Troyes Aube shutterstock 1720877554, bezienswaardigheden Troyes

De 11 mooiste bezienswaardigheden in Troyes

Troyes

Troyes is de prachtige hoofdstad van het departement Aube, in de regio Grand Est. De stad ligt aan de oevers van de Seine en bij het Parc Naturel Régional de la Forêt d’Orient. Troyes ligt op 6 uur rijden van Utrecht en is de perfecte bestemming voor een stedentrip of korte vakantie. De stad is rijk aan cultuur en historie en je kunt er van alles zien en doen! Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden, restaurants en hotels in Troyes.

Bekijk hotels in Troyes

Troyes Aube shutterstock 1560945167, bezienswaardigheden Troyes

Bezienswaardigheden in Troyes

Troyes heeft een ontzettend rijke geschiedenis. De stad werd al in 22 voor christus bewoond en groeide eerst uit tot een bisschopsstad en later in de middeleeuwen tot een handelscentrum. De stad staat dan ook vol met mooie bezienswaardigheden en is de perfecte plek voor een stedentrip. Het oude stadscentrum van Troyes is goed bewaard gebleven en staat bekend om zijn oude vakwerkhuizen. Deze zestiende eeuwse huisjes worden gekenmerkt door de witte stenen met bruine balken. De huizen worden versierd met kleurrijke gevels en bloemen en dit zorgt voor een prachtig plaatje. Je kunt er heerlijk rondstruinen door de pittoreske straatjes en genieten van een de gemoedelijke sfeer. Het middelpunt van de stad is het Place Alexandre Israël. Dit grote plein wordt omringd door mooie huizen en je vindt er ook het stadhuis. Vanaf het plein kun je makkelijk de stad verkennen en loop je zo naar de mooie kerken Église Saint-Jean-au-Marché en Église Sainte-Madeleine. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij de Kathedraal van Troyes. De gotische kathedraal is erg indrukwekkend en kun je van binnen en buiten bewonderen.

1. Kathedraal van Troyes

kathedraal van troyes troyes aube shutterstock 104893805, bezienswaardigheden Troyes

De Kathedraal van Troyes, ook bekend als de Kathedraal Saint-Pierre en Saint-Paul, is het belangrijkste geloofsgebouw van de stad. De bouw van de kathedraal startte in het begin van de 13e eeuw, maar werd pas eeuwen later afgerond. De katherdraal is van oorspong een Romaanse kerk, maar door het lange bouwproces kreeg de kathedraal uiteindelijk een gotisch uiterlijk. De kathedraal valt vooral op omdat hij maar één toren heeft. Vanwege geldgebrek kon er geen tweede toren worden gebouwd en hierdoor lijkt het alsof de bouw nog steeds niet af is. De binnenzijde van de kathedraal is zeker een bezoekje waard. Hier zullen je vooral de enorme afmetingen van de kerk en de prachtige gebrandschilderde ramen opvallen. De kathedraal heeft een hoogte van maar liefsts 28,5 meter en een lengte van 114 meter. Door de ramen valt het licht prachtig naar binnen.

Hotel tip! Hôtel la Maison de Rhodes & Spa is een prachtig 5-sterrenhotel met een romantische binnentuin, een wellnessruimte, Zweedse sauna en klein zwembad gelegen in hartje Troyes, aan de voet van de kathedraal. Bekijk hotel.

2. Basiliek Saint-Urbain

Basiliek Saint Urbain Troyes Aube shutterstock 652819261, bezienswaardigheden Troyes

De Basiliek Saint-Urbain is een gotische basiliek in het centrum van Troyes, gebouwd in opdracht van Paus Urbanus IV, die ook in Troyes geboren is. De bouw van de basiliek begon in de dertiende eeuw en werd pas in het begin van de twintigste eeuw voltooid, grotendeels vanwege financiële problemen. Ondanks de lange bouwperiode en de financiële problemen, is de basiliek prachtig geworden. De basiliek staat vooral bekend om zijn mooie glas-in-loodramen en bestaat voornamelijk uit dragende bogen, steunberen en grote raampartijen, waardoor het een open en licht karakter heeft. Naast de architectonische pracht herbergt de basiliek ook het graf van Paus Urbanus IV.

Appartement tip! Le Vieux Troyes is een mooi en modern appartement gelegen op slechts 150 meter van de Basiliek Saint-Urbain en 5 minuten lopen van de kathedraal van Troyes. Bekijk appartement.

