Vernon Eure shutterstock 1186314430, Bezienswaardigheden in de Eure

10 Prachtige bezienswaardigheden in de Eure

Hoogtepunten van de Eure

Eure is een prachtig departement in de regio Normandië. Het departement wordt gekenmerkt door groene bossen en velden en je kunt er heerlijk wandelen langs de Seine en door het natuurpark Boucles de la Seine Normande. Daarnaast zijn er veel leuke stadjes en dorpjes. Évreux is de mooie hoofdstad van Eure, waar je kunt genieten van veel mooie bezienswaardigheden. Hou je van kunst? Dan moet je een kijkje nemen bij het Huis en de tuin van Monet in Giverny. Hier kun je je verdiepen in de kunst van deze Franse schilder. Kortom, er is van alles te zien en te doen! Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden in de Eure.

Onze top 3 campings in de Eure:
1. Camping L’Escapade (113 plaatsen)
2. Domaine de la Catinière (141 plaatsen)
3. Camping Risle Seine Les Étangs (104 plaatsen)

Wat te doen in Normandië: 10 bezienswaardigheden die je niet mag missen.

shutterstock 6433234, Bezienswaardigheden in de Eure

1. Huis en tuinen van Monet

Net buiten het pittoreske stadje Giverny kun je het huis en de tuinen van Monet vinden. Claude Monet is één van de bekendste schilders uit Frankrijk en hij wordt gezien als de grondlegger van het Impressionisme. Monet heeft jarenlang in Giverny gewoond en heeft er prachtige tuinen aangelegd. Deze tuinen waren één van zijn grootste inspiratiebronnen en hij heeft er dan ook talloze kunstwerken geschilderd. In de tuinen kun je de iconische Japanse brug vinden en kun je een watertuin en vele exotische planten bewonderen. Bij een bezoek aan het huis van Monet kun je alles leren over het leven van Monet en is het mogelijk om te wandelen door de tuinen. Giverny zelf is ook erg leuk! Het stadje staat vol met oude vakwerkhuizen, groene parken en rozentuinen. Je kunt er het Museum van Impressionisme bezoeken, waar je een grote collectie kunstwerken kunt vinden.

Eten & slapen in Giverny: In het centrum van het dorp Giverny, vlakbij het huis van Claude Monet en het museum van de impressionisten, vind je Bistro La Musardière. Een goede bistro met gezellige tuin en terras. Je kunt er ook een mooie kamper boeken voor een gezellige overnachting.

Tip! Huur een natuurhuisje in de Eure

In de Eure vind je de mooiste vakantiehuisjes. De huisjes staan midden in de natuur en geven je de kans de prachtige omgeving te verkennen vanuit een huiselijke sfeer. Bekijk hier de leukste natuurhuisjes.

vreux Eure shutterstock 1058301866, Bezienswaardigheden in de Eure

2. Évreux

Évreux is de mooie hoofdstad van Eure. Évreux heeft een rijke geschiedenis en je kunt er dan ook de mooiste bezienswaardigheden vinden. De Cathédrale Notre-Dame d’Évreux is een prachtige kathedraal gelegen in het centrum van de stad. De eerste kathedraal werd in de 4e eeuw gebouwd maar is meerdere keren verwoest. Gelukkig is de kerk volledig gerestaureerd en kun je het indrukwekkende gebouw nog steeds bewonderen. Je moet ook zeker een kijkje nemen bij het stadhuis en de Tour de l’Horloge. Door Évreux stroomt het riviertje Iton. Rond de rivier kun je heerlijk rondstruinen en genieten van het prachtige uitzicht over het water. Daarnaast kun je er ook veel leuke terrasjes en restaurantjes vinden.

Lekker eten in Évreux: Zoek je een goed restaurant in Évreux dan kun je terecht bij Restaurant La Gazette. Het restaurant staat in de Guide Michelin en is onderscheiden met een Bib Gourmand, dit zijn zaken met uitzonderlijk goed eten tegen acceptabele prijzen.

Hotel tip! The Originals City Hôtel de l’Orme is een gezellig 3-sterrenhotel in het centrum van Évreux. Het hotel beschikt over ruime kamers en je kunt er genieten van een heerlijk ontbijtbuffet.

