Home » Bezienswaardigheden » De 10 leukste wijken in Parijs

De 10 leukste wijken in Parijs

Wijken in Parijs

Parijs is een prachtige stad, waar je de meest mooie bezienswaardigheden kunt vinden. Zo moet je zeker naar het Louvre, de Eiffeltoren beklimmen of de Sacré-Coeur bewonderen. Naast deze bezienswaardigheden, zijn er ook prachtige buurten in Parijs. Je vindt er charmante straatjes, groene kanalen en talloze boetiekjes. In deze buurten moet je gewoon een paar uur rondlopen en alles in je opnemen. Bekijk hier de 10 leukste wijken in Parijs.

Lees ook: 3 bijzondere ontbijtadresjes in Parijs.

1. Le Marais

Le Marais is één van de oudste wijken van Parijs. Het staat bekend als een prachtige wijk, waar niet persé de bekendste bezienswaardigheden staan, maar waar je gewoon simpelweg moet gaan rondlopen. Overal vind je charmante straatjes met lekkere restaurants, kunstgalerijen, bakkertjes en bars. Ook kun je er goed shoppen in typisch Franse boetiekjes. Die vind je vooral in de straten Rue des Rosiers, Rue du Rio de Sicile en Rue Charlot. In Le Marais kun je nog het meest zien van het middeleeuwse Parijs. Het stratenplan is nog steeds hetzelfde en ook veel van de gebouwen stammen nog steeds uit die tijd. Eén van de hoogtepunten is het Place des Vosges. Het is een groen plein met veel gras en bomen en het wordt omringd door mooie statige huizen. Bij dit plein kun je even tot rust komen na het wandelen door de stad. Je kunt in Le Marais daarnaast ook heerlijk eten. Het was namelijk vroeger een Joodse buurt en er zijn dus overal nog restaurantjes, bakkerijen en delicatessenwinkels waar je de lekkerste Joodse hapjes kunt eten. Eén van de leukste bezienswaardigheden is het Musée Picasso, een mooi museum met informatie over Picasso en de tentoonstelling van veel van zijn kunstwerken.

Tip: gids met de mooiste wandelroutes door Parijs.

2. Quartier Latin

Quartier Latin is de oudste wijk van Parijs. Er zijn vooral veel universiteiten en scholen te vinden, waaronder de wereldberoemde universiteit La Sorbonne. Er wonen dan ook veel Franse en internationale studenten in de wijk. Het is dus een hippe wijk waar altijd veel mensen op straat zijn te vinden. Je kunt er leuke cafeetjes, uitgaansgelegenheden en restaurantjes vinden en het is dan ook zeker een bezoekje waard. Een voordeel is ook dat de restaurantjes en uitgaansgelegenheden veel goedkopere prijzen hanteren, je bent hier dus minder kwijt dan in sommige andere wijken in Parijs. De gebouwen zelf zijn erg mooi en vaak ook erg oud. Je vind overal Latijnse spreuken en cijfers en je kunt zelfs op straat nog wel eens wat Latijn om je heen horen. Dit komt natuurlijk omdat het een echt academisch stadsdeel is en er overal professoren en studenten rondlopen. Doordat de universiteiten veel internationale studenten aantrekken, is het er ook nog eens erg multicultureel. Er zijn dan ook veel verschillende soorten eetgelegenheden en winkels. Bezienswaardigheden heb je er genoeg, waarbij het Panthéon en de kerk van Saint Julien erg populair zijn. Deze historische gebouwen moet je dan ook zeker bezoeken.

3. Saint Germain

Saint Germain doet een beetje denken aan de wijk Le Marais, maar is toch iets chiquer. Je vindt er gezellige straatjes met boetiekjes, restaurantjes en bakkers. De winkels en boetiekjes zijn vaak erg prijzig maar ook als je niets wilt kopen, is het al geweldig om door deze straatjes heen te lopen. Er zijn overal gezellige terrasjes waar je even kunt stoppen voor een kopje koffie of je kunt in één van de vele kunstgalerijen de bijzondere kunst bewonderen. De wijk ligt aan de seine en langs het water staan de zogenoemde Bouquinistes. Deze boekhandelaren staan met grote kramen vol met oude en tweedehands boeken.Je kunt hier prachtige exemplaren kopen van historische boeken. Een absolute aanrader dus voor een boekenfan! Eén van de populairste bezienswaardigheden in Saint Germain is de Saint Sulpice kerk. Deze kerk is zo populair geworden door het boek The Davinci Code, geschreven door Dan Brown. Hier staat vooral the Rose Ligne die door de kerk loopt centraal. Jaarlijks komen er nu veel bezoekers om dit zelf te aanschouwen. Ook de Saint Germain des Prés kerk is prachtig en zeker een bezoekje waard.