3. Hôtel de Ville de Troyes

Hotel de Ville Troyes Aube shutterstock 719004481, bezienswaardigheden Troyes

Het Hôtel de Ville, oftewel het stadhuis van Troyes, ligt aan het Place Alexandre Israël. Een groot plein dat omringd wordt door mooie huizen en een ideaal startpunt vormt voor het verkennen van Troyes. Te beginnen bij het stadhuis! Op de voorgevel staat het motto van de Franse Revolutie: “Liberté, Egalité, Fraternité ou la Mort” wat betekent “vrijheid, gelijkheid, broederlijkheid of de dood”. De gevel van het stadhuis is gebouwd in de stijl van Louis XIII, maar de opdracht tot de bouw werd al door zijn voorganger gegeven. Net zoals de bouw van de eerder genoemde gebouwen in dit artikel, heeft ook de bouw van het stadhuis heel lang geduurd. De bouw werd gestart in 1482 en is afgerond in 1672.

Appartement tip! Le cœur de Troyes is een leuk, modern appartement in het centrum van Troyes. Het appartement heeft een balkon met uitzicht op het centrale plein en het stadhuis van Troyes. Bekijk appartement.

4. Église Sainte-Madeleine

Eglise Sainte Madeleine Troyes shutterstock 1589257111, bezienswaardigheden Troyes

De 12e-eeuwse Église Sainte-Madeleine is de oudste en misschien ook wel de mooiste kerk van Troyes. De kerk heeft een prachtig interieur met een stenen koorhek en beschilderde glas-in-loodramen. Het is een van de weinige kerken ter wereld waar het originele koorhek nog helemaal te zien is. De verfijnde versieringen zijn uniek en doen denken aan kantwerk. Oorspronkelijk was de hele binnenkant van de kerk beschilderd, maar dat is in de 18e eeuw overschilderd met witte verf. Op sommige plaatsen zijn de gekleurde details teruggebracht, zodat je een beter beeld krijgt van de oorspronkelijke schoonheid van de kerk. Verder heeft de kerk nog steeds prachtig beschilderde glas-in-loodramen, waar Troyes om bekend staat. In de oude stad van Troyes, die vol met kerken staat, kun je wel meer dan 9000m² aan gebrandschilderde ramen vinden!

La Licorne Hotel Troyes Mgallery troyes booking, bezienswaardigheden Troyes

Hotel tip! ★★★★★

La Licorne Hotel Troyes Mgallery is een 5-sterren boetiekhotel met een spa, binnenzwembad en fitnessruimte, gevestigd in een historisch gebouw in het centrum van Troyes.

Bekijk hotel

5. Hôtel-Dieu-le-Comte

Hotel Dieu le Comte Troyes shutterstock 1865352343, bezienswaardigheden Troyes

Het Hôtel-Dieu-le-Comte in Troyes is oorspronkelijk gebouwd in de 12e eeuw, maar diende pas een eeuw later als hospitaal. Het gebouw heeft een rijke geschiedenis, waarbij het in de 18e eeuw werd uitgebreid en later gerestaureerd door het departement van Troyes. Tegenwoordig wordt een deel van het gebouw gebruikt door de lokale universiteit en is een deel van het gebouw geopend voor bezoek. Je kunt er een inkijkje krijgen in hoe het er vroeger aan toeging in het hospitaal en de oude apotheek bewonderen. Het hospitaal is zeker een bezoekje waard vanwege zijn prachtige toegangspoort en de fraai aangelegde tuin. In de tuin heerst een ontspannen sfeer. Je kunt er lekker rondslenteren, de planten bewonderen, of je installeren op een van de bankjes met een boek.

3x Goede hotels in (het centrum van) Troyes:

Bekijk alle hotels in Troyes

6. Musée d’Art Moderne de Troyes

Het Musée d’Art Moderne in Troyes is het belangrijkste museum van de stad en herbergt een indrukwekkende collectie van meer dan 2.000 kunstwerken uit het einde van de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw. Het museum is gevestigd in het voormalige bisschoppelijk paleis en bevat werken van gerenommeerde kunstenaars zoals Degas, Matisse en Picasso. De collectie is gebaseerd op de schenking van Pierre en Denise Lévy, die in de jaren tachtig van de vorige eeuw aan de stad Troyes werd gedaan. Het museum biedt een overzicht van belangrijke Franse kunststromingen van 1860 tot 1960, met schilderijen en beeldhouwwerken van onder andere Henri Matisse, Edgar Degas en Paul Gauguin. Het Musée d’Art Moderne is een echte must-see voor kunstliefhebbers en bevindt zich naast de Kathedraal van Troyes in het voormalige bisschoppelijke paleis.

appartement Doux Cocon Tropical au coeur du centre ville 1, bezienswaardigheden Troyes

Appartement tip! ★★★★★

Doux Cocon Tropical au cœur du centre ville is een stijlvol ingericht appartement met een keuken, tweepersoons slaapkamer, moderne badkamer en woonkamer met tv in het centrum van Troyes.

