Le Tréport Seine Maritime shutterstock 1274673259, bezienswaardigheden in de Seine-Maritime

10 Mooie bezienswaardigheden in de Seine-Maritime

Seine-Maritime is een prachtig departement in het noorden van Normandië. Het departement beschikt over mooie natuur, stadjes en stranden. Zo moet je zeker een kijkje nemen in de stad Rouen. Deze mooie havenstad staat vol met historische gebouwen en je kunt er alles leren over de geschiedenis van het departement. Ook de steden Le Havre en Dieppe zijn zeer de moeite waard. Ondanks dat Le Havre geheel gebombardeerd is, vind je er tegenwoordig goede restaurants, leuke terrasjes en bezienswaardigheden. Voor de mooiste uitzichten moet je bij de Côte d’Albâtre zijn. Deze bijzondere kustlijn staat vol met hoge witte kalksteenkliffen en je kunt er heerlijk wandelen. In het Parc Naturel Régional des Boucles de la Seine Normande kun je genieten van groene bossen en een rustige omgeving. Kortom, er is van alles te zien en te doen in de Seine Maritime. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden.

Tip! De mooiste vakantiehuizen en natuurhuisjes in Seine-Maritime vind je bij Maisonne.eu (TIP: vakantiehuis Nomad), Natuurhuisje.nl en Belvilla. Kijk voor het grootste aanbod campings bij ANWB Camping, Suncamp en Campingfrankrijk.eu.

Lees ook: de 10 mooiste bezienswaardigheden van Normandië

Rouen Normandië steden sh 44786338, bezienswaardigheden in de Seine-Maritime

1. Rouen

Rouen is de prachtige hoofdstad van de Seine-Maritime. De stad bevindt zich aan aan de oevers van de rivier de Seine en aan de voet van Het Parc Naturel Régional des Boucles de la Seine Normande. De stad beschikt over een belangrijke haven en je kunt er genieten van een groot historisch centrum. Het centrum wordt gekenmerkt door kleurrijke vakwerkhuizen uit de middeleeuwen en gezellige pleinen met historische gebouwen. Eén van de mooiste bezienswaardigheden is de Kathedraal van Rouen. Deze kerk is één van de grootste kathedralen van Frankrijk en heeft een 150 meter hoge toren. Je kunt de kerk van binnen en van buiten bezichtigen en vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad. Ook de klokkentoren Le Gros Horloge is een echte aanrader. Deze gotische toren beschikt over een 14e eeuws astronomisch uurwerk en wordt gekenmerkt door mooie schilderingen in allerlei kleuren. Ook staat Rouen bekend als de plek waar de nationale held Jeanne d’Arc op de brandstapel is beland. Je kunt het plein waar dit is gebeurd nog steeds bezichtigen en je vindt er ook een mooie kerk die naar haar is vernoemd.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden en hotels van Rouen.

Hotel tip! Het romantische Hotel Le Vieux Carré is gelegen in hartje centrum van Rouen. Het hotel beschikt over een heerlijk restaurant en theesalon en je kunt er lekker eten op het fijne terras. Het hotel beschikt tenslotte over fijne knusse kamers. Bekijk hier alle hotels in Rouen.

Parc Naturel Régional des Boucles de la Seine Normande Eure shutterstock 578660161, bezienswaardigheden in de Seine-Maritime

2. Parc Naturel Régional des Boucles de la Seine Normande

Het prachtige Parc Régional des Boucles de la Seine Normande bevindt zich rond de oevers van de rivier de Seine in de departementen Seine-Maritime en Eure. Het natuurpark is erg uitgestrekt en je kunt er genieten van alle rust en ruimte. Het landschap bestaat uit diepe beukenbossen, mooie meren, groene velden en schattige dorpjes. Je kunt er heerlijk wandelen langs de rivier of een fietstocht maken door de velden. Het is een aanrader om het Maison du Parc te bezoeken. In dit bezoekerscentrum kun je alles leren over het park en je vindt er daarnaast ook tijdelijke exposities. Op zoek naar een mooie wandelroute? De Route des Chaumières is een echte aanrader. Deze route neemt je mee vanuit het Maison du Parc, langs het Moeras Vernier en langs de grootste turfstekerijen van Frankrijk. Je komt langs enkele pittoreske dorpjes en kunt er genieten van prachtige uitzichten.

