Musea In Parijs 660x330, Zininfrankrijk.nl

Musea in Parijs, dit zijn de 20 mooiste!

20 mooie musea die je kunt vinden in Parijs

Bij een bezoek aan Parijs kunnen de vele musea natuurlijk niet ontbreken. Er zijn in Parijs namelijk tientallen musea die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Om het kiezen wat makkelijker te maken ( je kunt uiteraard niet naar alle musea in één dag ) hebben we hier de 20 mooiste musea van Parijs voor je op een rijtje gezet.

Lees ook: Wat te doen in Parijs met kinderen?

1. Het Louvre, grootste en meeste bekende museum van Parijs

Tiqets Het Louvre 1024x683, Zininfrankrijk.nl
Foto: tiqets.com

Het Louvre in Parijs is een van grootste en meest gezaghebbende musea van de wereld. Het prachtige klassieke silhouet en de beroemde glazen piramide zijn bekende attracties in het centrum van Parijs. Maar hoe mooi het Louvre ook is van buiten, de echte magie zit van binnen. De collectie van het Louvre varieert van Mesopotamische, Egyptische en Griekse antiquiteiten tot meesterwerken van Da Vinci, Michelangelo en Rembrandt. Met 35.000 kunstwerken (allemaal gemaakt vóór 1848), is het een grote maar waardevolle onderneming.

Tickets kopen: Koop hier entreekaartjes voor Het Louvre!

Hoteltip! Op 600 meter van het Louvre vind je Apartments Du Louvre St Honoré. De prachtige appartementen van Apartments Du Louvre St Honoré zijn ontzettend luxe en zitten op een top locatie. Meer hotels dichtbij het Louvre ontdekken? Klik dan hier voor meer inspiratie!

2. Musée d’Orsay, uniek kunstmuseum in Parijs

Musee DOrsay Parijs 1024x767, Zininfrankrijk.nl

Het Musée d’Orsay is gehuisvest in het prachtige Gare d’Orsay-treinstation in Beaux-Artsstijl en herbergt belangrijke en verbluffende werken van schilders zoals Gauguin, Monet, Manet, Degas, Renoir, Cézanne en Van Gogh. Het wordt algemeen beschouwd als een van de meest cultureel belangrijke musea in de wereld. De gehele collectie dateert uit de periode 1848-1914, waaronder veel van de belangrijkste impressionistische en post-impressionistische schilderijen die ooit zijn gemaakt. Chronologisch gezien komen de werken na die van het naburige Louvre, en vóór de collectie van het nabijgelegen Centre Pompidou.

Online tickets: Koop hier je kaartje voor Musée d’Orsay!

Lees ook: De 10 leukste wijken in Parijs

3. Centre Georges Pompidou, moderne en hedendaagse kunst

Centre Pompidou Parijs Tiqets.com  1024x647, Zininfrankrijk.nl
Foto: tiqets.com

Het Centre Georges Pompidou, voluit het Centre national d’art et de culture Georges-Pompidou en ook bekend als Centre Pompidou of Centre Beaubourg, is een toonaangevend centrum voor moderne kunst in Parijs. Je vindt hier Europa’s grootste collectie aan Moderne en Hedendaagse kunst. Het museum is gehuisvest in een gebouw, dat een van de grootste bouwkundige uitdagingen was van de 20e eeuw. Van buiten bestaat het gebouw uit pijpleidingen, trappen en metalen frames, van binnen uit Picasso en Pollock. Bovendien heb je vanaf het dak schitterend uitzicht op Parijs en de Eiffeltoren.

Toegangsticket: Koop je kaartje voor Centre Pompidou!

Hoteltip! Hôtel Le Presbytère ligt op slechts 300 meter van het Centre Pompidou en is een hotel met prachtige gotische versieringen. Meer hotels dichtbij of in het centrum van Parijs bekijken? Klik hier voor de 15 mooiste hotels die dichtbij of in het centrum van Parijs liggen!

4. Musée Rodin, museum over het werk van Auguste Rodin

Musee Rodin Parijs 1024x768, Zininfrankrijk.nl

Musée Rodin is een museum, gelegen in het centrum van Parijs in het 7e arrondissement van Parijs. Het museum is gewijd aan het leven en werk van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin. De Franse impressionistische beeldhouwer creëerde zijn latere werken in Hôtel Biron, nu Musée Rodin. Rodin schonk veel van zijn werk aan de Franse staat, op voorwaarde dat Hôtel Biron zo worden omgedoopt tot een museum gewijd aan zijn kunst.

