10 Bezienswaardigheden in de Bourgogne

Hoogtepunten van Bourgondië

De Bourgogne is een prachtig gebied in Frankrijk, onderdeel van de regio Bourgogne-Franche-Comté. Je vindt er een uitgestrekte wijnstreek, waar de lekkerste wijnen worden geproduceerd. Hier kun je uitstekend wandelen of een bezoekje brengen aan leuke stadjes zoals Beaune. Daarnaast is er ook een mooi regionaal park, de Morvan. Dit groene, bergachtige gebied leent zich voor lange wandelingen en je kunt er ook historische erfgoed vinden in de stad Vézelay. Breng ook een bezoekje aan de abdij van Fontenay en Bibracte. Hier ga je weer even terug in de tijd. Er is dus van alles te doen en te beleven. Bekijk hier 10 bezienswaardigheden in de Bourgogne die je niet mag missen.

1. De Abdij van Fontenay

De Abdij van Fontenay is één van de bekendste bezienswaardigheden van de Bourgogne. Het mooie klooster geeft een goed beeld van een zelfvoorzienend cisterciënzer abdij. De abdij ligt midden in een groene vallei afgelegen van de bewoonde wereld. Je kunt er dus in de buurt ook heerlijk wandelen. Het gebouw wordt omringd door een muur en is gebouwd in een romaanse stijl. Er komen jaarlijks duizenden bezoekers om het bijzondere klooster bewonderen. Het klooster is gesticht in 1119 en is ook wel het oudste klooster van Frankrijk en het best bewaarde klooster van Europa. Bij een bezoek, kun je in de verschillende gebouwen en vertrekken rondlopen en het leven van de monniken uit de 12e eeuw ervaren. Onderweg leer je veel over het kloosterleven en het is daarnaast mogelijk om een rondleiding te krijgen.

2. Dijon

Dijon is de hoofdstad van de Bourgogne en het is een gezellig en provinciaal stadje. Je vind er een historisch centrum met veel oude statige herenhuizen, mooie vakwerkhuizen en gezellige restaurantjes. Zo moet je zeker naar de straat Rue des Forges, waar het altijd gezellig druk is op de terrasjes. De hoogtepunten van Dijon zijn de paleis gebouwen, de Palais des Ducs en Palais des États. Deze gebouwen hebben veel functies gehad door de jaren heen waaronder huis van de hertogen, zetel van de gouverneur en ze dienen nu als gemeentehuis en museum. Het bekende Musée des Beaux-Arts is hier gevestigd. In dit museum vind je de mooiste beelden, voorwerpen en graftombes die veelal van de hertogen en heiligen van Bourgondië zijn geweest. Ook vind je er moderne kunst en het is dus een afwisselend en interessant museum waar je zeker geweest moet zijn. De paleizen zijn van buiten ook erg mooi en indrukwekkend en geven je een goede indruk van het verleden van de Bourgogne. Naast de paleizen, zijn er ook nog veel mooie pleinen en musea die allemaal een bezoekje waard zijn. Een aanrader is ook zeker om naar de markt in de hallen van Dijon te gaan. Hier kun je namelijk de beroemde Dijon mosterd kopen.

Hotel tip: voor een betaalbaar hotel in het historisch centrum van Dijon adviseren wij Hôtel des Halles. Voor luxe kun je het beste terecht in Grand Hotel La Cloche Dijon – MGallery.

LEES OOK: de leukste bezienswaardigheden in Dijon

3. Wijngaarden van de Côte d’Or

In de Bourgogne vind je een prachtige wijnstreek die de Côte d’Or wordt genoemd. In de regio worden allerlei lekkere witte en rode wijnen geproduceerd, waarvan de Pinot Noir en Chardonnay de bekendste zijn. Het landschap van de Côte d’Or is prachtig met uitgestrekte wijngaarden, gezellige kleine stadjes, groene heuvels en prachtige kastelen. In het gebied heb je 5 wijnroutes die je zowel te voet, met de fiets of met de auto kunt afleggen. Deze routes leiden je langs de verschillende wijngaarden en geven je de mogelijkheid om zoveel mogelijk verschillende wijnen te proeven bij een van de beroemde wijnkastelen. De bekendste wijnroute is de Route des Grands Crus. Deze neemt je mee van Dijon naar Santenay en onderweg kom je langs de beste wijnen van de Côte de Nuits en de Côte de Beaune. Wandelen in de omgeving is een absolute aanrader. Zo moet je zeker een wandeling maken naar de rots van Solutré, want vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op de wijngaarden en de stadjes.

LEES OOK: 10 mooie bezienswaardigheden in Côte d’Or.

