kerststallen verkopen lokale handwerken, houtenspeelgoed en juwelen. Proef de kerstsfeer tijdens het zingen van kerstliedjes en folklore dansen. Kinderen vermaken zich in het kerstdorp bij Place de la Révolution.

Website: Marché de Noël Besançon

7. Kerstmarkt in Arras

Op het Grand’Place vindt u Village Noël met meer dan 100 houten chalets. Gedurende de kerstdagen kan je een ritje maken in het reuzenrad. Vanuit het reuzenrad heb je een mooi uitzicht op de kerstmarkt.

Website: Noël Arras

8. Kerstmarkt in Bordeaux

De Allée de Tourny is gevuld met 150 kerststallen. Regionale specialiteiten, zoals chocolade uit Bayonne, foie gras uit Arcachon, beschilderde potten uit Samadet en glaswerk uit Vianne. Geniet van een glas vin chaud tijdens het wandelen langs de kerststallen.

Website: Marché de Noël Bordeaux.

Lees ook: de 10 mooiste bezienswaardigheden in Bordeaux.

9. Kerstmarkt in Chartres

Chartres is vooral bekend vanwege de Gotische Kathedraal, die kilometers ver te zien is. Maar Chartres heeft ook een levendige kerstmarkt op het Place Châtelet. De 50 kerststalletje zijn gevuld met huisgemaakte chocolade, gepofte kastanjes en handgemaakte kerstspullen. Meer informatie: Noël à Chartres.

10. De kerstmarkt in Lille

Van eind november tot en met eind december kun je in het centrum van Lille naar de kerstmarkt. Hier vind je ruim 80 kraampjes met leuke streekproducten, kerstversiering, sieraden, vin chaud (glühwein), gaufres (wafels uit Lille), pains d’épices (kruidkoek) en uit hout gesneden poppetjes. Rondom de kerstmarkt worden veel leuke activiteiten georganiseerd, zoals een bezoek van de Kerstman, kerstliedjes, schminken voor de kinderen en kerstverhalen die worden voorgelezen.

Website: Noël a Lille

Veelgestelde vragen over Kerstmarkten in Frankrijk

Wat zijn de mooiste kerstmarkten in de Elzas?

De kerstmarkt van Colmar en Strasbourg zijn twee populaire kerstmarkten in de Elzas om te bezoeken in de feestmaanden. Bekijk de hele lijst: kerstmarkten in de Elzas.

Waar vind je de kerstmarkten in de stad Colmar?

In de stad Colmar vind je zes kerstmarkten. Bekijk hier de lijst: kerstmarkten in Colmar.

Lees ook

Over Dirk

Avatar
Sinds mijn jeugd kom ik al met veel plezier in Frankrijk. Met mijn ouders en twee zusjes gingen wij in de jaren tachtig en negentig vooral naar Bretagne en de eilanden voor de westkust. Alles ging mee, schepnetten, onze twee honden en opblaasboot. Eind jaren negentig kwam er een vakantiehuis in Normandië. En van daaruit heb ik steeds meer delen van Frankrijk ontdekt. Nu ik getrouwd ben en vader van een dochter is Frankrijk voor mij nog steeds het nummer 1 vakantieland. Gelukkig is mijn vrouw minder Francofiel dan ik en daarom gaan wij ook geregeld naar andere mooie plekjes in Europa en daarbuiten. Op Zininfrankrijk.nl schrijf ik over alle mooie plekjes waar ik ooit ben geweest of graag naar toe wil om samen met mijn gezin nog veel meer nieuwe herinneringen te maken!

Bekijk ook

5 Leuke bezienswaardigheden in Toulouse

Toulouse is een fascinerende combinatie van oud en nieuw en een niet te missen stad in Zuid-Frankrijk. Er valt veel te zien en doen in Toulouse!