Tickets & info: Reserveer hier je ticket voor Musée Rodin

Lees ook: Top Pâtisseries in Parijs

5. Musée de l’Orangerie, bijzondere schilderijen

Musee De LOrangerie Parijs Tiqets.com  1024x771, Zininfrankrijk.nl

Musee de l’Orangerie is een museum, gelegen in de Tuilerieën aan de Place de la Concorde in het 1e arrondissement van Parijs. De Orangerie werd gebouwd in 1852 als winterverblijf voor sinaasappelbomen, die in de zomer te bewonderen waren in de tuin van Tuileries Palace. Het museum maakt deel uit van de Réunion des musées nationaux et du Grand Palais des Champs-Élysées. In het museum hangen schilderijen uit het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. De enorme (en enorm indrukwekkende) schilderijen van Monet stelen beslist de show, maar zijn zeker niet de enige reden om dit museum te bezoeken. Je vindt in het museum ook bijzondere werken van Cézanne, Matisse, Picasso, Rousseau en Renoir!

Reserveer kaartjes: Koop online tickets voor Musée de l’Orangerie!

6. Arc de Triomphe

Arc De Triomphe Parijs Pixabay 1024x682, Zininfrankrijk.nl
Afbeelding van ian kelsall via Pixabay

Arc de Triomphe is een van de bekendste bouwwerken van Parijs. Het is de neoklassieke versie van de oude Romeinse triomfboog. De Triomfboog staat in het midden van een plein, omringd door Parijse lanen die uitkomen op de rest van de Lichtstad. Aan de voet van de boog wordt de vlam bij het Graf van de Onbekende Soldaat elke avond om 18:30 uur aangewakkerd. Je kunt de Arc de Triomphe bezoeken en is populair vanwege het uitzicht dat je hebt over de stad.

Toegang tot de top: Koop je toegangsticket voor de Arc de Triomphe!

Verblijftip! Hotel Acacias Etoile vind je op slechts 10 minuten lopen van de Arc de Triomphe. Dit hotel heeft moderne kamers met mooie badkamers. Meer hotels in de buurt van Arc de Triomphe? Bekijk hier de dichtstbijzijnde hotels!

7. Musée Picasso Paris, overzicht van het werk van Picasso

Picasso 1960610239 1024x819, Zininfrankrijk.nl

Musée Picasso Paris is gevestigd in Hotel Salé in Parijs en is een tentoonstelling van de kunstwerken van Spaanse kunstenaar Pablo Picasso. Het museum heeft een collectie van zo’n 5000 werken en tienduizenden archiefstukken. Daarnaast vind je in Musée Picasso Paris een bijzondere set van 50 meubels van Zwitserse beeldhouwer en ontwerper Diego Giacometti. Op het dak van het museum is een café waar je wat kunt eten of even een kop koffie kunt doen.

Ook toegang tot de tijdelijke collecties? Koop hier je kaartjes met priority toegang!

Lees ook: Marché Aux Puces Saint-Ouen in Parijs

8. Grande Galerie de l’Evolution, de evolutie van de planten- en dierenwereld

Grande Galerie De LEvolution 148966238, Zininfrankrijk.nl

Grande Galerie de l’Evolution is een museum dat onderdeel is van een ander museum: Muséum National d’Histoire Naturelle. Dit museum is gevestigd in meerdere delen van Frankrijk, waaronder Parijs. In Parijs is de botanische tuin Jardin des Plantes het gebied waar je de Grande Galerie de l’Evolution kunt vinden, samen met andere tentoonstellingsgebouwen. Grande Galerie de l’Evolution is een tentoonstelling gefocust op de evolutie van de planten- en dierenwereld. Je vind een enorme collectie van opgezette dieren en planten die je de geschiedenis van evolutie op een bijzondere manier leren.

De rij overslaan bij Grande Galerie de l’Evolution? Koop dan hier Skip The Line tickets!

