Mont Saint Michel Normandie 552162250, Normandie

Bezienswaardigheden in Normandië

Normandië is een prachtige regio in het noordwesten van Frankrijk, waar je van alles kunt zien en beleven. Zo kun je er de indrukwekkende D-Day-stranden bezoeken, waar je van alles kunt leren over de tweede wereldoorlog en wandelen door de mooiste Normandische dorpjes. Ook kun je het prachtige schiereiland Mont Saint-Michel hier vinden, waar een middeleeuwse abdij opstaat. Of ga lekker wandelen en fietsen in de Suisse-Normande of Cotentin. Er is voor iedereen wat te zien! Ontdek in dit artikel de 12 mooiste bezienswaardigheden in Normandië.

1. D-Day-stranden, met een indrukwekkende geschiedenis

shutterstock 81097345, Normandie

D-Day is een belangrijke dag geweest in de geschiedenis. Het was namelijk de dag dat de geallieerden de stranden van Normandië bereikte en dat vormde het begin van de bevrijding van Europa. De D-Day-stranden zijn onderverdeeld in 5 stranden, Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword. Omaha is één van de bekendste stranden en hier vind je elf monumenten, 2 musea en een Amerikaanse begraafplaats.

Het eerste musea is Omaha Beach Museum, waar je een grote collectie aan voorwerpen vind. Ook worden er veel verhalen verteld van soldaten die op Omaha Beach zijn geland. Het tweede museum is het D-Day Omaha museum waar je veel over de technologische vorderingen en wapens kunt leren. De American Cemetery is ook zeker een bezoekje waard. Het is een indrukwekkend grote begraafplaats waar de Amerikaanse soldaten die zijn gestorven tijdens de invasie worden herdacht. Ook de andere stranden zijn erg indrukwekkend en je vindt daar weer veel musea en monumenten. Zo moet je ook Le Pointe du Hoc en Arromanches zeker gezien hebben.

2. Mont Saint-Michel, een prachtig schiereiland

Mont Saint Michel Normandie 552162250, Normandie

Mont Saint-Michel is een schiereiland in het zuidwesten van Normandië. Het is de meest bezochte bezienswaardigheid van Normandië en zelfs de op twee na meest bezochte bezienswaardigheid in Frankrijk. Het schiereiland wordt door een brug met het vasteland verbonden en je kunt het bereiken te voet of met een speciale bus. Ook is het mogelijk om bij eb het eiland te bereiken via het wad. Je kunt hier dan prachtig wandelen en genieten van de mooie omgeving.

Op het eiland vind je veel mooie huizen, restaurantjes en winkeltjes en natuurlijk het hoogtepunt, de abdij. Deze prachtige middeleeuwse abdij neemt je even terug in de tijd. Je kunt er voor een kleine toegangsprijs onder andere de kerk, de refter en de tuinen bezoeken. Vanaf de abdij heb je een schitterend uitzicht op de zee en het landschap van Normandië. Na het bezoek aan de abdij kun je de rest van het schiereiland verkennen. Zo vind je er nog een kerk, monument, kapel en verschillende uitkijkpunten. Het stadje is daarnaast ook prachtig met veel smalle steegjes en middeleeuwse huisjes.

Tip! Skip the line en boek toegangstickets voor de Abdij van Mont Saint-Michel. Bekijk tickets…

3. Honfleur, een idyllische badplaats

Honfleur Normandië sh 69335485, Normandie

Honfleur is een idyllisch badplaats aan de monding van de Seine. De prachtige haven is hier een grote toeristische trekpleister en is dan ook één van de mooiste havens van Frankrijk. Schilders als Monet en Courbet hebben deze haven als inspiratie gebruikt voor hun schilderijen. De haven ligt vol met mooie boten en op de kade vind je historische huizen in verschillende kleuren. Er zijn hier ook veel leuke restaurantjes waar je verschillende zeevruchten kunt proeven die door de vissers in de haven zijn gevangen.

