Calanque dEn Vau PVF, Wandelen Calanques van Cassis

Wandelen in Zuid-Frankrijk: De Calanques van Cassis

Les 3 Calanques: Wandelen door de Calanques van Cassis

Tussen Cassis en Marseille liggen de betoverende Calanques, een natuurgebied dat je zeker niet wilt overslaan wanneer je de Côte d’Azur bezoekt. Het Massif des Calanques is een schitterend ruig natuurpark, gekenmerkt door een samenstelling van idyllische baaien en hoge diepe kalkstenen kliffen die uit het azuurblauwe water rijzen. In dit artikel nemen we je mee tijdens een wandeling langs van de Calaques van Cassis.

Hotels in Cassis

Zoek je een wandelgids over de Provence en de calanques? Dan adviseren wij de Rother Wandelgids – Provence met de 50 mooiste dal- en bergwandelingen.

LEES OOK: De 5 mooiste Calanques tussen Cassis en Marseille

Deze adembenemende natuurplek bezoek je het beste met de boot of wandelend. Er lopen talloze wandelpaden langs de kust van Cassis tot Marseille waaronder de GR51 die maar liefst 20 km lang is. Deze wandeling is net te lang voor een dagtocht en daarom ook best pittig. Ook voor de minder ervaren wandelaars of voor degenen die geen tijd of zin hebben in een lange wandeltocht zijn er voldoende kortere wandelpaden om de Calanques te verkennen. Een ding is zeker, wanneer je de Calanques verkent zul je geïmponeerd worden door de magie van deze plek!

Een calanque (of calanche zoals ze in het Corsicaans heten) is een geografische vorm in de vorm van een diepe vallei met steile hellingen en deels ondergedompeld in de zee. De bekendste voorbeelden van deze formaties kunnen worden gevonden in het Massif des Calanques in de Bouches-du-Rhône in Frankrijk. Deze formatie strekt zich uit over 20 km lengte en 4 km breed langs de kust tussen Marseille en Cassis, en bereiken hun hoogtepunt in de Marseilleveyre (432 m) en Mont Puget (565 m). Gelijke calanques liggen ook aan de Franse riviera bij Estérel en op het eiland Corsica (zie Calanches de Piana). Over de Calanches van Piana, die in Corsica liggen, kun je hier alles over lezen. De Calanques van het Massif des Calanques omvat de Calanque de Sormiou, de Calanque de Morgiou, de Calanque d’En-Vau, de Calanque
de Port-Pin en de Calanque de Sugiton. Bron: Wikipedia.

LEES OOK: 10 Prachtige bezienswaardigheden in de Bouches-du-Rhône

Calanques Cassis 15 PVF, Wandelen Calanques van Cassis

Startpunt

In dit artikel lees je alles over de wandeling: Des 3 Calanques (5 à 6 km of iets langer als je ook naar het uitkijkpunt van de Calanque d’En-Vau wandelt). De wandeling start op de Presqu’île in Cassis. Hier parkeren je de auto op een ruim parkeerterrein (4 euro). Gratis parkeren is mogelijk langs de weg mits er genoeg plek is. Let wel op, in de zomer is het hier erg druk en is de toegang gereguleerd. Naast alle toeristen gaan de locals er ook graag op uit. De beste tijd om de Calanques te bezoeken is het voorjaar. In de zomer is het er bloedheet waardoor sommige delen afgesloten kunnen zijn, zeker wanneer je de Calanques wandelend wilt verkennen kan dit voor teleurstelling zorgen. Wees daarom goed geïnformeerd.

LEES OOK: De 15 mooiste bezienswaardigheden van Marseille

Wandelen langs 3 Calanques : Naar Calanque de Port Miou

Vanaf de parkeerplaats start de wandeling rondom de Calanque van Port Miou, fraai gelegen in een inhammetje en gekenmerkt door de vele bootjes die zijn aangemeerd in de kleine jachthaven. Deze eerste Calanque is slechts een paar honderd meter verwijderd van de parkeerplaats. Dit vlakke deel van de wandeling gaat langs de steengroeven en is voor iedereen toegankelijk. Eenmaal de Calanque van Port Miou gepasseerd, volgt een korte klim naar een prachtig uitzicht over de baai van Cassis en Cap Canaille.

Calanques Cassis 8 PVF, Wandelen Calanques van Cassis
Calanques Cassis 7 PVF, Wandelen Calanques van Cassis

Calanques Cassis PVF, Wandelen Calanques van Cassis
Calanques Cassis 6 PVF, Wandelen Calanques van Cassis

Naar Calanque de Port-Pin

De afdaling richting de tweede Calanque, de Calanque van Port-Pin, is iets steiler en rotsachtiger maar niets om zich druk over te maken, er wandelen hier ook kinderen. De Calanque van Port-Pin heeft een klein zand/kiezelsteen strandje omringd door rotsen. Hier laten veel mensen zich al verleiden door het heldere water en de idyllische setting die uitnodigen tot het nemen van een verfrissende duik. Vanaf de parkeerplaats is een kleine driekwartier wandelen op rustig tempo meer dan voldoende om deze tweede Calanque te bereiken. Doordat deze plek vrij gemakkelijk te bereiken is, is het hier ook het drukst.

