verdun Pont Chaussee shutterstock 1980227345, Verdun bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden in de historische stad Verdun

Verdun: onlosmakelijk verbonden met de Eerste Wereldoorlog

Verdun is een prachtige stad, gelegen in de Meuse in het noorden van Frankrijk. De stad heeft een rijke historie en staat bekend om de Slag van Verdun en het Verdrag van Verdun. Tot op heden is de stad onlosmakelijk verbonden met de Eerste Wereldoorlog. Je vindt er loopgraven, herdenkingsmonumenten, forten, musea en andere bezienswaardigheden die je mee terugnemen in de geschiedenis.

Bezienswaardigheden verbonden met de Slag om Verdun

Verdun Meuse, Verdun bezienswaardigheden
Het Ossuarium van Douamont met de militaire begraafplaats

De Slag om Verdun is de langste slag uit de Eerste Wereldoorlog, waar honderdduizenden soldaten stierven. Verdun speelt tegenwoordig een belangrijke rol in de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Je vindt er diverse herdenkingsmonumenten, zoals het Monument à la Victoire en het Ossuarium van Douamont. Le Monument à la Victoire ligt midden in de stad en herdenkt de overleden strijders van de Slag om Verdun. Het Ossuarium van Douamont is een indrukwekkend monument net buiten de stad, waarin zich de resten van 130.000 ongeïdentificeerde Franse en Duitse soldaten bevinden. Het ossuarium is maar liefst 137 meter lang en op de gevel zijn de schilden aangebracht van Franse en buitenlandse steden die aan de bouw hebben bijgedragen. Voor het ossuarium ligt het grootste oorlogskerkhof van de regio, waar 150.000 soldaten zijn begraven. Nabij het Ossuarium van Douamont vind je ook het Fort van Douaumont. Het fort werd tussen 1885 en 1913 gebouwd en maakte deel uit van de Franse verdedigingslinie rondom Verdun. Je kunt het fort bezoeken en tijdens een rondleiding kun je alles te weten komen over de geschiedenis. Ook de ondergrondse citadel van Verdun is een bezoekje waard. Deze citadel laat het dagelijks leven van de Franse soldaten zien.

Het Verdrag van Verdun

De stad staat ook bekend om het Verdrag van Verdun. Deze gebeurtenis gaat nog veel verder terug in de geschiedenis. Het Verdrag van Verdun werd namelijk in 843 gesloten. Het verdrag beëindigde een drie jaar lang durende burgeroorlog en verdeelde het Karolingische rijk (genoemd naar Karel Martel) na de dood van Lodewijk de Vrome onder zijn drie overlevende zonen.

Andere bezienswaardigheden in Verdun

verdun Pont Chaussee shutterstock 1980227345, Verdun bezienswaardigheden

Naast het bezoeken van de oorlogsgerelateerde bezienswaardigheden, moet je ook zeker een kijkje nemen bij de Kathedraal van Verdun, de Abdij Sint-Paul en het Musée de la Princerie. In dit museum kun je de geschiedenis van Verdun van de prehistorie tot aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog ontdekken. Wanneer geschiedenis niet zo aan jou besteed is, dan is een wandeling door de mooie stad wellicht geschikter. Hier kun je gerust een middagje voor uittrekken.

Hotels in Verdun

Op zoek naar een fijn hotel in Verdun? Les Jardins du Mess (8,6) is een schitterend 4-sterrenhotel gevestigd in een imposant 19e-eeuws pand in hartje Verdun. B&B Hôtel Verdun (8,1) is een eenvoudig, verzorgd hotel met een privéparkeerplaats aan de rand van de stad. Le Temple (8,8) is een appartement dat ideaal is voor gezinnen. Het appartement is sfeervol ingericht en beschikt over twee slaapkamers met een tweepersoonsbed en een slaapbank in de woonkamer.

Campings in de buurt van Verdun

Een camping is de ideale uitvalsbasis om de herdenkingsplaatsen en slagvelden rondom Verdun te verkennen. De Meuse is ideaal voor een lange of korte kampeervakantie, want je bereikt het departement al binnen enkele uren rijden vanuit Nederland. Camping Les Breuils is een gezellige familiecamping met zwembad aan de rand van Verdun. De camping is ook geschikt als tussenstop voor een doorreis naar een zuidelijkere bestemming. BoerenBed Domaine de St Christophe is een leuke boerderijcamping in de Meuse, ten zuidoosten van Verdun. De camping ligt bij het stadje Saint Michiel en op de boerderij worden raspaarden gefokt. Je kunt er dan ook paardrijden en deelnemen aan mooie tochten door de natuur. Bekijk hier alle charme camping in de Meuse.

Vind je Verdun interessant? Ontdek meer plekken in de Meuse:

Veelgestelde vragen over bezienswaardigheden in Verdun:

Waar in Frankrijk ligt Verdun?

Verdun is een stad in het departement Meuse in de regio Grand Est, in het noorden van Frankrijk. De stad is in een paar uur rijden vanuit Nederland te bereiken.

Wat zijn de beste hotels in Verdun?

In de stad Verdun vind je een grote diversiteit van hotels. Voor een gevoel van luxe overnacht je in Les Jardins du Mess (8,6) en voor gemak en comfort boek je een kamer in het B&B Hôtel Verdun (8,1).

Welke bezienswaardigheden kun je bezoeken in Verdun?

In Verdun vind je veel bezienswaardigheden die verbonden zijn aan de Eerste Wereldoorlog. Voorbeelden zijn het Monument à la Victoire en de ondergrondse citadel. Lees meer over de bezienswaardigheden in Verdun.

Over Lisanne

Lisanne
Lisanne heeft een passie voor reizen, fotograferen, cultuur en de Spaanse taal. Met haar ouders en zusje is ze op veel verschillende campings in Oostenrijk, Italië, Spanje en Frankrijk geweest. Ze heeft de opleiding Tourism Management aan de Hogeschool Inholland Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, Verdun bezienswaardigheden

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.