Wandelen Thueyts 10 PVF, Wandelen Thueyts Ardèche

Wandelen in de Ardèche: Over de bergruggen rond Thueyts

Wandelen van Thueyts naar Serre de Berland

De Ardèche is een echt wandelparadijs. Je kunt er prachtige wandelingen maken door mooie natuurplekken. Eén van de wandeltochten start in het dorp Thueyts en neemt je mee tot in de hoger gelegen bergen. Een klim van 1,5 à 2 uur brengt je naar het mooiste stuk. Het kost wat inspanning, maar het is de moeite dubbel en dwars waard.

LEES OOK: De 7 mooiste wandelroutes in de Ardèche

De rondwandeling bestaat uit dorp, bos en open berglandschappen en het is een prettige afwisselende wandeling zonder technische stukken. Vanuit het dorp Thueyts is de route uitstekend bewegwijzerd. De groene pijltjes van het circuit la Gravenne (10 km) geven de richting aan. Thueyts behoort tot de een van de “villages de caractère” van de Ardèche. Een goede aanleiding om de wandeling rustig aan te beginnen en op je gemak de karakteristieke huizen en straatjes van het oude dorpsdeel te bekijken.

Wandelen Thueyts PVF, Wandelen Thueyts Ardèche
Thueyts PVF, Wandelen Thueyts Ardèche
Wandelen Thueyts 18 PVF, Wandelen Thueyts Ardèche

De route vervolgt zich buiten het dorp naar le Cros de Laval en dan via een slingerend ezelpad de berg op. Stap voor stap over het stenen bospad ga je beetje bij beetje de hoogte in en na min of meer een uur
wandelen vanuit Thueyts sta je bovenop de berg en wacht er een welverdiend uitzicht op je, over Thueyts en de in wolken gehulde bergen.

Wandelen Thueyts 2 PVF, Wandelen Thueyts Ardèche

Het pad gaat verder door een kastagnebos, afwisselend tussen vals plat, lichte klimmen en afdalingen. Onderweg passeer je les Brugettes. Hiervandaan is het mogelijk om rondom de Gravenne de Montpezat, een oude vulkaan, te wandelen. Deze zijweg kost een extra uur wandelen en is niet meegenomen in deze wandelroute. Deze wandelroute zet zich via de groene pijltjes voort richting het uiteindelijke doel: Serre de Berland. Na Prat de Berland verlaat je het bos en volg je een smal konijnenpad uitgeslepen op de bergwand. Het neemt je mee onderlangs Serre de Berland, en maakt daarbij een grote bocht zodat je steeds een andere kijk hebt op de omgeving (zie ook routekaart hieronder). Het pad brengt je door een uniek landschap. De bergrug is schaars begroeid en is vooral bedekt met grassen en struiken. Het is zo groen, zo uitgestrekt en zo ruig. Op dit deel van de route heb je een geweldig uitzicht op de vallei van Thueyts, maar ook op de bergen richting Montpezatsous-Bauzon, waar je een leuke mini roadtrip rond het bergmassief Tanargue kunt maken. Op een gegeven moment zie je het pad waarover je zo’n half uur eerder nog wandelde recht tegenover je. Neem nog even lekker de tijd om te genieten van alle natuurpracht om je heen en begin dan aan de afdaling. De afdaling gaat grotendeels door bosgebied via een makkelijk te volgen pad. Na vier uur wandelen (inclusief korte picknick pauze) wandel je Thueyts weer binnen.

Wandelen Thueyts 4 PVF, Wandelen Thueyts Ardèche
Wandelen Thueyts 5 PVF, Wandelen Thueyts Ardèche
Wandelen Thueyts 7 PVF, Wandelen Thueyts Ardèche
Wandelen Thueyts 8 PVF, Wandelen Thueyts Ardèche
Wandelen Thueyts 10 PVF, Wandelen Thueyts Ardèche
Wandelen Thueyts 11 PVF, Wandelen Thueyts Ardèche
Wandelen Thueyts 12 PVF, Wandelen Thueyts Ardèche

Praktische informatie:

