Notre Dame Parijs 221672647, bezienswaardigheden Parijs

De 20 mooiste bezienswaardigheden in Parijs

Parijs is echt een van de meest spectaculaire steden op deze planeet. Kunst, cultuur, mode, parken, eten en prachtige architectuur, er is letterlijk geen aspect van de oude hoofdstad van Frankrijk waar je niet van kunt houden. Parijs verveelt nooit, de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Voor iemand die voor de eerste keer Parijs bezoekt, kan de stad een beetje overweldigend zijn. Daarom hebben wij een lijst met een aantal van onze favoriete hoogtepunten van Parijs samengesteld. Parijs is een stad met veel prachtige bezienswaardigheden en er zijn waarschijnlijk meer dan 1.000 verschillende manieren om een dagje Parijs door te brengen. Deze lijst is verre van compleet, dus als je enkele van je favoriete bezienswaardigheden in Parijs wilt delen, dan moet je deze zeker in een reactie op dit artikel achterlaten. Zorg er ook voor dat je ons volgt op Instagram, want wij delen regelmatig foto’s van Parijs. 

LEES OOK: De 10 leukste wijken in Parijs

1. Eiffeltoren, hét symbool van Parijs

De Eiffeltoren is hét symbool van Parijs en de nummer een bezienswaardigheid van heel Frankrijk. Hij staat aan de linkeroever van de Seine in het 7e arrondissement van Parijs. Jaarlijks ontvangt de Eiffeltoren 6 miljoen bezoekers, het is daarmee het meest bezochte monument van de wereld. Er staan dagelijks lange rijen toeristen die de toren willen bezoeken. De toren is ontworpen door de ingenieurs Maurice Koechlin en Émile Nouguier, twee medewerkers van Gustave Eiffel, en gebouwd tussen 1887 en 1889. Dat gebeurde toen voor de Wereldtentoonstelling van 1889 en om tegelijk te vieren dat de Franse Revolutie toen 100 jaar was geleden.

Boetiek hotels:
Bekijk hier de 10 beste boetiekhotels in de buurt van de Eiffeltoren.

Klim naar de top van de Eiffeltoren

Tot aan de top is de Eiffeltoren 317 meter hoog. Met televisieantennes is de toren 324 meter hoog. Van negen tot twaalf uur ’s avonds gaan de lampen op de Eiffeltoren elk uur een paar minuten knipperen. Op het eerste platform bevindt zich een expositie over de Eiffeltoren met foto’s, schilderijen en informatie. Met de lift is het mogelijk naar de top van de Eiffeltoren te gaan (de trap is boven het tweede platform niet publiek toegankelijk). Vanaf de toren heb je een Informatiepanelen geven aan welke gebouwen te zien zijn vanaf de Eiffeltoren.

Bestel je tickets voor de Eiffeltoren

de Eiffeltoren met op de voorgrond de Seine en enkele boten met toeristen

Wat zijn de beste hotels bij de Eiffeltoren?
Zoek je een goed hotel in de buurt van de Eiffeltoren in Parijs, dan raden wij Shangri-La Hotel (0,6 km), Hôtel Le Cercle Tour Eiffel (0,9 km) en Hotel du Champ de Mars (0,9 m) aan. Bekijk hier de hele lijst met hotels rondom de Eiffeltoren.

2. Louvre, het museum met de Mona Lisa

Het museum in Parijs dat je niet mag overslaan is het Musée du Louvre of kortweg Le Louvre. Het Louvre is een van ’s werelds grootste museum en ligt in het 1e arrondissement van Parijs net ten noorden van de Seine. Het Louvre is gevestigd in een van oorsprong middeleeuws kasteel dat door de koningen van Frankrijk werd gebruikt. Het bestaat uit drie vleugels: de Richelieu-vleugel, de Sully-vleugel en de Denon-vleugel.

