ChEteau de Polignac Haute Loire, Bezienswaardigheden Haute-Loire

Top 10 mooiste bezienswaardigheden in Haute-Loire

Wat te doen in de Haute-Loire

Haute-Loire is een schitterend departement in het zuiden van Frankrijk. Het departement is rijk aan schitterende natuur, zoals het gebergte Mont Mézenc of het Lac du Lavazette. Ook de Gorges d’Allier is een prachtige vallei om te bezoeken. Naast het adembenemende natuurschoon is de Haute-Loire ook rijk aan verschillende abdijen en kerken. In de verschillende stadjes die dit departement rijk is kun je je helemaal in de Middeleeuwen wanen. Stadjes zoals Le Puy-en-Valey en Brioude hebben hun charme goed weten te kunnen behouden. Benieuwd naar alle mooie bezienswaardigheden van de Haute-Loire? Lees hier over de 10 mooiste bezienswaardigheden! 

Le Puy en Velay Haute Loire, Bezienswaardigheden Haute-Loire

1. Le Puy-en-Velay

Een prachtig charmant stadje is Le Puy en Velay. Het is een van de belangrijkste halteplaatsen op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Er lopen door de stad verschillende routes die je langs de prachtige hoogtepunten leiden. Een schitterende bezienswaardigheid in de stad is Cathédrale Notre-Dame-de-l’Annonciation du Puy-en-Velay. Deze kerk staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De stijl van de kathedraal is beïnvloed door romaanse, byzantijnse en moreske invloeden. De kerk heeft een schitterende voorgevel en historische fresco’s. Boven het altaar in de kerk vind je de beroemde zwarte Madonna. Dit Mariabeeld, uit de 17e eeuw, staat in de kleine kapel en is erg indrukwekkend. Op de heuvel ligt Chapelle Saint-Michel D’Aiguilhe. Vanaf de kapel heb je een schitterende uitzicht, maar je moet er wel een aardig eindje voor klimmen. Een aanrader is het Musée Crozatier. Hier kun je prachtige collecties bekijken van beeldende kunst, natuurlijke wetenschappen en paleontologie.

Hoteltip! Ibis Styles Le Puy en Velay is een goed 3-sterrenhotel in het centrum van Puy-en-Velay vlak bij het treinstation.

Mont MCzenc Haute Loire, Bezienswaardigheden Haute-Loire

2. Mont Mézenc

Vanaf elke plek in de Haute-Loire zie je hem liggen: de Mont Mézenc. De berg is van oorsprong een tweekoppige vulkaan en heeft een hoogte van 1753 meter. Het is de hoogste bergtop van de regio. Vanaf de top van de berg heb je een fenomenaal uitzicht over het landschap van de Haute-Loire. Op de top van de berg vind je de table d’orientation, een panoramaplatform vanwaar je uitzicht hebt over de bergen en dorpjes. Bovenop de top van de berg staat ook een kruis. Dit kruis is neergezet door Franse gevangen die terugkwamen uit de kampen in Duitsland. Rondom en op de Mont Mézenc zijn verschillende wandelroutes die je kunt bewandelen. Er zijn twee verschillende routes van rond de 40 minuten wandelen die je naar de top leiden. Het eerste gedeelte van de klim naar de top is vrij eenvoudig en leidt je door verschillende bossen. Het tweede gedeelte is iets steiler en gaat over een rotsachtig pad. De Mont Mézenc is rijk aan diverse flora en fauna. Door zijn unieke variatie in bodemsoorten groeien hier allerlei bloemen en planten. Het is zeker de moeite waard om deze berg te beklimmen!

LEES OOK: De mooiste bezienswaardigheden in de Puy-de-Dôme

3. Lac du Lavalette

Een schitterend stuwmeer in de Haute-Loire is het Lac de Lavalette. Het meer ligt op een hoogte van zo’n 820 meter en heeft een oppervlakte van zo’n 220 hectare. Het meer wordt omgeven door naaldbossen en groen. Bij het meer vind je een strandje waar je heerlijk tot rust kunt komen. Het is een ideale bestemming voor watersportactiviteiten. Je kunt het meer op met de kano, de SUP of met je windsurfboard. Ook rondom het meer is er genoeg te doen. In de bossen kun je genieten van een heerlijke wandeling of kun je mountainbiken. Bij het meer is een recreatiecentrum waar je mountainbikes kan huren en waar je kunt volleyballen en kunt boogschieten. Daarnaast is dit meer ook erg geliefd onder vissers. Rondom het meer zijn verschillende visplekken waar je je hengeltje uit kunt gooien. Je kunt hier ook nachtvissen.

Voor de 10 beste hotels in de Haute-Loire kijk je bij Booking.com. Overnacht je liever in een vakantiehuis, bekijk dan het aanbod vakantiehuizen in Haute-Loire bij Natuurhuisje.nl. Voor het grootste aanbod campings in de Haute-Loire kijk je bij ANWB camping.

