Besançon Doubs shutterstock 1012635481,

Bezienswaardigheden in Besançon

Ontdek de stad Besançon

Besançon is een mooie stad in het departement Doubs in de regio Bourgogne-Franche-Comté. De oude stad bevindt zich op een schiereiland, gevormd door een meander in de rivier de Doubs. Boven op de landverbinding van het schiereiland, hoog boven de Doubs staat de citadel van Besançon. Deze citadel is een van de door Vauban gebouwde vestingswerken.

Tip! Bestel hier de Groene Reisgids – Franche Comté Jura.

Wat te doen in Besançon

Besançon is een historische stad met oude wijken, leuke straatjes, mooie monumenten, historische gebouwen en verschillende musea. Bezienswaardigheden in de stad zijn onder meer de citadel van Vauban, die op de lijst van het Werelderfgoed staat, en de kathedraal. Een andere belangrijke bezienswaardigheid is het Musée des beaux arts et d’archéologie. Hier vind je schilderijen, beeldhouwwerken en een archeologische collectie. Andere musea in de stad zijn Musée du temps, museum van la Madeleine, museum van verzet en deportatie (in de citadel) en het museum in de voormalige Sint-Jacobskliniek. Maak een wandeling door de historische stad langs de Porte Noire (Romeinse triomfboog), het plein Castan (aangelegd als een park) dat naast de kathedraal Saint-Jean ligt en de Grenier de historische bewaarplaats voor graan aan de Place de la Révolution, naast het kunstmuseum.

Historische kerken en versterkingen

Andere historische kerken zijn de Église Saint-Maurice en de Église Sainte-Madeleine (in de wijk Battant, uit de 18e eeuw). Naast de citadel zijn er ook versterkingen in de historische stad (Tour des Cordeliers, Tour de Chamars, Tour Notre-Dame en Tour Rivotte) en kleine forten rond de stad (Fort Griffon, Fort du Petit-Chaudanne, Fort de Chaudanne, Fort de Trois-Châtels, Fort Brégille en Fort Beauregard).

Markt in Besançon

De belangrijkste markten in Besançon zijn de overdekte markt Marché Beaux-Arts (dinsdag en zaterdag) en de markt op het Place de la Révolution (dinsdag en vrijdag). Hier kun je terecht voor groenten, fruit, vis en vlees. Uiteraard vind je op de markt lokale producten en leuke Franse snuisterijen.

Lekker eten in Besançon

Net als zoveel steden in Frankrijk vind je ook in Besançon gezellige bistro’s en sterren restaurants. In het gebouw van de militaire manege vind je Le Manège, een voortreffelijke bistro op loopafstand van de citadel. In de eigentijdse bistro Le Saint Cerf geniet je van smakelijke gerechten met verschillende invloeden, waaronder Aziatische accenten. In Le Poker d’As geniet je in een rustieke omgeving van traditionele gerechten.

Hotels in Besançon

In de stad en omgeving van Besançon vind je een ruim aanbod hotels. In het oude Clarissenklooster, midden in de historische binnenstad, bevindt zich Hôtel Le Sauvage. Het hotel heeft een prachtige klassieke Franse inrichting, leuke bar en mooi trappenhuis. Zoek je een budget hotel dan kun je terecht in Hotel Vauban. Het hotel ligt midden in het centrum, op 2 minuten lopen van het Musée des Beaux-Arts. Op 13 km ten noorden van de stad, in een groot park, ligt het hotel Château de La Dame Blanche. Naast de hotelkamers kun je ook overnachten in een cabane of boomhut.

Bereikbaarheid van Besançon

Besançon ligt ten oosten van Dijon, op circa 8 uur rijden van Nederland. Of ga naar Besançon met de trein. Reserveer hier je treinticket.

Plan je trip:
De mooiste hotels en B&B’s in Besançon vind je natuurlijk op Booking.com. De leukste vakantiehuizen in de omgeving vind je bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.nl. Het grootste aanbod campings rondom de stad vind je op ANWB Camping. Tip: Camping Le Val de Bonnal. Wil je meer informatie over de stad en activiteiten neem dan een kijkje op het office de tourisme van Besançon.

Lees ook

Veelgestelde vragen over Besançon

Wat zijn de leukste attracties om te bezoeken in Besançon?

La Citadelle de Besançon, Musée du Temps et Palais Granvelle, Parc Micaud en Musee de la Resistance et de la Deportation zijn populaire bezienswaatrdigheden. Bekijk hier alle bezienswaardigheden en kerken in Besançon.

Wat zijn goede hotels in Besançon?

Hôtel Le Sauvage, Hotel Vauban en Château de La Dame Blanche zijn drie populaire hotels in de stad Besançon. Lees het artikel met daarin de link naar deze hotels inclusief drie leuke restaurants.

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Tiny House in Reux 1,

10x Bijzonder overnachten in Noord-Frankrijk

Van een sprookjesachtige boomhut boven Parijs tot een romantische tiny house in de Elzas. Bekijk 10 plekken voor bijzonder overnachten in Noord-Frankrijk.