Châtellerault Vienne shutterstock 88776157, Bezienswaardigheden in Vienne

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Vienne

Hoogtepunten van Vienne

Vienne is een prachtig departement in de Franse regio Nouvelle-Aquitaine. Het departement heeft een rijke cultuur en geschiedenis en je kunt er dan ook veel bezienswaardigheden vinden. In de hoofdstad Poitiers kun je genieten van mooie kerken en paleizen. Ook de steden Montmorillon en Châtealleraut zijn erg gezellig en mag je zeker niet missen. Neem een kijkje bij de Abbaye de Saint-Savin en het Château de Touffou, waar je even een stap terug in de tijd zet. Voor een leuk uitje met het hele gezin moet je bij het pretpark Futuroscope zijn. Kortom er is van alles te zien en te doen! Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden van Vienne.

Onze top 5 campings in Vienne:
1. Camping du Lac de Saint-Cyr (197 plaatsen)
2. Camping La Roche Posay Vacances (210 plaatsen)
3. Castel Le Petit Trianon de Saint-Ustre (114 plaatsen)
4. Camping Moncontour Active Park (119 plaatsen)
5. Camping Bois de Saint Hilaire (38 plaatsen)

Poitiers Vienne shutterstock 1516727606, Bezienswaardigheden in Vienne

1. Poitiers

Poitiers is de hoofdstad van Vienne. De stad bevindt zich aan de oever van de rivier de Clain en wordt omringd door groene heuvels en bossen. Het stadje heeft een rijke geschiedenis met veel oorlogen en veroveringen. Poitiers is bewoond door Kelten, Romeinen en Franken en bloeide tijdens de Romeinse tijd en de middeleeuwen op tot een rijke stad. Je kunt er dan ook veel mooie historische bezienswaardigheden vinden. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is de Notre-Dame la Grande. Deze mooie Romaanse kerk wordt gezien als één van de mooiste voorbeelden van deze bouwstijl en is versierd met prachtige beelden en kleurrijke muurschilderingen. Je moet ook zeker een kijkje nemen bij het Palais des Comtes de Poitou. Dit paleis werd vroeger bewoond door de hertogen van de Aquitaine en je kunt er de verschillende vertrekken, zoals de ceremoniële hal, bezichtigen. Ben je een cultuurliefhebber? Neem dan zeker een kijkje in het Musée Sainte-Croix. Dit mooie kunstmuseum staat vol met beelden, schilderijen en archeologische vondsten en je kunt er veel leren over de geschiedenis van Poitiers.

Hotel tip! Hôtel de l’Europe is een heerlijk 3-sterrenhotel gelegen in het centrum van Poitiers. Het hotel heeft een heerlijk eetzaal met ontbijtbuffet en je kunt er genieten van een grote tuin.

Waar kan ik lekker eten in Poitiers? Voor een origineel en goed restaurant in Poitiers, reserveer je een tafel bij Restaurant Les Archives. Het restaurant bevindt zich in een 19e eeuwse kapel in het hart van het oude Poitiers. Het restaurant serveert naast de beste wijnen ook heerlijke cocktails.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden van Poitiers.

Abbaye de Saint Savin Vienne shutterstock 1169463007, Bezienswaardigheden in Vienne

2. Abbaye de Saint-Savin

De Abbaye de Saint-Savin is een mooie abdij, gelegen in het oosten van Vienne. De abdij werd in de elfde eeuw gebouwd en staat op de Unesco werelderfgoedlijst. De abdij beschikt over een grote kerk, die is geïnspireerd door de architectuur van het heilige graf van Jeruzalem. De kerk beschikt over enkele prachtige fresco’s, die taferelen van het oude testament laten zien. Door deze fresco’s wordt de abdijkerk ook wel de “Romaanse Sixtijnse Kapel” genoemd. De abdij bevindt zich in het stadje Saint-Savin-sur-Gartempe, waar je heerlijk kunt wandelen. De stad beschikt over een mooie oude brug en je kunt er genieten van leuke pleinen, straatjes en winkels in het oude centrum.

Châtellerault Vienne shutterstock 88776157, Bezienswaardigheden in Vienne

3. Châtellerault

Châtellerault is een prachtige stad gelegen in het noordoosten van Vienne, aan de oever van de rivier de Vienne. De stad is een belangrijke plaats aan één van de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela. Het is een historisch stadje waar je de mooiste bezienswaardigheden kunt vinden. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij de Pont Henri IV. Deze prachtige brug werd gebouwd tussen 1575 en 1611 en loopt over de rivier de Vienne heen. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht over de stad en de rivier. De Église Saint Jean Baptiste is ook een echte aanrader. Deze middeleeuwse kerk is prachtig versierd en kun je van binnen en buiten bewonderen. In de stad kun je heerlijk wandelen langs pittoreske pleinen, leuke winkels en gezellige restaurantjes.

