Semur en Auxois Côte dOr shutterstock 417254848, Bezienswaardigheden in de Côte-d'or

10 Mooie bezienswaardigheden in de Côte-d’Or

Hoogtepunten van de Côte-d’Or

De Côte-d’Or is een prachtig departement in de regio Bourgogne. Je kunt er genieten van gezellige stadjes, mooie natuur en grote kastelen en abdijen. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij de Abdij van Fontenay. Het is de oudste abdij van Frankrijk en je kunt er alles leren over het monnikenbestaan. Ook de stad Dijon is zeer de moeite waard. Dijon beschikt over een historisch centrum en de bijzondere Paleizen van Hertogen. Ook beaune is een leuke stad. Beaune ligt midden in de wijngaarden van de Côte-d’or en je kunt er dus genieten van de lekkerste wijnen. In de Morvan kun je prachtig wandelen en fietsen door de bergen en langs de meren. Kortom, er is van alles te zien en te doen! Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden in de Côte-d’Or.

LEES OOK: 10 bezienswaardigheden in de Bourgogne

Dijon 2 shutterstock 387775132, Bezienswaardigheden in de Côte-d'or

1. Dijon

Dijon is de prachtige hoofdstad van de Côte-d’Or. De stad heeft een rijke geschiedenis en je vindt er dan ook veel historische bezienswaardigheden. De stad wordt gekenmerkt door grote herenhuizen, pittoreske vakwerkhuizen en veel leuke restaurantjes en streekwinkeltjes. Het hoogtepunt van Dijon zijn de paleis gebouwen, de Palais des Ducs en de Palais des États. Deze gebouwen werden vroeger bewoond door de hertogen van de Bourgogne, maar worden nu gebruikt als gemeentehuis en museum. Zo vind je er het Musée des Beaux-Arts, waar je de mooiste kunstwerken kunt vinden. Tevens liggen er de graftombes van de hertogen. Ook moet je een kijkje nemen bij de Rue des Forges. Deze drukke winkelstraat staat vol met mooie gebouwen, leuke winkels en heerlijke restaurantjes. Dijon staat daarnaast bekend om zijn heerlijke mosterd. Je moet dus ook zeker een kijkje nemen bij de markthallen van Dijon, waar je deze beroemde mosterd kunt kopen.

Hotel tip Dijon: Maison Phillipe Le Bon is een prachtig 4-sterren hotel in het centrum van Dijon. Je vindt er sfeervolle ruime kamers en er is een luxe restaurant, waar je plaatselijke gerechten kunt eten en allerlei wijnen kunt proeven.

Lees ook: de leukste bezienswaardigheden van Dijon.

Hospice Beaune shutterstock 81490090 min, Bezienswaardigheden in de Côte-d'or

2. Beaune

Beaune is de echte wijnhoofdstad van de Bourgogne en de Côte-d’or. De stad wordt omringd door uitgestrekte wijngaarden, waar je heerlijk kunt wandelen en de lekkerste wijnen kunt proeven. In de stad kun je daarnaast allerlei wijnkelders en winkels vinden, waar je van alles kunt leren over de verschillende soorten wijn. Je moet zeker een bezoekje brengen aan het Musée du Vin de Bourgogne. In dit museum kun je alles te weten komen over de productie en de geschiedenis van de Bordeaux wijnen. De stad zelf staat vol met historische gebouwen en gezellige pleinen. Eén van de hoogtepunten is het Hôtel Dieu. Dit is een voormalig hospitaal voor de armen, dat nog stamt uit de vijftiende eeuw. Het gebouw is prachtig om te zien, door zijn kleurrijke daken. Bij een bezoek aan het Hôtel Dieu kun je onder andere de ziekenzaal, de kapel en de apotheek bezoeken. Daarnaast kun je er het bekende kunstwerk, het Laatste Oordeel, van Rogier van der Weyden vinden.

Hotel tip! Hôtel Le Cep is een prachtig 5-sterren hotel in het centrum van Beaune. Je kunt er genieten van ruime kamers, een luxe spa en een heerlijk restaurant.

Lees ook: bezienswaardigheden in Beaune.

Bibracte Morvan sh 540321169, Bezienswaardigheden in de Côte-d'or

3. Parc Naturel Régional du Morvan

Het Parc Naturel Régional du Morvan is een prachtig natuurpark, dat gedeeltelijk in de Côte-d’Or ligt. Het is een groen gebied dat wordt gekenmerkt door hoge bergen, steile rotsen, uitgestrekte bossen, diepe meren en kabbelende riviertjes. In de Morvan kun je prachtig wandelen en fietsen en kun je tussenstops maken bij de verschillende pittoreske dorpjes. Twee wandelroutes die zeker de moeite waard zijn, zijn de GR12 en GR de Pays. Deze twee wandelroutes leiden je door de bergen en langs de meren, waar je overal prachtige uitzichten kunt vinden. Voor leuke watersporten en lekkere strandjes, moet je bij het mooie Lac de Chamboux zijn. Dit meer wordt omringd door groene bergen en je kunt er een heerlijke duik nemen in het diepblauwe water.

Lees ook: 10 mooie bezienswaardigheden Morvan.

Abdij van Fontenay Bourgogne shutterstock 387043516, Bezienswaardigheden in de Côte-d'or

4. Abbaye de Fontenay

De Abdij van Fontenay is een prachtig klooster in het noordwesten van de Côte-d’Or. De abdij wordt gezien als één van de mooiste kloosters van Frankrijk en je kunt je hier even verplaatsen in het monnikenbestaan. De abdij wordt omringd door een muur en ligt afgelegen in een groene vallei. Het Romaanse klooster is gesticht in het jaar 1119 en is daarmee het oudste klooster van Frankrijk. Je kunt er de verschillende vertrekken bewonderen en zo veel leren over het leven van de monniken. Je kunt er een rondleiding krijgen en je mag onder andere een kijkje nemen in de kapel, kerk, de slaapzalen en de binnentuin. Om de abdij heen, kun je prachtig wandelen door de groene vallei.