Zoek je een leuke familiecamping?

Kampeertip! Camping La Forêt is een gezellige familiecamping met een heerlijk zwembad. De camping bevindt zich midden in het natuurpark Parc Naturel Régional des Boucles de la Seine Normande, waar je heerlijk kunt wandelen.

LEES OOK: 10 mooie campings in Normandië

Le Havre Seine Maritime shutterstock 119785483, bezienswaardigheden in de Seine-Maritime

3. Le Havre

Le Havre is een prachtige havenstad in het zuid-westen van de Seine-Maritime. De haven van de stad is door zijn makkelijke toegankelijkheid uitgegroeid tot de één na belangrijkste haven in Frankrijk. Er komen dagelijks vele containerschepen aan en hier vertrekt ook een ferry naar Southampton. Le Havre zelf is ook erg bijzonder. De stad heeft namelijk een rijk verleden en is door Amerikaanse bombardementen in de tweede wereldoorlog bijna volledig verwoest. De stad moest toen in een ontzettend rap tempo weer herbouwd worden en dit heeft gezorgd voor een unieke moderne stad waar je veel naoorlogse bouwstijlen kunt herkennen. De nieuwe stad is ontworpen door de beroemde architect Auguste Perret en Le Havre is dan ook een perfecte bestemming voor architectuurliefhebbers. Het volledige nieuwe centrum staat op de Unesco werelderfgoedlijst en je kunt er je ogen uitkijken. Bij Le Havre vind je daarnaast ook heerlijke stranden en je kunt er dus ook genieten van een stranddag.

Restaurant tip! In Le Havre vind je een variëteit aan restaurants, bistro’s en brasseries. Een van onze favoriete eettentjes in Le Havre is restaurant La Taverne Paillette, vernoemd naar het gelijknamige lokale bier Bière Paillette. Op de kaart vind je voornamelijk lokale vleesgerechten, vis- en schaaldieren.

Meer restaurants en hotel tips voor Le Havre? Lees ons artikel over de mooiste bezienswaardigheden en activiteiten in Le Havre.

Op Booking.com vind je veel leuke hotels en appartementen in Le Havre. Tip: dit goed beoordeeld hotel (9,0) Citotel Le Carmin.

Dieppe Normandië PX, bezienswaardigheden in de Seine-Maritime
Afbeelding van MrsBrown via Pixabay

4. Dieppe

Dieppe is een mooi kustplaatsje in Normandië gelegen in het noorden van de Seine-Maritime. Het is een beroemde plaats onder Franse vakantiegangers en er komen al eeuwenlang Parijzenaren naar de badplaats om de drukte van de stad te ontvluchten. Het is dan ook een prachtig stadje waar veel mooie hotels en restaurants zijn te vinden. Je kunt er genieten van de gezellige haven, waar je lekker bootjes kunt kijken en er je vindt er daarnaast ook een lange boulevard waar je kunt rondstruinen. Op het gezellige plein Place du Puits Salé kun je de leukste cafés en restaurantjes vinden en is het altijd gezellig druk. Het hoogtepunt van Dieppe is het Château Musée. Dit prachtige kunstmuseum heeft een grote Maritieme kunstcollectie en het mooie kasteel bevindt zich op een klif, waar je een prachtig uitzicht hebt op de omgeving.

Een hotel in Dieppe vind je bij Booking.com of vergelijk alle hotelprijzen bij Trivago.

Ontdek de leukste plaatsen in Normandië! Door heel Normandië kun je mooie en interessante stadjes vinden. In deze steden kun je genieten van mooie bezienswaardigheden en leuke restaurants. Lees hier over de leukste plaatsen in Normandië.