Gorges de lallier Haute Loire, Bezienswaardigheden Haute-Loire

4. Gorges de l’Allier

De Gorges de l’Aillier is een schitterende kloof waar de rivier Allier doorheen stroomt. Door de jaren heen heeft het wilde water van de rivier de kloof uitgeslepen tussen de graniet vlaktes and vulkaan vlaktes die in dit gebied te vinden zijn. In het gebied zijn diverse flora en fauna te vinden. Een uniek dier dat in deze rivier leeft is de Atlantische zalm. De Gorges leent zich goed voor watersportactiviteiten. In de kloof kan geraft, gekayakt en gezwommen worden. Daarnaast kun je op verschillende plekken in de gorges van de rotsen in het water springen. Langs de kloof liggen ook diverse abdijen en Romaanse kerken die zeker een bezoekje waard zijn. Een leuke manier om de gorges te ontdekken is door de toeristische trein te nemen die je langs de kloof leidt. Deze spoorlijn werd anderhalve eeuw geleden aangelegd om Parijs te verbinden met Marseille. De treinreis duurt ongeveer 2 uur en voert je via steile hellingen en verschillende tunnels door het prachtige landschap van deze kloof. 

Campingtip! Camping Les Gorges de l’Allier is een schitterende familiecamping aan de Allier met een buitenzwembad en animatie voor de kinderen!

Abdij van La Chaise Dieu Haute Loire, Bezienswaardigheden Haute-Loire

5. Abdij van La Chaise-Dieu

Een prachtige benedictijnenabdij is de Abdij van la Chaise-Dieu. De Abdij, gesticht door Robert van Turlande in 1043, is een schitterende bezienswaardigheid die je zeker niet wilt missen als je in de omgeving bent. Het klooster ligt midden in het groen van het natuurpark Livradois-Forez en is een van de belangrijkste religieuze erfstukken uit de regio. De abdij heeft een schitterende kerk uit de 14e eeuw met een gotische bouwstijl. De kerk staat bekend om zijn houten details en het graf van Paus Clemens VI die je hier kunt vinden. Als je de kerk bezoekt, moet je zeker niet vergeten om even omhoog te kijken. De schitterende fresco op het plafond dateert uit de 15e eeuw en bedekt 3 panelen en 4 zuilen van het plafond. Ook de gotische kloostergang van de abdij is zeker een bezoekje waard. Een groot gedeelte van de kloostergang is door de jaren heen verloren gegaan, maar twee gangen kun je vandaag de dag nog steeds bewonderen. In de abdijkerk vindt ook ieder jaar het beroemde festival La Chaise-Dieu plaats, een groot evenement wat in het teken staat van muziek. 

Voor de 10 beste hotels in de Haute-Loire kijk je bij Booking.com. Overnacht je liever in een vakantiehuis, bekijk dan het aanbod vakantiehuizen in Haute-Loire bij Natuurhuisje.nl. Voor het grootste aanbod campings in de Haute-Loire kijk je bij ANWB camping.

ChEteau de Polignac Haute Loire, Bezienswaardigheden Haute-Loire

6. Château de Polignac

Een indrukwekkend kasteel bij het plaatsje Polignac is Château de Polignac. Het kasteel is gebouwd op een hoge rots. De locatie van het kasteel, bovenop een basaltrots, werd door de Romeinen ook al als erg bijzonder beschouwd. Voor dat het kasteel werd gebouwd, stond er op deze plek een tempel voor de Romeinse God Apollo. Rond de 11e eeuw werd het Château de Polignac op deze plek gebouwd. Vanaf het kasteel kon je de verschillende wegen naar Le Puy-en-Vezelay zien liggen. In het kasteel was er ongeveer plaats voor 800 soldaten. Vandaag de dag kun je het kasteel een bezoekje brengen. Het is een leuke bezienswaardigheid voor jong en oud. Vanaf het plaatsje Polignac loopt een steile, korte wandelroute richting het kasteel. Vanaf het kasteel heb je een adembenemend uitzicht over het landschap. Daarnaast kun je ook diverse ruïnes van het kasteel bewonderen.