Lyons La Fôret Dorpjes Normandië sh 160825586, Bezienswaardigheden in de Eure

3. Lyons-la-Fôret

Lyons-la-Fôret is een prachtig dorpje gelegen in het noordoosten van Eure. Lyons-la-Fôret is gebouwd op een heuvel, waar vroeger een kasteel stond. Het dorpje wordt omringd door een groen beukenbos, waar je heerlijk kunt wandelen. Het stadje staat bekend als één van de mooiste dorpjes van Normandië en je waant je hier weer even in het verleden. Je kunt er wandelen langs pittoreske huizen, gezellige pleinen en knusse steegjes. Daarnaast zijn er enkele leuke restaurantjes en winkeltjes waar je streekproducten kunt proberen. Even buiten het centrum kun je een mooi kerkje vinden, die tussen de twaalfde en zestiende eeuw werd gebouwd.

Rustieke bistro & hotel: In Lyons-la-Fôret vind je de Le Bistrot du Grand Cerf. Een rustiek restaurant met veel karakter, zoals de kenmerkende Normandische balken, bakstenen en geplaveide binnenplaats. In het bijbehorende Hotel Le Grand Cerf boek je een prachtige kamer in chalet stijl.

Les Andelys Eure shutterstock 679836238, Bezienswaardigheden in de Eure

4. Les Andelys

Les Andelys is een mooi stadje gelegen aan de oever van de rivier de Seine. Les Andelys ontstond toen in de zesde eeuw twee kleinere plaatsjes werden samengevoegd. De stad beschikt over een mooi fort die een belangrijke rol heeft gespeeld in de strijd tegen de Engelsen. Helaas is het kasteel in de zeventiende eeuw deels gesloopt, maar je kunt de mooie ruïnes nog steeds bezoeken. Het fort bevindt zich op een heuvel aan de oever van de Seine en je hebt er een prachtig uitzicht op de omgeving. Je moet ook zeker een kijkje nemen bij de kerken Église Saint-Sauveur en Église Notre-Dame. Deze gotische kerken zijn prachtig versierd en mag je zeker niet missen. Les Andelys is een gezellig stadje waar je kunt genieten van veel leuke restaurantjes en winkels.

Le Bec Hellouin Dorpjes Normandië sh 1399102262, Bezienswaardigheden in de Eure

5. Le Bec-Hellouin

Le Bec-Hellouin is een prachtig stadje gelegen in het noordwesten van de Eure. Het dorpje staat vol met gekleurde vakwerkhuizen, leuke cafeetjes en plaatselijke winkeltjes. Je kunt er heerlijk rondstruinen en genieten van de gemoedelijke sfeer. Bij het dorpje kun je een mooi klooster vinden, dat is gesticht in de elfde eeuw. Het klooster werd in de veertiende eeuw gedeeltelijk verwoest, maar is sindsdien weer opgebouwd en nu ook te bezoeken. Je kunt er de verschillende vertrekken ontdekken en een kijkje nemen in de pottenbakkerij, waar ze ambachtelijke aardewerken maken. Om het klooster heen, vind je een ommuurd park, waar je heerlijk kunt wandelen of even kunt bijkomen in de zon.

Parc Naturel Régional des Boucles de la Seine Normande Eure shutterstock 578660161, Bezienswaardigheden in de Eure

6. Parc Naturel Régional des Boucles de la Seine Normande

Het Parc Naturel Régional des Boucles de la Seine Normande is een prachtig natuurpark in het Noorden van de Eure. Het park ligt in de departementen Eure en Seine-Maritime. Door het midden van het park stroomt de rivier de Seine en je kunt er genieten van diepe beukenbossen, mooie meren, groene velden en schattige dorpjes. Het gebied is erg uitgestrekt en je kunt er dan ook allerlei mooie fiets- en wandeltochten maken. Op zoek naar een mooie wandelroute? De Route des Chaumières is een echte aanrader. Deze route neemt je mee vanuit het Maison du Parc, langs het Moeras Vernier en langs de grootste turfstekerijen van Frankrijk. Je komt langs enkele pittoreske dorpjes en kunt er genieten van prachtige uitzichten. Bij een bezoek aan het park is het een aanrader om het Maison du Parc te bezoeken. In dit bezoekerscentrum leer je alles over het park en je vindt er daarnaast ook tijdelijke exposities.

Camping tip! Camping Risle Seine Les Étangs (104 plaatsen) is een prima camping met zwembad Er zijn een speelweide, enkele speeltoestellen en een springkussen. In het nabijgelegen meer kan men watersporten. 

