Vézelay Yonne shutterstock 555263857, Bezienswaardigheden in Yonne

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Yonne

Hoogtepunten van Yonne

Yonne is een prachtig departement in Bourgogne-Franche-Comté. Het departement wordt gekenmerkt door groene heuvels, bossen en rivieren. Je kunt er genieten van gezellige dorpjes en mooie bezienswaardigheden. Zo moet je zeker een kijkje nemen in de hoofdstad Auxerre. Deze stad bevindt zich in het midden van Yonne en je kunt er een mooie kathedraal en abdij vinden. Ook de stadjes Vézelay en Sens zijn zeer de moeite waard. Je kunt in Yonne middeleeuwse kastelen vinden en er is een fijn meer waar je kunt zwemmen en verschillende watersporten kunt beoefenen. Er is dus van alles te doen! Bekijk hier de leukst bezienswaardigheden van de Yonne.

LEES OOK: de 10hoogtepunten van de Bourgogne

3x leuke campings in Yonne:

Auxerre Yonne shutterstock 323907794, Bezienswaardigheden in Yonne

1. Auxerre

Auxerre is de prachtige hoofdstad van Yonne. Auxerre is een historische stad met middeleeuwse stadsmuren, pittoreske vakwerkhuizen en mooie kerken. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij de Abbaye Saint-Germain d’Auxerre. Deze prachtige abdij is gesticht door Sint-Germanus, een belangrijke bisschop van Auxerre in de middeleeuwen. Het is een grote indrukwekkende abdij met romaanse klokkentorens die boven de stad uittorenen. Je kunt er een grafkelder vinden met oude muurschilderingen en er is een museum met kunst en geschiedenis. Ook de Kathedraal Saint-Étienne is erg indrukwekkend. De gotische kerk is prachtig versierd en mag je dus zeker niet missen. Op zoek naar een beetje cultuur? Bezoek dan het Leblanc-Duvernoy Museum. In het museum kun je de mooiste tapijten, aardewerk en schilderijen bewonderen. Je kunt er prachtige kunstwerken uit de omgeving zien. Daarnaast moet je ook zeker door het centrum rondstruinen. Je kunt er genieten van de middeleeuwse sfeer, gezellige restaurantjes en leuke winkels.

Hotel tip Auxerre! Hôtel Le Maxime is een prachtig 3-sterrenhotel, gelegen aan de rivier de Yonne. Het hotel beschikt over ruime kamers, een bar en een proefkelder. Bekijk hier alle hotels in Auxerre.

Vézelay Yonne shutterstock 555263857, Bezienswaardigheden in Yonne

2. Vézelay

Vézelay is een mooie stad gelegen in de groene heuvels van de Morvan. De stad wordt omringd door bossen en velden en het is dan ook de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de Morvan. De stad bevindt zich op de belangrijke pelgrimsroute Santiago de Compostella en er komen jaarlijks dan ook veel pelgrims langs de stad. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is de Basiliek Sainte-Madeleine. In deze kerk kun je bijzondere relieken vinden die zijn gewijd aan Maria Madeleine. De kathedraal stamt uit de middeleeuwen en je vindt er prachtige kunstwerken. De stad zelf is ook zeer de moeite waard. Je kunt er genieten van gezellige straatjes, mooie pleinen en oude vakwerkhuizen. Je waant je hier weer even in de middeleeuwen en je kunt er veel leuke restaurants en winkels vinden.

Op zoek naar een leuk hotel?

Hôtel Restaurant De La Poste & Du Lion D’or is een prachtig hotel in een voormalig koetshuis. Je hebt er een prachtig uitzicht en het ligt midden in het centrum van Vézelay. Je kunt er daarnaast heerlijk eten en er is een fijn terras.

Château Guédelon Yonne shutterstock 693069505, Bezienswaardigheden in Yonne

3. Château Guédelon

Château Guédelon is een erg bijzonder kasteel in het zuidwesten van de Yonne. Het kasteel is namelijk nog steeds in aanbouw. Het project begon in 1997 nadat een restaurator besloot dat het interessant zou zijn om een middeleeuwse burcht na te bouwen door middel van de oorspronkelijke technieken. Dit is een idee dat stamt uit de experimentele archeologie, waarbij theorieën en bevindingen uit het verleden, in de praktijk worden uitgevoerd. In 1997 begonnen ze met bouwen en het kasteel wordt met de middeleeuwse technieken, materialen en gereedschappen langzaam gebouwd. Het kasteel is nog steeds niet helemaal af maar je kunt het kasteel al wel bezoeken. Bij een bezoek kun je de bouwvakkers aan het werk zien en kun je een rondleiding volgen waarbij je alles leert over de bouw van het kasteel je kunt hier echt leren hoe een middeleeuws kasteel in elkaar zit en er worden leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd.

Wijngaarden van Chablis Yonne shutterstock 1043041909, Bezienswaardigheden in Yonne

4. Wijngaarden van Chablis

Rond het gezellige stadje Chablis, kun je uitgestrekte groene wijngaarden vinden. Deze wijngaarden bevinden zich op glooiende heuvels, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Er worden hier diverse wijnen geproduceerd zoals de Petit Chablis, Chablis Cru en de Grand Cry. De chardonnay druif vind je er in overvloed en je kunt er bij de wijnboeren de lekkerste wijnen proeven. De karakteristieke Chablis wijn is een droge frisse witte wijn die je overal in de Yonne kunt uitproberen. Chablis is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving en je kun er talloze restaurantjes en barretjes vinden, waar je een wijnproeverij kunt doen. Bij de vele wijnboeren in de buurt, kun je daarnaast meer leren over het productieproces.

Camping tip! Camping La Cascade is een gezellige familiecamping met zwembad en lekker restaurant, gelegen tussen de groene wijngaarden van Chablis. Bekijk hier deze leuke camping.

