Franse uiensoep

In één uur kun je de lekkerste Franse uiensoep met het welbekende stokbroodje met kaas maken in je eigen keuken. Het recept voor deze heerlijke soep is niet heel ingewikkeld en je hebt er niet veel voor nodig. Lees snel verder om te kijken hoe je de soep moet bereiden!

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 600 gram uien
 • 1 liter rundvleesbouillon
 • 2 eetlepels bloem
 • 3 takjes verse tijm
 • 30 gram roomboter
 • Één teentje knoflook
 • Zout en peper
 • Stokbrood
 • Geraspte kaas (het lekkerste is oude of belegen kaas, dit houdt het meeste smaak wanneer het gesmolten is)

Zo maak je de Franse uiensoep:

Benodigde tijd: 1 uur.

Hoe maak ik Franse uiensoep?

 1. Uien snijden

  Begin met de uien pellen en snijdt ze in niet al te dikke, halve ringetjes.

 2. Bak de uien

  Zet de soeppan op het vuur en verhit de boter. Wanneer de boter verhit is, kun je de uien in de pan doen en deze zo’n 20 minuten bakken. Hoe langer je ze bakt, hoe zoeter de uien worden en hoe meer smaak er vrij komt! Wees natuurlijk wel voorzichtig dat je ze niet aanbrandt: laat het vuur wat lager staan en roer ze af en toe door.

 3. Voeg de rest toe

  Als de uien goudbruin zijn, kun je de knoflook, tijm en bloem toevoegen. Laat dit kort (zo’n 5 minuten) meebakken met de uien.

 4. Oven voorverwarmen

  Verwarm de oven alvast voor op 200 °C.

 5. Bouillon toevoegen

  Nadat alles rustig heeft meegebakken, kun je de hete rundvleesbouillon toevoegen aan de pan. Roer alles goed door.

 6. Even wachten

  Laat de soep nu nog een kwartier op het vuur staan en zachtjes koken. Roer de soep af en toe even door en voeg wat zout en peper toe, als dat nodig is.

 7. Stokbrood met kaas

  Terwijl je wacht op de soep, kun je het stokbrood in plakjes snijden. Strooi de geraspte kaas over de plakjes en leg ze in de oven totdat de kaas gesmolten is.

 8. Klaar!

  Schenk de heerlijke Franse uiensoep in de soepkommen. Als de stokbroodjes klaar zijn, kun je ze uit de oven halen, in de soepkommen op de soep leggen en is de soep klaar om gegeten te worden! Eet smakelijk!

Meer recepten bekijken?

Over Lisanne

Lisanne
Lisanne heeft een passie voor reizen, fotograferen, cultuur en de Spaanse taal. Met haar ouders en zusje is ze op veel verschillende campings in Oostenrijk, Italië, Spanje en Frankrijk geweest. Ze heeft de opleiding Tourism Management aan de Hogeschool Inholland Rotterdam afgerond.

Bekijk ook

Klassieke ratatouille uit de Provence

Het gerecht ratatouille komt van oorsprong uit de Provence en smaakt heerlijk op warme dagen. Hier lees je ons favoriete recept voor het bereiden van een klassieke Franse ratatouille.

Meer Frankrijk tips ontvangen?

Word lid van onze mailinglijst om het laatste nieuws en updates van Zin in Frankrijk te ontvangen.

Je bent succesvol toegevoegd aan onze mailinglijst.