Overnachtingstip! Chambre d’Hôtes du Tapissier is een prachtige bed and breakfast vlak bij het Château de Polignac

Brioude Haute Loire, Bezienswaardigheden Haute-Loire

7. Brioude

Een klein stadje in Haute-Loire is Brioude. Brioude staat vooral bekend omdat het twee keer de etappeplaats van de Tour de France is geweest. Maar het stadje is zeker ook een bezoekje waard om heel veel andere redenenen. Zo heeft Brioude een schitterende kerk, de Basilique Saint-Julien. Deze kerk staat bekend als een van de mooiste basilieken van Zuid-Frankrijk. De geschiedenis van deze basiliek begint in het jaar 304, toen een tot christendom bekeerde Romeinse held naar Brioude vluchtte en hier werd gedood. De plek waar de Romein werd begraven groeide al snel uit tot een bedevaartsoord. Vanwege de ligging aan een van de pelgrimsroutes naar de Santiago de Compostela besloot men hier in de 12e eeuw een basiliek te bouwen. Vandaag de dag kun je deze schitterende kerk en haar fresco’s bewonderen. Daarnaast is het ook heerlijk om door het oude centrum van Brioude heen te struinen. Hier vind je oude winkeltjes en boutiekjes. Iets buiten het centrum vind je Maison du Saumon et de la Rivière. In dit educatieve museum kun je meer dan 35 verschillende soorten vissen bewonderen. Ook het Maison de Mandrin is een bezoekje waard. Hier vind je een collectie aan verschillende kunstwerken. 

Lavaudieu Haute Loire, Bezienswaardigheden Haute-Loire

8. Lavaudieu

Een schilderachtig plaatsje in het departement is Lavaudieu. Het plaatsje maakt deel uit van de zogenaamde “Les Plus Beaux Villages de France”. Het plaatsje staat vooral bekend om haar indrukwekkende abdij. In de 11e eeuw werd er een abdij gebouwd in dit plaatsje, waardoor de naam van de stad veranderde in Lavaudieu, wat vallei van God betekent. De abdij heeft een prachtige kloostergang die nog in goede staat is. Daarnaast bezit de abdij ook schitterende fresco’s in de verschillende eetkamers uit de 12e eeuw. Naast de abdij staat een schitterende abdijkerk met een achthoekige klokkentoren die je ook kunt bezoeken. Het plaatsje ligt aan de rivier de Sénouire, een zijrivier van de Allier. Lavaudieu heeft zijn charme en historie door de jaren heen goed weten te kunnen bewaren. Het stadje heeft een prachtige verdedigingsmuur en een historisch centrum. Vanaf de oude stenen brug heb je een mooi uitzicht op het plaatsje. Wil je wat meer leren over de geschiedenis van de stad? In Lavaudieu vind je het museum voor Volkskunst en tradities. 

Natuurhuisje! Dit prachtige natuurhuisje in Saint-Julien ligt midden in het groen van Haute-Loire en heeft zijn charme goed weten te behouden.

9. Langeac

Een idyllisch stadje aan de Haute-Loire aan de rivier de Allier is de Langeac. Het stadje is rijk aan verschillende historische gebouwen. Zo kun je een bezoekje brengen aan het Collégiale Saint Gal. Deze kerk, gesticht in het begin van de 11e eeuw, is gewijd aan een vroegere bisschop van Clermont-Ferrand en de oom van Gergorius van Tours, Saint Gal. De kerk heeft prachtige kerkbanken met houtsnijwerken en een groot altaar wat erg bewonderenswaardig is. Daarnaast heeft het schitterende glas-in-loodramen. Ook het stadhuis van Langeac, Mairie de Langeac is zeker een bezoekje waard. Langeac is een heerlijk stadje om doorheen te struinen. In het centrum vind je verschillende leuke restaurantjes en terrasjes waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Ben je op pad met de kinderen? Dan is Saint Gal Parc Adventure Accrobranche ook zeker een bezoekje waard. Dit klimpark iets buiten te stad biedt genoeg plezier voor jong en oud! 

10. Vivarais-Lignon

Een prachtig landschap in Haute-Loire is Viverais-Lignon. In het landschap van Viverais-Lignon kun je schitterend wandelen en fietsen. Door het landschap lopen verschillende fiets- en wandelroutes die je langs de mooiste hoogtepunten van de omgeving leiden. In het landschap liggen verschillende boerderijen en kleine dorpjes die je kunt bezoeken. Door het glooiende landschap stromen verschillende rivieren en beekjes. In de zomermaanden kun je hier heerlijk zwemmen of andere watersporten beoefenen. De kinderen kunnen hier dammen bouwen of lekker spelen in het water. Ontdek dit schitterende landschap en laat je verwonderen door al het moois in de omgeving. Ben je even klaar met de natuur en wil je wat cultuur snuiven? Breng dan een bezoekje aan het dorpje Tence, een schattig dorpje met een rijke historie in treinen.

Plan je reis naar Haute-Loire
De mooiste vakantiehuizen in Haute-Loire vind je bij Natuurhuisje.nl. Kijk voor het grootste aanbod campings bij ANWB Camping en Campingfrankrijk.eu. De leukste hotels in Haute-Loire boek je bij Booking.com.

Lees ook:

Over Nienke

Nienke
Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij het bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

camping huttopia lac de la siauve galerie photo lac plage 2, Bezienswaardigheden Haute-Loire

De 11 leukste campings in de Auvergne

De Auvergne is een prachtige regio met mooie natuur, gezellige stadjes en groene heuvels. Ontdek hier de mooiste campings in de Auvergne.