Wandelen hohneck schiessrothried 4 PVF,

Wandelen in de Hoge Vogezen: Hohneck, Lac de Schiessrothried en Gaschney

Wandelen in de Vogezen

Rondom de Hohneck zijn er veel mogelijkheden voor een rondwandeling. In dit artikel delen we een prachtige rondwandeling van bijna 10 kilometer in de Hoge Vogezen. Dit veelzijdige circuit brengt je langs de bergtoppen en cols in de omgeving van de Hohneck en laat je kennismaken met het Lac de Schiessrothried. Het is een heerlijke wandeling om te doen bij helder weer.

Lees ook: 10 Mooiste bezienswaardigheden in de Vogezen

Hohneck – Col du Schaeferthal

De wandeling begint met een forse afdaling vanaf de Hohneck naar Col du Schaefferthal via de GR5. Je wandelt over kale hellingen en omzeilt het keteldal du Wormspel. Beneden ligt het Lac du Schiessrothried en verderop zie je het Auberge du Schiessrothried liggen, de volgende etappe. Het landschap is hier bijna alpien, met kale bergwanden, uitgestrekte weides en rotsopstapelingen. Verder zijn er regelmatig gemzen te zien in de weides en op de rotswanden, vooral in de vroege ochtend, maar ook overdag kun je geluk hebben.

Wandelen hohneck schiessrothried 01 PVF,
Wandelen hohneck schiessrothried 02 PVF,
Wandelen hohneck schiessrothried 3 PVF,

Wandelen hohneck schiessrothried 4 PVF,
Uitzicht op Lac de Schiessrothried
Wandelen hohneck schiessrothried 05 PVF,
Uitzicht op Lac de Schiessrothried

Col du Schaeferthal – Lac de Schiessrothried

Col du Schaeferthal is een soort kruispunt van meerdere wandelpaden. Vanaf hier wordt het pad minder steil, maar het is wel bezaaid met rotsen waardoor je toch goed moet opletten waar je loopt. Een ezelpad brengt je tot het Ferme Auberge du Schiessroth en dan slingert het pad verder naar beneden door het bos tot aan Lac de Schiessrothried. Vanaf de dam van het meer kijk je naar boven, tegen de hoge bergwanden van de Hohneck en het Wormspel dal. Het is er prachtig, vooral in de herfst als de bomen bekleed zijn met de mooiste tinten.

Lees ook: De mooiste meren van de Vogezen

Wandelen hohneck schiessrothried 06 PVF,
Wandelen hohneck schiessrothried 07 PVF,
Lac de Schiessrothried

Lac de Schiessrothried – Le Gaschney – Le Schallern

Vanaf het meer vervolgt de wandeling zich over een bospad. Best fijn, want omdat dit stuk wat eenvoudiger is, kun je het tempo iets opschroeven en de benen even laten uitrusten. Eenmaal het bos uit, klimt een pad links omhoog via een grashelling aan de rand van het bos, om daarna weer verder te gaan door een dicht bebost gebied tot Le Gaschney. Le Gaschney is een klein skigebied aan de Elzasser kant van de Vogezen. Ook hier vind je een Ferme Auberge, waar je even kunt stoppen voor een hapje of drankje.

Vanaf Le Gaschney is het even zoeken naar het pad richting Le Schallern, want het ligt tegenover het restaurant. Als je het eenmaal gevonden hebt, zet jezelf dan schrap voor een korte klim over een mooi maar steil stenen pad. Uiteindelijk nader je het idyllisch gelegen Auberge du Schallern. Het heeft een leuk terras, waardoor het een perfecte rustplaats is, en vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op de lager gelegen bergen, de Munster vallei en de Elzas vlakte. En met een beetje geluk zie je de witte toppen van de Alpen in de verte.

