Heerlijke kastanjecrème met merengue uit de Ardèche
Weer zo’n lekker herfstrecept van Astrid! Deze keer maakt zij een kastanjecrème met merengue voor 4 personen.
Zacht, romig en met die typische smaak van de Franse herfst — kastanjecrème met meringue is een elegant dessert dat elke maaltijd afsluit met een vleugje luxe. In de Franse keuken is dit nagerecht een echte klassieker: luchtige meringue met een romige crème van kastanjes, soms afgewerkt met slagroom of chocoladeschaafsel. Perfect na een herfstig diner of als feestelijk dessert tijdens de feestdagen. Makkelijk te maken, maar met die onweerstaanbare Franse flair. Tip: begin je diner met romige kastanjesoep – een heerlijk hartig voorgerecht dat perfect aansluit bij dit zoete slotstuk.
Ingrediënten 4 personen
- 8 witte merengue;
- 300 ml slagroom;
- 100 ml Baileys (of andere likeur);
- 1 blikje (240gr) gezoete kastanje crème (crème de marrons) en
- 4 mooie glazen of schaaltjes.
Bereiding
- Klop de slagroom met de Baileys vast.
- Roer de helft van de crème de marrons erdoor. Dit is je kastanje crème.
- Neem een glas en doe een lepeltje crème de marrons op de bodem. Houdt een theelepel met de bolle kant tegen het glas en draai zo totdat de binnenkant van het glas mooi bestreken is.
- Doe onderin het glas wat stukjes merengue.
- Leg afwisselend een laagje kastanje crème, een tl. pure crème de marrons, verbrokkelde merengue en als laatste weer een laagje kastanje crème in het glas.
- Garneer met een lepeltje crème de marrons en maak een ster d.m.v. een satéprikker die je vanuit het midden naar buiten trekt.
- Leg in het midden een marron glacé in stukjes, of anders wat geraspte chocolade.
- Bestrooi met poedersuiker.
Bon appétit!
Dit is een gastblog van Astrid Dieteren. Samen met haar man woont zij in de Ardèche. In 1997 hebben zij een ruim 300 jaar oude Bergerie gekocht. Zij hebben de Bergerie verbouwd tot een heerlijke comfortabele woning. In het beneden gedeelte van het huis bevindt zich een comfortabele vakantiewoning: Gîte Bergeras.