4. Saint Martin

Saint Martin is een rustige wijk even buiten het centrum van Parijs. Je kunt hier ontsnappen aan de drukte en prachtig wandelen langs het kanaal. Dit kanaal heet het Canal Saint-Martin en wordt omringd door groene bomen en mooie huizen en over het water lopen ijzeren loopbruggen. Aan de oever verzamelen zich zowel lokale bevolking als toeristen die een lekker wijntje drinken, even gaan picknicken of op een gitaar wat gaan spelen. Een ontzettend gezellige boel dus! Langs het kanaal kun je prachtig wandelen in de schaduw van de bomen en kun je alle bruggen en bijzondere groene plekjes langs de oever ontdekken. Op zondag mogen er zelfs geen auto’s rijden langs het kanaal, dus dat is het perfecte moment voor een rustige wandeling. De rest van de buurt is ook erg mooi met schilderachtige groene straatjes vol met boetiekjes en cafés. Overdag is het er erg rustig en kun je dus op alle gemak rondlopen en de buurt in je opnemen. ‘s Avonds verandert het echter in een drukke hotspot, waar je op elke straat volle terrassen, gezellige cafés en spetterende nachtclubs vindt.

5. Montmartre

Montmartre is een hele bekende wijk, voornamelijk door de Sacre Coeur. Deze prachtige witte basiliek torent zich hoog boven de stad uit en is absoluut een bezoekje waard. Ook de rest van de wijk Montmartre is prachtig. Montmartre was vroeger een dorpje aan de rand van Parijs maar is in de negentiende eeuw in de stad opgenomen, daardoor voelt de wijk nog erg dorps aan. In de wijk vind je smalle steegjes, kleine huisjes begroeid met klimopplanten, gezellige cafeetjes en bijzondere winkeltjes. Eén van de hoogtepunten is het Place du Tertre. Een plein waarop talloze kunstenaars hun werk uitstallen. Je kunt hier de kunstwerken bewonderen en misschien wel eentje kopen en mee naar huis nemen. Je moet absoluut een paar uur uittrekken om deze wijk helemaal te kunnen zien. Ook de minder bekende straatjes zijn namelijk prachtig en na elke hoek vind je weer nieuwe dingen. In de wijk staat ook de bekende nachtclub Moulin Rouge. Van binnen en van buiten is het een mooi gebouw en het is zelfs mogelijk om nog een dansshow te bewonderen.

6. La Bastille

La Bastille is een populaire wijk waar je vooral een bruisend nachtleven vindt. Zo zijn er veel bekende cocktailbars en heb je de beste nachtclubs en bars van heel Parijs. ‘s Avonds is het dan ook nooit stil in La Bastille en kun je tot de vroege uurtjes door blijven feesten. Ook als je niet uit wilt gaan, maar wel een leuke avond wilt beleven, kun je hier terecht. Er zijn namelijk ook talloze chique wijnbars en goede restaurants waar je gerechten kunt proeven van over de hele wereld. Overdag valt er ook genoeg te beleven. Zo is het ook een historisch stadsdeel waar de Franse revolutie is begonnen. In deze buurt vond namelijk de bestorming van Bastille plaats op 14 juli 1789. Toen bestormde een boze menigte het fort van Bastille en vernielde het waarmee de Franse revolutie officieel begon. Het plein waar het fort stond heet ook wel de Place de la Bastille en er staat nu een monument die je zeker moet hebben gezien. Ook vind je in La Bastille een paar mooie theaters waar je voorstellingen kunt bekijken en met kinderen is het circus Cirque d’Hiver zeker een aanrader.

7. Montparnasse

Montparnasse is altijd al een wijk geweest waar kunstenaars, muzikanten en dichters samen kwamen en dat heeft gezorgd voor een erg artistieke sfeer. Nog steeds is het een wijk die in het teken staat van kunst en creativiteit en je kunt hier dan ook van alles doen en bekijken. Zo zijn er veel exposities, kunstgalerieën en musea waar je je kunt vergapen aan de mooiste kunst, gedichten en beelden. De exposities wisselen vaak en je kunt hier dus elke keer weer nieuwe dingen treffen. Een andere aanrader in Montparnasse is het bezoeken van de Tour Montparnasse. Dit is een wolkenkrabber die tot 2009 het hoogste gebouw van Parijs was. Met de lift kun je de 56e verdieping bereiken en vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op heel Parijs. Maak daarnaast ook een wandeling over de Cimetière Montparnasse. Deze begraafplaats is erg indrukwekkend en er staan de meest mooie tombes. Ook in deze wijk kun je weer geweldig uitgaan en ‘s avonds is er dan ook van alles te beleven. Je hebt er goede nachtclubs, bars, restaurants en bioscopen. Gegarandeerd een leuke avond dus!

