Markstein uitzicht Route des Cretes Vogezen PvF, route des cretes vogezen

Wandelen en uitzichtpunten op de Route des Crêtes (Vogezen)

Route des Crêtes van de Vogezen

In Frankrijk hebben meerdere bergkamwegen de naam “Route des Crêtes” en ook de Vogezen zijn trotse eigenaar van zo’n panoramische weg. 88 Kilometer van noord naar zuid, prachtige natuur en vergezichten waar je ook kijkt. Met de auto bereik je gemakkelijk de belangrijkste uitzichtpunten, lopend ervaar je pas de ware schoonheid van deze omgeving. Benieuwd welke plekjes de moeite waard zijn voor een stop of een wandeling? Lees dan snel verder!

LEES OOK: De 10 mooiste campings in de Vogezen

Een stukje geschiedenis van de Route des Crêtes

Allereerst een stukje geschiedenis, want hoe is deze lange bergkamweg ontstaan? Het antwoord is simpel. Tijdens de eerste wereldoorlog. De aanleg van de route is mede te danken aan de Amerikanen. De grens tussen Frankrijk en Duitsland lag destijds precies op de hoogtes van La Bresse. Het hoogste punt van La Bresse, de Hohneck, diende als limiet. Hiervoor was deze weg alleen toegankelijk voor verkeer te paard of te voet. Dankzij deze aangelegde weg konden de Franse troepen verbonden worden en konden militaire voertuigen en bevoorrading de bergkam opkomen. Om de Amerikanen te bedanken is een van de wegen die naar de Route des Crêtes leidt, “Route des Américains” genoemd. Hieronder volgen onze favoriete plekken en gebieden om te stoppen en/of te wandelen. Op volgorde, vanaf Col du Bonhomme tot Lac de Kruth, het mooiste deel van de Route des Crêtes.

Tanet Gazon du Faing, vlak bij Route des Crêtes

Tanet Gazon du Faing Route des Cretes Vogezen PvF, route des cretes vogezen
De hoogvlaktes van Tanet Gazon du Faing

Tanet Gazon du Faing heeft een omvang van maar liefst 505 hectare. Met zijn uitgestrekte weides, buitengewone flora en fauna en oogverblindende uitzichten is dit een gebied waar menig natuurliefhebber zijn hart aan zal verliezen. Om dit natuurgebied te verkennen moet je iets van de Route des Crêtes afwijken. Je kunt er bijvoorbeeld naartoe wandelen vanaf Lac Blanc of vanaf het skigebied Lac Blanc. Of je kunt stoppen bij de parkeerplaats van het Auberge du Gazon du Faing, tussen Col de la Schlucht en het skigebied Lac blanc. Vanaf hier is het 500 meter wandelen naar een spectaculair uitzicht, over Lac du Forlet, de vlakte van de Elzas, het Zwarte Woud en misschien zelfs de Alpen in de verte. In dit gebied wordt je continu omringd door gevarieerde bossen, schitterende hoogvlaktes en weidse uitzichten over de afgeronde bergtoppen. Als je tijd en zin hebt om meer te wandelen dan kun je hier diverse tochten maken langs meren. Dit kan vanaf de parkeerplaats van het Auberge du Gazon du Faing of de parkeerplaats boven Lac Vert (ook gelegen tussen La Schlucht en skigebied Lac Blanc) of vanaf Lac Blanc.

Lees hier meer over een wandeling langs meren vanuit Tanet Gazon du Faing!