Semur en Auxois Côte dOr shutterstock 417254848, Bezienswaardigheden in de Côte-d'or

5. Semur-en-Auxois

Semur-en-Auxois is een prachtig middeleeuws stadje in het westen van Côte-d’Or. Het stadje ligt in de bocht van de rivier de Armançon en je kunt er in de buurt heerlijk wandelen over heuvels en langs bossen. Semur-en-Auxois heeft een rijke geschiedenis en je vindt er dan ook een mooi historisch centrum. Vroeger bestond het historisch centrum uit een groot fort, maar tegenwoordig zijn daar nog maar 4 torens van over. De torens zijn wel erg indrukwekkend en dus absoluut de moeite waard. De bekendste toren is de Orle d’Or. Deze toren is 44 meter hoog en je kunt er een museum en bibliotheek vinden. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij de kerk Collégiale Notre Dame Deze gotische kerk is in 1225 gebouwd en is prachtig versierd van binnen en van buiten.

Châteauneuf en Auxois Côte dOr shutterstock 1171332484, Bezienswaardigheden in de Côte-d'or

6. Châteauneuf-en-Auxois

Châteauneuf-en-Auxois is een prachtig middeleeuws stadje, dat bij de Les Plus Beaux Villages de France hoort. Het stadje is erg pittoresk en wordt gekenmerkt door oude vakwerkhuizen en gezellige pleintjes. Het absolute hoogtepunt van de stad is de middeleeuwse burcht die zich op een heuvel boven de stad bevindt. Het kasteel is goed bewaard gebleven en heeft in het verleden als onderkomen voor de hertogen van Bourgogne gediend. Bij een bezoek aan het kasteel kun je de burchttoren, de kapel en verschillende vertrekken bezichtigen. Daarbij kun je van alles te weten komen over het verleden van het stadje.

Wijngaarden Côte dOr Bourgogne shutterstock 70014697, Bezienswaardigheden in de Côte-d'or

7. Wijngaarden van de Côte-d’Or

Rond Beaune kun je de prachtige wijngaarden van de Côte-d’Or vinden. In deze wijnstreek worden de lekkerste witte en rode wijnen geproduceerd. De bekendste wijnen zijn de Pinot Noir en de Chardonnay en deze wijnen moet je dan ook absoluut uitproberen bij een bezoekje aan de regio. Het landschap wordt gekenmerkt door pittoreske stadjes, sprookjesachtige kastelen en groene heuvels. Je kunt er prachtig wandelen of fietsen en er zijn 5 wijnroutes uitgezet. Deze routes leiden je langs de verschillende wijngaarden en geven je de mogelijkheid om allerlei wijnen te proeven bij de beroemde wijnkastelen. De bekendste wijnroute is de Route des Grand Crus. Deze route neemt je mee van Dijon naar Santenay en je komt onderweg langs de beste wijnen van de Côte de Nuits en de Côte de Beaune. Daarnaast moet je ook zeker een uitstapje maken naar de Rots van Solutré. Op dit uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht over de wijngaarden.

Lees ook: 10 mooie bezienswaardigheden in de Côtte d’Or.

Alésia Côte dOr shutterstock 713871928, Bezienswaardigheden in de Côte-d'or

8. Alésia

Alésia was een gallische en Gallo-Romeinse nederzetting, waar in de eerste eeuw voor christus een belangrijke veldslag heeft plaatsgevonden. Na de veldslag volgde een 6 weken lange belegering en Alésia heeft dan ook een rijke geschiedenis. De ruïnes van de stad zijn opgegraven en die kun je tegenwoordig bezoeken. Zo kun je er een theater, forum en monument vinden. De overblijfselen van Alésia maken deel uit van het MuseoPark Alésia. Je vindt er ook een museum, waar je alles kunt leren over de geschiedenis van Alésia. Het museum is erg interactief met workshops, films en multimediazalen. Ook kun je er een lekker drankje drinken op het terras met uitzicht op de ruïnes.

Canal de Bourgogne shutterstock 121423777, Bezienswaardigheden in de Côte-d'or

9. Canal de Bourgogne

Het Canal de Bourgogne is een prachtig kanaal die onder andere door de Côte-d’or loopt. Het kanaal is erg pittoresk en je komt er dan ook overal stenen bruggetjes en schattige dorpjes tegen. Het kanaal is 241 kilometer lang en je vindt er meer dan 180 sluizen. Je kunt langs de loop van het kanaal prachtig wandelen langs de groene bossen en heuvels. Ook is het een absolute aanrader om een speciaal kanaal bootje te huren en daarmee het kanaal te verkennen. Langs de oever vind je verschillende leuke bezienswaardigheden. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij het Château de Tanlay en Château d’Ancy-le-Franc. Deze grote kastelen zijn prachtig van binnen en van buiten en je kunt er veel leren over de geschiedenis van de regio.

10. Sources de la Seine

De Sources de la Seine is het punt waar de rivier de Seine ontspringt. Dit punt bevindt zich op 446 meter hoogte en het wordt omringd door een mooi natuurgebied. Je vindt er groene bossen, mooie grotten, groene velden en smalle looppaadjes. Het gebied bestaat nog uit echte ongerepte natuur en je kunt er dan ook heerlijk wandelen. Bij de bron van de rivier vind je een grot en een standbeeld van een nimf, die de rivier symboliseert. Pelgrims geloven dat de bron een geneeskrachtige werking heeft.

Enthousiast geworden?

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, Bezienswaardigheden in de Côte-d'or

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.