Op de kade vind je daarnaast ook een historische draaimolen die typerend is voor de stad. Achter de haven bevindt zich het oude centrum die vol staat met mooie gebouwen en schilderachtige straatjes. Overal zijn er gezellige cafeetjes, ijssalons en bakkers en je kunt hier dus uren rondstruinen. Een gebouw dat je niet mag missen is de Sainte-Catherine Kerk. Deze is gemaakt van hout en is van binnen en van buiten erg bijzonder. Niet ver van het stadje vind je de bekende Pont de Normandie. Deze brug is een indrukwekkend bouwwerk en is dus ook zeker een bezoekje waard als je in Honfleur bent.

4. Rouen, met prachtige vakwerkhuizen

Rouen Normandi%C3%AB steden sh 44786338, Normandie

Rouen is de hoofdstad van Normandië. Het is een mooie historische stad in het departement Seine-Maritime waar je van alles kunt zien en doen. De oude middeleeuwse stad van Rouen bestaat uit prachtige vakwerkhuizen en daardoor kun je in elke straat je ogen weer uitkijken. Er zijn veel gezellige restaurantjes en cafeetjes te vinden. Eén van de hoogtepunten is de straat Rue de Gros Horloge. Deze straat staat vol met prachtige huizen en de Gros Horloge, een astronomische klok die mooi versierd is.

Een andere bezienswaardigheid die je absoluut moet zien is de Cathédrale Notre-Dame. Deze indrukwekkende kathedraal bevindt zich in het historisch centrum en is een voorbeeld van de Franse Gotische architectuur. De kathedraal is van binnen en van buiten prachtig versierd en is dus zeker een bezoekje waard.

Rouen staat ook bekend als de plek waar Jeanne d’Arc op de brandstapel is beland. Deze plek kun je nog steeds bezoeken en bevindt zich op het plein, Place du Vieux Marché. Op dit plein vind je ook nog de mooie kerk, de Église Jeanne d’Arc. Een echte aanrader is daarnaast ook om het Kasteel van Beaumesnil te bezoeken. Dit kasteel ligt op een uurtje rijden van Rouen en is erg indrukwekkend. Het is gebouwd in de Barokstijl en heeft imposante slotgrachten en een grote Franse tuin.

LEES OOK: De mooiste bezienswaardigheden in Rouen

5. Huis en tuinen van Monet, met de bekende Japanse brug

shutterstock 6433234, Normandie

Claude Monet is een bekende Franse schilder die de grondlegger was van de schilderstijl het impressionisme. Hij vond het belangrijker om het specifieke moment vast te leggen, dan alle precieze details te schilderen. In 1883 verhuisde hij met zijn gezin naar het plaatsje Giverny in Normandië en hier legde hij een prachtige tuin aan. Deze tuin was één van zijn grote inspiratiebronnen en hij tekende zijn tuin dan ook meermaals in de verschillende jaargetijden. Eén van de bekendste plekken in de tuin is de Japanse brug die hij talloze keren heeft geschilderd. De tuinen en het huis van Monet zijn opengesteld voor publiek en je kunt hier alles leren over het leven en werk van Monet.

In het huis kun je nog verschillende vertrekken bewonderen en er is een museum over Monet gevestigd. De tuinen zijn ook te bezoeken en worden goed bijgehouden (verboden voor honden). Je vind er een exotische watertuin, de iconische Japanse brug en uitgestrekte bloemenperken waar elk seizoen weer andere planten bloeien. Giverny zelf is ook een leuk stadje om doorheen te wandelen. Het staat vol met schattige huizen, groene parken en rozen tuinen. Een echte aanrader is om het Museum van Impressionisme te bezoeken. Hier kun je van alles leren over de ontwikkeling van kunststroming en er bevindt zich een grote collectie kunstwerken.

Tip: Boek tickets voor het huis en de tuinen van Monet. Krijg toegang en kies voor extra’s zoals een rondleiding met audiotour en vervoer. Bekijk tickets…

6. Deauville en Trouville-sur-Mer, twee mooie badplaatsen

Deauville Normandië sh 60606178, Normandie

Deauville en Trouville-sur-Mer zijn twee badplaatsjes aan de Côte Fleurie. De steden liggen dicht tegen elkaar aan en worden alleen gescheiden door een rivier, maar zijn toch wel erg verschillend. Deauville is een bruisende chique plaats. Je vindt er een promenade met de meest luxe hotels, casino’s en restaurants. Ook ligt er voor de kust een heerlijk strand, Plage de Deauville. Dit strand is erg populair en staat vol met de iconische, kleurrijke parasols. Aan de rand van het strand vind je een rij van houten strandcabines die de namen dragen van sterren die het American Film Festival in Deauville hebben bezocht.