Tip: Natuurhuisje in La Bresse! Dit chalet ligt op slechts 2 km van het centrum van La Bresse en vlakbij Hohneck, het hoogste punt van La Bresse. Het chalet heeft een fraaie ligging en een balkon met mooi uitzicht op 770 meter hoogte. Meer informatie en boeken

Rocher Hans Route des Cretes Vogezen PvF, route des cretes vogezen
Rocher Hans boven Lac Blanc

Lac blanc herfst Route des Cretes Vogezen PvF, route des cretes vogezen
Lac Blanc in de herfst

Wandelroute bij Col de la Slucht: Sentier des Roches

Bij Col de la Slucht start een uitdagende wandelroute, tegenover het restaurant Le Relais des Roches (blauwe markering). Als wandelliefhebber wil je Sentier des Roches zeker niet missen. Deze tocht wordt gezien als een van de mooiste van de Vogezen. Het wandelpad is erg afwisselend en leidt langs rotshellingen, hoge bergtoppen en groene weides. Het biedt schitterende vergezichten over de Elzas en de Vogezen, over de Route des Crêtes tot aan de Hohneck. Vooral de eerste afdaling over steile rotspaden is best pittig en enkele stukken zijn wat technisch. Op deze delen helpen trappen, bruggen, kabels en relingen je graag verder, dit geeft de wandeling gelijk een ludieke touch. Sentier des Roches is een absolute aanrader voor de sportieve wandelaar!

Lees hier alles over de Sentier des Roches

Sentier des roches Route des Cretes Vogezen PvF, route des cretes vogezen
Uitzicht vanaf Sentier des Roches
Vogezen Elzas shutterstock 1081373879, route des cretes vogezen

Tip! Natuurcampings in de Vogezen

Ontdek de mooiste plekjes en uitzichtpunten op de Route des Crêtes vanaf een fraai gelegen natuurcamping in de Vogezen. Bekijk natuurcampings in de Vogezen

Natuurgebieden Trois Fours en Falaises de la Martinswand

Iets verder op de Route des Crêtes bevindt zich wederom een mooi natuurgebied. Het gebied van de Trois Fours, waar je door schitterende bossen kunt lopen, en het aangrenzende gebied van de Martinswand, waar imposante rotshellingen je opwachten. Je kunt er met een beetje geluk, net als bij de Hohneck, gemzen spotten.

Lees hier alles over Trois Fours en Falaises de la Martinswand

Martinswand Route des Cretes Vogezen PvF, route des cretes vogezen
De Hohneck gezien vanaf de Falaises de la Martinswand
Trois Fours Route des Cretes Vogezen PvF, route des cretes vogezen
Het bos in de omgeving van de Trois Fours

Hohneck: De hoogste bergtop van het departement Vogezen

De Hohneck is de hoogste bergtop van het departement Vogezen. Je kunt ernaartoe rijden en genieten van een 360 graden uitzicht. Richting de Elzas, het Zwarte Woud, de bergen van de Jura en tenslotte de Zwitserze Alpen. Het is niet ongewoon om op de bergflanken gemzen te zien lopen en bij helder weer reikt het zicht soms zelfs tot aan de Alpen. Vergeet niet om hier even de benen te strekken op een van de wandelpaden en laat je verrassen door de prachtige natuur.

Lees hier meer over een lange wandeling rondom Hohneck (9 km)

Lees hier meer over een korte wandeling bij de Hohneck

Hohneck Route des Cretes Vogezen PvF, route des cretes vogezen
De Hohneck
Hohneck uitzicht Route des Cretes Vogezen PvF, route des cretes vogezen
Uitzicht vanaf de Hohneck

Uitzicht over Lac de la Lande

Na de Hohneck volgt aan de rechterkant van de weg al snel een uitzicht over Lac de la Lande. Op een zonnige dag kun je deze plek en bijhorend uitzicht niet missen. Als de zon op het meer schijnt, zie je het water prachtig glinsteren tussen de naaldbomen.

Lac de la Lande Route des Cretes Vogezen PvF, route des cretes vogezen
Lac de la Lande gezien vanaf de Route des Crêtes

LEES OOK: 3x Wandelen rondom meren in La Bresse

Markstein: één van de hoge bergtoppen van de Vogezen

De Marktein is één van de hoge toppen van het gebergte Vogezen. Je vindt hier een klein skigebied, een toffe rodelbaan en je kunt er zalig wandelen. Ook hier zie je de puntige pieken van de Alpen bij mooi weer in de verte liggen. Verder is het de ideale plek om mooie zonsondergangen te zien.