LEES OOK: Het strand van Calanque de Port Pin

Calanques Cassis 1 PVF, Wandelen Calanques van Cassis

Vanaf de Calanque van Port-Pin volg je het wandelpad dat het dichts langs de kust gaat, een steile klim van een half uur waar weinig tot geen schaduw is. Zorg er dus voor dat je genoeg water meeneemt tijdens de wandeling. Vanaf de top waan je je in een totaal andere omgeving, omringd door een zee van rotsen begroeid met groene struiken en bomen.

Calanques Cassis 2 PVF, Wandelen Calanques van Cassis

Richting Calanque d’En-Vau

Er zijn vanaf dit punt meerdere mogelijkheden om de wandeling te vervolgen. Je kunt ervoor kiezen om op hoogte te blijven of af te dalen tot Calanque d’En-Vau (let op, de afdaling richting de Calanque is vrij rotsig en steil). Kies je ervoor om de hoogte te volgen dan vervolg je het wandelpad dat het meest naar links gaat en uiteindelijk verder afdaalt richting zee. Hier kun je tusendoor even stoppen en genieten van een prachtig zicht richting Calanque d’En-Vau waar je geregeld bootjes zien passeren in het azuurblauwe water. Le paradis!

LEES OOK: De 11 mooiste bestemmingen in Zuid-Frankrijk

Calanques Cassis 3 PVF, Wandelen Calanques van Cassis
Calanques Cassis 4 PVF, Wandelen Calanques van Cassis
Calanques Cassis 5 PVF, Wandelen Calanques van Cassis

Calanques Cassis 9 PVF, Wandelen Calanques van Cassis
Calanques Cassis 3 PVF 1, Wandelen Calanques van Cassis
Calanques Cassis 12 PVF, Wandelen Calanques van Cassis
Calanques Cassis 13 PVF, Wandelen Calanques van Cassis

Afscheid nemen van deze plek valt niet mee. Vanaf hier keer je terug via hetzelfde wandelpad naar het beginpunt. Een tweede keer langs al deze schilderachtige plekken wandelen is zeker geen straf.

Overnachten in de buurt van de Calanques? Dit zijn onze tips:

Chambre d’hôtes Clos du Petit Jésus

Chambre dhotes Clos du Petit Jesus, Wandelen Calanques van Cassis

Prachtig gelegen B&B met zwembad op slechts 5 minuten lopen van het strand en 3 km van de Calanques. De tweepersoonskamers zijn modern en sfeervol ingericht en hebben een eigen terras waar je heerlijk kunt genieten van het zonnetje.

Meer info en boeken

Natuurhuisje in La Cadiere D’azur

Natuurhuisje in La Cadiere Dazur, Wandelen Calanques van Cassis

Fijn natuurhuisje voor 2 personen op een heuvel in het midden van de natuur. De accommodatie ligt op een landgoed van een hectare en heeft een slaapkamer, ingerichte keuken, badkamer, wasmachine, gemeenschappelijke zwembad en tuin.

Meer info en boeken

Camping de Ceyreste

Camping de Ceyreste 1, Wandelen Calanques van Cassis

Gezinscamping op 26 kilometer van de Calanque de Port Pin. De kampeerplaatsen, lodgetenten en stacaravans liggen verspreid over terrassen en zijn schaduwrijk. Jong en oud genieten van verkoeling in het zwembad. glijbanen, waterspeeltuin en peuterbad. Op Camping de Ceyreste vind je tevens een tennisbaan, broodservice, een campingwinkel en een restaurant.

Meer info en boeken

Meer wandelen in Frankrijk? Lees dan:

Lees ook:

Veelgestelde vragen over de Calanques van Cassis:

Hoe kun je het best de Calanques van Cassis bereiken?

De wandeling start op de Presqu’île in Cassis. Hier parkeren je de auto op een ruim parkeerterrein (4 euro). Gratis parkeren is mogelijk langs de weg mits er genoeg plek is. Let wel op, in de zomer is het hier erg druk en is de toegang gereguleerd.

Wat zijn de mooiste Calanques?

National Park Calanques is een paradijs op aarde! Het is een schitterend natuurgebied met metershoge kliffen, prachtige stranden en een azuurblauwe zee! Lees hier alles over de 5 mooiste Calanques tussen Cassis en Marseille.

Wat is de beste tijd om de Calanques van Cassis te bezoeken?

De ideale periodes om het National Park Calanques te bezoeken zijn rond april tot juni of in september of oktober. In het hoogseizoen is het park vaak erg toeristisch en kan het er erg warm worden. Soms kan het in het hoogseizoen ook voorkomen dat het park afgesloten wordt door brandgevaar.

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Grand Ballon, Vogezen

Wandelen in de Vogezen: Dit zijn 5 mooie wandelroutes

Wandelen in de Vogezen? Doe dan inspiratie op met deze 5 mooie wandelroutes door de bergketen. Een waar paradijs voor wandelliefhebbers!