Ook wordt hier door het jaar heen veel georganiseerd. Zo zijn er filmfestivals, golftoernooien en paardenraces. Trouville-sur-Mer daarentegen is een rustig, idyllisch stadje met charmante huisjes. Je kunt hier heerlijk rondstruinen door de stad en genieten van de gezellige straatjes. Je kunt er een mooi haventje vinden waar nog elke dag vissers vroeg in de ochtend er op uit trekken. Ook hier zijn mooie stranden waar je kunt genieten van een stranddag en er zijn genoeg restaurantjes waar je heerlijke zeevruchten kunt eten. In Trouville-sur-Mer moet je zeker de vismarkt bezoeken. Hier kun je de heerlijkste vis kopen die die ochtend nog in de zee is gevangen. Beiden steden hebben dus zo zijn charme en zijn zeker een bezoekje waard.

7. Tapijt van Bayeux, een historisch document en kunstwerk

Bayeux Normandië Steden sh 1050541298, Normandie

Het Tapijt van Bayeux is een 70 meter lang linnendoek waarop de Normandische verovering van Engeland wordt afgebeeld. Het is een historisch document en een schitterend kunstwerk tegelijk. Het tapijt is te bewonderen in een museum in het stadje Bayeux. In dit museum kun je alles leren over de verovering en wordt goed uitgelegd wat de verschillende scènes uit het tapijt betekenen. Je kunt een audioguide huren en die zal uitgebreide uitleg geven terwijl je langs het 70 meter lange tapijt loopt. Het stadje Bayeux is ook erg leuk en moet je ook zeker bezoeken. Je kunt er heerlijk wandelen door de gezellige straatjes en er zijn verschillende bezienswaardigheden. Eén daarvan is de Cathédrale Notre-Dame. Deze kathedraal is erg mooi om te zien en kun je ook beklimmen. Bovenop heb je een prachtig uitzicht op het omliggende landschap.

LEES OOK: 10 rustieke vakantiehuizen in Normandië

8. Suisse-Normande, een prachtig natuurgebied

Suisse Normande Normandië shutterstock 393100519, Normandie

Suisse-Normande is een prachtig natuurgebied in Normandië. Het wordt ook wel zo genoemd, omdat er veel heuvels zijn die lijken op de Zwitserse Alpen. In werkelijkheid is de Suisse-Normande erg laag vergeleken met de Zwitserse Alpen met maar een maximale hoogte van zo’n 300 meter. Desalniettemin is het voor Normandië wel erg heuvelachtig en is het een prachtig regio om in te wandelen en fietsen. Zo zijn er talloze routes uitgezet die je door het prachtige landschap leiden. In de Suisse-Normande vind je veel rivieren, waaronder de Orne. Deze rivier heeft een prachtige kloof uitgesleten door het landschap en dit is dan ook een populaire plek voor wandelaars. Op de rivieren kun je daarnaast uitstekend kanoën, kajakken of raften. Bezoek ook één van de gezellige stadjes waar je leuke bezienswaardigheden kunt vinden, zoals Athis-de-l’Orne, Clécy en Thury-Harcourt.

9. Étretat, met bijzondere krijtrotsen

etretat shutterstock 50826499, Normandie

De krijtrotsen bij Étretat zijn één van de populairste bezienswaardigheden in Normandië. Deze prachtige rotsen zijn onderdeel van de Côte d’Albâtre, de kustlijn die zich uitstrekt tussen Le Havre en le Tréport. Deze rotsformatie maakt Étretat zo bijzonder en het trekt dan ook vele bezoekers ieder jaar. Om de rotspartij te bewonderen kun je ervoor kiezen om de tegenoverliggende kliffen te beklimmen. vanaf hier heb je een goed panoramisch uitzicht op het natuurspektakel. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om naar het strand te wandelen. Dit strand bevindt zich tussen de kliffen en vanaf hier kun je dus overweldigt worden door de bijzondere rotsen en zelfs nog een frisse duik nemen.