9.  Musée des Arts et Métiers, het museum van kunsten en beroepen

Eerste Wagen Cugnot, Zininfrankrijk.nl

Musée des Arts et Métiers is een museum wat een collectie van 80.000 voorwerpen van het Conservatoire des Arts et Métiers bezit. Het Conservatoire des Arts et Métiers werd oorspronkelijk opgericht als opslag voor verschillende dingen van de kunsten en beroepen, zoals tekeningen en machines. Later is dit omgebouwd en ontstond Musée des Arts et Métiers, waar je 40.000 van deze voorwerpen kunt bekijken. De overige voorwerpen liggen opgeslagen en worden niet tentoongesteld op dit moment. Je vind in Musée des Arts et Métiers bijvoorbeeld de eerste wagen van Cugnot en het eerste vliegtuig van Clément Ader.

Kaartjes kopen? Bekijk hier tickets en info!

Lees ook: 3 Bijzondere ontbijtadresjes in Parijs!

10. Musée Yves Saint Laurent in het legendarische modehuis

Yves S, Zininfrankrijk.nl

Voor de fashion liefhebbers is Musée Yves Saint Laurent een aanrader om te bezoeken tijdens je verblijf in Parijs. Dit museum staat volledig in het teken van modeontwerper Yves Saint Laurent. Het museum is gevestigd in een oud herenhuis, wat het modehuis van de ontwerper was. Hij heeft hier bijna 30 jaar lang zijn creaties gemaakt. Je kunt in Musée Yves Saint Laurent de historische ontvangstruimte en modestudio bewonderen. Daarnaast krijg je in de museum de kans om de haute couture-sfeer te proeven en het proces van het creëren van een collectie gedemonstreerd krijgen. Ook zijn er tijdelijke themavoorstellingen, waardoor elk bezoek aan dit bijzondere museum anders is.

De Franse fashion wereld ontdekken? Koop dan hier je kaartjes!

11. Grévin Paris, wassenbeeldenmuseum

Wassen Beelden Museum, Zininfrankrijk.nl

Grévin Paris is een bijzonder museum in Parijs vol met wassenbeelden. Je kunt hier op de foto met beelden van acteurs, politici, historische figuren en nog veel meer. Pak je camera maar tevoorschijn en maak een foto met de bekendste mensen van de wereld! Er staan in Grévin Paris ruim 200 wassen beelden die je van dichtbij kunt bewonderen. Daarnaast kun je ook oude taferelen uit de 19e en 20e eeuw bijwonen door de nagebouwde ruimtes met beelden. Ook kun je bij je bezoek aan dit museum een gratis tour doen waar je ontdekt hoe de wassen beelden gemaakt worden.

Wil jij op de foto met de grootste sterren? Koop dan nu hier je kaartjes!

Lees ook: Goedkope tickets Disneyland Parijs: Skip the Line

12. Wereldreis maken bij Musée du quai Branly – Jacques Chirac

Musee Du Quai Branly Jacques Chirac 1367709437, Zininfrankrijk.nl

Musée du quai Branly – Jacques Chirac is een groot museum vlakbij de Eiffeltoren die verschillende culturen laat zien. Het is in 2006 geopend door de toenmalige president van Frankrijk, Jacques Chirac. In dit museum vind je kunstwerken uit onder andere Oceanië, Azië, Afrika en Amerika. De kunstwerken zijn verschillende soorten voorwerpen, zoals maskers, wapens, muziekinstrumenten, schilderijen, tapijten en nog meer! De bijzondere collectie brengt je terug in de tijd en is een verzameling van allerlei culturen. Aan de buitenkant van Musée du quai Branly zit een speciale verticale tuin met grote gekleurde blokken, wat een uniek beeld geeft.

De wereld zien zonder al te ver te reizen? Boek dan hier je tickets!

Hoteltip! Het hotel Derby Alma is gelegen op een steenworp afstand van Musée du quai Branly – Jacques Chirac. Alles is in dit hotel prachtig ingericht. Meer inspiratie over hotels dichtbij het museum? Bekijk hier hotels in de buurt!

