Utah Beach D Day shutterstock 81097345,

Ontdek de landingsstranden, begraafplaatsen en musea van D-Day

Tijdens de tweede wereldoorlog werd Europa lange tijd geterroriseerd door Duitsland en de rest van de Asmogendheden. De Duitsers hadden de overmacht en de geallieerden konden er niks tegen beginnen. Het was een Europese oorlog, totdat in 1941 de Amerikanen zich in de oorlog mengde. Met de inmenging van de Amerikanen en de Canadezen werden de geallieerden zeer versterkt. Ze begonnen met het plannen van een uitgebreide invasie van de Normandische kust, waarbij belangrijke wegen en steden zouden worden veroverd. Die invasie werd uiteindelijk uitgevoerd op 6 juni 1944, beter bekend als D-Day. Britse, Canadese, Amerikaanse en Franse troepen landden op 5 verschillende stranden en veroverde gedurende de dag stukken land en verdreven daarmee de Duitsers. De hele operatie was het begin van de bevrijding van West-Europa en gaf de geallieerden de kans om hun macht langzaam weer uit te breiden.

Reisgids: Lonely planet, Normandy & d-day beaches.

Een hoop geschiedenis heeft zich afgespeeld in dit deel van Normandië en dat zorgt er dan ook voor dat er jaarlijks nog veel toeristen de stranden en musea van D-Day komen bezoeken. Er is van alles te zien en te doen en het geeft je een duidelijk beeld van de situatie en de overwinningen die zich tijdens en na D-Day hebben afgespeeld. Wij hebben voor jullie de mooiste en indrukwekkendste plekken uitgezocht die je bij een bezoek aan Normandië zeker moet bezoeken.

Utah Beach D Day shutterstock 81097345,

Landingsstranden

Op 6 juni 1944 kwamen de geallieerden troepen rond 6.30 aan op de verschillende stranden van Normandië. Van Oost naar West waren dat Sword, Juno, Gold, Omaha en Utah beach. De verschillende brigades en divisies werden verdeeld over de stranden en hadden als doel om belangrijke wegen, steden en knooppunten te veroveren. De stranden werden het toneel voor één van de belangrijkste doorbraken van de tweede wereldoorlog, wat uiteindelijk heeft geleid tot de bevrijding van Europa

Sword Beach

Sword beach is het strand, waar de 4e Franse-Britse brigade, onder leiding van Commandant Kieffer, landden op D-Day. Het strand ligt vlakbij de stad Caen en dat was dan ook het hoofddoel voor de militairen om te veroveren. Sword Beach is het meest oostelijke landingsstrand en ligt op 6,4 kilometer van Juno Beach.

Juno Beach

Juno Beach is het strand waar Britse en Canadese troepen aan land kwamen. Het strand werd na Omaha Beach het best verdedigd en er waren dan ook grote Duitse troepen met veel zwaar geschut en landmijnen. Er werden zware verliezen geleden onder alle troepen. Op 7 juni wisten de Canadese troepen de soldaten van Sword Beach te bereiken.

Gold Beach

Gold Beach is het middelste strand van het landingsgebied. Op D-Day betraden de troepen van het 50e Nortumbrian Infanteriedivisie van de Generaal Graham het strand. De troepen hadden als doel om de steden Arromanches en Bayeaux te veroveren en om contact te maken met de soldaten op Juno Beach en Omaha Beach. ‘S avonds rond half 11 werden de steden Arromanches en Bayeaux verovert.

Omaha Beach

Omaha Beach was het strand waar de aanval het moeilijkst verliep. De Amerikaanse troepen die hier aankwamen hebben enorme verliezen geleden en er zijn die dag dan ook meer dan 3000 soldaten gestorven. Het gevecht was ontzettend zwaar en de Amerikaanse troepen hadden moeite om de Duitse linie te doorbreken. Uiteindelijk lukt het hen toch om rond 9 uur de eerste doorbraken te forceren.