Meer wandelen in Frankrijk? Bekijk hier een overzicht van alle artikelen

Wandelen hohneck schiessrothried 08 PVF,

Wandelen hohneck schiessrothried 09 PVF,
Wandelen hohneck schiessrothried 10 PVF,

Le Schallern – Col du Schaeferthal

Vanaf Le Schallern vervolgt de tocht zich grotendeels door een mooi bebost gebied, aan de schaduwkant, wat op een warme dag erg welkom is. Hier en daar zijn er doorkijkjes op het Frankenthal dal en daarachter het gebied waar Sentier des Roches ligt, een uitdagend wandelpad dat soms meer weg heeft van een via ferrata dan een doorsnee wandeling. Het pad tussen le Schallern naar Col du Schaeferthal is niet moeilijk, behalve een enkel steiler en rotsachtiger deel.

Wandelen hohneck schiessrothried 12 PVF,
Wandelen hohneck schiessrothried 13 PVF,

Col du Schaeferthal – Col du Falimont – Hohneck

Vanaf hier wandel je terug naar de Hohneck via Col de Falimont waarbij je het Frankenthal dal omzeilt en getrakteerd wordt op een paar prachtige uitzichten. Vanaf de Col is het ongeveer een kwartier verder lopen tot de Hohneck. In de weides rondom de Hohneck groeien veel wilde bloemen en planten, waaronder de beschermde arnica en gentiaan. Het is verboden om deze te plukken, toch is het niet vreemd om een aantal mensen deze regel zien overtreden. Zij hebben daarvoor een vergunning via de gemeente. Wat ze daarmee maken? Meestal olie of likeur.

Lees ook: Leuke dingen om te doen als het regent in de Hoge Vogezen

Wandelen hohneck schiessrothried 14 PVF,

Wandelen hohneck schiessrothried 16 PVF,
Wandelen hohneck schiessrothried 17 PVF,

Praktische informatie

  • Startpunt: Hohneck of Le Gaschney (parkeerplaats aanwezig).
  • Duur: 3 tot 3,5 uur zonder pauzes.
  • Lengte: 9 km.
  • Moeilijkheidsgraad: Middelzwaar. Weinig technische stukken, maar wel rotsachtige paden.
  • Route: Hohneck – Col du Schaeferthal – Ferme Auberge en Lac de Schiessrothried ( GR5, rode rechthoek). Lac de Schiessrothried – Le Gaschney (GR 531, blauwe rechthoek). Le Gaschney – Le Schallern (blauwe driehoek). Le Schallern – Col du Schaeferthal (blauwe driehoek, maar als ik mij goed herinner klopt deze aanduiding niet en is het een rode driehoek). Col du Schaeferthal – Col de Falimont – Hohneck (GR5, rode rechthoek). Uiteraard zijn er onderweg ook mogelijkheden om een alternatieve route te nemen, of bijvoorbeeld de route uit te breiden via het Frankenthal dal vanaf Col du Schaeferthal. Hiervoor kun je een IGN kaart raadplegen.

Overnachten in de Vogezen? Dit zijn onze favorieten:

Camping Verte Vallée – Middelgrote camping (130 plaatsen)

Camping Verte Vallee zininfrankrijk,

Mooie camping aan een beekje en midden in de natuur van de Vogezen. Op Camping Verte Vallée kun je kampeerplaatsen, lodgetenten, eco lodges, Pods, stacaravans en gîtes huren. Neem een duik in het verwarmde zwembad of sla een balletje op de tennisbaan.

Prijzen en beschikbaarheid

Natuurhuisje in La Bresse

Natuurhuisje in La Bresse zininfrankrijk,

Charmant vakantiehuisje met een fantastisch uitzicht in het hart van Parc Naturel du Ballon des Vosges. Het natuurhuisje is sfeervol ingericht en heeft plek voor 9 personen. In de tuin kun je lekker zitten en genieten van het panoramisch uitzicht op de bergen.

Prijzen en beschikbaarheid

Lees ook:

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Gorges de lArdeche Ardeche shutterstock 60619534,

Wandelen in de Ardèche: de 7 mooiste wandelroutes

De Ardèche is een waar wandelparadijs. Van leuke wandelroutes voor het hele gezin tot tochten voor ervaren wandelaars. Bekijk de 7 mooiste wandelroutes in de Ardèche.