Op zoek naar een leuke camping in Châtellerault? Camping Du Lac De Saint-Cyr is een heerlijke familiecamping bij het stadje Châtellerault. De camping beschikt over een lekker zwembad en ligt aan de oever van het Meer Saint-Cyr.

Montmorillon Vienne shutterstock 1006011850, Bezienswaardigheden in Vienne

4. Montmorillon

Montmorillon is een prachtig stadje Montmorillon is een officiële boekenstad en staat bekend als de “City of Writing”. Dit houdt in dat je er talloze boekenwinkels en tweedehands boekenwinkels kunt vinden. Het stadje is dan ook een absolute aanrader voor elke leesliefhebber en ook schrijvers zullen zich er helemaal kunnen uitleven. In de stad kun je diverse musea vinden waar je alles kunt leren over de schrijfkunst en de schrijfcultuur in de omgeving van Montmorillon. Daarnaast staat Montmorillon ook bekend om zijn macarons. Deze zoete lekkernijen worden in de bakkerijtjes verkocht en je kunt er meer over leren in het Musée du Macaron. Je kunt uren rondstruinen in Montmorillon en genieten van de historische straatjes, gezellige pleinen en leuke winkels.

Lekker eten in Montmorillon? Zoek je een goed restaurant in Montmorillon, reserveer dan een tafel bij Bistro de Lucullus. Leuk restaurant gelegen aan de rivier. Je kunt er ook een kamer boeken voor een overnachting.

Chauvigny Vienne shutterstock 1169462257, Bezienswaardigheden in Vienne

5. Chauvigny

Chauvigny is een prachtige stad in het oosten van Vienne. De stad bevindt zich aan de oever van de Vienne en wordt omgeven door groene heuvels. Het stadje werd door zijn strategische ligging, erg belangrijk in de middeleeuwen. Helaas heeft Chauvigny het zwaar te verduren gehad tijdens de honderdjarige oorlog. Gelukkig is de stad daarna weer mooi herbouwd en is het tegenwoordig één van de mooiste plaatsjes in Vienne. Je kunt er een middeleeuws centrum vinden met oude vakwerkhuizen, mooie pleinen en vele leuke winkels en restaurants. Je moet zeker een kijkje nemen bij de Collégiale Saint-Pierre de Chauvigny. Deze kerk uit de twaalfde eeuw is prachtig versierd. Daarnaast kun je in Chauvigny 5 kastelen en ruïnes van kastelen vinden. Zo moet je zeker een bezoek brengen aan het mooie Château d’Harcourt, die zich in het centrum van Chauvigny bevindt.

Op zoek naar een leuk hotel? Hôtel Le Lion d’Or is een mooi 3-sterrenhotel in het centrum van Chauvigny. Het hotel beschikt over een heerlijk restaurant met groot terras, waar je lekker kunt eten.

Château de Touffou Vienne shutterstock 525520273, Bezienswaardigheden in Vienne

6. Château de Touffou

Château de Touffou is een prachtig kasteel ten oosten van Poitiers. Het kasteel bevindt zich aan de oever van de rivier de Vienne, te midden van groene bossen en velden. Het kasteel is gebouwd tussen de twaalfde en zestiende eeuw en heeft Romaans, Gotische en Renaissance elementen. Tijdens een bezoek aan het kasteel kun je de mooie vertrekken bewonderen. Daarnaast vind je er een Jachtmuseum, waar je alles kunt leren over de jachtgeschiedenis van het kasteel. Je moet ook zeker een kijkje nemen in de grote tuinen. Deze tuinen zijn geclassificeerd als één van de mooiste tuinen van Frankrijk en je kunt er dan ook genieten van kleurrijke bloemenperken, lange wandelpaden en heerlijke bossen. Het is de perfecte plek voor een mooie wandeling.

Tip! Huur een natuurhuisje

In Vienne vind je de mooiste vakantiehuisjes. De huisjes staan midden in de natuur en geven je de kans de prachtige omgeving te verkennen vanuit een huiselijke sfeer. Bekijk hier de leukste natuurhuisjes.