4. Beaune

Beaune is de wijnhoofdstad van de Bourgogne en ligt dan ook in het hart van het wijngebied Côte d’Or. Je kunt hier de lekkerste wijnen proeven bij de verschillende restaurantjes of de omgeving intrekken en één van de wijnroutes volgen. In heel de stad kun je wijnproeverijen, winkels en wijnkelders vinden en je kunt je hier als wijnliefhebber dus uitstekend vermaken. Een aanrader is om het Musée du Vin de Bourgogne te bezoeken. In dit museum leer je alles over de bekende bourgondische wijnen en hun productie. De stad zelf is ook erg mooi met veel historische gebouwen en gezellige pleinen. Een van de bekendste bezienswaardigheden in Beaune is het Hôtel Dieu. Dit is een voormalig hospitaal voor de armen, dat nog stamt uit de vijftiende eeuw. Het gebouw is van buiten erg mooi met kleurrijke daken. Binnen kun je nu verschillende vertrekken, zoals de ziekenzaal, de kapel en de apotheek bezoeken. Daarnaast kun je er het bekende kunstwerk, Het Laatste Oordeel, van Rogier van der Weyden vinden.

Hotel tip! Op slechts 2 km van de stad ligt ibis Beaune La Ferme Aux Vins, een net hotel, ideaal voor op doorreis naar Zuid-Frankrijk. Heb je wat meer tijd en slaap je liever in het centrum, dan is ons favoriete Hôtel Le Cep perfect, je kunt er privé parkeren en loopt zo het centrum in.

LEES OOK: de leukste bezienswaardigheden in Beaune

5. De Morvan

Het Parc Naturel Régional du Morvan is een prachtig natuurpark in de Bourgogne. Het is een bergachtig gebied dat zich onderscheidt van de rest van het departement. Je vindt er hoge bergen, steile rotsen, uitgestrekte bossen, diepe meren en kabbelende riviertjes. Een perfecte plek dus voor de avonturier en de wandelaar. Er is van alles mogelijk en veel mensen trekken naar de regio voor een sportieve vakantie. Je kunt er uitstekend wandelen en er zijn dan ook veel routes zoals de GR13 en de GR de Pays die je door het afwisselende landschap leiden. Je kunt er daarnaast bergbeklimmen, mountainbiken, kanoën en zwemmen. De hoogste top is de Bois-du-Roi en die is 902 meter. Vanaf deze top heb je een prachtig uitzicht op de groene omgeving. Ook zijn er in de Morvan veel gezellige stadjes die ook absoluut een bezoekje waard zijn. Voorbeelden zijn Vezelay, Château-Chinon en Autun. In deze stadjes vind je veel historische bezienswaardigheden en gezellige straatjes.

Lees tip! 10 Rustieke natuurhuisjes in de Bourgogne

Lees ook: 10 mooie bezienswaardigheden in de Morvan!

6. Kasteel van Cormatin

Het kasteel van Cormatin is een prachtig kasteel in het zuiden van de Bourgogne. Het was vroeger een burcht, maar het is in de zeventiende eeuw omgebouwd tot een mooi kasteel. Het heeft een prachtig interieur die door de renaissance periode geïnspireerd is en het is één van de weinige zeventiende eeuws geïnspireerde kastelen dat nog over is in Frankrijk. Bij een bezoek aan het kasteel van Cormatin kun je verschillende vertrekken bekijken. De vertrekken zijn prachtig versierd met geschilderde plafonds, indrukwekkende trappen, gave schilderijen en antiek meubilair. Daarnaast is het er buiten ook prachtig met groene tuinen met bloemen en fonteinen.

Leestip! 10 heerlijke vakantiehuizen in de Bourgogne

7. Vézelay

Vézelay is een stadje aan de rand van de Morvan. Het ligt op een groene heuvel boven het dal van de Cure. Je hebt dan ook een prachtig uitzicht over de groene omgeving van de Morvan. Het is een echte pelgrimsstad, want vroeger bood de stad onderdak aan de pelgrims die op bedevaartstocht waren. Vézelay ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Tegenwoordig kun je er uitstekend rondlopen door de historische straatjes en steegjes. Het hoogtepunt van de stad is de basiliek Sainte-Madeleine. Deze basiliek werd gebouwd in de 9e eeuw en is gewijd aan Maria Magdalena, wiens relieken ook in de kerk worden bewaard. De mooie basiliek is absoluut een bezoekje waard en je kunt hem van zowel binnen als buiten bewonderen. Naast een bezoek aan de basiliek, moet je ook zeker een paar uur door de oude stad lopen. Zo staan er nog delen van de stadsmuur en zijn er veel mooie pleinen met historische gebouwen, winkeltjes en restaurants.

Hotel tip! Hôtel Restaurant De La Poste & Du Lion D’or is een prachtig hotel in een voormalig koetshuis. Je hebt er een prachtig uitzicht en het ligt midden in het centrum van Vézelay. Je kunt er daarnaast heerlijk eten en er is een fijn terras.