Lees hier meer over Le Markstein

Markstein uitzicht Route des Cretes Vogezen PvF, route des cretes vogezen
In mist gehulde bergen bij de Markstein
Markstein zonsondergang Route des Cretes Vogezen PvF, route des cretes vogezen
Zonsondergang bij de Markstein met op de achtergrond de Zwitserse Alpen
natuurcamping vogezen shutterstock 2064641432, route des cretes vogezen

Tip! Charme campings in de Vogezen

Maak de mooiste wandelingen en geniet van de natuur vanaf een charmante camping in de Vogezen. Bekijk charme camping in de Vogezen

Grand Ballon: De hoogste bergtop van het gebergte Vogezen

Na de Markstein volgt dan de hoogste top van het gebergte Vogezen, de Grand Ballon (niet te verwarren met de Hohneck, de hoogste top van het departement Vogezen). Op een hoogte van 1424 meter torent de Grand Ballon fier uit over de Vogezen en de Elzas. De Grand Ballon ligt in het Natuurpark Ballons des Vosges. In dit gebied bevinden zich meerdere bergen die vanwege hun afgeronde toppen “Ballons” worden genoemd. Vanuit Cernay kun je deze berg beklimmen, maar met duizend meter hoogteverschil is dit een behoorlijke uitdaging. Gelukkig is de top ook te bereiken vanaf de parkeerplaats van het Chalet-Hotel langs de Route des Crêtes. Twintig minuten wandelen en wanneer het weer meezit sta je oog in oog met een weids uitzicht over de Jura, de Zwitserse Alpen en de vlakte van de Elzas. Magnifique!

Grand Ballon Route des Cretes Vogezen PvF, route des cretes vogezen
De vlakte van de Elzas gezien vanaf de Grand Ballon

Rondje wandelen rondom Lac de Kruth

Wanneer je de Route des Crêtes vanaf de Markstein verlaat en afdaalt richting Kruth, passeer je het gelijknamige Lac de Kruth. Het loont echt om je auto te parkeren en een rondje rondom het meer te wandelen.

LEES OOK: De mooiste meren van de Vogezen

Lac de Kruth Route des Cretes Vogezen PvF, route des cretes vogezen
Deels opgedroogd Lac de Kruth in september
Lac de Kruth uitzicht Route des Cretes Vogezen PvF, route des cretes vogezen
Lac de Kruth en omringende mistige bergen

LEES OOK: De 10 mooiste vakantiehuizen in de Vogezen

Meer Vogezen? Dit vind je vast ook leuk:

Veelgestelde vragen over de Vogezen:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in de Vogezen?

De Vogezen is een prachtig gebied met hoge bergen, het natuurpark Parc natural régional des ballons des Vosges en heerlijke meren als het Meer van Gérardmer. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden in de Vogezen.

Wat zijn de mooiste campings in de Vogezen?

Camping Au Mica, Camping Domaine des Messires en Camping Les Pinasses zijn een paar van onze favoriete campings in de Vogezen. Bekijk hier de 10 mooiste campings in de Vogezen.

Wat zijn de mooiste vakantiehuizen in de Vogezen?

Op zoek naar een mooi vakantiehuis midden in de prachtige natuur van de Vogezen? In La Bresse, Chatillon-sur-Saône en Denipaire vind je de meest fraai gelegen natuurhuisjes. Bekijk hier 10 mooie vakantiehuizen in de Vogezen.

Wat zijn de mooiste meren van de Vogezen?

Tussen de bergen van de Vogezen verschuilen zich veel meren. Ze zijn de ideale plek voor mooie wandelingen. Een paar van de mooiste meren zijn Lac des Corbeaux, Lac de Lispach en Lac de Blanchemer. Ontdek hier de mooiste meren van de Vogezen.

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Gorges de lArdeche Ardeche shutterstock 60619534, route des cretes vogezen

Wandelen in de Ardèche: de 7 beste wandelroutes

De Ardèche is een waar wandelparadijs. Van leuke wandelroutes voor het hele gezin tot tochten voor ervaren wandelaars. Bekijk de 7 mooiste wandelroutes in de Ardèche.