Ribeauville Elzas Grand Est shutterstock 1207188607, Wandelen in Ribeauvillé

Wandeling door het schilderachtige wijndorpje Ribeauvillé

Wandelen in Ribeauvillé

Ribeauvillé is een van de wijndorpjes die je absoluut gezien moet hebben. Net als Kaysersberg en Riquewihr vormt het een van de grote trekpleisters langs de Route des Vins. Je zou kunnen denken: alweer een wijndorpje, is het dan nog leuk om het zoveelste exemplaar te bezoeken? Het antwoord is natuurlijk “ja”, want Ribeauvillé verschilt toch van de rest qua ligging, sfeer en uitstraling. In dit artikel nemen we je mee naar de hoogtepunten van Ribeauvillé via een wandeling.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden in de Elzas

Het dorpshart van Ribeauvillé voelt groots aan, groter dan andere wijndorpjes zoals Kaysersberg, Riquewihr en Eguisheim. Het heeft een relatief brede en lange hoofdstraat met hoge gebouwen, maar als je afslaat de nauwe steegjes in en verder op ontdekking gaat, voelt het als een klein, middeleeuws dorp.

Grand’Rue

La Grand’Rue vormt het middelpunt van Ribeauvillé, een levendige straat gekenmerkt door een aaneenschakeling van kleuren, vakwerkhuizen, leuke winkeltjes en verrassingen. Wanneer je de wandeling bij het Office de Tourisme start, kom je vrij snel uit bij een klein pleintje, Place de la 1ere Armée. Hier staan fraai versierde gebouwen en een bijzonder huis, Maison de l’éléphant, waarin tegenwoordig een restaurant is gevestigd. De façade is rijkelijk versierd met decoratieve schilderkunst, waaronder een olifant. Naast het Maison de l’éléphant vind je het Ancienne halle aux blés, waarvan de gevel zijn twee gotische portieken heeft behouden. Voor het huis vond vroeger geregeld een graanmarkt plaats. Iets verder vind je de zijstraten Rue des Juifs met het Chapelle Sainte Catherine en gelijk daarna Place de l’Ancien Hopital, waar ook een paar schilderachtige huizen staan.

Ribeauville place 1ere armee PVF, Wandelen in Ribeauvillé
Place 1ère armée, Ribeauvillé
Ribeauville ancienne halle bles PVF, Wandelen in Ribeauvillé
Ribeauville maison elephant PVF, Wandelen in Ribeauvillé
L’auberge de l’Elephant
Ribeauville rue juifs PVF, Wandelen in Ribeauvillé
Rue des Juifs
Ribeauville place ancien hopital PVF, Wandelen in Ribeauvillé
Place de l’Ancien-Hopital

Tour des Bouchers

In de Middeleeuwen bestond Ribeauvillé uit vier wijken die ieder versterkt waren. La Tour des Bouchers werd in 1290 gebouwd en diende als passage tussen de “Altstad” en de “Mittelstadt”. Deze toren van 29 meter hoog is nog steeds een echte eyecatcher en is het embleem van Ribeauvillé. Vanaf de poort kijkt je uit op de schilderachtige straat en in de verte een van de hoger gelegen forten. Na deze poort sta je al snel oog in oog met een van de mooiste vakwerkhuizen van Ribeauvillé, la Maison Siedel. Deze boucherie/charcuterie bevindt zich in een schitterend rood-zwart vakwerkhuis.

Ribeauville tour bouchers PVF, Wandelen in Ribeauvillé
Tour des Bouchers
Ribeauville tour bouchers 1 PVF, Wandelen in Ribeauvillé
Ribeauville uitzicht chateau PVF, Wandelen in Ribeauvillé
Ribeauville maison siedel PVF, Wandelen in Ribeauvillé
La maison Siedel

Place de la Sinne

Place de Sinne wordt omringd door sfeervolle huizen en cafeetjes waar je terecht kunt voor een wijntje, een chocolat chaud maison en meer. De cafeetjes zien er heel aanlokkelijk uit en zowel binnen als buiten is het er aangenaam vertoeven. Zoals op veel Elzasser pleintjes fungeert de fontein als middelpunt. Het standbeeld van een vrouw dat op de fontein staat werd gemaakt door beeldhouwer André Friedrich ter ere van zijn stad.

