Uitzicht kliffen rivier saint more pvf, wandelen yonne

2x Wandelen in het zuiden van de Yonne

Wandelen in de Yonne, 2 mooie wandelroutes

Het uiterste zuiden van de Yonne (regio Bourgogne-Franche-Comté), dat aan de Morvan grenst, is een verrassend stukje Frankrijk. Het landschap is er ontzettend divers en de natuur adembenemend. Het is zeer de moeite waard om het gebied vaker te verkennen. Je wandelt door velden, over rotskliffen, langs kanaaltjes en door bossen. In dit artikel tippen wij twee mooie wandelingen in het zuiden van de Yonne.

LEES OOK: de mooiste bezienswaardigheden van de Yonne

Wandelroute 1, rondwandeling vanuit Châtel-Censoir

Chatel censoir pvf, wandelen yonne
Châtel-Censoir

Châtel-Censoir ligt langs het Canal du Nivernais, de plek bij uitstek om lange fietstochten te maken maar ook om te wandelen. Vanuit het stationnetje (dat uit niets meer dan een oud gebouwtje bestaat, zoals je in Franse dorpjes vaak ziet) start een veelzijdige rondwandeling door een schilderachtig landschap. Na het oversteken van het spoor leidt het langs het vredige Canal du Nivernais, net onder het dorpje Châtel-Censoir, om vervolgens dwars door de velden te zigzaggen. De route doorkruist het verstilde dorpje Magny en even later laat het je kennismaken met een iets hoger gelegen dichtbegroeid bos. Hier wacht een fraai uitzichtpunt over de groene heuvels en een kronkelende rivier je op. Voordat het pad het bos in duikt zie je in de verte een klein kasteeltje liggen tussen de bomen. Uiteindelijk beland je in Merry-sur-Yonne, een klein dorpje waar het er even rustig aan toe gaat als in Magny.

Magny pvf, wandelen yonne
Magny
Canal nivernais merry sur yonne pvf, wandelen yonne
Canal-Nivernais bij Merry-sur-Yonne

Merry-sur-Yonne kijkt uit over het kanaal en vanaf de brug heb je een fantastisch uitzicht over het kanaal en achterliggende rotskliffen. Het water glinstert en de bootjes weerspiegelen op het water. De rotskliffen op de achtergrond geven dit idyllische landschap een iets ruiger randje. Het is alsof je naar een plaatje kijkt, zo mooi is het. Maar het allermooiste komt nog. Vanaf hier klimt het wandelpad naar een plateau bovenop de kliffen, de Rochers du Saussois. Dit is een geliefde natuurlijke klimwand en een beschermd gebied. Misschien zie je wel een of meerdere slechtvalken boven de rotswanden zweven. Het uitzicht over deze befaamde rotsen, Merry-sur-Yonne en het lager gelegen kanaal is echt schitterend. Op deze plek blijf je vast even hangen om te genieten van de vergezichten. Na dit punt vervolgt het pad zich door een mix van bossen en open hoogvlaktes. Je bevindt je hier echt op het platteland en komt haast niemand tegen. Uiteindelijk wandel je het stationnetje van Châtel-Censoir weer tegemoet via een geasfalteerde weg.


Merry sur yonne pvf, wandelen yonne
Merry-sur-Yonne
Rochers saussois pvf, wandelen yonne
Rochers-Saussois
Wandelen Yonne uitgelicht pvf, wandelen yonne
Wandelen Yonne
Granenvelden yonne pvf, wandelen yonne
Graanvelden Yonne

Praktische informatie

  • Bewegwijzering: rood en geel.
  • Lengte van de wandelroute: 12 kilometer.
  • Duur: ongeveer 4 uur.
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk.

