Franse preisoep met stokbrood

Hoe maak ik een Franse preisoep?

In dit soeprecept lees je stap voor stap hoe je de lekkerste preisoep kunt maken. Preisoep is een echte Franse klassieker. Preisoep is lekker en gezond en helemaal niet moeilijk om te maken. Een overheerlijk soepje dat je snel én voordelig op tafel kan toveren!

Ingrediënten preisoep, 4 personen

  • 500 gram verse prei
  • 100 gram gezouten boter
  • 4 kruimige aardappelen (Doré, Eigenheimer, Irene)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel bloem
  • 750 ml kippenbouillon (circa twee bouillon blokjes)
  • 200 ml (kook)room
  • 1 bosje verse bieslook
  • Zout en peper om op smaak te brengen

Benodigdheden

Bereiding van een Franse romige preisoep

Benodigde tijd: 30 minuten.

Hoe maak ik preisoep voor 4 personen?

  1. Oven voorverwarmen

    Verwarm de oven voor op 180 °C.

  2. Aardappels in blokjes snijden

    Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Snipper het teentje knoflook.

  3. Prei snijden en aanfruiten

    Snijd de prei in halve ringetjes en fruit deze in 100 gram boter.

  4. Bloem en knoflook toevoegen

    Schep de eetlepel bloem bij de prei, gevolgd door de fijngehakte knoflook en gaar de knoflook in circa 2 minuten mee.

  5. Kippenbouillon en aardappelblokjes toevoegen

    Blus de aangefruite prei met bloem en knoflook af met de kippenbouillon en voeg dan de aardappelblokjes toe. Kook de soep op zacht vuur circa 10 tot 15 minuten door.

  6. Fijnmalen met staafmixer

    Gebruik na het koken de staafmixer om het geheel te malen tot een glad geheel.

  7. Room en bieslook toevoegen

    Maak de soep af met wat peper & zout en een scheutje (kook)room. Snijd de bieslook fijn en garneer er de preisoep mee.

Serveer de preisoep met het Frans stokbrood.

Vegan preisoep

Hoe maak ik een vegan preisoep? Het maken van een vegan preisoep is eenvoudig. Vervang de boter en (kook)room door plataardige boter en (kook)room en gebruik groentebouillon in plaats van kippenbouillon.

Variatietip

Roer een beetje Roquefort door de soep voor een extra Frans tintje. Je kunt ook een 1/2 theelepel nootmuskaat en/of wat gebakken spekjes (bacon) toevoegen aan de soep.

Kookboeken over soep:

Over Redactie Zin in Frankrijk

De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Bekijk ook

Kastanjecrème met merengue

Weer zo'n lekker herfstrecept van Astrid! Deze keer maakt zij een kastanjecrème met merengue voor 4 personen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor de "Zin in Frankrijk" nieuwsbrief en ontvang de leukste Frankrijk tips, bezienswaardigheden, campings en hotelletjes in je mailbox.

Bedankt, we hebben je nu ingeschreven voor de nieuwsbrief!