franse uiensoep,

Franse uiensoep

Franse uiensoep maken

In één uur kun je de lekkerste Franse uiensoep met het welbekende stokbroodje met kaas maken in je eigen keuken. Het recept voor deze heerlijke soep is niet heel ingewikkeld en je hebt er niet veel voor nodig. Lees snel verder om te kijken hoe je de soep moet bereiden!

Franse uiensoep ingrediënten – 4 personen:

 • 600 gram uien
 • 1 liter rundvleesbouillon
 • 2 eetlepels bloem
 • 3 takjes verse tijm
 • 30 gram roomboter
 • Één teentje knoflook
 • Zout en peper
 • Stokbrood
 • Geraspte kaas (het lekkerste is oude of belegen kaas, dit houdt het meeste smaak wanneer het gesmolten is)

Franse uiensoep maken, de bereiding:

Benodigde tijd: 30 minuten.

Hoe maak ik Franse uiensoep?

 1. Uien snijden

  Begin met de uien pellen en snijdt ze in niet al te dikke, halve ringetjes.

 2. Bak de uien

  Zet de soeppan op het vuur en verhit de boter. Wanneer de boter verhit is, kun je de uien in de pan doen en deze zo’n 20 minuten bakken. Hoe langer je ze bakt, hoe zoeter de uien worden en hoe meer smaak er vrij komt! Wees natuurlijk wel voorzichtig dat je ze niet aanbrandt: laat het vuur wat lager staan en roer ze af en toe door.

 3. Voeg de overige ingrediënten toe

  Als de uien goudbruin zijn, kun je de knoflook, tijm en bloem toevoegen. Laat dit kort (zo’n 5 minuten) meebakken met de uien.

 4. Oven voorverwarmen 200 °C

  Verwarm de oven alvast voor op 200 °C.

 5. Bouillon toevoegen

  Nadat alles rustig heeft meegebakken, kun je de hete rundvleesbouillon toevoegen aan de pan. Roer alles goed door.

 6. Even wachten

  Laat de soep nu nog een kwartier op het vuur staan en zachtjes koken. Roer de soep af en toe even door en voeg wat zout en peper toe, als dat nodig is.

 7. Stokbrood met kaas

  Terwijl je wacht op de soep, kun je het stokbrood in plakjes snijden. Strooi de geraspte kaas over de plakjes en leg ze in de oven totdat de kaas gesmolten is.

 8. Klaar!

  Schenk de heerlijke Franse uiensoep in de soepkommen. Als de stokbroodjes klaar zijn, kun je ze uit de oven halen, in de soepkommen op de soep leggen en is de soep klaar om gegeten te worden! Eet smakelijk!

Historie van de Franse uiensoep

Franse uiensoep, of “soupe à l’oignon” in het Frans, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. De soep werd voor het eerst geconsumeerd door de Romeinen, die uien als een belangrijk ingrediënt in hun dieet gebruikten vanwege hun hoge voedingswaarde en houdbaarheid.

De moderne versie van de Franse uiensoep is ontstaan in de 18e eeuw in Parijs, toen uien overvloedig en goedkoop waren en gemakkelijk verkrijgbaar waren voor de gewone bevolking. De soep werd vaak gegeten door arbeiders als een stevige en voedzame maaltijd na een lange dag hard werken.

De populariteit van de Franse uiensoep verspreidde zich snel over heel Frankrijk en werd later een favoriet gerecht in de Franse keuken. Het recept heeft zich door de jaren heen ontwikkeld en wordt tegenwoordig vaak gemaakt met gegratineerde kaas en stokbrood, wat een heerlijke combinatie vormt met de rijke en hartige uiensoep.

Tegenwoordig wordt Franse uiensoep wereldwijd gegeten en beschouwd als een iconisch gerecht in de Franse culinaire traditie.

Meer Franse recepten bekijken?

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Quiche Lorraine shutterstock 323357660,

Recept voor de perfecte Quiche Lorraine

De meest bekende quiche is de Quiche Lorraine, waarbij spek en kaas de hoofdingrediënten vormen. Ontdek ons favoriete recept voor het bereiden van Quiche.