Marais Salants de Guérande Loire Atlantique shutterstock 1528279445, Bezienswaardigheden Loire-Atlantique

De 10 mooiste bezienswaardigheden van de Loire-Atlantique

Hoogtepunten van Loire-Atlantique

De Loire-Atlantique is een prachtig departement in het noorden van Frankrijk in de regio Pays de la Loire. Het departement wordt gekenmerkt door mooie stranden, groene natuurparken en gezellige stadjes. Zo moet je zeker een kijkje nemen in de hoofdstad Nantes. Nantes beschikt over een historisch centrum en het prachtige Château des Ducs de Bretagne. Ook La Baule en Saint-Nazaire zijn erg leuke dorpjes. Ze liggen bij de kust en je kunt er mooie havens met gezellige terrasjes vinden. Op zoek naar een beetje natuur? Breng dan een bezoekje aan het Parc Naturel Régional de Brière. Hier kun je prachtig wandelen en fietsen langs de moerassen en meren. Ook moet je zeker een mooie fietstocht maken langs de wijngaarden van Nantes. Hier kun je de lekkerste wijnen proberen. Kortom, er is genoeg te zien en te doen. Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden in de Loire-Atlantique.

Bekijk ook: Prachtige bezienswaardigheden in de Pays de la Loire

Chateau des ducs Nantes sh 706104574, Bezienswaardigheden Loire-Atlantique

1. Nantes

Nantes is de prachtige hoofdstad van de Loire-Atlantique. Het is een populaire vakantiebestemming en je vindt er dan ook allerlei mooie bezienswaardigheden. Nantes werd al bewoond in de middeleeuwen en de stad heeft dus een rijke geschiedenis. Je kunt er genieten van een historisch centrum met pittoreske straatjes, gezellige pleinen en leuke terrasjes. Daarnaast moet je zeker een kijkje nemen bij het Château des Ducs de Bretagne. Dit mooie kasteel werd vroeger bewoond door de hertogen van Bretagne en is gebouwd in een 15e eeuwse en 18e eeuwse stijl. In het kasteel kun je een interessant museum vinden over de geschiedenis van Nantes. Ook moet je zeker een kijkje nemen in de verschillende wijken van de stad. Je vindt er namelijk allerlei moderne kunstwerken gemaakt door verschillende kunstenaars. Het bekendste kunstwerk is Les Machines de l’Île. Dit project is gebaseerd op tekeningen van Da Vinci en bestaat uit allerlei mechanische dieren, waar je zelf op kunt klauteren en klimmen.

Bekijk ook: De mooiste bezienswaardigheden in Nantes

Hotel tip! Hotel Voltaire Opera Nantes Centre is een mooi 3-sterren hotel met ruime sfeervolle kamers. Het hotel beschikt over een mooie eetzaal met terras, waar je kunt genieten van een heerlijk ontbijtbuffet. Ook het Radisson Blu Hotel Nantes is een echte aanrader. Dit 4-sterren hotel heeft moderne luxe kamers en je kunt er fantastisch eten in het restaurant. Je vindt er een bar en meerdere zitruimtes.

Parc Naturel Régional de Brière Loire Atlantique shutterstock 265289117, Bezienswaardigheden Loire-Atlantique

2. Parc Naturel Régional de Brière

Het Parc Naturel Régional de Brière is een prachtig natuurpark in het noordwesten van Loire-Atlantique. Het park wordt gekenmerkt door groene velden, rivieren, meren en moerassen. Je kunt er prachtig wandelen door het groene landschap en genieten van de rijke biodiversiteit. Daarnaast moet je ook zeker een bootje huren om de verschillende kanalen te ontdekken. Vanaf het water heb je een prachtig uitzicht op de omgeving en het is een unieke manier om het natuurpark te verkennen. Door het hele gebied vind je allerlei leuke dorpjes. De dorpjes staan vol met huizen met rieten daken en het is er dus erg pittoresk. Zo moet je zeker een bezoekje brengen aan het stadje Saint-Lyphard. Daar kun je een de hoge toren van de kerk beklimmen, waar je een prachtig uitzicht hebt op de omgeving.

La Baule Loire Atlantique shutterstock 663363889, Bezienswaardigheden Loire-Atlantique

3. La Baule

La Baule is een prachtig badplaatsje, gelegen aan de Atlantische kust. Het plaatsje staat bekend om het uitgestrekte zandstrand. Het strand is 9 kilometer lang en daarmee het langste strand van Europa. Je kunt er genieten van de diepblauwe zee en de vele leuke strandtentjes. Het stadje zelf is ook erg leuk. Je vindt er luxe villa’s, grote hotels en gezellige restaurantjes. De stad zit in de zomer vol met lokale bevolking en toeristen en het is er dan ook altijd erg gezellig. Het is een daarnaast een aanrader om een wandeling te maken langs de boulevard en het strand. Je hebt daarbij een prachtig uitzicht op de zee en de mooie villa’s. In de buurt van La Baule kun je het Natuurpark Brière en de moerassen van Guérande vinden.

Saint Nazaire Loire Atlantique shutterstock 712437646, Bezienswaardigheden Loire-Atlantique

4. Saint-Nazaire

Saint-Nazaire is een prachtig kustplaatsje aan de rechteroever van het estuarium van de Loire. Saint-Nazaire beschikt over één van de belangrijkste Franse havens en het heeft een lange traditie van scheepsbouw en luchtvaartindustrie. De stad zelf is erg gezellig en wordt gekenmerkt door kleine pleinen, knusse straatjes en leuke terrasjes. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij de haven, waar je grote schepen kunt bewonderen en veel kunt leren over de scheepsbouw in Frankrijk. Zo moet je zeker een kijkje nemen in het cruise centrum Escal’Atlantic. Hier kun je een museum vinden met een levensgrote reconstructie van een een belangrijke onderzeeër vinden. Daarnaast leer je er alles over de geschiedenis van Saint-Nazaire. Genoeg gezien van de stad? Breng dan een bezoekje aan één van de vele stranden, waar je kunt genieten van een lange stranddag.