35.000 kunstwerken in het Louvre

In het Louvre museum vind je ongeveer 35.000 kunstwerken. De Mona Lisa van Leonardo da Vinci en de Venus van Milo zijn waarschijnlijk de beroemdste stukken uit de collectie van het Louvre. De collectie van het Louvre is in acht afdelingen onderverdeeld en loopt van werken van de grote beschavingen uit de oudheid tot aan de eerste helft van de 19e eeuw. Je vind er, naast de Mona Lisa en de Venus, indrukwekkende werken uit de oudheid, zoals Midden-Oosterse oudheden, Egyptische oudheden, Griekse, Etruskische en Romeinse oudheden, kunst van de Islam, kunstvoorwerpen, westerse schilderkunst, beeldhouwkunst en grafische kunst.

Bestel e-tickets voor het Louvre

donkere foto van het louvre in parijs

LEES OOK: Ontdek het Louvre

3. Notre-Dame van Parijs, kathedraal in gotische stijl

De cathédrale Notre-Dame de Paris (Nederlands: Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Parijs) is een in vroeg gotische stijl opgetrokken kathedraal op het Île de la Cité, in het centrum van Parijs. In de kathedraal worden drie relikwieën van Christus bewaard: de doornenkroon, een stuk uit het kruis en een van de nagels waarmee Christus gekruisigd zou zijn. Tijdens de Franse Revolutie in 1792 werd de kerk gesloten. In die tijd zijn veel schilderijen en sculpturen vernield.

De klokkenluider van Notre Dame

De kathedraal Notre Dame werd weer belangrijk toen deze opnieuw werd ingewijd in 1801 voor het katholieke geloof. Napoleon werd er door de Paus een paar jaar later in gekroond. De schrijver/dichter Victor Hugo heeft deze Notre Dame pas echt wereldberoemd gemaakt met zijn boek “De klokkenluider van Notre Dame”. Zorg ervoor dat je binnenkomt of vertrekt via de Pont de Larchevêché waar veel liefdesslotjes te zien zijn. De beste tijd om te bezoeken is heel vroeg in de ochtend. Of laat in avond om een mis bij te wonen. Als er een groot evenement is, zorg dan dat je een uur van tevoren komt. De Notre-Dame is absoluut druk bezocht, maar de muziek (orgel en koor) is het wachten meer dan waard!

Tip: hotels in Parijs: Omdat Parijs één van de meest bezochte steden ter wereld is, is de kans groot dat de leukste hotels al vroeg zijn volgeboekt. Daarom is het slim om je hotel in Parijs zo vroeg mogelijk te boeken.

Update: vanwege de grote brand op 15 april 2019 in de Notre-Dame van Parijs is het monument tot nader order gesloten.

de Notre-Dame van Parijs voor de grote brand op 15 april 2019

4. Arc de Triomphe, een iconische triomfboog in Parijs

De Arc de Triomphe of de Triomfboog is een triomfboog en een van de meest iconische symbolen van Parijs. Je vindt het monument aan het einde van de Champs-Élysées. Het is mogelijk om de Arc de Triomphe te bezoeken. Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht over de stad Parijs en het zakendistrict La Défense. Het monument staat in het 8e arrondissement van Parijs op het Place Charles de Gaulle (vroeger heette het Place de l’Étoile), een van de drukste verkeerspleinen.

Gebouwd ter ere van Napoleons overwinningen

De bouw van de Arc de Triomphe begon in 1806, ter ere van een van Napoleons overwinningen in de slag bij Austerlitz tegen de Oostenrijkers. Pas rond 1836, onder koning Lodewijk Filips, werd de bouw voltooid. Onder de Arc de Triomphe werd na de Eerste Wereldoorlog het Graf van de onbekende soldaat aangelegd, die in die oorlog was gesneuveld. De Arc de Triomphe is veranderd in een monument ter nagedachtenis van de Eerste Wereldoorlog. De triomfboog is ongeveer 50 meter hoog en is de op twee na grootste triomfboog in de wereld. Op de muren vind je gedenkplaten met de namen van beroemde Franse generaals.