Afbeelding van skeeze via Pixabay

8. La Villette

La Villette is een wijk die een stuk uit het centrum ligt en daardoor erg rustig is. Je vindt er veel water en groen en je kunt er dus heerlijk wandelen. Het hoogtepunt van de wijk is het Bassin de la Villette. Dit is een groot kanaal waar het altijd gezellig druk is met vooral veel Parijzenaren. Zij staan er tot laat in de avond te pingpongen of picknicken langs het water. Je kunt je hier dus begeven onder de lokale bevolking en genieten van een rustige dag. In de wijk bevindt zich ook het grootste park van Parijs, Parc de la Villette. Het is een prachtig park waar van alles te beleven is. Zo zijn er 11 thematuinen waaronder een drakentuin, een spiegeltuin en een bamboetuin. Deze tuinen zijn allemaal prachtig versierd en er staan vaak zogenaamde follies. Follies zijn bijzondere, soms bizarre gebouwen die alleen als versiering dienen. Daarnaast zijn er verschillende culturele activiteiten. Zo staat hier het museum Cité des Sciences et de l’Industrie, het grootste wetenschappelijk museum van Europa. Ook vind je er veel concertzalen en een oude veemarkthal waarin nu wisselende exposities te zien zijn. Er is dus van alles te beleven in het Parc de la Villette. De rest van de wijk La Villette is ook erg mooi. Zo vind je er veel streetart en is het dus een aanrader om hier goed rond te kijken.

9. Belleville

Belleville is erg anders dan je van Parijs gewend bent. Hier is het straatbeeld veel ruiger en minder romantisch dan wijken als Le Marais of Saint Germain. Desalniettemin is het wel een mooie en interessante buurt waar je zeker naar toe moet gaan. De buurt staat bekend als de geboorteplaats van de bekende zangeres Edith Piaf en je kunt dan ook dit huis zelf aanschouwen. Boven het huis hangt een plakkaat waar een ode aan Piaf op geschreven staat en verderop in de straat kun je het café bezoeken waar zij altijd optrad. Veel gebouwen in Belleville zitten onder de streetart, wat er erg bijzonder en gaaf uit ziet. Je moet dan ook zeker de Rue Dénoyez bezoeken. Bij deze straat lijkt elke centimeter van de gebouwen onder de verf en graffiti te zitten. Naast de ruige straten, is er ook veel groen. Zo zijn er talloze parkjes, waar je even kunt ontsnappen aan de stad. De wijk is ook nog eens erg multicultureel. Je vindt hier één van de twee Chinatowns en het is zeker een aanrader om hier doorheen te lopen. Het lijkt opeens even alsof je door China loopt met bijvoorbeeld een prachtig versierde Chinese poort.

10. Buttes-Aux-Cailles

Buttes-aux-Cailles is een wijk buiten het centrum van Parijs. Het is een vrij onbekende buurt, waardoor het nog niet overspoeld wordt met toeristen en je er dus rustig kunt rondlopen. Je kunt je hier goed onderdompelen in de Franse cultuur. Het is een wijk waar minder winkels zijn er er vooral veel Parijzenaren wonen. Het is een knusse buurt met veel kleine heuvelige straatjes waar je bakkerijen, cafeetjes en restaurants vindt. Ook zijn er veel winkeltjes waar de buurtbewoners unieke lokale producten verkopen. Je kunt hier dus bijzondere producten halen die je als souvenir mee naar huis kunt nemen. De prijzen liggen hier ook een stuk lager dan in het centrum en het is dus zeker een aanrader om er een dag te vertoeven. Een deel van de gebouwen is gebouwd in de bijzondere art deco-stijl. Een ander deel van de gebouwen bestaat juist uit mooie herenhuizen begroeid met klimopplanten en ook hier vind je weer gebouwen vol met streetart. Er is dus van alles te zien en je moet hier dan ook zeker een paar uurtjes rondstruinen.

Veelgestelde vragen over een bezoek aan Parijs

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Parijs?

De Eiffeltoren, het Louvre en de Basilique du Sacré-Coeur zijn een aantal van de mooiste bezienswaardigheden in Parijs. Bekijk de hele lijst: de 20 mooiste bezienswaardigheden in Parijs.

Welke bezienswaardigheden van Parijs mag je niet missen?

Een bezoek aan de Arc de Triomphe, de begraafplaats Père Lachaise en het Centre Pompidou zijn populaire activiteiten onder toeristen in Parijs. Bekijk de hele lijst: 10 bezienswaardigheden in Parijs die je niet mag missen.

Waar kan ik lekker ontbijten in Parijs?

Holybelly en Café Marlette zijn populaire adresjes in Parijs waar je kunt ontbijten. Bekijk alle ontbijtadresjes: bijzondere ontbijtadresjes in Parijs.

Enthousiast geworden?

Over Francis

Avatar
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Momenteel volgt Francis de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Bekijk ook

De 10 mooiste bezienswaardigheden in de Haute-Savoie

De Haute-Savoie is een prachtig departement in het hart van de Franse Alpen. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden.