Home » Bezienswaardigheden » 10 bezienswaardigheden in Parijs die je niet mag missen

10 bezienswaardigheden in Parijs die je niet mag missen

Bezienswaardigheden Parijs

Parijs staat bekend om zijn charmante straatjes en romantische sfeer. Vanuit Nederland is deze prachtige stad goed te bereiken en dus perfect voor een stedentrip. Of je nou met z’n tweeën of met het hele gezin gaat, er is genoeg te doen voor iedereen. Zo zijn er talloze musea, mooie kerken en kathedralen, leuke parken en gezellige buurten. Dus plan snel die vakantie naar Parijs in en vergeet daar niet deze 10 mooie bezienswaardigheden te bezoeken.

Lees ook: de 10 leukste wijken in Parijs.

1. De Eiffeltoren

De Eiffeltoren is misschien wel de bekendste en meest bezochte bezienswaardigheid in Parijs en hij is dan ook te vinden op elke ansichtkaart en souvenir. Dat is ook niet zo gek, want deze toren is een mooi bouwwerk dat je zeker gezien moet hebben. Vanaf het omliggende park kun je mooie foto’s maken, maar het is ook mogelijk om de toren zelf op te gaan en het uitzicht van boven te bewonderen. Wees niet bang, je hoeft deze 300 meter lange toren niet te beklimmen. Er gaat namelijk een lift naar boven, waardoor het voor iedereen makkelijk is om de top te behalen. De Eiffeltoren is ook zeker ‘s avonds een bezoekje waard. Elk uur om klokslag 12 licht de toren op met 20.000 lampen. Dit zorgt voor een waar spektakel en trekt elke avond veel bezoekers.

Tip: Als je van plan bent om de toren op te gaan, zorg dan dat je alvast je ticket voor een bezoek aan de Eiffeltoren hebt gekocht. Hiermee voorkom je dat je uren in de rij staat.

2. Het Louvre

Bovenaan de lijst met meest bezochte musea in Parijs, staat toch wel het Louvre. Dit museum bevindt zich in het Louvre paleis en hier vind je ook de iconische glazen piramide die bij het Louvre hoort. In het museum bevindt zich een uiteenlopende collectie aan kunst en antiquiteiten. Zo kun je hier Egyptische tombes, Griekse standbeelden en bekende schilderijen bewonderen. Het kroonjuweel van de collectie volgens velen, is de Mona Lisa. Een mooi en intrigerend schilderij van Leonardo da Vinci, die wereldwijd bezoekers trekt. Naast dit beroemde schilderij, zijn er nog vele andere die je ook zeker niet mag missen.

Tip: Het Louvre is ontzettend groot en bestaat uit een enorme afwisselende collectie. Het is daarom verstandig om alvast je route uit te stippelen zodat je je favoriete onderdelen sowieso niet mist. Koop alvast een ticket voor het Louvre met voorrang.

3. De Notre Dame kathedraal

Deze prachtige kathedraal kun je vinden op het eilandje Île de la Cité, dat zich bevindt in het centrum van Parijs. De kathedraal wordt wereldwijd gezien als één van de mooiste voorbeelden van de gotische bouwstijl. De kathedraal trekt enorm veel toeristen door zijn indrukwekkende architectuur, mooie glas in lood ramen en bijzondere beelden. De “waterspuwers” zijn bijvoorbeeld erg bekend. Deze beelden staan op de top van de kathedraal en hebben een bijna griezelig uiterlijk. Daarnaast kun je in deze kathedraal drie relikwieën bewonderen, waarvan gedacht wordt dat ze van Jezus Christus zijn geweest. Deze relikwie trekken dan ook jaarlijks veel christelijken naar de Notre Dame toe.

Tip: Als je de Notre Dame ook wilt beklimmen, is het verstandig om er vroeg in de ochtend al te zijn. In de middag staan er namelijk vaak massa’s mensen en zul je soms uren in de rij moeten staan.

Afbeelding van ian kelsall via Pixabay

4. Arc de Triomphe

Aan het eind van de Champs-Élysées bevindt zich de Arc de Triomphe. Deze boog is gebouwd in opdracht van Napoleon om zijn overwinningen te eren en te vereeuwigen. Het resultaat is een indrukwekkende boog van 50 meter hoog met prachtige beelden en reliëfs die belangrijke gebeurtenissen in de Franse geschiedenis laten zien. Onder de boog bevindt zich een graf van een gestorven soldaat uit de eerste wereld oorlog. Dit wordt ook wel “het graf van de onbekende soldaat” genoemd en eert de Franse soldaten die hun leven hebben verloren tijdens de eerste wereldoorlog. Ook bij de Arc de Triomphe heb je de mogelijkheid om naar boven te gaan. Je kunt er voor kiezen om te wandelen of de lift te nemen en bovenaan heb je een mooi uitzicht over de stad.

Tip: Ga voor of na je bezoek aan de Arc de Triomphe eens rustig wandelen over de Champs-Élysées. Deze straat wordt gezien als één van de mooiste boulevards in de wereld en je kunt hier veel winkels, restaurants en cafés vinden.

5. De Sacré Cœur Basiliek

Deze basiliek is gebouwd om de slachtoffers van de Frans-Duitse oorlog te eren en bevindt zich op de heuvel van Montmartre. Je kan ervoor kiezen om deze heuvel zelf te beklimmen of om het openbaar vervoer te nemen. Eenmaal boven aangekomen kan je de prachtige witte basilisk bewonderen. Binnen valt er ook genoeg te zien. Zo is er een crypte, een indrukwekkend glas in lood portret van Jezus Christus en een gouden mozaïek. Als je op de heuvel van Montmartre bent, draai je dan ook eens om naar de stad Parijs. Vanaf de heuvel heb je namelijk een perfect uitzicht op de hele stad.