Tickets voor de Arc de Triomphe

de Arc de Triomphe met daaromheen rijdend verkeer
Afbeelding van ian kelsall via Pixabay

5. Avenue des Champs-Élysées, de breedste laan van de stad

De Champs-Élysées met een lengte van 1,9 kilometer is de meest prestigieuze en breedste laan van Parijs. Mede dankzij zijn bioscopen, cafés en luxueuze winkels is het een van de bekendste straten ter wereld, en met een gemiddelde huur van meer dan € 900.000,– per 100 m² per jaar is het ook een van de duurste. De naam is afkomstig uit de Griekse mythologie, waar de Elysese velden de verblijfplaats van de gelukzaligen was. De Champs-Élysées staat bekend als la plus belle avenue du monde (“de mooiste laan ter wereld”) en trekt veel rijken en bekende personen aan. Je vind aan de Champs-Élysées veel (te) dure restaurants, luxe designwinkels en modehuizen.

Bekend van de Tour de France

Naast al dit winkelgeweld eindigt traditioneel getrouw de wielerronde ‘Tour de France’ op de Champs-Élysées. Op de nationale feestdag 14 juli ‘Quatorze Juillet’ vindt hier de nationale militaire parade plaats. Als je tijdens kerst in Parijs bent dan moet je zeker even de Champs-Élysées bezoeken. De meest populaire kerstmarkt van Parijs wordt hier dan gehouden. De boulevard is prachtig verlicht met duizenden kerstlichtjes en de meest populaire kerstmarkt van Parijs. Op oud en nieuw in Parijs staat de Champs-Élysées bomvol met mensen. Aan het ene uiteinde van de laan vind je de Arc de Triomphe. Proef de kosmopolitische sfeer en kijk naar de mensen van over de hele wereld die bezig zijn met hun dingen.

de Champs-Élysées gezien van bovenaf op een redelijk rustige dag
hotel abbatail saint germain parijs booking, bezienswaardigheden Parijs

Hotel tip!

Hotel Abbatial Saint Germain is een stijlvol ingericht hotel met een fitnessruimte gelegen in de wijk Quartier Latin, op slechts 500 meter van de Notre Dame.

Bekijk hotel

6. Basilique du Sacré-Cœur, basiliek op de heuvel Monmartre

Een andere veel bezochte bezienswaardigheid in Parijs die je niet mag missen is de Basilique du Sacré-Cœur (Nederlands: Heilig-Hartbasiliek). De basiliek ligt op de heuvel Montmartre in het 18e arrondissement in Parijs en is gewijd aan de Heilig Hartverering. De witte torentjes van de Basilique du Sacré-Coeur staan pal op de top van Montmartre en zijn daarmee het hoogste punt van de hele stad. De kerk is gebouwd om de doden uit de oorlog tussen Frankrijk en Pruisen (1870-1871) te herdenken.

Prominente ligging op een heuvel

De Basilique du Sacré-Cœur valt vooral op door haar felwitte uiterlijk, en prominente ligging op een heuvel. Om bij de kerk te komen, kun je 222 treden beklimmen of de Funiculaire de Montmartre (kabelbaan) nemen. Boven bij de Basilique du Sacré-Cœur aangekomen heb je een prachtig uitzicht over een groot deel van Parijs. Ook de wijk Montmartre, met zijn vele bistro’s en winkels, is erg mooi om doorheen te lopen. In de afgelopen eeuwen hadden vele beroemde kunstenaars hun studios hier (Dali, Geld, Mondriaan, Picasso, Vincent van Gogh, enz).

de Basilique du Sacré-Cœur omringd door bomen en de daarvoor gelegen draaimolen en stenen trappen zonder mensen

7. Montmartre, met geplaveide steegjes en vintage winkels

Een bezoek aan de Parijse wijk Montmartre verveelt nooit. De geplaveide steegjes, schattige kleine eetgelegenheden en vintage winkels laten je het Parijs uit 1920 herbeleven. Montmartre was niet altijd een deel van Parijs, maar eigenlijk een dorp op zichzelf. En dat kun je zien. In tegenstelling tot andere delen van de stad die snel werden opgeslokt door de snelgroeiende bevolking, heeft Montmartre niets van de charme van het dorp verloren. Als je hier rondloopt, vergeet je gemakkelijk dat je in de hoofdstad van Frankrijk bent. In plaats daarvan voelt het alsof je een lang vergeten deel van Bretagne verkent, of misschien een klein dorpje in het zuiden van Frankrijk.