Utah Beach

Utah Beach is het meest westelijke strand van de landingsstranden, waar de Amerikaanse 4e infanteriedivisie onder leiding van Theodore Roosevelt Jr., aan land gingen. De landing werd een groot succes, doordat de Duitsers niet hadden verwacht dat ze hier zouden aanvallen. Het was tevens het strand waar de minste doden zijn gevallen. Utah Beach werd in de maanden erna een belangrijke aanvoerroute voor voertuigen en vracht.

American Cemetery Arromanches shutterstock 56642329,

De begraafplaatsen

Rondom de landingsstranden vind je wel 30 verschillende begraafplaatsen, waar de slachtoffers van D-Day zijn begraven en worden herdacht. Zo vind je er Amerikaanse, Britse, Canadese, Franse, Duitse, Poolse en Russische begraafplaatsen die allemaal erg indrukwekkend zijn. Naast de vele graven, kun je er vaak ook monumenten vinden en worden de slachtoffers die niet zijn gevonden, herdacht. Ook vind je er informatiecentra waar je meer over de aanvallen en de soldaten kunt leren.

Bayeux War Cemetery

De Bayeux War Cemetery is de grootste Britse Commonwealth begraafplaats in Normandië. Het is een indrukwekkende begraafplaats met rijen witte stenen, die de slachtoffers van de Tweede wereldoorlog herdenkt. De meeste graven zijn van Britse soldaten, maar je vindt er ook graven van Duitse, Canadese, Poolse, Australische, Nieuw Zeelandse, Russische, Franse, Tsjechische, Italiaanse en Zuid-Afrikaanse soldaten. De begraafplaats ligt in de buurt van het mooie plaatsje Bayeux en beschikt ook over meerdere monumenten.

Normandy American Cemetery and Memorial

De Normandy American Cemetery is een begraafplaats bij het stadje Colleville sur Mer, in de buurt van Omaha Beach. Op de begraafplaats liggen de Amerikaanse soldaten die tijdens de tweede wereldoorlog in Europa zijn omgekomen. De meeste slachtoffers zijn omgekomen bij de invasie van Omaha Beach. Er liggen meer dan 9000 soldaten begraven, die elk worden herdacht door een wit kruis op het graf. Het is er erg indrukwekkend en je kunt de kruisjes meters ver door zien lopen. Op de begraafplaats kun je verschillende monumenten vinden en er is ook een kleine kapel.

La Cambe German War Cemetery

La Cambe German War Cemetery is de grootste begraafplaats in Normandië. Het is tevens de grootste Duitse begraafplaats met 21.200 soldaten die er begraven liggen. Ondanks dat de Duitsers de vijanden waren tijdens de Tweede wereldoorlog, hebben zij ook veel verliezen geleden van jonge mannen die werden verwacht om in de oorlog mee te vechten. De begraafplaats wordt gekenmerkt door vele monumenten en je vindt er ook een informatiecentrum over D-Day en de 100.000 mensen die daarbij zijn omgekomen.

Omaha Beach D Day shutterstock 705599,

Musea en bezienswaardigheden

Naast de landingsstranden en de begraafplaatsen, zijn er ook veel musea en bezienswaardigheden toegewijd aan de activiteiten op D-Day. In de musea kun je van alles leren over de verschillende troepen en de verschillende invasies. Vaak worden de slachtoffers en belangrijke personages op D-Day uitgelicht en kun je ook allerlei voorwerpen, zoals vliegtuigen en voertuigen bewonderen. Geschiedenis liefhebbers moeten zeker de verschillende musea bezoeken, want het is erg fascinerend en geeft je veel achtergrond.

Pointe du hoc

Pointe du Hoc was een punt boven op een 30 meter hoge klif, waar de Duitsers versterkte bunkers en kanonnen hadden geplaatst. Deze kanonnen konden ze gebruiken om de stranden te bombarderen. De geallieerden hebben het Pointe du Hoc aangevallen om de kanonnen te vernietigen. Je kunt Pointe du Hoc nog steeds bezoeken en er staat een interessant museum en een mooi monument.

