Sentier des roches 07 wandelen vogezen PvF, Sentier des Roches

Wandelen in de Hoge Vogezen: Sentier des Roches

Wandelen over Sentier des Roches in de Hoge Vogezen

Sentier des Roches is één van onze favoriete wandelpaden. Het is een stukje Alpen in de Vogezen waar je je ogen uitkijkt. Een tocht langs diepe afgronden, uitgerust met trappen, bruggetjes, leuningen en er is zelfs een rotstunneltje. Een ludieke, sportieve wandeling voor jong en oud, maar niet voor degenen met hoogtevrees.

LEES OOK: Wandelen en uitzichtpunten op de Route des Crêtes (Vogezen)

Een stukje geschiedenis van Sentier des Roches

Sentier des Roches is het initiatief geweest van de Club Vosgien. De Club Vosgien bestaat uit meerdere stichtingen en zorgt er onder andere voor dat de wandelpaden en de berghutten in goede staat blijven. Begin van de 20e eeuw werd het project gelanceerd om de Col de la Schlucht met het Frankenthal dal te verbinden. Een veertigtal moedige en gepassioneerde vrijwilligers zetten zich in om dit pad te realiseren en een jaar later is Sentier des Roches een feit. Een spectaculair wandelpad dat langs steile berg- en rotswanden voert, met prachtige doorkijkjes en uitzichten op de Munster vallei.

Een uitdagend wandelpad, speeltuin voor jong en oud

Sentier des Roches is een uitdagend wandelpad, maar vooral een speeltuin voor jong en oud. Als je een beetje doorloopt kun je Sentier des Roches in ongeveer 45 minuten uitlopen, maar dat zou zonde zijn. Het pad is ontzettend gaaf en de uitzichten zijn zo spectaculair, dat je alle tijd moet nemen om te genieten. Dit gebied is ruig en puur. Onderweg vind je rotswanden, rotsopstapelingen, rotsige bospaadjes, een rotstunneltje, maar ook leuningen, aangelegde bruggetjes en trappen op de gevaarlijkste plekken. Soms is het net een via ferrata. Het is zo afwisselend dat je continu wordt verrast, geprikkeld en verleid om stil te staan bij dit ongelofelijk mooie stukje Vogezen. Ondanks het uitdagende karakter van het pad is het geschikt voor jong en oud. Er zijn zowel fitte senioren die je de Sentier des Roches ziet trotseren als kinderen vanaf +/- 5 jaar die je er ziet rondhuppelen.

Sentier des roches 01 wandelen vogezen PvF, Sentier des Roches
Sentier des roches 02 wandelen vogezen PvF, Sentier des Roches
Sentier des roches 03 wandelen vogezen PvF, Sentier des Roches

Sentier des roches 04 wandelen vogezen PvF, Sentier des Roches
Sentier des roches 05 wandelen vogezen PvF, Sentier des Roches
Sentier des roches 06 wandelen vogezen PvF, Sentier des Roches
Sentier des roches 07 wandelen vogezen PvF, Sentier des Roches
Sentier des roches 12 wandelen vogezen PvF, Sentier des Roches

Sentier des Roches: een populair, iconisch wandelpad

Doordat Sentier des Roches zo gaaf is, is het ook erg populair. Dit wandelpad verwelkomt jaarlijks maar liefst 40.000 wandelaars. In hartje zomer, weekenden en vakantieperiodes kan het er nogal druk zijn. Onze tip: start vroeg in de ochtend of ga doordeweeks om nog enigszins rust te ervaren op dit prachtige pad. Heeft het geregend of is het slecht weer, dan is het gevaarlijk om hier te wandelen. Door het rotsige en steile karakter van het pad is een ongeluk snel gebeurd. In de winter is het dan ook verboden om dit pad te volgen. Helaas gebeuren er ieder jaar ongelukken en moeten reddingsteams in actie komen, en dat niet alleen in de winter en op regenachtige dagen. We willen niemand afschrikken, maar ga hier niet wandelen als de weersomstandigheden het niet toelaten en wees voorzichtig als je wel mooi weer aantreft. En heb je kinderen mee, houd ze goed in de gaten.