Ontmoetingsplaats voor kunstenaars

Traditioneel is Montmartre een ontmoetingsplaats voor kunstenaars, schrijvers en andere creatievelingen. In de laatste decennia is het leven in Montmartre ontploft. Er zijn tegenwoordig cafés, boetieks, kleine startups en vintage winkels op elke hoek. Het is de enige wijk in Parijs, die je absoluut niet mag missen!

Tip! Ontdek de meer authentieke kant van Montmartre tijdens een 1,5 uur durende begeleide wandeltocht met gids. Boek je tickets voor de wandeltocht door Montmartre.

kleurrijke huizen en begroeide muren in een straat in de wijk Montmartre in Parijs

8. Place de la Concorde, een historisch plein in Parijs

Het Place de la Concorde (“Eendrachtsplein”) is een historisch plein in het 8e arrondissement van Parijs centrum. Tijdens de Franse Revolutie werd het plein omgedoopt tot Place de la Révolution en het standbeeld van Lodewijk XV werd vernield. In plaats daarvan werd een guillotine op het plein geplaatst. Het beeld van de koning werd vervangen door een beeld van de Vrijheid. Dat deed een van de slachtoffers van de Terreur verzuchten: “O vrijheid, hoeveel misdaden worden er niet in uw naam gepleegd…”

Franse Revolutie

Tijdens de Franse Revolutie werden op het plein, tussen april 1792 en eind 1794, 1119 executies met de guillotine voltrokken, waaronder die van koning Lodewijk XVI, koningin Marie Antoinette en de revolutionaire leiders Danton en Robespierre. Na de Revolutie werd het plein in een sfeer van verzoening door tot inkeer gekomen revolutionairen in 1795 tot Place de la Concorde omgedoopt.

Grote fontein

In de 19e eeuw werd het Place de la Concorde verder opgevuld met aan weerszijde een grote fontein. Het plein heeft nog steeds de vorm van een achthoek. Op elke hoek is een beeld geplaatst. Deze beelden staan symbool voor de grote steden van Frankrijk.

waterplas en fontein op het Place de la Concorde in Parijs
hotelkamer met uitzicht op de Eiffeltoren in Ibis Hotel Parijs Eiffel

Hotel tip!

Ibis Paris Tour Eiffel is een stijlvol en budgetvriendelijk hotel gelegen op slechts 15 minuten lopen van de Eiffeltoren. Het hotel biedt verschillende soorten kamers, waaronder 26 kamers met uitzicht op de Eiffeltoren.

Bekijk hotel

9. Musée d’Orsay, een museum voor moderne kunst

Wat het Louvre is voor oude kunst, is het Musée d’Orsay voor moderne kunst. Het museum is gevestigd in een oud treinstation. Het museum is fascinerend door zijn uitstekende architectuur en de uitgebreide collectie van impressionisten en post-impressionisten. Monets, Manets en Van Goghs, je zult versteld staan van de enorme hoeveelheid meesterwerken in het Musée d’Orsay. Heel beroemd is ook de klok van Victor Laloux in de grote zaal. Misschien wel een van de mooiste klokken ter wereld! Zet het dus op uw lijst met dingen om te doen in Parijs.

Tickets voor Musée d’Orsay

binnenkant van het museum Musée d'Orsay in Parijs met beeld in het midden waar mensen rondlopen en duidelijk te zien is dat het is gevestigd in een oud treinstation

10. Jardin des Tuileries, geniet van groen in het centrum van Parijs

De Jardin des Tuileries (Tuin van de Tuileriën) is een park in het centrum van Parijs (1e arrondissement). Het zijn de tuinen van het voormalige Palais des Tuileries. Het paleis is door een grote brand in de 19e eeuw verwoest. Het park is gelegen tussen de Seine en de Rue de Rivoli en tussen het Louvre en de place de la Concorde. De  Jardin des Tuileries dankt zijn naam aan de tegelfabrieken die op deze plek stonden voordat het Palais des Tuileries in 1564 werd gebouwd in opdracht van Koningin Catherine de Medici. Tegelfabriek in het Frans is ‘tuilerie’.