Sens Yonne shutterstock 460603558, Bezienswaardigheden in Yonne

5. Sens

Sens is een prachtige stad in het noordoosten van Yonne. Door de stad loopt de rivier de Yonne en je kunt er veel pittoreske straatjes met historische gebouwen en mooie bezienswaardigheden vinden. De stad is gesticht door de Keltische Senonen en zij bewoonden de plek al voor het begin van de jaartelling. In de eeuwen daarna ontwikkelde de stad steeds meer en werden er stadsmuren, een mooie kathedraal en veel huizen gebouwd. De stad is uitgegroeid tot één van de mooiste historische stadjes en je kunt er leren over de geschiedenis in het Museum van Sens. Daarnaast moet je zeker een kijkje nemen in de Cathédrale Saint-Etienne de Sens. Deze mooie kerk is de oudste kathedraal in gotische stijl en je kunt er prachtige kunstwerken bewonderen.

Château dAncy le Franc Yonne shutterstock 1526386322, Bezienswaardigheden in Yonne

6. Château d’Ancy-le-Franc

Château d’Ancy-le-Franc is een prachtig kasteel in het oosten van de Yonne. Het kasteel werd in de 16e eeuw gebouwd en heeft een mooie renaissance stijl. Het kasteel bestaat uit 4 witte torens met daartussen witte muren. Je vindt er verschillende Franse en Italiaanse stijlen terug en je kunt er genieten van uitgestrekte groene tuinen. Het interieur is ook absoluut de moeite waard. Je vindt er veel antieke meubels en bijzondere kunstwerken en je kun er echt een kijkje nemen in de geschiedenis.

Op zoek naar leuke vakantiehuizen? Door de hele Yonne kun je de mooiste vakantiehuisjes vinden die midden in de natuur liggen. Vanuit een vakantiehuisje kun je genieten van de mooie omgeving en een huiselijke sfeer. Bekijk hier de leukste natuurhuisjes in Yonne.

Noyers sur Serein Yonne shutterstock 743950297, Bezienswaardigheden in Yonne

7. Noyers-sur-Serein

Noyers-sur-Serein is een historisch stadje gelegen in het oosten van Yonne. De stad staat vol met mooie vakwerkhuizen en historische bouwwerken en je waant je hier dan ook weer even in de middeleeuwen. Veel gebouwen komen uit de 16e eeuw en het centrum is in de weekenden een voetgangersgebied. Je kunt er heerlijk rondstruinen langs gezellige pleinen, schattige steegjes en mooie kerken. In het stadje kun je het mooie kasteel Château de Noyers-sur-Serein vinden en er is een oude Gotische kerk die je zeker niet mag missen. De stad wordt in de zomer druk bezocht door toeristen en je vindt er dan ook veel leuke restaurants en cafeetjes.

Abbaye de Pontigny Yonne shutterstock 1091348150, Bezienswaardigheden in Yonne

8. Abbaye de Pontigny

De Abbaye de Pontigny is een prachtige abdij gelegen in het dorpje Pontigny, ten noordoosten van Auxerre. De abdij werd in het begin van de twaalfde eeuw gesticht en behoort tot de Cisterciënzer orde. De abdij werd al snel erg welvarend maar heeft in verschillende oorlogen ook veel te lijden gehad. Tegenwoordig vind je in de abdij een cultureel centrum en kun je de kloosterkerk bezoeken. De kerk is bijna het enige dat over is gebleven van de abdij en staat vol met prachtige kunstwerken. De kerk is in een Romaanse en Gotische stijl gebouwd en je kunt er een prachtige orgel en koorgestoelte bewonderen. Daarnaast kun je er ook een graftombe van de heilige Edmund bezichtigen.

9. Lac de Bourdon

Het Lac de Bourdon is een prachtig meer in het zuidwesten van Yonne. Het uitgestrekte meer wordt omringd door bossen en groene heuvels en je kunt in de omgeving dan ook heerlijk wandelen en fietsen. Het meer is niet erg bekend onder toeristen en je kunt er daardoor genieten van veel rust en ruimte. Langs de oever vind je meerdere heerlijke strandjes waar je een frisse duik kunt nemen. Daarnaast kun je er verschillende boten en kano’s huren en is het dus de perfecte bestemming voor de sportieveling. Je kunt er meerdere campings en restaurants vinden en het is dan ook een fijne bestemming voor een vakantie.

LEES OOK: twee prachtige wandelroutes in de Yonne

10. Druyes-les-Belles-Fontaines

Druyes-les-Belles-Fontaines is een prachtig historisch stadje in het zuiden van Yonne. Het stadje wordt gekenmerkt door pittoreske straatjes, oude vakwerkhuizen en gezellige restaurantjes. Je kunt er onder andere de ruïnes van het Château de Druyes vinden. Het kasteel bevindt zich op een heuvel in de stad en je kunt een mooi wandelpad volgen dat je naar de ruïnes leidt. Eenmaal aangekomen heb je een prachtig uitzicht en kun je het bijzondere kasteel verkennen. Je kunt er verschillende torens en een romaanse galerij bewonderen en je kunt er rondleidingen volgen waarbij je alles te weten komt over de geschiedenis van het kasteel. Ook kun je in Druyes-les-Belles-Fontaines de mooie kerk Église Saint-Romain de Druyes-les-Belles-Fontaines vinden.

Plan je reis: De mooiste vakantiehuizen in Yonne vind je bij Natuurhuisje.nl. Kijk voor het grootste aanbod campings bij ANWB Camping en Campingfrankrijk.eu. De leukste hotels in Yonne boek je bij Booking.com.

Meer berichten over de Bourgogne-Franche-Comté

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, Bezienswaardigheden in Yonne

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.