Tip! In de buurt van Étretat vind je tal van heerlijke campings die ideaal zijn om de regio te verkennen. Bekijk campings bij Étretat

10. Cotentin, een mooi gebied om te wandelen

Cotentin Normandië shutterstock 1298325250, Normandie

In tegenstelling tot het heuvelachtige landschap van Suisse-Normande is Cotentin juist erg vlak. Je vindt er een omgeving met moerassen, heides en bossen. De kust is weer heel anders met kliffen en een ruige kustlijn. Een mooi gebied dus om doorheen te wandelen! Er zijn dan ook talloze wandel- en fietsroutes die je door het mooie landschap leiden. Eén van de populairste bestemmingen in Cotentin is de stad Cherbourg. Dit is de grootste stad in de regio en je kunt er veel leuke dingen zien en doen. In Cherbourg vind je een grote haven met de mooiste boten en schepen.

Ook zijn er een paar prachtige tuinen en parken zoals het bloemenpark van Martinvast. Deze enorme Engelse tuin bevat bossen, vijvers, weiden en watervallen en je kunt er heerlijk wandelen. Cherbourg is ook erg bijzonder, omdat dit de plek was waar de Titanic aanmeerde voordat het zijn noodlottige reis naar Amerika vervolgde. Een echt aanrader is het museum La Cité de la Mer. In dit museum vind je alles over het menselijk avontuur in de zee en je kunt er dan ook een groot aquarium vinden. Ook is er een gave simulator, waarbij het net lijkt of je op de zeebodem loopt.

11. Granville, met een rijke geschiedenis als vissersdorpje

Granville Normandie 108093782, Normandie

Granville heeft een rijke geschiedenis als vissersdorpje. Vroeger was het een belangrijke haven voor kabeljauwvissers. Vandaag de dag is het een levendige stad die ook wel bekend staat als het Monaco van het noorden. Het historische centrum van Granville, La Haute Ville, ligt bovenop een rots en wordt omringd door dikke verdedigingsmuren. Het historische centrum kenmerkt zich door mooie steegjes, fotogenieke huizen en schitterend uitzicht op het water, ontzettend leuk om eens doorheen te wandelen! Verder zijn de stranden, de haven en de markt ook ontzettend leuk om te zien. Liefhebbers van mode kunnen een bezoekje brengen aan het Musee Christian Dior. Dit is de plek waar de beroemde ontwerper opgroeide en je kunt er verschillende exposities bekijken.

12. Pont-l’Évêque, de herkomstplaats van een bekende Franse kaas

Pont lEveque 1594147414, Normandie

Pont-l’Évêque is een charmant dorpje gelegen voorbij Honfleur. Het dorp is minder toeristisch dan andere plaatsen maar zeker een aanrader om eens te bezoeken. Als je een kaasliefhebber bent zal de naam je wellicht bekend in de oren klinken. Pont-l’Évêque is namelijk één van de bekendste Franse kazen en komt dus hier vandaan. In het historische centrum van het dorp vind je de Saint-Michel kerk. Ook kun je er het Calvados Experience Museum bezoeken. Hier leer je alles over de maak van Calvados. Op maandagmiddag vind je er een traditionele markt waar je streekproducten kunt kopen.

Onze tips voor leuke accommodaties in Normandië

Camping La Côte de Nacre

Camping Sandaya La Côte de Nacre carousel, Normandie

Grote camping (500 plaatsen) met plaatsen op 0,6 km van de zee met strand. De camping bevindt zich vlak bij de invasiestranden en Normandische dorpjes. Watersporters kunnen genieten van windsurfen en catamaranzeilen. Er hangt een fijne vakantiesfeer op de camping, niet in de laatste plaats door al het groen.

Vakantiehuis Percy-en-Normandie

Percy en Normandie natuurhuisje normandie, Normandie

Prachtig vakantiehuis (10 personen) op 30 minuten rijden van de Atlantische kust in Normandië. Het huis ligt in een een grote parkachtige tuin en is ideaal voor een familie- of groepsvakantie. Het zal je hier aan niets ontbreken! Kinderen kunnen in de tuin een balletje trappen, spelen met de speeltoestellen of een potje tafeltennissen aan de pingpongtafel. Buiten staat een barbecue en aan de grote tafel op het terras kun je gezellig met z’n allen dineren.

Meer over Normandië? Lees dan ook deze artikelen:

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, Normandie

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.