13. De lekkernijen van Musée du Chocolat – Choco-Story Paris

Chocolate, Zininfrankrijk.nl

In het Musée du Chocolat – Choco-Story Paris kun je als zoetekauw zeker terecht. Je komt hier alles te weten over de productie van chocolade. Je volgt het hele proces vanaf de oogst van de cacao bonen tot de laatste versieringen op de prachtige chocolaatjes. Daarnaast is het museum ook nog eens leerzaam. Je leert namelijk over het ontstaan van chocolade en de culturen van de oude Maya’s en Azteken. Een goed excuus om naar een museum te gaan die compleet in het teken staat van je favoriete lekkernij. Verder kun je gelukkig ook nog de chocolade proeven na een demonstratie van het maken ervan.

Graag alles weten over chocolade? Koop hier alvast je tickets!

14. La Cinémathèque Française: Musée Méliès, film inspiratie Georges Méliès

Melies Museukm, Zininfrankrijk.nl

Musée Méliès is een museum opgericht door de Franse filmorganisatie La Cinémathèque Française. In dit museum onderga je een reis door de geschiedenis van film en het werk van Georges Méliès. Hij is namelijk één van de grootste en belangrijkste filmmakers van vroeger die vele andere filmmakers en acteurs heeft geïnspireerd. Je bekijkt verschillende stukjes van films, die je meenemen door de veranderingen die de film industrie heeft doorstaan in de loop der jaren.

Wil je graag een kijkje nemen in dit bijzondere museum? Koop dan via deze link je kaartjes!

Lees ook: Top 10: Beste boetiekhotels in Parijs vlakbij de Eiffeltoren

15. Musée de l’Homme, een kijkje in het brein

Hersenen 1950003172, Zininfrankrijk.nl

Wil je alles weten over de mens? Dan is een bezoek aan Musée de l’Homme een tip. In dit museum kom je alles te weten over de evolutie van de mens. Waar komen de mensen vandaan? Waar gaan we naartoe? Dat zijn vragen die beantwoord worden tijdens je bezoek aan dit museum. Je kunt hier een mensenbrein vergelijken met 20 bewaarde dieren hersenen. Ook vind je ruim 300 schedels en hoofden van mensen die je kunt bekijken, waarvan sommige gemaakt zijn van een gipsafgietsel. Na de bijzondere tocht door dit museum kun je lunchen in het café, wat een prachtig uitzicht heeft over de Eiffeltoren!

Enthousiast geworden? Koop dan hier je Skip The Line tickets en ga zonder wachtrij!

Verblijftip! Het schattige Passy Eiffel hotel is gelegen één van de rustigere straten van Parijs, op 400 meter van Musée de l’Homme. De mooie inrichting geeft veel sfeer aan het hotel. Voor meer hotels in de buurt van Musée de l’Homme klik je hier!

16. Musée de la Libération – Musée du général Leclerc – Musée Jean Moulin

Jean Moulin 1859359849, Zininfrankrijk.nl

Het Musée de la Libération – Musée du général Leclerc – Musée Jean Moulin is 75 jaar na de bevrijding van Parijs geopend. Je volgt hier de geschiedenis van Frankrijk in de oorlog door de ogen van twee mannen: général Philippe Leclerc de Hautecloque en Jean Moulin. Zij hadden beide het doel om Frankrijk, voornamelijk Parijs, te bevrijden. Dat verhaal kun je in dit museum ontdekken. Daarnaast kun je sinds kort ook ondergronds een kijkje nemen in de verdedigingsschuilplaats die werd gebruikt als commandopost door kolonel Rol, het hoofd van de verzetsbeweging FFI.

17. Musée Marmottan Monet, enorme collectie Monets

Monet 1238484547, Zininfrankrijk.nl

Musée Marmottan Monet is gevestigd in het voormalige herenhuis van Paul Marmottan, waar je nu een enorme collectie kunstwerken kunt bewonderen. Je vind hier ’s werelds grootste collectie werken van Monet, wat prachtige impressionistische schilderijen zijn. Daarnaast kun je werken bekijken van Morisot, Delacroix, Sisley en zelfs Rodin. De permanente voorstellingen bestaan uit de schilderijen van Claude Monet en Berthe Morisot. Ook zijn er veel tijdelijke voorstellingen die echt de moeite waard zijn om te bezoeken.

Wil je de enorme collectie Monets in het echt bewonderen? Koop hier alvast je kaartjes en sla de wachtrij over!