Bekijk hotel

7. Markten in Troyes

Marche des Halles Troyes shutterstock 309728303, bezienswaardigheden Troyes

Tijdens de late middeleeuwen werden in Troyes de zogeheten Jaarmarkten van Champagne georganiseerd. Deze markten waren de belangrijkste van Europa en vormden een belangrijk economisch middelpunt voor heel Europa. Eind dertiende eeuw kwam er een einde aan de markten maar tegenwoordig worden ze weer twee keer in het jaar georganiseerd. De Saint-Jean markt wordt in de zomer georganiseerd en de Saint-Rémy markt in de winter. Beiden markten duren twee maanden en bestaan uit vele marktkramen, handelaren, optredens, terrassen en activiteiten. De markten zijn altijd erg gezellig en het perfecte uitje als je in Troyes bent. Daarnaast kun je in Troyes ook een bezoekje brengen aan de Marché des Halles. Deze grote markthal staat vol met gezellige kraampjes, waar je allerlei lekkernijen uit de Aube kunt kopen.

8. Musée Saint-Loup

Musee Saint Loup Troyes shutterstock 1882057471, bezienswaardigheden Troyes

Naast het Musée d’Art Moderne is het Musée Saint-Loup (ook bekend als het Museé de Beaux-Arts & Archéologie) een ander belangrijk museum in Troyes. Het is een veelzijdig museum dat bestaat uit drie verschillende secties: een museum voor Schone Kunsten, een natuurhistorisch museum en een museum voor archeologie. Het is dus mogelijk om op één locatie een grote variëteit aan tentoonstellingen te ontdekken. Het museum bevindt zich in de historische Abdij van Saint Loup, die is vernoemd naar een bisschop uit de 5e eeuw. De collectie van het museum bestaat voornamelijk uit kunstwerken die zijn verkregen door schenkingen en erfenissen, wat resulteert in een gevarieerde en soms wat onsamenhangende collectie. Er is eigenlijk van alles wat. Zo vind je boven eindeloos veel schilderijen en staat het beneden vol opgezette dieren. Ook is er een zaal met beeldhouwkunst. Het museum herbergt veel oude, maar ook wat modernere werken. In het museum ben je ongeveer een uurtje zoet.

3x Leuke appartementen in het centrum van Troyes:

  • Doux Cocon Tropical au cœur du centre ville is een stijlvol ingericht appartement in het centrum van Troyes. Het appartement ligt in de buurt van de bezienswaardigheden en is geschikt voor 2 personen.
  • Anna’s Home is een modern appartement met romantische slaapkamers en uitzicht op een plein in het centrum van Troyes. Het appartement is geschikt voor maximaal 8 personen.
  • Le Plein Centre biedt moderne appartementen met balkon in hartje Troyes. Ze zijn geschikt voor maximaal 3 personen en hebben een eigen keuken en badkamer.

Bekijk meer appartementen in Troyes

9. Hôtel de Mauroy & Maison de l’Outil

Maison de l’Outil is een handwerktuigmuseum gevestigd in een 16e eeuws herenhuis dat eigendom was van belastingcontroleur Jean de Mauroy, vandaar de naam ‘Hôtel de Mauroy’. Met meer dan 10.000 werktuigen verdeeld over verschillende ambachten en een bibliotheek met meer dan 30.000 boeken geeft het museum je een goede inkijk in het arbeidersleven van vroeger. Het museum heeft de grootste collectie handwerktuigen ter wereld, en het Hôtel de Mauroy is één van de weinige herenhuizen die na de Franse Revolutie niet werd verkocht. Het herenhuis heeft een van de mooiste binnenpleinen van Troyes en is met het geruite metselwerkverband van de voorgevel typerend voor de Champagne.

Camping tip! Op zoek naar een camping in de buurt van Troyes? Camping Lac d’Orient is een kindvriendelijke camping gelegen aan het gelijknamige meer. De camping heeft ook een zwembad en ligt op nog geen 30 minuten rijden van Troyes. Bekijk camping.