Tip: Montmartre is ook de naam van de omliggende wijk bij Sacré Cœur. Deze wijk bestaat uit keien straten met schattige winkels en staat bekend om zijn artistieke karakter. In Montmartre kan je ook Moulin Rouge vinden, één van de bekendste nachtclubs in Parijs.

Afbeelding van Warren Miller via Pixabay

6. De begraafplaats Père Lachaise

Het klinkt misschien een beetje vreemd om een begraafplaats te noemen in een lijst met bezienswaardigheden, maar zodra je rondloopt in Père Lachaise snap je het meteen. De begraafplaats bestaat uit stenen paden overschaduwd door groene bomen. Naast de paden vind je de meest mooie graven die vaak versierd zijn met standbeelden en indrukwekkende tombes. Op deze begraafplaats kun je ook de graven vinden van veel bekende mensen. Zo ligt Oscar Wilde hier begraven. Zijn grafsteen is vol met rode lippenstift afdrukken van fans en bewonderaars. Naast Oscar Wilde kun je hier ook de graven van Jim Morrison, Edith Piaf en Gertrude Stein vinden.

7. Les Catacombes

Parijs staat bekend als een charmante romantische stad, maar ook hier zijn donkere kanten te vinden. Les Catacombes is daar een erg goed voorbeeld van. Les Catacombes is te vinden in een stelsel van grotten en tunnels onder de straten van Parijs. In dit stelsel bevinden zich de skeletten van ruim 6 miljoen Parijzenaren. Les Catacombes werd vanaf de achttiende eeuw in gebruik genomen voor het dumpen van lichamen. Parijs wilde zich namelijk uitbreiden en normale begraafplaatsen moesten hiervoor wijken. De lichamen zijn toen over een periode van 12 jaar verplaatst naar het ondergrondse stelsel. De skeletten zijn hier in artistieke vormen gepresenteerd en er zijn ook veel gedichten te vinden. Een bezoek aan Les Catacombes is dus een bijzondere ervaring die je een andere kant van Parijs kan laten zien.

Tip, hotels in Parijs: Omdat Parijs één van de meest bezochte steden ter wereld is, is de kans groot dat de leukste hotels al vroeg zijn volgeboekt. Daarom is het slim om je hotel in Parijs zo vroeg mogelijk te boeken.

8. De Luxembourg tuinen

De Luxembourg tuinen ligt in de wijk Quartier Latin aan de linkeroever van de Seine. Het park ligt dus eigenlijk midden in de stad, maar dat zou je niet denken als je er rondloopt. Er is namelijk één en al groen en natuur en je kan hier dan ook uitstekend een stukje wandelen. Je kunt hier fonteinen, mooie standbeelden en grote bloembedden vinden. Toeristen vinden dit park vaak ideaal om even in tot rust te komen en bijvoorbeeld te picknicken. Daarnaast is het ook erg geschikt voor kinderen. Je kan er namelijk pony rijden, naar een poppenshow gaan en miniatuurbootjes varen.

Tip: Verken ook de rest van het Quartier Latin. Er zijn hier veel studenten te vinden en het is erg hip en levendig. Zo kun je één van de vele barretjes en bistros bezoeken, waar je heerlijk kunt eten.

Afbeelding van 139904 via Pixabay

9. Centre Pompidou

Dit culturele centrum heeft 5 verdiepingen waar je echt van alles kunt doen. Zo kun je hier the Musée National d’Art Moderne bezoeken. Dit moderne kunst museum is de grootste in Europa en heeft een uitgebreide collectie van bijzondere werken van bijvoorbeeld Picasso en Matisse. Daarnaast zijn er afwisselende exhibities en ook een bibliotheek en filmtheater te vinden. Op het dak kun je lekker eten bij een restaurant en je hebt daar ook mooi uitzicht over de stad. Je kunt je hier dus makkelijk een dag vermaken en het is een perfect uitje voor een regenachtige dag.

Tip: Centre Pompidou ligt in de wijk Le Marais. Le Marais doet je denken aan een middeleeuws stadje met zijn stenen paadjes en gezellige huisjes. Je kunt hier veel gezellige restaurantjes, tweedehands winkeltjes en talloze musea vinden.

10. Pont Alexandre III

Deze brug wordt ook wel gezien als één van de mooiste bruggen in Parijs. De brug is gebouwd in de Art Nouveau stijl en is rijkelijk versierd met beelden. Ook staan er aan beiden kanten van de brug hoge pilaren waarop goud vergulde standbeelden staan. De Pont Alexandre III heeft een bijna sprookjesachtig uiterlijk door de vele beelden van elfen, nimfen en bijzondere zeedieren.

Tip: deze brug en nog vele andere bevinden zich bij de rivier de Seine. Je kunt dus ook een boottocht maken op de Seine en vanaf daar de bruggen en andere bezienswaardigheden van Parijs bewonderen.

Stedentrip Parijs

Over Francis

Avatar
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Momenteel volgt Francis de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Bekijk ook

De 10 mooiste bezienswaardigheden in de Puy-de-Dôme

De Puy-de-Dôme is een mooi departement met vulkanen, mooie steden en groene natuurparken. Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden in de Puy-de-Dôme.