Lees ook: Wat te doen in Parijs met kinderen

18. Fondation Louis Vuitton, moderne kunst

Fondation Louis Vuitton 1024x680, Zininfrankrijk.nl

Het bijzondere Fondation Louis Vuitton is een artistiek museum met een speciale buitenkant ontworpen door architect Frank Gehry. Het idee om Fondation Louis Vuitton te bouwen kwam van Bernard Arnault, oprichter van Louis Vuitton Moët Hennessy. Hij wilde in Parijs een spectaculaire plek maken voor kunst en cultuur. De collectie bestaat voor het grootste deel uit de verzameling van Bernard Arnault en LVMH. Daarnaast hangen er nog andere bijzondere kunstwerken die speciaal voor Fondation Louis Vuitton zijn ontworpen.

Kijkje nemen in dit waanzinnige museum? Je kunt hier kaartjes met Premium Access kopen. Zo sla je de wachtrij over bij alle tentoonstellingen, kun je een app downloaden met audiogids en heb je toegang tot de pendelbus van/naar Place Charles de Gaulle.

19. Musée de la Monnaie de Paris, Franse munten bekijken

Munt 1886688859, Zininfrankrijk.nl

Musée de la Monnaie de Paris is een museum waar je alles kunt ontdekken over de Franse munten en hoe ze werden gemaakt. La Monnaie de Paris is ’s werelds oudste continu draaiende muntinstituut. Bij een bezoek aan dit museum kom je dan ook alles te weten over de rijke geschiedenis dat Monnaie de Paris heeft. Natuurlijk kun je er ook de munten zelf bewonderen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om je eigen munt te maken op een oude schroefpers, die je daarna mee naar huis mag nemen als aandenken aan dit leuke museum.

Ben je enthousiast geworden over de Franse munten? Koop hier je tickets voor het museum!

Lees ook: 3 van de beste Rooftop Bars in Parijs

20. Bourse de Commerce, rustgevende plek met uitzonderlijke kunst

Bourse De Commerce 1944376912, Zininfrankrijk.nl

Pas sinds 2021 is de Bourse de Commerce een museum. Eerst was het alleen een Frans 18e eeuws bouwwerk en monument historique. Nu is het omgetoverd tot een museum met de kunstverzameling van Franse miljardair François Pinault. Het museum in de Bourse de Commerce is zijn derde museum met collecties van zijn verzamelde kunstwerken. Je vind in het museum vooral moderne, prachtige kunst dat je eindeloos wilt bewonderen. Ook zijn er verschillende tijdelijke tentoonstellingen die zeker de moeite waard zijn.

Wil je deze mooie kunstverzameling bezoeken? Bekijk hier de tickets en info en koop je dagkaart!

Lees ook: De 20 mooiste bezienswaardigheden van Parijs

Onze nieuwste artikelen over Frankrijk lezen?

Veelgestelde vragen over Parijs:

Waar kan ik verblijven in Parijs?

Er zijn in Parijs zo veel hotels om uit te kiezen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben wij hier 15 hotels in of dichtbij het centrum van Parijs op een rijtje gezet voor je!

Wat is er te doen in Parijs?

Parijs is een levendige stad met ontzettend veel dingen die je kunt doen en zien. Bekijk bijvoorbeeld hier wat je kunt doen in Parijs met kinderen en lees hier over de mooiste bezienswaardigheden van Parijs die je niet mag missen!

Hoe kan ik het beste naar Parijs?

Je kunt naar Parijs komen met de auto of het vliegtuig, maar de trein is een echte aanrader. Je gaat snel en comfortabel naar Parijs voor niet al te veel geld. Bekijk hier meer informatie over een treinreis naar Parijs.

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Bekijk ook

Hotel Notre Dame 2 1 310x165, Zininfrankrijk.nl

15 x hotels dichtbij of in het centrum van Parijs

Of je nou op een stedentrip of langere vakantie naar Parijs gaat, een centraal hotel is altijd fijn. Lees hier over 15 hotels bij het centrum.

Meer Frankrijk tips ontvangen?

Word lid van onze mailinglijst om het laatste nieuws en updates van Zin in Frankrijk te ontvangen.

Je bent succesvol toegevoegd aan onze mailinglijst.