Gebakken mosselen shutterstock 518104549,

Gebakken Mosselen à La Provençale

Recept voor gebakken mosselen met verse kruiden uit de Provence

Mosselen ik ben er gek op! Je kunt mosselen koken met knoflook, sjalotjes, bouquet garni, peterselie en droge witte wijn, dit noemen de Franse “moules marinière”. Of de Normandische variant met verse slagroom “moules à la crème”. Maar wist je dat gebakken mosselen ook een delicatesse zijn? Speciaal voor de liefhebbers van de Mediterrane keuken deel ik het recept voor gebakken mosselen met verse kruiden uit de Provence. De lekkerste mosselen voor dit gerecht zijn absoluut de kleine Bouchot Mosselen uit Bretagne. Zeeuwse Mosselen (groter dan de Bretonse variant) zijn ook prima geschikt voor dit typische Franse gerecht.

Ingrediënten 4 personen

 • 2 kg Bouchot Mosselen (uit Bretagne);
 • een paar takjes verse tijm;
 • naaldjes van 1 takje rozemarijn;
 • paar takjes peterselie;
 • 4 tenen verse knoflook;
 • handje zwarte peperkorrels;
 • 3 el Druivenpitolie (uit de Provence) en
 • 1 el roomboter.

Voorbereiding

Een kleine en een grote koekenpan. Controleer de Bouchot Mosselen op open en kapotte exemplaren. Spoel de mosselen kort onder koud stromend water schoon. Rits blaadjes van de tijm, snijd de rozemarijnnaaldjes en de peterselie fijn. Pel de tenen knoflook en blancheer ze kort in kokend water, spoel ze af en blancheer ze nogmaals. Het gerecht vraagt om de knoflooksmaak, niet om de scherpte. Halveer de tenen en wip met een mesje de kernen eruit (deze maken de knoflook scherp). Snijd de knoflookteentjes fijn.

Bereiding

 1. Verhit de klein koekenpan droog op hoog vuur en rooster de peperkorrels maximaal 20 seconden; schud de pan een paar keer. Door verhitting komt de etherische olie uit de peperkorrels goed los.
 2. Doe de peper in een lege pepermolen. Je kunt de peperkorrels maar eenmaal verhitten en moeten direct worden gebruikt.
 3. Verhit een grote koekenpan op hoog vuur met de olie en roomboter. Zorg dat de boter niet verbrandt.
 4. Verdeel een laag mosselen in de grote koekenpan, de mosselen moeten allemaal contact maken met de bodem van de pan. Wacht tot de mosselen open gaan.
 5. Voeg tijm, rozemarijn, knoflook, en vers gemalen zwarte peper toe.
 6. Schud de pan zoals bij pannenkoeken, hierdoor komen de mosselen goed met het vocht en de kruiden in contact.
 7. Meng tenslotte de peterselie erdoor en dien direct op een voorverwarmend bord op.

Bon appétit!

Over Dirk

Avatar
Sinds mijn jeugd kom ik al met veel plezier in Frankrijk. Met mijn ouders en twee zusjes gingen wij in de jaren tachtig en negentig vooral naar Bretagne en de eilanden voor de westkust. Alles ging mee, schepnetten, onze twee honden en opblaasboot. Eind jaren negentig kwam er een vakantiehuis in Normandië. En van daaruit heb ik steeds meer delen van Frankrijk ontdekt. Nu ik getrouwd ben en vader van een dochter is Frankrijk voor mij nog steeds het nummer 1 vakantieland. Gelukkig is mijn vrouw minder Francofiel dan ik en daarom gaan wij ook geregeld naar andere mooie plekjes in Europa en daarbuiten. Op Zininfrankrijk.nl schrijf ik over alle mooie plekjes waar ik ooit ben geweest of graag naar toe wil om samen met mijn gezin nog veel meer nieuwe herinneringen te maken!

Onze nieuwste artikelen

shutterstock 1108249790,

Klassieke ratatouille uit de Provence

Het gerecht ratatouille komt van oorsprong uit de Provence en smaakt heerlijk op warme dagen. Hier lees je ons favoriete recept voor het bereiden van een klassieke Franse ratatouille.