LEES OOK: 10 Mooiste glamping & safaritenten in de Bourgogne

8. Canal de Bourgogne

Het Canal de Bourgogne is een prachtig kanaal in Bourgogne. De sfeer van vroeger is er nog erg goed bewaard gebleven met veel stenen bruggetjes, bochten en schattige dorpjes op de oever. Het kanaal is 241 kilometer lang en je zult langs wel 189 sluizen varen. Een populaire activiteit is om een speciaal kanaalbootje te huren, waarmee je zelf de lengte van het kanaal kunt verkennen. Daarnaast liggen er aan de oever veel mooie bezienswaardigheden die zeker een stop waard zijn. Château de Tanlay en Château d’Ancy-le-Franc zijn daar goede voorbeelden van. Château de Tanlay is een prachtig protestants kasteel uit de 16e eeuw. Het kasteel is gebouwd in de renaissance bouwstijl en wordt door een slotgracht en groene tuinen omringd. Château d’Ancy-le-Franc is een renaissancekasteel met een prachtig interieur met muurschilderingen en een indrukwekkend binnenhof.

LEES OOK: De mooiste campings in de Bourgogne

9. Bibracte

Bibracte is een stad, die vroeger gesticht is door de Galliërs in de eerste eeuw voor christus. Het stadje ligt tegen de berg Mont Beuvray aan, net buiten de Morvan. De stad staat centraal in veel historische gebeurtenissen en Caesar heeft er bijvoorbeeld ook zijn boek Commentarii de bello Gallico geschreven. Bibracte werd later ingewisseld voor een vesting even verderop en de stad is sindsdien verlaten geweest. In de 19e eeuw werd de historische stad gevonden door archeologen en zij hebben de overblijfselen weer opgegraven. Tegenwoordig kun je deze ruïnes bezoeken en met je eigen ogen zien hoe de Galliërs vroeger leefden. Bij het complex vind je daarnaast een interessant museum, waar je alles kunt leren over de stad en zijn bewoners. Een echte aanrader dus voor een leuk dagje uit!

10. Cluny

Cluny is een gezellig stadje en is gegroeid rondom een mooie abdij. Deze abdij was ooit de machtigste en grootste abdij van Europa, maar is sindsdien gedeeltelijk in verval geraakt. In de Franse revolutie werd de abdij geplunderd en werd het voor en deel gesloopt. Gelukkig is die gerestaureerd en is er een hele gave 3D-reconstructie waar je het gebouw nog in zijn volle glorie kunt bewonderen. Je kunt er daarnaast veel leren over de invloed en macht die het klooster had op het religieuze, politieke en artistieke leven in Europa. Een echte aanrader dus! De rest van de stad is ook erg mooi met nog veel historische gebouwen en gezellige straatjes. Het Musée d’Art et d’Archéologie is daarnaast een leuk museum, waar je veel kunt leren over Cluny, de abdij en de Bourgogne.

LEES OOK: De 10 mooiste dorpen van de Bourgogne

Onze tips voor mooie accommodaties in de Bourgogne!

Natuurhuisje in Grury – 4 personen

Dit schitterende natuurhuisje ligt in de zuidelijke Morvan en wordt omgeven door groene landschappen. Het huisje is een oude boerderijwoning uit 1860. Het huis is volledige gerenoveerd, maar heeft wel zijn charme kunnen behouden. Er zijn twee slaapkamers en het huis is van alle gemakken voorzien. Bekijk hier prijzen en beschikbaarheid.

Natuurhuisje in Larochemillay – 2 personen

Dit natuurhuisje is een prachtig huisje in het zuiden van Parc du Morvan. Vanaf de boomgaard die bij het huisje ligt heb je vrij uitzicht over de weides, het chateau van Larochemillay en de berg Mont Beauvray. Het gerenoveerde huisje heeft een woonkamer met tuindeuren en een grote tuin waar de gehele dag zon is. Bekijk hier prijzen en beschikbaarheid.

Camping Sites et Paysayes Le Village des Meuniers – 78 plaatsen

Camping Sites et Paysayes Le Village des Meuniers is een mooie, kleinschalige camping in de Saône-et-Loire. Vanaf de camping heb je een weids uitzicht over de wijngaarden. Er is veel gedacht aan de kinderen. Zo is er een kinderboerderij, animatie, minigolf en diverse sportvelden. Bekijk hier prijzen en beschikbaarheid.

Vakantie in de Bourgogne

Meer over de Bourgogne? Lees dan ook:

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Bekijk ook

De 10 mooiste dorpen van de Bourgogne

De Bourgogne kent vele middeleeuwse dorpjes met schilderachtige straatjes, gelegen tussen de heuvels en wijngaarden. Ontdek hier de 10 mooiste dorpen van de Bourgogne.

Meer Bourgogne tips ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips over de Bourgogne, andere regio's, campings, huisjes, bijzondere overnachtingen en bezienswaardigheden in Frankrijk.

Bedankt, je bent succesvol ingeschreven.