Camping Les Granges Bas 2 900x516 2 2, Sentier des Roches

Tip! Camping Les Granges Bas

Camping Les Granges Bas is een gezellige natuurcamping vlakbij het meer van Gérardmer en de skipistes in de Vogezen, op 20 minuten van de Sentier des Roches. Meer informatie…

Hoe wandelen?

Sentier des Roches is slechts een deel van de rondwandeling en de mogelijkheden om de tocht te vervolgen en weer tot het startpunt te komen zijn legio. Hieronder twee opties. Start en eindpunt is bij Col de la Schlucht, tegenover het restaurant Le Relais des Roches.

➜ Voor een wandeling van ongeveer 2 à 2,5 uur:

Col de la Schlucht – Sentier des Roches – Trois Fours – Col de la Schlucht

Volg Sentier des Roches (blauwe rechthoek) en na ruim een uur tot anderhalf uur rustig wandelen het bord dat Trois Fours aangeeft (dit is de afslag naar rechts/blauwe driehoek, hierna volgt een pittige, slingerende klim door het bos), vanaf Trois Fours volg je het bord dat Col de la Schlucht aangeeft.

➜ Voor een wandeling van ongeveer 4 uur:

Col de la Schlucht – Sentier des Roches – Frankenthal – Col de Falimont – Trois Fours – Col de la Schlucht

Voor een langere wandeling die je ook naar het Frankenthal dal brengt (ongeveer 4 uur): Sentier des Roches volgen en verder afdalen richting Frankenthal (net als op Sentier des Roches alsmaar de blauwe rechthoek volgen), dan Col de Falimont, Trois Fours en Col de la Schlucht.

De wandeling kun je natuurlijk altijd verlengen, via de GR5 en andere aangegeven routes.

Sentier des roches 08 wandelen vogezen PvF, Sentier des Roches
Les Trois Fours
Sentier des roches 09 wandelen vogezen PvF, Sentier des Roches
natuurhuisje in gerardmeer wandelen vogezen, Sentier des Roches

Tip! Natuurhuisje in Gérardmer

Vlakbij Sentier des Roches en op loopafstand van het meer Gérardmer, langlaufroutes en skipistes ligt dit natuurhuisje in Gérardmer. Meer informatie…

Sentier des roches 10 wandelen vogezen PvF, Sentier des Roches
Herfst in het bos tussen Trois Fours en La Schlucht
Sentier des roches 11 wandelen vogezen PvF, Sentier des Roches

Praktische informatie over de wandelroute Sentier des Roches

  • Startpunt: Col de la Schlucht. Een stukje langs de weg lopen richting Munster. Start tegenover het hotel dat opnieuw wordt gebouwd. De blauwe rechthoek volgen.
  • Moeilijkheidsgraad: Middelzwaar tot zwaar.
  • Wandeltips: Wandel niet aan de rand van de afgronden, het pad is daar het meest kwetsbaar, en maak gebruik van de leuningen en overige hulpmiddelen.. Voor je eigen veiligheid, ze zijn er tenslotte niet voor niets.
  • Let op: Honden zijn niet toegestaan op Sentier des Roches (beschermd natuurgebied).
  • Voor wie: Voor iedereen, mits je gewend bent om te bergwandelen, geen hoogtevrees hebt en goede wandelschoenen aanhebt.
  • Wanneer vermijden: Bij slecht weer of na regenval. Verboden in de winter.
  • Route: Zie het kopje “Hoe wandelen?”

Meer wandelingen in de Vogezen:

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Lac des Corbeaux header SH 1881074578 1, Sentier des Roches

Hoge Vogezen: De mooiste uitzichtpunten

Het berggebied van de Hoge Vogezen staat garant voor prachtige landschappen die gepaard gaan met even mooie uitzichtpunten. Welke de moeite waard zijn om te bezoeken vertellen we je in dit artikel.