Lekker relaxen op een Fermob stoel

In het populaire park Jardin des Tuileries kun je lekker relaxen op een van de stoeltjes rondom een gigantische fontein. In de goed verzorgde tuin vind je verschillende kunst, beelden en een kleine versie van de  Arc de Triomphe op de Champs-Elysées. Tijdens de zomervakantie vindt er een traditionele kermis plaats in het Jardin des Tuileries. Jardin des Tuileries wordt omringd door maar liefst vijf grote musea. Het Louvre, Musée de l’Orangerie, Jeu de Paume, Musée des Arts Décoratifs én Musée d’Orsay.

Hotel tip! Op zoek naar een budgetvriendelijk hotel die zich toch op een toplocatie bevindt? Dan is Grand Hotel de Loiret een aanrader! Bekijk het hotel.

twee mensen die een boekje lezen en van het uitzicht genieten in Jardin des Tuileries in Parijs

11. Jardin du Luxembourg, een stadspark met standbeelden

De Jardin du Luxembourg (‘Luxemburgse tuin’) is een stadspark in het 6e arrondissement van Parijs. Jardin du Luxembourg is gelegen op de grens tussen Saint-Germain-des-Prés en het Quartier Latin. De tuin werd in 1612 op verzoek van Maria de’ Medici aangelegd als park rond het Palais du Luxembourg. In het park bevinden zich meer dan honderd standbeelden, onder meer de reeks Reines de France et femmes illustres van Eugène Oudiné. Een bijzonder standbeeld is het eerste exemplaar van het Statue of Liberty door Frédéric Bartholdi gemaakt in 1870.

Franse en Engelse tuin

Jardin du Luxembourg is geïnspireerd op de Boboli-tuinen in Florence. De gigantische tuin beslaat 25 hectare. Je vind er een Franse en Engelse tuin. Tussen de twee tuinen ligt een geometrisch bos en een grote vijver. Er is ook muziektent, een boomgaard met een verscheidenheid aan oude en vergeten appels en kassen met een verzameling adembenemende orchideeën en een rozentuin. In de tuin vind je iets meer dan 100 beelden, de monumentale Medici-fontein, de Orangerie en het Pavillon Davioud. Een bezoekje aan Jardin du Luxembourg is ook leuk voor kinderen. Er zijn diverse voorzieningen zoals afstandsbedieningsboten, een poppenkast en glijbanen.

Tip! Bezoek ook het Musée du Luxembourg, gelegen naast de Jardin du Luxembourg. Het was het eerste museum voor hedendaagse kunst van Parijs. Tickets voor Musée du Luxembourg.

Jardin du Luxembourg

12. Centre Georges Pompidou, met een prachtig uitzicht op Parijs

Het Centre Georges Pompidou in Parijs is, onder andere, de thuisbasis van het grootste museum voor moderne kunst in Europa. Nadat je alle andere musea en kerken in Parijs hebt bezocht, is dit echt een welkome verfrissing voor je overbelaste zintuigen. Ook hier is het mogelijk om op het dak te komen en te genieten van een prachtig uitzicht over Parijs. De opvallende gevel van het gebouw Centre Georges Pompidou is een wirwar van pijpen en buizen in verschillende kleuren. De kleuren geven de functie van de buizen aan. De opzet van de architecten was om het gebouw als het ware binnenstebuiten te keren.

Tickets voor het Centre Pompidou

Centre Georges Pompidou

13. Saint-Germain-des-Prés, een prachtige wijk met cafeetjes

Saint-Germain-des-Prés is een prachtige wijk in het 6e en 7e arrondissement van Parijs, aan de linkeroever van de Seine. De wijk is gegroeid rondom de de abdij Saint-Germain-des-Prés (de oudste kerk van Parijs). Na de Tweede Wereldoorlog werd de wijk een verzamelpunt van culturele evenementen en belevenissen. In de cafeetjes en brasserieën vertoefden de grote filosofen, artiesten en cineasten van destijds. De laatste decennia heeft het culturele aspect moeten wijken voor de meer commercieel gerichte winkels, antiekzaken en boetieks. Beroemde modeontwerpers zoals Giorgio Armani, Christian Dior en Louis Vuitton hebben hier hun luxe winkels. Je kunt in Saint-Germain-des-Prés dan ook prachtige shoppen. In de wijk vind je de indrukwekkende Jardin du Luxembourg, het hoog gelegen Panthéon en de oude Sorbonne Universiteit die midden in het gezellige Quartier Latin ligt.