  • Startpunt: De wandeling start in het dorp Thueyts. Hier kun je bijvoorbeeld parkeren op het Place du Champ de Mars.
  • Route: Als je het dorp uitwandelt via Rue Haute en la Grand Font, volg je alsmaar de groene pijltjes met de naam “trail”. Op een gegeven moment, als de klim net gestart is, volgt een informatiebord met de uitgestippelde route.
  • Lengte: De route beschreven in dit artikel is La Gravenne (10 km in +/- 4 uur), maar je kunt de wandeling ook verlengen via de blauwe (20 km) of de oranje route (51 km).
  • Moeilijkheidsgraad: Middelmatig. Er zijn geen technische stukken, maar vanwege de lange klim en de lengte van de wandeling is deze tocht niet voor iedereen weggelegd.
Wandelen Thueyts routekaart PVF, Wandelen Thueyts Ardèche

Tijd over? Bezoek de Pont du Diable!

Bezoek de prachtige nabijgelegen Pont du Diable, te bereiken via de N102 richting Pont de Labeaume. Deze oude stenen boogbrug is de poort tot een rivierkloof waarvan het smaragdgroene, heldere water een lust voor het oog is. In dit gebied kun je goed wandelen en voor de avonturiers onder ons is het mogelijk om de rotswanden te trotseren over een via ferrata route. Toegang tot het gebied is €2,00 p.p. tussen april en oktober.

Pont du Diable 1 PVF, Wandelen Thueyts Ardèche
Pont du Diable 2 PVF, Wandelen Thueyts Ardèche
Pont du Diable 3 PVF, Wandelen Thueyts Ardèche

Overnachten in de Ardèche? Bekijk onze tips:

Of je nu het liefst verblijft in een natuurhuisje, op een camping of in een hotel, in de Ardèche vind je het allemaal. Bekijk hier een aantal top-accommodaties:

Natuurhuisje in Saint-Vincent-de-Durfort

Natuurhuisje in Saint vincent de durfort, Wandelen Thueyts Ardèche

Dit vakantiehuis in Saint-Vincent-de-Durfort is een rustiek natuurhuisje voor 3 personen. Op het terras kun je genieten van een adembenemend uitzicht over het dal. Bij het huisje is een gedeeld zwembad aanwezig, waar je helemaal tot rust kunt komen.

Bekijk het natuurhuisje

Camping Huttopia Le Moulin

huttopia le moulin ardeche, Wandelen Thueyts Ardèche

Aan het begin van de Gorges de l’Ardèche biedt Camping Huttopia Le Moulin directe toegang tot de rivier. De camping heeft een kiezelstrandje, waar je heerlijk kunt zwemmen, spelen en vissen in de rivier. Boek een kampeerplaats of huur een houten chalet, pipowagen of safaritent.

Bekijk de camping

Hotel Savel in Ruoms

hotel savel ruoms ardeche booking, Wandelen Thueyts Ardèche

In het zuiden van de Ardèche ligt Hotel Savel. Het hotel biedt moderne en lichte kamers en bevindt zich op korte loopafstand van het centrum van Ruoms. Het hotel biedt privéparkeergelegenheid en achter het hotel ligt een kiezelstrand met toegang tot de rivier.

Bekijk Hotel Savel

LEES OOK: 10 Rustieke natuurhuisjes in de Ardèche

Meer wandelingen in de Ardèche:

Veelgestelde vragen over de Ardèche:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Ardèche?

Enkele hoogtepunten in de Ardèche zijn de Gorges de l’Ardèche, Pont d’Arc en de Grot van Chauvet. Bekijk de 15 mooiste bezienswaardigheden in de Ardèche.

Wat zijn de mooiste dorpjes in de Ardèche?

De Ardèche heeft ontzettend veel mooie dorpjes. Een paar van de mooiste zijn Antraigues-sur-Volane, Alba-La-Romaine en Banne. Bekijk 20 karaktervolle dorpjes in de Ardèche.

Wat zijn de mooiste wandelroutes in de Ardèche?

Een paar van de mooiste wandelroutes door de Ardèche zijn de wandelroute naar de Mont Gerbier de Jonc en de wandelroute door het sprookjesbos Bois de Païolive. Bekijk hier onze favoriete wandelroutes in de Ardèche.

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Camping Soleil Vivarais 3, Wandelen Thueyts Ardèche

De 10 mooiste campings in de Ardèche

Geniet van een heerlijke kampeervakantie op een camping in de Ardèche. Ontdek de pittoreske dorpjes, mooie natuur en de heldere rivieren.