Rocher de Dabo Moselle shutterstock 1420290635,

10 Prachtige bezienswaardigheden in Moselle

Hoogtepunten van Moselle

Moselle is een prachtig departement gelegen in de regio Grand Est. Het departement grenst aan Duitsland en Luxemburg en ligt op slechts 5 uur van Utrecht. De hoofdstad van Moselle is Metz. Deze groene stad heeft veel te bieden op cultureel en historisch vlak en je kunt er veel leuke restaurantjes en winkels vinden. Ook de steden Saint-Quirin en Thionville zijn zeker de moeite waard! Op zoek naar een beetje natuur? Dan moet je bij het Parc Naturel Régional des Vosges du Nord zijn. In dit natuurpark kun je heerlijk wandelen en genieten van de groene bossen. In het natuurpark staan veel mooie burchten zoals de Citadelle de Bitche. Ook loopt de Maginotlinie door het departement heen. Dit is een belangrijke verdedigingslinie met veel historische bezienswaardigheden. Kortom, er is van alles te zien en te doen! Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Moselle.

Metz 2 shutterstock 1131567848,

1. Metz

Metz is de prachtige hoofdstad van Moselle. De stad ligt aan de rivier de Moezel en staat bekend als één van de groenste steden van heel Frankrijk. Je kunt er genieten van de mooiste tuinen en parken, zoals Jardin Boufflers, Esplanade, Jardin de Recollets en de Botanische Tuin. In de parken kun je heerlijk wandelen en genieten van de rust. Metz beschikt daarnaast ook over een groot historisch centrum. Je kunt er veel mooie kerken vinden zoals de Cathédrale de Metz en de Église Saint-Pierre-aux-Nonnains. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij de stadspoort Porte des Allemands. De indrukwekkende poort loopt over de rivier de Seille en is prachtig bewaard gebleven. Ook de Sint-Arnoldusabdij is een mooie historische bezienswaardigheid in het centrum van Metz. Metz heeft ook veel te bieden op cultureel vlak. Zo kun je er het Centre Pompidou vinden. Dit museum voor de moderne kunst beschikt over een grote collectie met de mooiste kunstwerken. Ook het Musée de La Cour d’Or de Metz is een echte aanrader. In dit museum kun je kunst en archeologische vondsten bewonderen uit de Gallo-Romeinse tijd, de middeleeuwen en de renaissance.

LEES OOK: De mooiste bezienswaardigheden en hotels in Metz

Hôtel de la Cathédrale

Tip! Een fijn 3-sterren hotel gelegen in het centrum van Metz, tegenover de prachtige kathedraal. Het is een authentiek hotel met ruime kamers en en eigen terras.

Parc Naturel Régional des Vosges du Nord Moselle shutterstock 1300290973,

2. Parc Naturel Régional des Vosges du Nord

Het Parc Naturel Régional des Vosges du Nord is een groen natuurpark gelegen in het oosten van Moselle. Het park ligt ook voor een groot deel in het departement Bas-Rhin en maakt deel uit van het middelhoge gebergte Vogezen. Het is het lager gelegen deel van de Vogezen en is geschikt voor wandelaars van alle niveaus. Het hoogste punt van het park is de Grand Wintersberg met zijn 581 meter. Vanaf de berg heb je een mooi uitzicht op de omgeving. Het regionaal park is daarnaast erg bosrijk en vormt een echte oase van rust. Je kunt er mooie wandel- en fietstochten maken en er leven allerlei bijzondere diersoorten, zoals herten, everzwijnen en lynxen. Het park staat daarnaast bekend om de vele burchten en ruïnes van kastelen. Je kunt een groot deel van deze kastelen bezoeken en je even wanen in het verleden. Zo moet je er zeker een kijkje nemen bij Kasteel Fleckenstein, Kasteel van Schoeneck en Kasteel Waldeck. Ook het stadje Bitche mag je zeker niet missen. Het is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van het park en je vindt er een mooie citadel. In het stadje Petite-Pierre staat een bezoekerscentrum waar je alles leert over Vosges du Nord.

Op zoek naar een leuke camping? Camping Les Bouleaux is een gezellige familiecamping gelegen aan de rand van het Parc Naturel Régional des Vosges du Nord. Je kunt er genieten van een zwembad en veel leuke activiteiten voor jong en oud.

