Le Hohneck wandelen vogezen PvF, wandelen Falaises Martinswand

Vogezen: wandelen bij de Falaises de la Martinswand

Wandelen bij de Falaises Martinswand (Hoge Vogezen)

De Falaises de la Martinswand is een prachtig natuurgebied in de Hoge Vogezen. Wij reden op een grijze dag naar de Trois Fours op de Routes des Crêtes, om te gaan wandelen naar de Falaises de la Martinswand. De plek bij uitstek om te wandelen in de wonderschone natuur van de Vogezen en wilde dieren te spotten, zoals gemzen.

Wandelen van de Trois Fours naar de kliffen van de Martinswand

Om bij de kliffen van Martinswand te komen hoef je maar een relatief kort stuk te wandelen. We wandelen door het bos, over een licht klimmend pad, met om ons heen niets anders dan frisse berglucht, de stilte van de natuur en de groene kleur van de bomen.

Eenmaal de boomgrens bereikt zien we grote mistflarden op de hoogvlaktes. Dag uitzicht, denk je dan. Maar deze teleurstelling verandert snel in een vreugdesprongetje wanneer we in de verte twee oortjes boven de berg zien uitsteken. Gemzen! Rustig aan wandelen we de befaamde kliffen tegemoet en zo komen we steeds dichter bij de dieren. Waar ze over het algemeen vrij schuw zijn, trekken ze zich nu niets van ons aan. Zonder angst grazen ze rustig door. Het stormt behoorlijk op de bergtop en het is mistig. Wellicht dat deze weersomstandigheden ervoor zorgen dat ze minder bang zijn en in de buurt blijven. Op een zonnige dag is de kans aanzienlijk kleiner om ze op een paar meter afstand te zien. Maar door juist nu op pad te gaan, hebben we een mooie kans gegrepen om deze prachtdieren van dichtbij te zien. Een beter geschenk van de natuur kun je niet wensen.

Close up Gemzen wandelen vogezen PvF, wandelen Falaises Martinswand
Falaises Martinswand gemzen en kleintjes wandelen vogezen PvF, wandelen Falaises Martinswand

Behalve gemzen ook een prachtig uitzicht op het dal en de Hohneck

Er is op deze bergtop meer te zien dan gemzen. Bij beter weer is het uitzicht fenomenaal, want je bevindt je aan de rand van hoge kliffen en diepe afgronden die erg geliefd zijn onder rotsbeklimmers, hoewel het mystieke, in mist gehulde uitzicht ook schitterend is. Een uitzicht richting de Hohneck, de hoogste bergtop van de Vogezen, verstopt achter een dunne mistlaag die steeds meer lijkt te verdampen. Een uitzicht richting het dal, dat nu onzichtbaar is. Bomen gaan gebukt onder de barre weersomstandigheden en lichte motregen begint uit de lucht te vallen. Maar het is zo mooi om te zien hoe ruig de natuur is en hoe de mist en de wolken zich over de bergen heen blijven verplaatsen. Alsof de bergen stoom afblazen. De natuur speelt verstoppertje en onthult steeds weer een nieuw stukje van zichzelf.

Falaises Martinswand 1 wandelen vogezen PvF, wandelen Falaises Martinswand
Falaises Martinswand 2 wandelen vogezen PvF, wandelen Falaises Martinswand
Falaises Martinswand 3 wandelen vogezen PvF, wandelen Falaises Martinswand

Wandelen door bergen en bossen van de Hoge Vogezen

Op een mooie dag kun je verder naar de Hohneck wandelen, maar wij blijven in het bosgebied van de Trois Fours. We keren om, dalen af via een ander wandelpad tot we het Auberge van de Trois Fours naderen. Vervolgens wandelen we verder door de bossen tot bovenaan de stoeltjeslift van la Schlucht, om daarna terug te keren naar ons beginpunt via een bospad. Uiteindelijk hebben we een rondwandeling gemaakt. Een prachtige wandeling door de mooiste natuur. Het is begin september en het bos doet sprookjesachtig aan. Bladeren liggen hier en daar al op de grond, terwijl de bomen nog op hun groenst zijn. Heel af en toe prikt de zon door de wolken heen en geeft het landschap weer een ander, kleurrijker gezicht. De bergen van de Hoge Vogezen stellen nooit teleur, zelfs niet op een grijze dag.

natuurhuisje la bresse hohneck 1, wandelen Falaises Martinswand

Tip! Natuurhuisje in La Bresse

In La Bresse-Hohneck ligt dit prachtige natuurhuisje dat uitzicht biedt over de vallei. Meer informatie…

Informatief bord les Trois Fours wandelen vogezen PvF, wandelen Falaises Martinswand
Le Hohneck wandelen vogezen PvF, wandelen Falaises Martinswand
Les Trois Fours wandelen vogezen PvF, wandelen Falaises Martinswand
Bossen les Trois Fours wandelen vogezen PvF, wandelen Falaises Martinswand

Hoe kom je bij de Falaises de la Martinswand?

Parkeren kan op de Route des Crêtes langs de weg. Bij de afslag naar links richting Trois Fours (als je de Route des Crêtes oprijdt) is er voldoende parkeergelegenheid. Volg het onverharde pad richting Trois Fours. Kort daarna volgt aan de rechterkant een licht klimmend pad door het bos. Je komt vanzelf uit bij de Falaises de la Martinswand en even verderop de Hohneck.

Op zoek naar een vakantieverblijf in de Vogezen? De mooiste natuurcampings in de Vogezen boek je bij de ANWB en Natuurcamping.nl. De mooiste vakantiehuizen in de Vogezen vind je op Natuurhuisje.nl.

Meer Vogezen? Dit vind je vast ook leuk:

Veelgestelde vragen over wandelen in de Vogezen:

Wat zijn de mooiste wandelpaden in de Hoge Vogezen?

In de Vogezen kun je fantastisch wandelen. Eén van onze favoriete wandelpaden is de Sentier des Roches, maar ook rondom de meren in La Bresse kun je prachtige wandelingen maken. Lees hier alles over wandelen in de Vogezen.

Wat zijn de mooiste meren van de Vogezen?

In het berglandschap van de Vogezen verschuilen zich prachtige meren, waar je mooie rondwandelingen kunt maken. Enkele van die meren zijn het Lac des Corbeaux en het Lac de Blanchmer. Ontdek hier de mooiste meren van de Vogezen.

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Gorges de lArdeche Ardeche shutterstock 60619534, wandelen Falaises Martinswand

Wandelen in de Ardèche: de 7 mooiste wandelroutes

De Ardèche is een waar wandelparadijs. Van leuke wandelroutes voor het hele gezin tot tochten voor ervaren wandelaars. Bekijk de 7 mooiste wandelroutes in de Ardèche.