10. Rue Champeaux & Rue de Molé

De Rue de Molé en de Rue Champeaux behoren tot de mooiste straten in het historische centrum van Troyes. In de twee straten vind je enkele van de mooiste huizen van de stad, waaronder het huis van de goudsmid, het huis van de bakker en het beroemde torentje, het Hotel des Ursins en de kerk van Saint-Jean-du-Marché. Overdag kun je heerlijk door de straten wandelen en de indrukwekkende gevels van de huizen bewonderen. ’s Avonds komen de straten tot leven en is het een gezellige plek om te genieten van een diner in een restaurant of een drankje bij één van de bars. In de zomermaanden zijn de smalle straatjes gevuld met terrasen. Ze vormen het bruisende hart van Troyes, waar toeristen en lokale bewoners samenkomen om te genieten van de charmante sfeer en het dynamische nachtleven. Ben je ’s avonds in Troyes, dan is dit dé plek om je dag af te sluiten.

11. Église Saint-Jean-au-Marché

De katholieke kerk Église Saint-Jean-au-Marché speelde een historische rol als locatie voor het koninklijk huwelijk tussen Catherina van Frankrijk en Hendrik V van Engeland. De kerk is, net als vele andere kerken in Troyes, bekend om zijn prachtige brandglasramen die te bewonderen zijn aan het einde van het koor.

Troyes Aube shutterstock 1560945167, bezienswaardigheden Troyes

Musea in Troyes

Op zoek naar leuke musea? Die zijn er in Troyes genoeg! Eén van de belangrijkste musea is het Musée Saint-Loup (Beaux-Arts et archéologie). In het museum kun je archeologische vondsten en kunstwerken uit de omgeving vinden. In het museum vind je een enorme collectie met voorwerpen van alle tijdvakken. Ook het Musée d’Art Moderne mag je niet missen. In het museum kun je een grote collectie van moderne kunstwerken bewonderen. In het Musée de Vauluisant kun je een een museum vinden over de regionale kunst van het kousen maken en een museum met bijzondere kunstwerken. Daarnaast moet je ook zeker een bezoek brengen aan het Maison de l’Outil. In dit museum vind je duizenden handgemaakte gereedschap. In het museum kun je alles leren over vakmanschap en de kennis en krachten die daarbij komen kijken.

Troyes Aube shutterstock 650446204, bezienswaardigheden Troyes

Goede hotels in Troyes

In Troyes kun je de leukste hotels vinden in alle prijsklasses. Ben je op zoek naar een budget hotel? Dan is Hôtel du Cirque Troyes Centre Historique iets voor jou! Het 2-sterrenhotel bevindt zich in het centrum van de stad, met alle belangrijke bezienswaardigheden op loopafstand. Je kunt er genieten van fijne ruime kamers en er wordt elke ochtend een ontbijtbuffet geserveerd. Ook Hotel de la Gare Troyes Centre is een echte aanrader. In dit 3-sterrenhotel kun je genieten van een fijn ontbijtbuffet en moderne kamers. Er is een lounge met bar en het hotel ligt vlakbij het treinstation van Troyes. Op zoek naar wat meer luxe? Dan moet je bij Hotel Le Champ des Oiseux & Spa zijn. Dit heerlijke 4-sterrenhotel ligt vlakbij het historisch centrum in een authentiek pand. Het hotel heeft sfeervolle kamers en je vindt er een spa met buitenzwembad, waar je heerlijk tot rust kunt komen.

Enthousiast geworden over Troyes? Bekijk hier alle hotels in de stad.

Onze tips voor leuke accommodaties in Troyes:

Op zoek naar een hotel of appartement in Troyes? Bekijk hier een aantal goed beoordeelde accommodaties in het centrum van Troyes:

Appartement Le Vieux Troyes – 4 personen

appartement Le Vieux Troyes booking 4p, bezienswaardigheden Troyes

Mooi en modern appartement gelegen in het centrum van Troyes, op slechts 150 meter van de Basiliek Saint-Urbain en 5 minuten lopen van de kathedraal. De accommodatie is ideaal voor stellen of gezinnen. Er is één slaapkamer met tweepersoonsbed en een slaapbank voor 2 personen. De woonkamer heeft een eettafel en zithoek met tv, en de moderne keuken is van alle gemakken voorzien.