Côte dalbatre Seine Maritime shutterstock 86858068, bezienswaardigheden in de Seine-Maritime

5. Côte d’Albâtre

De Côte d’Albâtre is de prachtige kustlijn gelegen tussen Le Havre en Le Tréport. De bijzondere kustlijn wordt gekenmerkt door hoge kalksteenkliffen, hoge rotsen, (kiezel) stranden en gezellige stadjes. De kliffen hebben een prachtige witte kleur en steken mooi af tegen de groene begroeiing en blauwe zee. Je kunt prachtige wandelingen maken langs de kliffen en je hebt er altijd een weids uitzicht over de zee en de omgeving. De kliffen zijn soms wel 120 meter hoog en je vindt bij Étretat de bekendste kliffen van de regio. Ook kun je er genieten van lekkere stranden en zijn er allerlei dorpjes waar je een tussenstop kunt maken voor restaurants en leuke winkels.

Vakantiehuizen bij de Côte d’Albâtr vind je bij Natuurhuisje.nl of HomeAway.

LEES OOK: De 10 mooiste bezienswaardigheden aan de Côte d’Albâtre (Albastenkust)

etretat shutterstock 50826499, bezienswaardigheden in de Seine-Maritime

6. Étretat

De krijtrotsen bij Étretat zijn één van de populairste bezienswaardigheden in Normandië. Deze prachtige rotsen zijn onderdeel van de Côte d’Albâtre, de kustlijn die zich uitstrekt tussen Le Havre en le Tréport. Deze kust is bezaaid met witte kliffen waar je fantastisch kunt wandelen. Étretat wordt gezien als één van de hoogtepunten van deze kust en het bestaat uit witte kliffen met een boog en een punt rots in het water. Deze rotsformatie maakt Étretat zo bijzonder en het trekt dan ook vele bezoekers ieder jaar. Om de rotspartij te bewonderen kun je er voor kiezen om de tegenoverliggende kliffen te beklimmen. vanaf hier heb je een goed panoramisch uitzicht op het natuurspektakel. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om naar het strand te wandelen. Dit strand bevindt zich tussen de kliffen en vanaf hier kun je dus overweldigt worden door de bijzondere rotsen en zelfs nog een frisse duik nemen.

Voor de beste Fruits de Mer in Étretat ga je naar het knusse restaurant Marie Antoinette, dat zijn eigen viswinkel tegenover het restaurant heeft.

De mooiste campings in de omgeving van Étretat vind je bij Suncamp, Campingfrankrijk.eu, ANWB Camping of Vacanceselect. Kijk voor het grootste aanbod hotels bij Booking.com.

Abbaye de Jumièges Seine Maritime shutterstock 1498184948, bezienswaardigheden in de Seine-Maritime

7. Abbaye de Jumièges

De Abbaye de Jumièges is een mooi benedictijns klooster, gelegen in het Parc Naturel Régional des Boucles de la Seine Normande. Het klooster is in 654 gesticht en heeft een rijke geschiedenis, waarin de abdij veel rijkdom heeft gekend. Tijdens de Franse revolutie is het klooster helaas verlaten en zijn er alleen nog indrukwekkende ruïnes achter gelaten. The ruïnes bestaan uit de kerk, de twee torens en de kloostermuren. Daarnaast kun je er ook nog delen van de kloostergang en bibliotheek vinden. Bij een bezoek aan het klooster kun je door de ruïnes lopen en alles leren over deze bijzondere abdij. Daarnaast zijn er altijd wisselende exhibities en is het mogelijk om een rondleiding te volgen.

Tip! Vlakbij de Abdij vind je het pontje waarmee je de Seine kunt oversteken. Meer info over de diensttijden.