Saint-Germain-des-Prés kerk

Bekijk hotels in Saint-Germain-des-Prés

14. Panthéon, een rustplaats van beroemde Franse mensen

Oorspronkelijk was het Panthéon een kerk. Het Panthéon op de Mont Lutetius van Parijs is nu de rustplaats van vele beroemde Franse mannen en vrouwen (met name Voltaire, Victor Hugo en Marie Curie). In de loop van de tijd is dit het toneel geweest van vele controverses, waaronder het gerucht dat het lichaam van Voltaire was gestolen. Het Panthéon kreeg in 2012 kritiek van feministen, die beweren dat er maar heel weinig vrouwen daadwerkelijk in het Pantheon zijn begraven. Het Panthéon verdient zeker een bezoek tijdens je stedentrip in Parijs.

Tickets voor het Panthéon

voorkant van het Panthéon in Parijs

Hotel tip! Hôtel Vendome Saint-Germain is een fijn 3-sterrenhotel, gelegen op slechts 5 minuten lopen van het Panthéon. Bekijk dit hotel.

15. Place des Vosges, een van de oudste pleinen in Parijs

Place des Vosges is een van de oudste pleinen in Parijs, en ook een van de mooiste. Het plein is aangelegd in het begin van de 17e eeuw. Het plein is omsloten door bogen, rode bakstenen huizen en arcades van winkels, bars en restaurants. Veel beroemde Fransen hebben hier gewoond; inclusief kardinaal Rchelieu en Victor Hugo. Place des Vosges ligt in Le Marais, een wijk in het 3e en 4e arrondissement. Het plein is het ideale vertrekpunt voor een wandeling door de wijk Marais. Door zijn rijke erfgoed en speciale atmosfeer is de wijk Marais een van de meest charmante historische buurten van de hoofdstad. De vele herenhuizen uit de 17e en 18e eeuw zijn omgetoverd tot internationaal gerenommeerde musea: Musée Picasso Parijs, Musée Carnavalet en het huis van Victor Hugo museum. De Rue des Rosiers, het epicentrum van de Parijse Joodse gemeenschap, is ook de moeite waard om te ontdekken. Je vind hier veel winkels en restaurants. En met talloze bars en clubs is de Marais de grootste homowijk van Frankrijk.

het plein Place des Vosges in Parijs met een fontein in het midden en omringd door huizen en groene bomen
stijlvol ingerichte hotel lobby in het Motel One Paris Porte Doree hotel in Parijs

Hotel tip!

Motel One Paris-Porte Dorée is een trendy hotel met een fijne lobby en een groot terras om te relaxen, gelegen in het 12e arrondissement van Parijs. Het hotel is goed bereikbaar met de auto en heeft een parkeergarage.

Bekijk hotel

16. Opéra Garnier, een van de beroemdste operahuizen ter wereld

De Opéra Garnier, of preciezer het Palais Garnier, is een van de beroemdste operahuizen ter wereld. Het is zeker de grootste en meest indrukwekkende. Het is een gouden meesterwerk en een sublieme tempel voor muziek. De prachtige trap van de Opéra Garnier in Parijs is al een attractie op zichzelf. Zet het bekijken van een optreden in Opéra Garnier zeker op je lijst met dingen om te doen in Parijs. De Opéra is van binnen net zo adembenemend als van buiten. Overdag kun je rondleidingen bezoeken. In de Opéra Garnier worden alleen balletuitvoeringen opgevoerd. Andere voorstellingen worden tegenwoordig uitgevoerd in de Opéra Bastille. Breng zeker een bezoek aan de grote balzaal in de Opéra Garnier in Parijs. De gouden pracht en de enorme kroonluchters zijn indrukwekkend.