Vernon Eure shutterstock 1186314430, Bezienswaardigheden in de Eure

7. Vernon

Vernon is een leuk stadje in het oosten van de Eure, gelegen aan de oever van de rivier de Seine. De stad wordt omringd door groene bossen, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. De stad wordt gekenmerkt door vijftiende eeuwse huizen, leuke restaurantjes en plaatselijke winkeltjes. Eén van de mooiste vakwerkhuizen is de Maison du Temps Jadis. Dit huis is gebouwd in een Normandische stijl en is mooi versierd. De Collégiale Notre-Dame de Vernon is een prachtige kerk in het centrum van Vernon. De Gotische kerk werd tussen de elfde en zestiende eeuw gebouwd en beschikt over vele mooie kunstwerken. Eén van de hoogtepunten van Vernon is het Chateau de Bizy. Dit mooie kasteel is in de achttiende eeuw gebouwd en bij een bezoek kun je de verschillende vertrekken bewonderen.

Eten in Vernon: In Le Bistro des Fleurs vind je traditionele Normandische gerechten, vers van de markt en een uitstekende keuze aan wijnen. Een bistro zoals wij die willen, met een mooie bar waar je, als het druk is, tegen aan kunt leunen.

Hotel tip! Hotel Normandy is een fijn 3-sterrenhotel in het centrum van Vernon. Het hotel beschikt over ruime moderne kamers en je kunt er heerlijk eten in het restaurant.

Pont Audemer Eure shutterstock 9821275, Bezienswaardigheden in de Eure

8. Pont-Audemer

Pont-Audemer is een pittoresk dorpje gelegen aan de voet van het Parc Naturel Régional des Boucles de la Seine Normande. Het prachtige stadje staat vol met kleurrijke vakwerkhuizen en gezellige pleinen. Daarnaast kun je er allerlei mooie kanalen en de rivier de Risle vinden en wordt Pont-Audemer ook wel het “Venetië van Normandië” genoemd. Je kunt er heerlijk rondstruinen langs het water en genieten van leuke terrasjes en restaurants. Eén van de hoogtepunten is de Église Saint-Ouen de Pont-Audemer. Deze imposante kerk kun je van binnen en van buiten bewonderen.

Château Gisors Eure shutterstock 44991820, Bezienswaardigheden in de Eure

9. Château de Gisors

Château de Gisors is een prachtig kasteel in het stadje Gisors. Het kasteel werd gebouwd in opdracht van Koning Willem II van Engeland. Het kasteel speelde een belangrijke rol in de oorlog tussen de Engelsen en de Fransen en heeft dan ook een rijke geschiedenis. Het kasteel bevindt zich op een hoge heuvel, waar je een prachtig uitzicht over de omgeving hebt. Je kunt er een rondleiding volgen, waarbij je alles leert over de geschiedenis en het leven in het kasteel. Je waant je hier even in de middeleeuwen en kunt er uren rondstruinen.

Lees ook: plan je bezoek aan Château de Gisors.

10. Château de Beaumesnil

Château de Beaumesnil is een prachtig kasteel gelegen tussen de groene bossen van de Eure. Het kasteel werd in de zeventiende eeuw gebouwd in een Barokke stijl. Het kasteel is erg indrukwekkend en wordt omringd door een grote slotgracht. Bij een bezoek aan het kasteel kun je de verschillende vertrekken bewonderen en zijn er allerlei mooie kunstwerken tentoongesteld. Rond het kasteel kun je genieten van een mooie tuin met vijvertjes, bloemenperken en groene velden. Je kunt er een mooie wandeling maken.

Plan je reis naar de Eure: hoe er te komen en waar te verblijven?
Het departement Eure is goed te bereiken via de A29. De mooiste vakantiehuizen in de Eure vind je bij Natuurhuisje.nl. Kijk voor het grootste aanbod campings bij ANWB Camping en Campingfrankrijk.eu. De leukste hotels in de Eure boek je bij Booking.com.

Lees ook:

Veelgestelde vragen over Eure

Wat te doen in de Eure, Normandië?

De tuin van Monet, Évreux en Lyons-la-Fôret zijn drie populaire bezienswaardigheden in de Eure. Bekijk de hele lijst: 10 bezienswaardigheden in de Eure

Vakantie in de Eure: hoe er te komen en waar te verblijven?

Het departement Eure is goed te bereiken via de A29. In de Eure vind je prachtige vakantiehuisjes, leuke hotels en een aantal goede restaurants. Bekijk hier onze tips

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Normandië?

Eure is een prachtig departement in Normandië. Je kunt er genieten van leuke stadjes, stranden, mooie natuur en historische hoogtepunten. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Normandië

Wat zijn de mooiste dorpjes van Normandië?

In Normandië kun je veel prachtige dorpjes vinden. Honfleur is één van die dorpjes en je kunt er in de omgeving nog veel meer vinden. Bekijk hier de leukste dorpjes in Normandië

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

Annecy

De 30 mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk

Frankrijk is een groot, veelzijdig land met een rijke geschiedenis. Wij zetten de 30 mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk op een rij.