Fécamp Seine Maritime shutterstock 649704403, bezienswaardigheden in de Seine-Maritime

8. Fécamp

Fécamp is een echte vissersstad gelegen in het noordwesten van de Seine-Maritime. Vroeger was de visserij de voornaamste bron van inkomen voor een groot gedeelte van de bevolking en je kon er dan ook overal vissersboten vinden. De vissers gingen naar het water rondom Newfoundland in Canada en waren soms maanden achter elkaar weg. Tegenwoordig wordt er nog steeds veel gevist in Fécamp maar gebeurt dat vooral in de buurt van Frankrijk. Bij een bezoek aan Fécamp kun je genieten van de talloze kleurrijke vissersbootjes en de lekkerste visrestaurants. Daarnaast is de stad zelf ook erg leuk en kun je er heerlijk rondstruinen door pittoreske straatjes en gezellige pleinen. Je moet ook zeker een kijkje nemen in het Benedictijner Paleis. In dit paleis is vroeger likeur gebrouwen en je kunt er vele boeken en kunstwerken bezichtigen. In het paleis kun je een rondleiding krijgen en alles leren over de Benedictijner monniken. In het maritieme Museum Terre-Neuvas et de la Pêche kun je alles leren over het rijke vissers verleden.

Overnachten in Fécamp? Het grootste aanbod hotels in Fécamp vind je bij Booking.com (Tip: Hotel Le Grand Pavois).

Le Tréport Seine Maritime shutterstock 1274673259, bezienswaardigheden in de Seine-Maritime

9. Le Tréport

Le Tréport is een prachtige havenstad in het noordoosten van de Seine-Maritime. De stad beschikt over een handelshaven, jachthaven en vissershaven waar je heerlijk kunt rondstruinen en de boten kunt bewonderen. Het dorpje zelf is erg charmant met gekleurde vakwerkhuizen, mooie strandhuisjes en gezellige pleinen. Je kunt er de lekkerste visrestaurants vinden en er zijn veel leuke cafés en winkels. Om Le Tréport heen kun je daarnaast heerlijk wandelen langs de indrukwekkende kliffen. Deze kliffen zijn soms wel 100 meter hoog en ze worden ‘s avonds prachtig verlicht.

Hotel tip! Hotel Le Saint-Yves is een mooi 3-sterren hotel gelegen bij de haven van Le Tréport. Het hotel beschikt over ruime moderne kamers. Je kut er een fijne zitruimte vinden en ’s ochtends kun je er heerlijk ontbijten. Bekijk hier alle hotels in Le Tréport.

Veules les Roses Dorpjes Normandië PX, bezienswaardigheden in de Seine-Maritime
Afbeelding van MrsBrown via Pixabay

10. Veules-les-Roses

Veules-les-Roses is een klein pittoresk dorpje gelegen aan de Normandische kust. Het stadje werd vroeger vooral bewoond door vissers maar is tegenwoordig een populaire bestemming onder Franse vakantiegangers en toeristen. Het charmante dorpje wordt gekenmerkt door boerderijen met rieten daken, oude vakwerkhuizen en kleine straatjes. In de stad vind je de kleinste rivier van Frankrijk, de Veules. Langs dit mooie riviertje kun je heerlijk wandelen en de omgeving verkennen. Daarnaast zijn er heerlijke stranden en vind je overal leuke restaurants, waar je de net gevangen vis kunt proeven.

Kleine aangename camping bij Veules-les-Roses! Net buiten het centrum vind je op loopafstand Camping Les Mouettes. Op de camping vind je een heerlijk zwembad en leuke speeltuin voor de kinderen.

Plan je reis:
De mooiste vakantiehuizen in Seine-Maritime vind je bij Maisonne.eu (TIP: vakantiehuis Nomad), Natuurhuisje.nl en Belvilla. Kijk voor het grootste aanbod campings bij ANWB Camping, Suncamp of Campingfrankrijk.eu. De leukste hotels in Seine-Maritime boek je bij Booking.com. Een absolute aanrader is Hotel de Bourgtheroulde in het centrum van Rouen.

Enthousiast geworden?

Meer van dit soort leuke artikelen op je tijdlijn? Volg Zin in Frankrijk dan ook via Facebook.

Lees ook:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Normandië?

Seine-Maritime is een departement in de regio Normandië. Normandië wordt gekenmerkt door leuke steden, mooie stranden en groene natuur. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden.

Wat zijn de leukste stadjes in Normandië?

Seine-Maritime is een departement in de regio Normandië. In Normandië kun je de mooiste havensteden en badplaatsen vinden. Bekijk hier de leukste stadjes van Normandië.

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, bezienswaardigheden in de Seine-Maritime

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.