Tickets voor Opéra Garnier

de indrukwekkende voorkant van het beroemde operahuis Opéra Garnier in Parijs

17. Petit Palais en Grand Palais, twee prachtige gebouwen

Op slechts enkele minuten lopen van Place de la Concorde en vlak bij het begin van de Champs-Élysées, vindt je twee prachtige gebouwen, elk op zichzelf een hoogtepunt. Het Grand Palais heeft een enorm glazen dak en dateert uit de Wereldvoorstelling van 1900. Tegenwoordig is het beroemd om de Chanel Haute Couture modeshows of voor de ijsbaan die hier in de winter te vinden is. Het Petit Palais ligt pal naast het Grand Palais en is een van de mooiste musea in Parijs (maar wordt vaak over het hoofd gezien). Het museum heeft een prachtige permanente tentoonstelling over decoratieve kunst en prachtige Franse schilderijen door alle eeuwen heen.

de sierlijke voorkant van het Petit Palais in Parijs

18. Place de la Bastille, waar vroeger een gevangenis stond

In het midden van Place de la Bastille, herdenkt de beroemde “Génie de la Liberté” (Geest van Vrijheid) de revolutie van 1830, maar staat ook bekend om de revolutie van 1789. In die tijd werd het plein ingenomen door de Bastille-gevangenis, die symbool stond voor absolute macht in het Ancien Régime. De gevangenis is na de Franse revolutie geheel vernietigd. Tegenwoordig worden er op Place de la Bastille grote culturele evenementen georganiseerd, zoals concerten, beurzen en burgerevenementen, en er zijn veel bars en restaurants in de buurt van de Rue de la Roquette waar men ’s nachts kan uitgaan. Place de la Bastille is ook het startpunt voor een wandeling over de Faubourg Saint-Antoine, waar je verschillende passages kunt ontdekken: Passage du Chantier, Cour de l’Etoile d’Or en Cour des Trois Frères. Het iconische herkenningspunt van de wijk is de Opéra.

Met de trein naar Parijs? Tickets boek je vanaf €35,00 voor een enkeltje bij NS International. Vanaf Rotterdam sta je zo al binnen 3 uur in het stadscentrum.

De Julizuil op het Place de la Bastille met verkeer op de straten eromheen

Hotel tip! Absolute Hotel Paris République is een budgethotel gelegen aan de rand van de hippe wijk Canal Saint-Martin, op slechts 300 meter van Place de la République. Bekijk hotel.

19. Cimetière du Père-Lachaise, kerkhof met veel beroemdheden

De meeste toeristen zullen Montmartre bezoeken vanwege de Sacré-Coeur. Maar het kerkhof van Montmartre is misschien wel het geheime hoogtepunt van deze wijk. Het Cimetière du Père-Lachaise is de grootste begraafplaats van Parijs. De begraafplaats is gelegen op en rondom de heuvel Champ-l’Évêque in het 20e arrondissement vlak bij het metrostation Père Lachaise. Met meer dan drie miljoen bezoekers per jaar is Père-Lachaise de meest bezochte begraafplaats ter wereld. Dat komt onder andere doordat er zoveel beroemdheden zijn begraven. Het is misschien een spookachtig idee, maar de grafmonumenten en tientallen gedenktekens zijn erg mooi.

Oorspronkelijk een landgoed

De huidige begraafplaats Cimetière du Père-Lachaise was oorspronkelijk een landgoed, waarop in 1430 een buitenhuis werd gebouwd. In de zeventiende eeuw verwierven de jezuïeten het landgoed en maakten er een rusthuis van. In 1762 verkochten de jezuïeten het landgoed om schulden te kunnen afbetalen. Het wisselde daarna regelmatig van eigenaar en raakte verwaarloosd. Pas in 1801 werd de heuvel Champ-l’Evêque, samen met de heuvels Montmartre en Montparnasse, aangewezen als plek voor een nieuwe begraafplaats.

straat met bomen en bladeren op de grond tijdens de herfst in het Cimetière du Père-Lachaise, het kerkhof van Montmartre
Afbeelding van Warren Miller via Pixabay

Verblijf tip! Hotel The Peninsula Paris is een luxueus hotel met een prachtige spa met zwembad en een dakterras met 360° uitzicht over Parijs, gelegen op slechts 400 meter van de Arc de Triomphe. Bekijk hotel.