Citadelle de Bitche Moselle shutterstock 1518534341,

3. Citadelle de Bitche

Bitche is één van de grootste steden in het Parc Naturel Régional des Vosges du Nord. Het stadje is de perfecte bestemming als je het mooie natuurpark wilt beginnen. Bitche zelf is ook zeker de moeite waard. Je kunt er een historisch centrum vinden met veel leuke winkels en restaurants. Het middelpunt van de stad is de Citadelle de Bitche. De citadel werd in de dertiende eeuw gebouwd om de omgeving te kunnen verdedigen tegen aanvallen. De citadel bevindt zich op een heuvel met een mooi uitzicht op de omgeving. Tijdens de Frans-Duitse oorlog hield de citadel stand en kwam het pas na de oorlog in Duitse handen. De citadel is mooi bewaard gebleven en je kunt er veel leren over de geschiedenis van Bitche. Daarnaast kun je er genieten van het uitzicht en de groene omgeving.

Hotel tip! Hotel Restaurant Le Strasbourg is een heerlijk 3-sterrenhotel gelegen in het historisch centrum van Bitche. Het hotel beschikt over moderne en ruime kamers. Je vindt er een restaurant waar je plaatselijke gerechten kunt uitproberen.

Saint Quirin Moselle shutterstock 1490688701,

4. Saint-Quirin

Saint-Quirin is een mooi dorpje gelegen in het zuidoosten van Moselle. Het dorpje behoort tot Les Plus Beaux Villages de France en heeft een authentiek karakter. Je kunt er genieten van pittoreske huisjes en gezellige straatjes. Het dorpje heeft zich vroeger ontwikkeld rond een abdij, waarvan je de kerk nog kunt bezoeken. Deze abdijkerk wordt versierd met twee klokkentorens met uivormige punten. Je kunt de kerk van binnen bekijken, waar je veel kunstwerken en antieke meubels kunt vinden. Je moet ook zeker een kijkje nemen bij de kapel. Deze kapel is gebouwd op een heuvel naast de stad, waar je een prachtig uitzicht hebt op de omgeving. Daarnaast is er ook een bron in Saint-Quirin. Deze bron wordt versierd met een beeld van een heilige en het water zou genezende krachten bezitten. Ben je geïnteresseerd in de oudheid? Dan vind je even buiten het dorpje de Site Gallo Romain de la Croix Guillaume. Het is een archeologische vindplaats, waar restanten van een Gallo-Romeins dorp zijn opgegraven.

Ouvrage Rohrbach Moselle shutterstock 1146451376,

5. Maginotlinie

De Maginotlinie is een verdedigingslinie van meer dan 750 kilometer. De linie strekt zich uit langs de Franse grens met België, Luxemburg, Duitsland en Italië. De linie werd gebouwd tussen 1930 en 1938 en bestaat uit 58 verdedigingswerken. Een handvol van deze werken bevinden zich in Moselle. Ze bestonden vaak uit bunkers, waar wapens en andere voorraad kon worden opgeslagen. De bunkers werden daarnaast gebruikt voor gevechten. De belangrijkste verdedigingswerken zijn Ouvrage Rohrbach, Ouvrage Simserhof en Ouvrage Hackenberg. Ouvrage Hackenberg is één van de grootste werken en is mooi intact gebleven. Ook Simserhof en Rohrbach zijn zeer de moeite waard. In al deze verdedigingswerken kun je alles leren over de tweede wereldoorlog en het gebruik van de werken.

Tip! Huur een natuurhuisje

De natuurhuisjes in Moselle bevinden zich midden in de natuur en geven je de kans de prachtige omgeving te verkennen vanuit een huiselijke sfeer. Bekijk hier de mooiste natuurhuisjes.

Thionville Moselle shutterstock 1453477889,

6. Thionville

Thionville is een pittoreske stad gelegen in het noordwesten van Moselle, aan de oever van de Moezel. Het is een gezellige stad waar je veel mooie gebouwen en bezienswaardigheden kunt vinden. De stad staat bekend om zijn staalindustrie en heeft een rijk militair verleden. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is de Tour aux Puces. De toren maakte vroeger deel uit van een kasteel dat de graven van Luxemburg in de elfde eeuw lieten bouwen. De toren heeft 11 zijdes, wat het erg uniek maakt. In de toren zit het stadsmuseum gevestigd, waar je alles kunt leren over het leven in Thionville door de eeuwen heen. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij de Église Saint-Maximin de Thionville. Deze mooie kerk kun je van binnen en buiten bewonderen. De stad beschikt over veel leuke restaurants en winkels en je kunt er veel groene parken vinden.

Op zoek naar een leuke camping? Camping La Croix du Bois Sacker is een fijne familiecamping gelegen aan een mooi meer, waar je kunt zwemmen en vissen. De camping ligt vlakbij de steden Metz en Thionville.