Overnachten in Ribeauvillé? Bekijk hier de 10 beste hotels van Ribeauvillé

Ribeauville place sinne 1 PVF, Wandelen in Ribeauvillé
Place de la Sinne
Ribeauville place sinne 2 PVF, Wandelen in Ribeauvillé
Place de la Sinne

Place de la République

Op een steenworp van Place de la Sinne ligt Place de la République, een mooi pleintje met fontein omgeven door schitterende huizen. Richting het plein merk je dat je de dorpskern verlaat. De huizen worden lager maar verliezen niets van hun charme en de lange straat met een heel nauw kanaaltje aan de rechterkant oogt heel pittoresk. Gekleurde façades blijven elkaar opvolgen en de bloemen vrolijken de balkonnetjes, ramen en reling langs het water extra op.

Ribeauville straat PVF, Wandelen in Ribeauvillé
Straat in Ribeauvillé
Ribeauville zijstraatje PVF, Wandelen in Ribeauvillé
Zijstraatje in Ribeauvillé
Ribeauville place republique 1 PVF, Wandelen in Ribeauvillé
Place de la République
Ribeauville PVF, Wandelen in Ribeauvillé
Bankje bij Place de la République
Ribeauville place republique 2 PVF, Wandelen in Ribeauvillé
Place de la République

Overblijfselen van de fortificaties

Net na het pleintje neemt ” Passage Jeannelle”, een steil onverhard weggetje, je mee langs de overblijfselen van de dorpsmuren. Ineens bevind je je tussen dikke stenen muren en komt la Tour des Sorcières in zicht. In deze “heksentoren” werden vrouwen verdacht van hekserij alsook degenen die zich niet aansloten bij het “basisgeloof” opgesloten. De legende vertelt dat je ze ’s nachts nog steeds kan horen schreeuwen.. Vanaf deze toren wandel je rechtdoor langs de muren en hellingen vol met wijnranken. Via de eerste of de tweede afslag wandel je weer richting la Grande Rue.

Lees ook: De 10 mooiste dorpen in de Elzas

Ribeauville tour sorcieres PVF, Wandelen in Ribeauvillé
Tour des Sorcières
Ribeauville wijnvelden PVF, Wandelen in Ribeauvillé
Wijnvelden Ribeauvillé

Bonus: Wandelen naar de hoger gelegen forten

Ribeauvillé heeft drie forten die hoog uittorenen boven het dorp (overblijfselen). Hiervan zijn er twee bereikbaar via de wijnvelden. Via de GR5 is het mogelijk om naar de forten Saint Ulrich et le Girsberg te klimmen.

Dit is slechts een deel van al het moois in Ribeauvillé, dus ga vooral zelf op ontdekking en laat je verrassen door dit prachtige wijndorpje.

Meer Elzas inspiratie? Dit vind je misschien ook leuk:

Veelgestelde vragen:

Waar liggen de Elzas?

De Elzas is een prachtige streek in het noordoosten van Frankrijk, aan de grens met Duitsland. Het gebied heeft glooiende wijngaarden, pittoreske dorpjes en sprookjesachtige steden.

Wat te doen in de Elzas?

In de Elzas kun je veel bezienswaardigheden vinden die he waar zijn om te bezoeken. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden van de Elzas.

Wat zijn de mooiste campings in de Elzas?

De Elzas is een heerlijke streek voor een fijne kampeervakantie. Bekijk hier een lijstje met 5 mooie campings in de Elzas.

Wat zijn de mooiste vakantiehuizen in de Elzas?

Ben je van plan om een vakantie naar de Elzas te boeken? Bekijk hier de 10 mooiste vakantiehuizen in de Elzas!

Wat zijn de mooiste plekken langs de Elzas wijnroute?

Een paar plekken die niet te missen zijn op de wijnroute van de Elzas zijn Straatsburg, Colmar, Thann en Obernai. Bekijk de 12 mooiste plekken langs de Elzas wijnroute.

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Tiny House in Reux 3, Wandelen in Ribeauvillé

De 10 mooiste tiny houses in Noord-Frankrijk

Op zoek naar een tiny house in Noord-Frankrijk? Wij zetten de 10 mooiste tiny houses voor je op een rijtje, van eenvoudig tot zeer luxe.