Angles sur lAnglin Vienne shutterstock 448394476, Bezienswaardigheden in Vienne

7. Angles-sur-l’Anglin

Angles-sur-l’Anglin is een prachtig stadje gelegen in het oosten van de Vienne. Het stadje ligt aan de oever van de rivier de Anglin en aan de voet van het Parc Naturel Régional de la Brenne. Het middeleeuwse stadje staat vol met historische gebouwen en je kunt er genieten van pittoreske straatjes en leuke winkeltjes. Eén van de hoogtepunten is het Château d’Angles-sur-l’Anglin. Deze mooie ruïnes van een kasteel bevinden zich op een hoge rots, aan de oever van de rivier. Vanaf de rots heb je dan ook een prachtig uitzicht op de stad en de omgeving. Het kasteel zelf is in de twaalfde eeuw gebouwd en heeft veel te verduren gehad. De overgebleven ruïnes zijn erg bijzonder en bij een bezoek aan het kasteel kun je veel leren aan de hand van informatieborden.

Abbaye de Nouaillé Maupertuis Vienne shutterstock 1438876703, Bezienswaardigheden in Vienne

8. Abbaye de Nouaillé-Maupertuis

Abbaye de Nouaillé-Maupertuis is een prachtige abdij, gelegen ten zuidoosten van Poitiers. De abdij werd in de twaalfde eeuw gebouwd en is versterkt met muren om het klooster te beschermen. In 1356 vond bij De stad Nouaillé-Maupertuis en de abdij, de Slag om Poitiers plaats. Deze bekende veldslag maakte deel uit van de honderdjarige oorlog, waar Frankrijk tegen Engeland streed. De abdij heeft dus een rijke geschiedenis en bij een bezoekje kun je alles leren over de oorlog. Daarnaast kun je er de vele mooie vertrekken van de abdij bewonderen en is het bijvoorbeeld mogelijk om een kijkje te nemen in de kerk. Ook de omgeving van Nouaillé-Maupertuis is erg mooi. Je kunt er heerlijk wandelen door de groene heuvels en bossen.

Camping tip! DéfiPlanet’ au Domaine de Dienné is een heerlijke kleine camping gelegen in de buurt van de Abbaye de Nouaillé-Maupertuis. De camping beschikt over een heerlijk zwembad en leuke huuraccommodaties.

futuroscope 916077 1920, Bezienswaardigheden in Vienne

9. Futuroscope

Futuroscope is een interessant en interactief attractiepark, gelegen ten noorden van Poitiers. In het museum staan de thema’s multimedia, cinematografie en futuristische audio-visuele technieken. Het is erg futuristisch met veel gave gebouwen en coole attracties. Je kunt er kennis maken met allerlei vette technieken en er worden dan ook lasershows, 4D films en shows met een robot georganiseerd. Het is het perfecte uitje voor jong en oud en er zijn veel attracties waarbij de kinderen zelf kunnen kennis maken met de verschillende technieken en media. Daarnaast vind je er ook achtbanen en andere spannende attracties. Futuroscope is een perfect uitje, waar je je de hele dag zal kunnen vermaken.

Adres Futoroscope: Avenue René Monory, 86360, Poitiers, koop hier alvast je toegangskaartje.

10. La Roche-Posay

La Roche-Posay is een prachtig stadje in het noordoosten van Vienne. La Roche-Posay is een bekend kuuroord met vele natuurlijke bronnen. Je kunt er allerlei spa’s en badhuizen vinden waar je helemaal tot rust kunt komen en kunt genieten van thermale baden en sauna’s. De badhuizen in La Roche-Posay focussen zich daarnaast op het behandelen van huidziektes. Het stadje zelf is ook erg mooi. Je vindt er nog veel historische gebouwen uit de middeleeuwen en je kunt er heerlijk wandelen langs de oever van de rivier de Creuse. Je moet zeker een kijkje nemen bij de Église Notre Dame de la Roche-Posay. Deze kerk beschikt over mooie kunstwerken en beelden. Het is een groene stad waar je heerlijk kunt wandelen.

Plan je reis:
De mooiste vakantiehuizen in Vienne vind je bij Natuurhuisje.nl. Kijk voor het grootste aanbod campings bij ANWB Camping en Campingfrankrijk.eu. De leukste hotels in Vienne boek je bij Booking.com.

Lees ook:

Wat zijn de hoogtepunten en mooiste hotels in Poitiers?

Poitiers is de prachtige hoofdstad van Vienne. Je kunt er genieten van mooie kerken, gezellige pleinen en interessante musea. Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden en hotels in Poitiers.

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, Bezienswaardigheden in Vienne

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.