Afbeelding van ludex2014 via Pixabay

Recept voor de Elzasser Flammkuchen

Een traditionele Tarte Flambée uit de Elzas

Een Elzasser Flammkuchen of ook wel een Tarte Flambée is een heerlijk gerecht dat afkomstig is uit de Elzas. Daarnaast wordt het gerecht ook in gebieden van Duitsland gegeten. De flammkuchen bestaat uit een uitgerold stuk deeg dat wordt belegd met crème fraîche, ui en stukjes spek. Er zijn vele variaties op het basisrecept te vinden en er wordt bijvoorbeeld vaak plaatselijke kaas of champignons aan toegevoegd. Het heerlijk gerecht is ontstaan op het platteland en maakte zijn opkomst in restaurants in de jaren 60. Het gerecht wordt bereid in houtovens en kun je overal in de Elzas bestellen. Natuurlijk kun je de flammkuchen ook zelf bereiden. Wij hebben een heerlijk recept voor een traditionele Elzasser Flammkuchen voor jullie uitgekozen. Ontdek hier hoe je het lekkere gerecht kunt maken!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 gram patent tarwebloem
  • 1 zakje instant gist
  • 2 theelepels zout
  • 250 milliliter water
  • 3 grote uien
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • 125 milliliter crème fraĂ®che
  • 200 gram gerookte spekblokjes

Bereiding van de Flammkuchen

  1. Meng de bloem, het gist en het zout in een kom.

  2. Roer het lauwwarme water door de mix en kneed het geheel tot een soepel deeg.

  3. Laat het deeg een uur lang rijzen, tot het volume ongeveer verdubbeld is.

  4. Snijd de uien in plakjes en fruit de uien in ongeveer 7 minuutjes zacht gaar. Breng de ui op smaak met peper en zout.

  5. Verwarm de oven voor op 225 graden.

  6. Rol de deeg uit tot een langwerpig stuk van 5 millimeter dik. Vergeet niet het werkvlak met bloem te bestrooien.

  7. Leg het deeg op de bakplaat en smeer de crème fraîche erop. Verdeel de uien en spekblokjes over het deeg en breng op smaak met peper.

  8. Bak de Flammkuchen voor 15 minuten, totdat het er knapperig en bruin uitziet.

  9. Voeg eventueel nog wat rucola toe en je hebt de perfecte Elzasser Flammkuchen bereid!

Vegetarische variant

Natuurlijk kun je de Elzasser Flammkuchen ook vegetarisch bereiden. Zo kun je de spekblokjes vervangen met vegetarische spekjes, die je bij de meeste supermarkten kunt kopen. Een andere optie is om de spekblokjes te vervangen door champignons. De champignons kun je met de uitjes mee bakken en zorgen voor een heerlijke vegetarische variant van de flammkuchen.

Flammkuchen Gratinée

Een lekkere variatie op de klassieke flammkuchen is de Flammkuchen Gratinée. Bij deze flammkuchen voeg je namelijk de heerlijke Gruyère kaas toe. De Gruyère kaas komt uit Zwitserland en heeft een zoete, maar lichte zoute smaak. De kaas kun je in de meeste supermarkten kopen en kun je voor de flammkuchen in de oven gaat, over het deeg strooien.

Bon Appetit!

Elzasser Flammkuchen proeven in de Elzas?

Ga op vakantie in de mooie regio Elzas, waar je de mooiste bezienswaardigheden en lekkerste flammkuchen restaurants kunt vinden. Bekijk hier de beste hotels in de Elzas. Vanuit een luxe hotel kun je de mooie steden van de Elzas verkennen. Daarnaast kun je ook kiezen voor een camping. Bekijk hier de leukste campings in de Elzas.

Lees ook:

Gratis leuke Frankrijktips in je mailbox:

We garanderen 100% privacy. Uw gegevens worden niet gedeeld. Bekijk archief.

Over Francis

Avatar
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Bekijk ook

Klassieke ratatouille uit de Provence

Het gerecht ratatouille komt van oorsprong uit de Provence en smaakt heerlijk op warme dagen. Hier lees je ons favoriete recept voor het bereiden van een klassieke Franse ratatouille.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.