Cherbourg shutterstock 619213712, Cherbourg

10 Reden voor een bezoek aan Cherbourg

De bezienswaardigheden van Cherbourg ontdekken

Waar vind je mooie zandstranden, exotische planten en één van de diepste aquarium van Europa? De stad Cherbourg-en-Cotentin, beter bekend als Cherbourg, in Normandië biedt tal van leuke en bijzondere bezienswaardigheden. De stad ligt op het uiterste puntje van het schiereiland Cotentin aan het Kanaal. Je kunt er genieten van een grote haven, prachtige tuinen, wandelingen langs de kade en interessante musea. Bekijk 10 redenen voor een bezoek aan Cherbourg.

Hotels in Cherbourg

LEES OOK: De 12 mooiste bezienswaardigheden in Normandië

bootjes in de haven van Cherbourg aan het eind van de middag. De lucht is nog blauw en de wolken kleuren roze.

1. Geweldige tuinen

In Cherbourg vind je diverse mooie parken en tuinen, zoals het Parc Emmanuel Liais, het Parc du Château des Ravalet en het Parc de la Roche-Fauconnière. Ze zijn ideaal om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. Loop rond en geniet van exotische planten, vijvers en fraai aangelegde wandelpaden.

  • Parc du Château des Ravalet: De mooiste tuin van Cherbourg ligt net buiten de stad. Het park heeft aantrekkelijke tuinen in Franse en Engelse stijl en staat bekend om zijn historische kasteel en het indrukwekkende glazenhuis. Je kunt hier heerlijk rondlopen en picknicken en er is een speeltuin voor de kinderen.
  • Parc Botanique de la Roche-Fauconnière: Botanische tuin op hoogte aan de rand van Cherbourg. Je vindt er een verscheidenheid aan planten, bloemen en bomen, evenals aangelegde paden om te wandelen en te genieten van de natuur. Ideaal voor een korte wandeling en om te genieten van mooie uitzichten.
  • Parc Emmanuel Liais: Emmanuel Liais was een beroemde Franse wetenschapper en ontdekkingsreiziger met een grote interesse in plantkunde. Hij werd geboren in Cherbourg en bracht een groot deel van zijn leven door in Brazilië, waar hij astronomische waarnemingen uitvoerde en planten en dieren verzamelde. Na zijn terugkeer naar Frankrijk, bracht hij zijn verzameling mee en richtte in Cherbourg een botanische tuin met exotische planten in. De tuin is een fijne plek om te wandelen en te ontspannen te midden van de uitheemse plantensoorten. Er is ook een botanische serre waar je nog meer zeldzame planten kunt vinden.
  • Jardin Botanique Montebello: Kleine botanische tuin in het centrum van Cherbourg waar je even kunt ontsnappen aan de drukte van de stad en kunt genieten van een verscheidenheid aan planten. Het park wordt ook wel het kleine broertje van het Emmanuel Liais-park genoemd, waar het vlakbij ligt.

2. Paraplu show

Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Jacques Demy musical film, Les Parapluies de Cherbourg, zijn er guided tours langs de locaties waar Catherine Deneuve’s scenes zijn opgenomen. Tevens kunt u de paraplufabriek van de stad Cherbourg bezoeken en met eigen ogen zien hoe de Le Véritable Cherbourg (met het bekende ronde handvat) wordt gemaakt.

Ontdek de mooiste natuurhuisjes!

In en rond Cherbourg kun je de mooiste vakantiehuisjes vinden. Deze huisjes zijn erg comfortabel en geven je de perfecte kans om het mooie Cherbourg, de stranden en de groene omgeving te verkennen. Bekijk hier de leukste natuurhuisjes.

pier in Cherbourg met een meeuw die voorbij vliegt

3. Onderwaterwereld

La Cité de la Mer is een ware deep sea familieattractie geworden. Je vind er verschillende exhibities, waaronder over de Titanic (die op 10 april 1912 in Cherbourg aan heeft gelegd) en Le Redoutable, de grootste duikboot open voor het publiek. In La Cité de la Mer kan je ook één van de diepste aquaria van Europa bezoeken met 4000 vissen.

4. Jachthaven en watersporten in Cherbourg

Cherbourg is gedurende de zomermaanden dé jachthaven langs de westkust van Frankrijk. Langs de kust en stranden van Cherbourg wordt in de zomer veel gezeild, gezwommen, gesurft, etc. Vraag aan het Office de Tourisme welke watersporten er nog meer zijn?

5. Terug in de tijd

Hoogtepunten in Cherbourg zijn onder andere het operahuis Théâtre à l’Italienne, het renaissance kasteel Château des Ravalet, de Abdij Du Voeu en het de flamboyante Gotische Basiliek de la Trinité en niet te vergeten de typisch blauwe leisteen huizen in de stad.