20. Catacomben van Parijs, ondergrondse begraafplaatsen

Les Catacombes van Parijs vormen een beroemde verzameling ondergrondse begraafplaatsen onder de Franse hoofdstad. In de tunnels van 1,7 kilometer zijn de beenderen van ongeveer zes miljoen Parijzenaars ondergebracht. De beenderen liggen verspreid in ondergrondse kamers en galerijen. Bezoekers hebben toegang tot de Catacombes vanaf Place Denfert-Rochereau. De hoogte van de doorgangen is 1,8 meter en de temperatuur is 14 graden. De rondleiding wordt niet aanbevolen voor mensen met hart- of ademhalingsinsufficiëntie, gevoelige personen en niet-begeleide kinderen. Een ongewone en fascinerende tour!

gang in de ondergrondse begraafplaatsen van Les Catacombes in Parijs

De beste B&B’s in Parijs

Op slechts 500 meter van de Eiffeltoren vind je de luxe B&B Relais12bis B&B By Eiffel Tower. Deze B&B is een geweldige keuze voor reizigers die geïnteresseerd zijn in romantiek, toeristische attracties en bezienswaardigheden. Het boetiek hotel Sourire Boutique Hôtel Particulier ligt iets verder van de Eiffeltoren. Het boetiek hotel is erg smaakvol ingericht met antieke of moderne meubels. De laatste bed and breakfast die we graag met jullie willen delen is My Home For You Luxury B&B. Het B&B hotel is gevestigd in een 19e-eeuws gebouw. Het beschikt over antiek meubilair en 19e-eeuwse schilderijen en gravures.

LEES OOK: Dit zijn de 20 mooiste musea in Parijs!

Meer over Parijs? Dan vind je deze artikelen vast ook leuk:

Veelgestelde vragen over de mooiste bezienswaardigheden van Parijs:

Wat zijn de leukste wijken in Parijs?

Le Marais, Quartier Latin en Saint Germain zijn een aantal van de populairste wijken die toeristen in Parijs bezoeken. Bekijk hier de hele lijst: de 10 leukste wijken van Parijs.

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden in de omgeving van Parijs?

De tuinen van Monet, Château de Versailles en Disneyland Parijs zijn een aantal van de populairste activiteiten buiten Parijs die toeristen willen zien. Bekijk hier de hele lijst: 10 bezienswaardigheden rondom Parijs.

Wat zijn de beste boetiekhotels in Parijs vlakbij de Eiffeltoren?

Een aantal van de beste hotels in Parijs in de buurt van de Eiffeltoren zijn Hotel Saint Dominique, Hôtel de Varenne en Hotel Verneuil Saint Germain. Bekijk hier de complete lijst met de 10 beste boetiekhotels in de buurt van de Eiffeltoren.

Wat zijn de beste hotels dichtbij en in het centrum van Parijs?

Op zoek naar een hotel in het centrum van Parijs, zodat je na het ontbijt lopend naar de mooiste bezienswaardigheden in de stad kunt? Bekijk dan ons lijstje met 15 hotels dichtbij of in het centrum van Parijs.

Over Dirk

Avatar
Sinds mijn jeugd kom ik al met veel plezier in Frankrijk. Met mijn ouders en twee zusjes gingen wij in de jaren tachtig en negentig vooral naar Bretagne en de eilanden voor de westkust. Alles ging mee, schepnetten, onze twee honden en opblaasboot. Eind jaren negentig kwam er een vakantiehuis in Normandië. En van daaruit heb ik steeds meer delen van Frankrijk ontdekt. Nu ik getrouwd ben en vader van een dochter is Frankrijk voor mij nog steeds het nummer 1 vakantieland. Gelukkig is mijn vrouw minder Francofiel dan ik en daarom gaan wij ook geregeld naar andere mooie plekjes in Europa en daarbuiten. Op Zininfrankrijk.nl schrijf ik over alle mooie plekjes waar ik ooit ben geweest of graag naar toe wil om samen met mijn gezin nog veel meer nieuwe herinneringen te maken!

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, bezienswaardigheden Parijs

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.