Recept voor de perfecte Quiche Lorraine

Klassieke Quiche Lorraine uit Frankrijk

De Quiche is afkomstig uit Lotharingen (Lorraine). De meest bekende quiche is de Quiche Lorraine, waarbij spek en kaas de hoofdingrediënten vormen. De vulling bestaat uit een luchtig opgeklopte mix van eieren en room. Hoewel het bekend is dat dit een klassiek Frans gerecht is het toch ontstaan in Duitsland. Het woord quiche betekend letterlijk “cake”. De toevoeging van Gruyère kaas maakt een Quiche au Gruyère of een Quiche Vosgienne. De Quiche Alsacienne is vergelijkbaar met de Quiche Lorraine alleen worden er uien aan toegevoegd. Quiche wordt meestal warm, maar ook wel afgekoeld opgediend, heerlijk tijdens een zomers picknick. Hieronder de variant van een quiche zoals wij die graag bereiden.

Ingrediënten quiche Lorraine, 4 personen

  • doosje of rol diepvriesbladerdeeg
  • 200 g gerookte spekreepjes (variant: bacon)
  • variant: 1 grote uit in ringen gesneden
  • 250 ml slagroom of crème fraîche (combinatie kan ook)
  • 4 verse eieren
  • 120 g geraspte kaas (in Frankrijk gebruikt men meestal Gruyère, maar belegen kaas is ook erg lekker)
  • zout, peper en nootmuskaat

Bereiding van de quiche

  1. Verwarm de oven op 200 graden.
  2. Klop in een kom de slagroom los met de eieren, nootmuskaat en wat zout en peper.
  3. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en vet de quichevorm in met boter.
  4. Bekleed de quichevorm met het bladerdeeg en prik met een vork wat gaatjes in het deeg.
  5. Bak de spekjes (of bacon) in een koekenpan langzaam uit.
  6. Voeg de ui toe aan de spekjes als deze lichtbruin kleuren.
  7. Bak de spekjes en ui op laag vuur verder tot de ui zacht is.
  8. Verdeel het spek-uimengsel over het bladerdeeg.
  9. Giet het roommengsel over het spek-uimengsel en bestrooi tot slot met de geraspte kaas.
  10. Bak ongeveer 30-35 minuten in de oven of tot de bovenkant goudbruin is.

Serveer de quiche met een lekkere salade. Eet smakelijk!

Kooktip

Je kunt de spekjes ook (deels) vervangen door bacon. Dit geeft een iets verfijnde smaak. Daarnaast kun je wat kleingesneden bosuitjes met het roommengsel mengen. Een deel van de kaas kun je uiteraard ook eerst mengen met het roommengsel. Naast zout, peper en nootmuskaat, kun je ook een snufje paprikapoeder toevoegen. Het leuke van een quiche is dat je eigenlijk alles kunt toevoegen. Heb je bijvoorbeeld nog wat cherrytomaatjes, champignons of een stukje courgette in de ijskast liggen, dan kun je deze ingrediënten gewoon toevoegen.

Quiche, lekker bij een zomerse picknick

De quiche is lauwwarm het lekkerst en smaakt goed met een frisse salade. Je kunt de quiche ook helemaal laten afkoelen, bewaren in de koelkast en hem op een later tijdstip weer opwarmen. Koud smaakt de quiche ook heerlijk en past hij perfect bij een picknick of borrelhapje.

Bon appétit!

Over Dirk

Avatar
Sinds mijn jeugd kom ik al met veel plezier in Frankrijk. Met mijn ouders en twee zusjes gingen wij in de jaren tachtig en negentig vooral naar Bretagne en de eilanden voor de westkust. Alles ging mee, schepnetten, onze twee honden en opblaasboot. Eind jaren negentig kwam er een vakantiehuis in Normandië. En van daaruit heb ik steeds meer delen van Frankrijk ontdekt. Nu ik getrouwd ben en vader van een dochter is Frankrijk voor mij nog steeds het nummer 1 vakantieland. Gelukkig is mijn vrouw minder Francofiel dan ik en daarom gaan wij ook geregeld naar andere mooie plekjes in Europa en daarbuiten. Op Zininfrankrijk.nl schrijf ik over alle mooie plekjes waar ik ooit ben geweest of graag naar toe wil om samen met mijn gezin nog veel meer nieuwe herinneringen te maken!

Bekijk ook

Crème de Cassis in je toetje

Crème de Cassis is vooral bekend als likeur, maar wordt ook veel toegepast in gerechten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.