Rocher de Dabo Moselle shutterstock 1420290635,

7. Rocher de Dabo

De Rocher de Dabo is een hooggelegen rots in het zuidoosten van Moselle. De rots wordt omringd door groene bossen en glooiende heuvels en ligt op 664 meter hoogte. De bijzondere rots kun je met de auto bereiken, waarbij je het laatste stukje moet wandelen. Je hebt er een panoramisch uitzicht over de omgeving en kunt er ver kijken over de Vogezen. Boven op de rots vind je een mooi kapelletje dat werd gebouwd in de negentiende eeuw. Je kunt de kapel bezoeken en de toren beklimmen. Ronde de Rocher de Dabo vind je daarnaast ook vele leuke wandel- en fietstochten.

8. Meisenthal en Saint-Louis-lès-Bitche

Meisenthal en Saint-Louis-lès-Bitche zijn twee dorpjes gelegen in het Parc Naturel Régional des Vosges du Nord. De stadjes staan bekend om de kristalindustrie en glasblaaskunst. In beiden stadjes wordt veel glas en kristal geproduceerd en je kunt hier dan ook alles leren over deze vaardigheden. In Meisenthal staan het Centre international d’Art Verriern en Musée du Verre. Bij deze musea kun je alles leren over de kunst van het glasblazen. Je kunt er prachtige glazen voorwerpen en kunstwerken bewonderen. In Saint-Louis-lès-Bitche kun je het La Grande Place Musée du Cristal Saint-Louis vinden. In dit museum kun je alles leren over het vervaardigen van kristallen. Je kunt er de verschillende fases van de kristallen bewonderen en allerlei prachtige kunstwerken vinden.

Hotel tip! Auberge des Mésanges is een heerlijk hotel gelegen in Meisenthal. Het hotel wordt omringd door groen en je kunt er genieten van een restaurant met de lekkerste lokale specialiteiten.

9. Rodemack

Rodemack is een historisch dorpje gelegen in het noordwesten van Moselle, bij de grens met Luxemburg. Rodemack ligt in een groene omgeving, tussen de bossen en heuvels. Het stadje wordt volledig omringd door stadsmuren en beschikt over een grote stadspoort met twee ronde torens. Het stadje is al gesticht in de tiende eeuw en ontwikkelde zich door de eeuwen heen steeds meer. In de dertiende eeuw werden de huidige stadsmuren gebouwd en deze beschermde de stad in de eeuwen die volgde. Bij een bezoekje aan Rodemack kun je de muren bewonderen en een heerlijke wandeling maken door het centrum. Je kunt er genieten van pittoreske straatjes en oude vakwerkhuizen.

10. Hombourg-Haut

Hombourg-Haut is een mooi stadje gelegen in het noorden van Moselle, bij de grens met Duitsland. Het stadje werd in de dertiende eeuw gesticht door de bisschoppen van Metz en werd gebouwd rond een imposant kasteel. De restanten van dit Château Hombourg-Haut kun je tegenwoordig nog steeds bewonderen. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij Château de Hellering. Dit kasteel ligt net buiten de stad en stamt uit de zeventiende eeuw. In het oude stadscentrum van Hombourg-Haut kun je genieten van een pittoreske sfeer. Je vindt er het Kasteel van Hausen met het stadhuis en je mag de Eglise collégiale Saint-Etienne ook zeker niet missen.

Plan je reis naar Moselle
De mooiste vakantiehuizen in Moselle vind je bij Natuurhuisje.nl. Kijk voor het grootste aanbod campings bij ANWB Camping en Campingfrankrijk.eu. De leukste hotels in Moselle boek je bij Booking.com.

Lees ook:

Wat zijn de hoogtepunten van de Vogezen?

De Vogezen is een prachtig berggebied en departement in het noordoosten van Frankrijk. Je kunt er genieten van mooie natuur, leuke dorpjes en veel sportieve activiteiten. Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden van de Vogezen.

Wat zijn de leukste vakantiehuizen in de Vogezen?

Een fijn vakantiehuis is de perfecte accommodatie voor het verkennen van de Vogezen. Geniet van de mooie uitzichten en het comfort. Bekijk hier de leukste vakantiehuizen van de Vogezen.

Wat zijn de hoogtepunten van Metz?

Metz is de prachtige hoofdstad van Moselle. Het is een ontzettend groene stad met veel parken en een historisch centrum. Je vindt er veel leuke winkels en restaurants. Bekijk hier de hoogtepunten van Metz.

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

Annecy

De 30 mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk

Frankrijk is een groot, veelzijdig land met een rijke geschiedenis. Wij zetten de 30 mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk op een rij.