Marais Salants de Guérande Loire Atlantique shutterstock 1528279445, Bezienswaardigheden Loire-Atlantique

5. Marais salants de Guérande

Bij de Atlantische kust, in het westen van de Loire-Atlantique vind je de prachtige zoutmoerassen van Guérande. De zoutpannen zijn erg uitgestrekt en worden omringd door groene velden, kanalen en bossen. Je kunt er prachtig wandelen en de bijzondere zoutmoerassen bewonderen. Bij de moerassen wordt zout gewonnen door zoutzieders en het is erg interessant om dit proces te aanschouwen. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij het museum van de zoutmoerassen in Batz-sur-Mer. Hier kun je alles leren over de geschiedenis en het proces van het zout in de Guérande. Het gebied is tevens populair onder vogelliefhebbers, want je kan er talloze trekvogels spotten.

Pornic Loire Atlantique shutterstock 1463169599, Bezienswaardigheden Loire-Atlantique

6. Pornic

Pornic is een pittoresk kustplaatsje aan de Atlantische kust. De stad is op een rots gebouwd, waardoor je er een prachtig uitzicht hebt op de kust. Daarnaast vind je er een mooie vissershaven, waar je kunt genieten van kleurrijke vissersbootjes en leuke restaurantjes. Het is een aanrader om met eb bij de kade te gaan kijken. Het water trekt zich dan namelijk terug, waardoor de vissersboten op het zand liggen en dit zorgt voor een mooi plaatje. Het centrum is erg gezellig met leuke pleinen, veel winkeltjes en restaurantjes en mooie bezienswaardigheden. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij één van de vele stranden bij Pornic. De stranden zijn paradijselijk en je vindt er allerlei leuke strandtenten.

Réserve Naturelle du Lac de Grand Lieu Loire Atlantique shutterstock 1276012207, Bezienswaardigheden Loire-Atlantique

7. Réserve Naturelle du Lac de Grand-Lieu

Het Réserve Naturelle du Lac de Grand-Lieu us een mooi natuurgebied ten zuidwesten van Nantes. Het gebied bestaat uit een groot meer, het Lac de Grand-Lieu, met daaromheen kleinere meren, uitgestrekte velden en groene bossen. Daarnaast heeft het natuurpark een rijke biodiversiteit met meer dan 800 vogelsoorten en 500 planten. Een vogelliefhebber kan zich hier dan ook helemaal uitleven! In het park kun je prachtig wandelen en fietsen langs de meren en door de velden. Daarnaast moet je zeker een kijkje nemen in het expositiecentrum. In het centrum kun je alles leren over het park en de dieren die er leven.

Wijngaarden rond Nantes Loire Atlantique shutterstock 677187607, Bezienswaardigheden Loire-Atlantique

8. Wijngaarden rond Nantes

Rond Nantes vind je uitgestrekte wijngaarden, waar de lekkerste wijnen worden gemaakt. De wijngaarden rond Nantes staan vooral bekend om de Muscadet wijnen die er worden gemaakt. Het is een witte droge wijn die vooral wordt gegeten bij vis en schelpdieren. Tijdens een tripje door het wijngebied kun je allerlei wijngaarden bezoeken en de lekkere wijnen uitproberen. Er zijn verschillende wandel of fietsroutes die je door het gebied leiden. De Route Touristique du Vignoble Nantais is één van de bekendste routes. De route begint bij Nantes en laat je kennis maken met de lekkerste Muscadet wijnen.

Châteaubriant Loire Atlantique shutterstock 1121693018, Bezienswaardigheden Loire-Atlantique

9. Châteaubriant

Châteaubriant is een prachtig stadje in het noordoosten van Loire-Atlantique. Het stadje heeft een rijke geschiedenis en wordt al sinds de middeleeuwen bewoond. Zo vind je er ook een historisch centrum, waar je je weer even in de middeleeuwen waant. Ook vind je er veel mooie voorbeelden van de renaissance architectuur. Je kunt er uren rondstruinen door de pittoreske straatjes en genieten van de knusse sfeer en leuke winkeltjes. Het hoogtepunt van de stad is de Château de Châteaubriant. Dit kasteel is erg mooi bewaard gebleven en je kunt er de verschillende vertrekken bezichtigen en veel leren over de geschiedenis van de stad. Ook de Saint-Nicolas kerk en de Saint-Jean-de-Béré kerk zijn zeker de moeite waard.

Piriac sur Mer Loire Atlantique shutterstock 630253442, Bezienswaardigheden Loire-Atlantique

10. Piriac-sur-Mer

Piriac-sur-Mer is een pittoresk havenplaatsje aan de Atlantische Kust. Het stadje beschikt over een prachtig vissershaventje waar je de gekleurde boten kunt bewonderen. Het centrum staat vol met oude vakwerkhuizen en je kunt er rondstruinen langs gezellige pleinen en pittoreske straatjes.De stad heeft een authentieke sfeer en je kunt er tevens allerlei winkeltjes en restaurantjes vinden. Ook vind je er allerlei fijne stranden, waar je kunt genieten van een lange stranddag. In de omgeving kun je prachtig wandelen door de moerassen van Guérande en het natuurpark Brière.

Enthousiast geworden?

Lees ook

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, Bezienswaardigheden Loire-Atlantique

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.