Bekijk appartement

Hôtel la Maison de Rhodes & Spa – 11 kamers

Hotel la Maison de Rhodes Spa booking troyes 1, bezienswaardigheden Troyes

Hôtel la Maison de Rhodes & Spa is een charmant 5-sterrenhotel met een mooie binnentuin, een wellnessruimte, Zweedse sauna en klein zwembad gelegen in hartje Troyes, aan de voet van de kathedraal van Troyes. Het hotel beschikt over 11 romantische kamers met televisie en airconditioning.

Bekijk hotel

Appartement Le cœur de Troyes – 2 personen

Appartement Le coeur de Troyes booking 2, bezienswaardigheden Troyes

Fantastisch gelegen appartement in het centrum van Troyes. Het appartement heeft een balkon met uitzicht op het centrale plein en het stadhuis van Troyes. Het is gezellig ingericht met een moderne badkamer, keukentje, zithoek, eettafel en bar. Vanuit de woonkamer met televisie heb je ook uitzicht op het plein en de typische vakwerkhuizen.

Bekijk appartment

Lekker eten in Troyes

In Troyes kun je genoeg leuke restaurants en cafés vinden. Een echte aanrader is het gezellige L’Annexe Tout Simplement. Het restaurant bevindt zich midden in het centrum en beschikt over een groot terras. Het restaurant heeft een gemoedelijke sfeer en je kunt er heerlijke Franse en Europese gerechten bestellen. Daarnaast kun je er kiezen uit een grote selectie van lokale en nationale wijnen. Ook het leuke burgerrestaurant Pulp Sandwiches mag je zeker niet missen. In het restaurant kun je voor 10 euro een menu krijgen met een heerlijke burger, friet en wat te drinken. Je kunt er kiezen uit meer dan 20 verschillende burgers. Op zoek naar wat meer luxe? Dan moet je bij La Valentino zijn. Het gastronomische restaurant beschikt over een terras en je kunt er de lekkerste Franse gerechten uit proberen. Het restaurant heeft een uitgebreide kaart en er is een menu met allerlei visgerechten.

Omgeving van Troyes

Troyes bevindt zich in een groene omgeving, waar je veel kunt zien en doen. Zo ligt de stad aan de voet van het Parc Naturel Régional de la Forêt d’Orient. Het groene natuurpark is de perfecte plek voor een lange wandeling of fietstocht. Je kunt er genieten an grote meren, diepe bossen en mooie uitzichten. Vanuit Troyes rij je zo het park in en kun je de omgeving verkennen. In het park vind je 3 belangrijke meren, Lac d’Orient en Lac d’Auzon Temple en Lac d’Amance. De meren worden omgeven door groen en je kunt er heerlijk zwemmen bij één van de vele strandjes. Daarnaast kun je er allerlei watersporten beoefenen. In het Parc Naturel Régional de la Forêt d’Orient moet je ook zeker een kijkje nemen bij het stadje Brienne-le-Château. Bij de historische stad staat een prachtig kasteel met een rijke geschiedenis. Andere leuke dorpjes in de buurt van Troyes zijn La côte des bar, Aix-en-Othe en Bar-sur-Seine.

Meer inspiratie voor je vakantie in de buurt van Troyes:

Veelgestelde vragen over Troyes:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Troyes?

Een paar van de mooiste bezienswaardigheden in Troyes zijn de Église Sainte-Madeleine, de Basiliek Saint-Urbain en de Kathedraal van Troyes. Bekijk de 11 mooiste bezienswaardigheden in Troyes.

Wat zijn de beste hotels in Troyes?

Een paar van de beste hotels in Troyes zijn Hôtel la Maison de Rhodes & Spa (5 sterren), Hotel Le Champ des Oiseux & Spa (4 sterren) en ibis Styles Troyes Centre (3 sterren). Bekijk de beste hotels in Troyes.

Waar kan ik het beste parkeren in Troyes?

Troyes heeft verschillende parkeergarages verspreid over de stad. Enkele populaire opties zijn Parking Cathédrale, Parking Hôtel de Ville, Parking Halles en Parking L’Hôpital. Deze parkeergarages liggen in het centrum, op loopafstand van de bezienswaardigheden. Als je de drukte wilt vermijden, kun je overwegen om gebruik te maken van een P&R. Vanaf daar kan je een shuttlebus nemen naar het centrum.

Over Lisanne

Lisanne
Lisanne heeft een passie voor reizen, fotograferen, cultuur en de Spaanse taal. Met haar ouders en zusje is ze op veel verschillende campings in Oostenrijk, Italië, Spanje en Frankrijk geweest. Ze heeft de opleiding Tourism Management aan de Hogeschool Inholland Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, bezienswaardigheden Troyes

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.