Hotel tip! Hotel le Cercle is een gezellig 3-sterren hotel gelegen in het centrum van Cherbourg. Het gezellige hotel beschikt over ruime kamers en je kunt er elke ochtend genieten van een heerlijk ontbijt. Je vindt er een bar waar je een lekker drankje kunt drinken. Bekijk hier alle hotels in Cherbourg!

 de gotische Basilique Sainte-Trinité in Cherbourg
De Basilique Sainte-Trinité

6. Thuishaven van kunst en historie

In Cherbourg zijn een aantal aardige musea, Musée de la Libération (WO-II), Musée Emmanuel-Liais (natuur, archeologie en etnografie), en Musée d’Art Thomas-Henry (fine arts).

  • Musée de la Libération: Geschiedenisliefhebbers moeten zeker een bezoek brengen aan het Musée de la Libération, gevestigd in het Fort du Roule. Het museum is gewijd aan de geschiedenis van de bevrijding van Cherbourg en de omliggende regio tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het fort ligt bovenop een heuvel en biedt een panoramisch uitzicht over Cherbourg en de omgeving. Het is daarom ook een geweldige plek voor fotografie.
  • Musée Emmanuel-Liais: Het Musée Emmanuel-Liais ligt in het gelijknamige park. Je kunt er onder meermineralen, fossielen en andere natuurlijke geschiedenisvoorwerpen bewonderen.
  • Musée d’Art Thomas-Henry: Dit museum herbergt een indrukwekkende collectie kunstwerken, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken en decoratieve kunst uit verschillende tijdperken.

7. Shoppen en winkels

Iedere dag is er in Cherbourg wel een markt, de grotere worden gehouden op het Place du Gaulle (donderdag en zaterdag). In de binnenstad vind je een gevarieerd aanbod winkeltjes en een grote shoppingmall, Les Eléis bij Quai de l’Entrepôt.

zonne-hemelbed in de tuin van de B&B Villa Fresquet in Cherbourg

Verblijf tip!

Villa Fresquet is een charmante B&B met mooie kamers en een heerlijke tuin in Cherbourg.

Bekijk de B&B

8. In het Nederlands

Het office de tourisme bied je gratis guided tours in het Nederlands. Deze brengt je langs monumenten en de haven.

9. Gevarieerde kust

Bij Cherbourg vind je diverse zandstranden, zoals Plage de Querqueville, een van de populairste stranden van Cherbourg, en Plage de Collignon. Bij beide stranden liggen campings en in de buurt van Plage de la Saline kun je uitstekend wandelen en fietsen.

10. Gratis exhibities in Cherbourg

In de zomermaanden zijn verspreid door de stad en in de musea gratis exhibities te bezichtigen.

Meer weten: www.cherbourgtourisme.com en www.ville-cherbourg.fr.

Plan je reis naar Cherbourg:
Het is ongeveer acht uur rijden naar Cherbourg. De leukste hotels in Cherbourg boek je bij Booking.com. Een absolute aanrader is Hotel Le Cercle in het centrum. Het grootste aanbod campings in de omgeving van Cherbourg vind je bij ANWB Camping, Campingfrankrijk.eu of Suncamp.

Meer inspiratie voor je vakantie in Normandië? Lees ook:

Veelgestelde vragen over Cherbourg:

Wat te doen in Cherbourg?

Cherbourg is een havenstad waar je kunt genieten van diverse bezienswaardigheden. Zo vind je er mooie parken, een kasteel, één van de diepste aquaria van Europa en natuurlijk de haven. Bekijk 10 redenen voor een bezoek aan Cherbourg.

Waar ligt Cherbourg?

Cherbourg (Cherbourg-en-Cotentin) ligt aan het Kanaal in het noorden van het schiereiland Cotentin in Normandië. De afstand tussen Utrecht en Cherbourg bedraagt ongeveer 750 kilometer, wat zo’n 8 uur rijden is.

Over Dirk

Avatar
Sinds mijn jeugd kom ik al met veel plezier in Frankrijk. Met mijn ouders en twee zusjes gingen wij in de jaren tachtig en negentig vooral naar Bretagne en de eilanden voor de westkust. Alles ging mee, schepnetten, onze twee honden en opblaasboot. Eind jaren negentig kwam er een vakantiehuis in Normandië. En van daaruit heb ik steeds meer delen van Frankrijk ontdekt. Nu ik getrouwd ben en vader van een dochter is Frankrijk voor mij nog steeds het nummer 1 vakantieland. Gelukkig is mijn vrouw minder Francofiel dan ik en daarom gaan wij ook geregeld naar andere mooie plekjes in Europa en daarbuiten. Op Zininfrankrijk.nl schrijf ik over alle mooie plekjes waar ik ooit ben geweest of graag naar toe wil om samen met mijn gezin nog veel meer nieuwe herinneringen te maken!

Onze nieuwste artikelen

Place du Vieux Marche Rouen 1228255939, Cherbourg

12 mooie bezienswaardigheden in Rouen

Een bezoek brengen aan de charmante hoofdstad van Normandië? Doe dan inspiratie op en bekijk hier 10 mooie bezienswaardigheden in Rouen!