Musée du Débarquement Arromanches

Musée du Débarquement Arromanches is een prachtig museum over de kunstmatige haven die de geallieerden hebben gebouwd bij Arromanches. Toen het strand werd veroverd, hebben de troepen een eigen haven gebouwd voor het vervoer van spullen. Het was een enorme indrukwekkende operatie, waarover je alles kan leren in het museum. Je kunt er ook nog overblijfselen van de golfbrekers bewonderen.

Arromanches 360

Arromanches 360 is een ander museum in het stadje Arromanches. Het museum ligt bovenop een helling, waar je prachtig uitzicht hebt. Het museum bestaat uit een 360 graden bioscoop, waar je een film kan zien over alle gebeurtenissen op D-Day. Koop hier je entreekaartjes voor Arromanches 360.

Musée Mémorial d’Omaha Beach

Het Musée Mémorial d’Omaha Beach is een indrukwekkend museum, gelegen op Omaha Beach. Het is een groot museum, waar je alles kunt leren over de invasie op Omaha Beach. Deze invasie wordt ook wel Bloody Omaha genoemd en was één van de heftigste gevechten op D-Day.

Musée Airborne

Musée Airborne is een interessant museum bij het stadje Sainte-Mère-Église. Het stadje was het toneel van één van de luchtlandingen. Duizenden soldaten landen in verschillende stadjes en hebben enorm bijgedragen aan de verovering van de kuststreek. In het museum kun je alles leren over deze bijzondere luchtlandingstroepen. Koop hier je entreetickets voor Musée Airborne.

Juno Beach Centre

Het Juno Beach Centre is een mooi museum, gelegen aan het Juno strand. Juno Beach is de plek waar de Canadezen aan land kwamen en de Duitsers verdreven. Het museum gaat over de rol van de Canadezen tijdens D-Day en de tweede wereldoorlog. De rol van Canadezen wordt vaak onderschat en in dit museum kun je dus veel leren over hun bijdrage.

Mémorial de Caen

Het Mémorial de Caen is het grootste museum van Normandië. Het museum is toegewijd aan de tweede wereldoorlog en het gevecht van Caen. Tevens heeft het als breder thema de onrust en onvrede in de twintigste eeuw en de fragiliteit van de vrede. Koop hier je entreekaartjes voor Mémorial de Caen.

Musée Le Grand Bunker

Musée Le Grand Bunker is een interessant museum, gelegen in een echte bunker, die van binnen weer helemaal is opgebouwd om het er net zo uit te laten zien als de bunker op 6 juni. De bunker werd toen gebruikt als hoofdkwartier van de Artillerie, die de stranden bestookte op D-Day.

Utah beach museum

Het Utah Beach Museum is een groot museum, dat direct aan Utah Beach ligt. Het museum vertelt het verhaal van de invasie van Utah Beach en van de andere stranden. Je vindt er nog vliegtuigen en voertuigen die toendertijd gebruikt zijn en het is dus zeker een aanrader. Koop hier je entreekaartjes voor Utah beach museum.

Batterie de Longues

Batterie de Longues is een reeks van bunkers bij het kustplaatsje Longues su Mer. In de bunkers staan kanonnen, die de stranden konden bereiken en dus gebruikt konden worden tijdens D-Day. De bunkers zijn bijna nog volledig intact en je kunt er dan ook in en bij de kanonnen staan.

Mémorial Pegasus

Het Mémorial Pegasus is een indrukwekkend museum, bij de Pegasus Brug. De Pegasus Brug was een strategische belangrijke brug die de geallieerden moesten innemen, zonder het te vernietigen. Je kunt de brug nog steeds bewonderen en veel dingen over de operatie leren in het museum.

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

Annecy

De 30 mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk

Frankrijk is een groot, veelzijdig land met een rijke geschiedenis. Wij zetten de 30 mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk op een rij.