Handige link op cirkwi.com (in het Frans of in het Engels)

Wandelroute 2, rondwandeling vanuit Saint-Moré

Vanuit Saint-Moré zijn er twee circuits uitgestippeld, beide met borden aangegeven. Een van de circuits neemt je mee door bos en graslandschappen en het andere circuit brengt je bovenlangs en onderlangs rotskliffen en kleine grotten. Ik koos voor de tweede optie vanwege de mooie uitzichten. Vanuit de kerk van het dorpje wandel je richting de brug over de rivier la Cure, langs de kant van de weg. Je passeert een leuk brocantewinkeltje en een picknickplek waar de wandelroute op een bord staat aangegeven. Hier tegenover staat een vervallen kasteeltje achter een stenen muur. “Het is een fotogenieke plek en toen ik zag dat de poort ernaartoe open stond, werd mijn nieuwsgierigheid des te meer aangewakkerd en kon ik het niet laten om een kijkje te nemen. Het ontbreken van een “défense d’entrer” of “propriété privée” bord gaf mij het laatste duwtje in de rug om op ontdekking te gaan.”

Kasteel saint more 01 pvf, wandelen yonne
Kasteel van Saint-Moré

Even verder gaat het wandelpad de hoogte in via een prachtig bos, tot de splitsing tussen de twee circuits. Het circuit van de kliffen en grotten leidt alsmaar bovenlangs de kliffen, met veel doorkijkjes en open stukken vanwaar het uitzicht over het boerenlandschap, de ruige rotskliffen en de kronkelende rivier la Cure geweldig is. Langs het wandelpad staan informatieve borden die meer vertellen over de natuur, de flora en de fauna van het gebied. Na een kort stuk door het bos daalt het pad af om terug te keren onderlangs de kliffen. Hier wandel je langs een aantal kleine grotten en vind je wederom een paar leuke doorkijkjes tussen het groen, waaronder een op het spoor. Het pad voegt zich weer samen met het eerste deel van de wandeling, waar je even tot rust kunt komen op een houten bankje en van het landschap kunt genieten, alvorens terug te wandelen over de kliffen en af te dalen richting Saint-Moré.

Rivier la cure pvf, wandelen yonne
Brug over de rivier La Cure
Kliffen saint more pvf, wandelen yonne
Kliffen van Saint-Moré
Wandelen saint more pvf, wandelen yonne
Wandelen bij Saint-Moré
Grotten saint more pvf, wandelen yonne
Grotten bij Saint-Moré
Uitzicht op spoor saint more pvf 1, wandelen yonne
Uitzicht op het spoor bij Saint-Moré
Uitzicht kliffen rivier saint more pvf, wandelen yonne
Uitzicht kliffen rivier Saint-Moré
Uitzicht granenvelden saint more pvf, wandelen yonne
Uitzicht graanvelden Saint-Moré
Saint more pvf, wandelen yonne
Boerderij bij Saint-Moré

Praktische informatie

  • Bewegwijzering: grijze bordjes met de naam “sentier des boucles de la Cure, grottes et falaises”.
  • Lengte: 3,1 kilometer.
  • Duur: ongeveer anderhalf uur op je gemak.
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk, met een paar korte, steilere stukken.

Overnachten in de Yonne? In de Yonne vind je verschillende leuke hotels en charme campings.

Meer berichten over de Bourgogne-Franche-Comté:

Veelgestelde vragen over Yonne

Waar ligt de Yonne?

Yonne ligt in het midden van Frankrijk, ter hoogte van de stad Auxerre. Het is een van de acht departementen van de regio Bourgogne-Franche-Comté. Yonne is vernoemd naar de rivier de Yonne, die van zuid naar noord het departement doorsnijdt.

Hoe ver ligt Yonne?

Yonne ligt op circa 510 kilometer van de Nederlandse grensovergang bij Hazeldonk. Vanaf de grensovergang is het via de A26 nog 5 uur en 38 minuten rijden.

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Chateau de Paraize Livry 6, wandelen yonne

6 mooie glamping & safaritenten in de Morvan

Ontdek glamping in de Morvan, waar avontuur en luxe samenkomen in de vorm van prachtige safaritenten en andere mooie glamping accommodaties.