Confolens Charente shutterstock 1408035335, Bezienswaardigheden in de Charente

De 10 mooiste bezienswaardigheden van de Charente

Hoogtepunten van Charente

De Charente is een prachtig departement in het zuiden van Frankrijk. Het departement beschikt over glooiende heuvels, groene velden, leuke stadjes en grote wijngaarden. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij de hoofdstad Angoulême. In deze stad vind je de mooiste bezienswaardigheden en leukste restaurants. Ook Cognac is een erg mooie stad. Je vindt er de lekkerste cognac wijnen en kunt hier alles leren over deze wijnsoort. Bij het Château de la Rochefoucauld kun je je even wanen in de middeleeuwen en in de vallei van de Charente kun je heerlijk wandelen en kanoën. Kortom, er is van alles te doen en te zien in de Charente. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden in de Charente.

Château de la Rochefoucauld Charente shutterstock 694246837, Bezienswaardigheden in de Charente

1. Château de la Rochefoucauld

Château de la Rochefoucauld is een indrukwekkend kasteel dat is gebouwd in de zestiende eeuw. Het kasteel staat op de plek waar in de elfde eeuw al verschillende vestingen werden gebouwd. Bij een bezoek aan het kasteel kun je de verschillende bouwwerken die er door de jaren heen hebben gestaan, nog goed herkennen. Het gebouw heeft een mix van bouwstijlen en is daarom een absolute aanrader voor elke architectuurliefhebber. Bij een bezoek aan het kasteel kun je een rondleiding volgen waarbij je alles zult leren over de geschiedenis van het kasteel en de familie die er eeuwenlang gewoond heeft. Je kunt een kijkje nemen in de verschillende vertrekken, waarbij je prachtige kunstwerken en meubels kunt bewonderen. Daarnaast heb je een prachtig uitzicht op het omliggende stadje vanuit de torens van het kasteel.

Angoulême Charente shutterstock 637076290, Bezienswaardigheden in de Charente

2. Angoulême

Angoulême is de prachtige hoofdstad van de Charente en heeft een rijke geschiedenis gehad. De stad werd gesticht in de Romeinse tijd en groeide al snel uit tot een welvarende stad, mede door zijn ligging aan de rivier. In de eeuwen die volgde, bleef Angoulême doorgroeien en er werden dan ook de mooiste gebouwen en forten gebouwd. Helaas kreeg de stad het ook zwaar te verduren en werden ze geplunderd door de Noormannen en meerdere malen veroverd tijdens de godsdienstoorlogen. Ondanks deze bloederige geschiedenis, heeft Angoulême goed stand gehouden en kun je er tegenwoordig de mooiste bezienswaardigheden bewonderen. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij de Kathedraal van Saint-Pierre. Deze Byzantijns-Romaanse kerk stamt uit de 12e eeuw en is erg bijzonder. Ook het oude centrum is zeer de moeite waard. Je vindt er pittoreske straatjes, gezellige pleinen de diverse interessante musea.

Hotel tip! Hôtel du Palais is een fijn 3-sterren hotel in het centrum van Angoulême. Het hotel beschikt over ruime en knusse kamers en je kunt er elke ochtend genieten van een ontbijtbuffet. Ook het Mercure Angoulême Hôtel de France is een echte aanrader. Dit fijne 4-sterrenhotel beschikt over een heerlijke brasserie met een terras, waar je heerlijk kunt eten. De kamers zijn erg ruim en van alle gemakken voorzien.

Aubeterre sur Dronne Charente shutterstock 1092160178, Bezienswaardigheden in de Charente

3. Aubeterre-sur-Dronne

Aubeterre-sur-Dronne is een prachtig dorpje, gelegen in het zuiden van de Charente. Het stadje heeft een rijke geschiedenis en was een belangrijke bedevaartsplaats onderweg naar Santiago de Compostela. Het is één van de mooiste plaatsjes van de regio en je kunt er dan ook genieten van een historisch centrum. Het centrum bestaat uit gezellige pleinen met terrasjes, pittoreske straatjes met streekwinkels en de mooiste bezienswaardigheden. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij de kerk Eglise Monolithe d’Aubeterre-sur-Dronne. Deze bijzondere kerk bevindt zich gedeeltelijk in een rots en bij een bezoek aan de kerk kun je de 20-meter hoge grot zaal bewonderen. In de omgeving van Aubeterre-sur-Dronne kun je prachtig wandelen langs de rivier de Dronne.

Cognac Charente shutterstock 456771937, Bezienswaardigheden in de Charente

4. Cognac en de wijngaarden

Cognac is een prachtig stadje in het westen van de Charente. Het stadje staat bekend als de geboorteplaats van de heerlijke cognac wijnen. Rond de stad vind je dan ook eindeloze wijngaarden en het is de enige plek waar cognac wijnen gedistilleerd mogen worden. Bij een bezoek aan Cognac moet je dan ook zeker deze wijn proeven en een rondleiding nemen langs de verschillende wijngaarden. Het stadje zelf is ook erg de moeite waard. De stad heeft een rijke geschiedenis en je vindt er dan ook veel mooie bezienswaardigheden. Zo kun je in het centrum talloze charmante herenhuizen, gezellige pleinen en mooie kerken vinden. Ook moet je zeker een bezoekje brengen aan het Chateau de Cognac. In dit kasteel is Frans I geboren en kun je de verschillende vertrekken bewonderen. Op zoek naar een beetje cultuur? Bezoek dan het Art and History museum en het Art Museum.

Charente Charente shutterstock 639277816, Bezienswaardigheden in de Charente

5. De vallei van de Charente

De Charente is een prachtige rivier die dwars door het departement loopt. De rivier doorkruist belangrijke steden zoals Cognac en Angoulême en was vroeger een belangrijke handelsroute. De vallei van de rivier is erg groen en je kunt hier genieten van heuvels, bossen en kleine pittoreske dorpjes. Je kunt hier nog echte rust ervaren en het is dan ook de perfecte bestemming voor iedereen die wilt genieten van serene natuur. Langs de oevers van de Charente kun je verschillende mooie wandel- en fietsroutes vinden. Daarnaast is het ook zeker een aanrader om een boottocht over de rivier te maken. Dit kan in een 17e eeuwse platboot die ook wel Gabarres worden genoemd. Een tocht op deze historische boot, biedt u een uniek kijkje op het landschap van de Charente.

Confolens Charente shutterstock 1408035335, Bezienswaardigheden in de Charente

6. Confolens

Confolens is een prachtig historisch stadje, gelegen in het Noorden van de Charente, aan de rivier de Vienne. De stad is gesticht in de middeleeuwen en als je door de stad rondloopt, waan je je weer even in die tijd. De prachtige vakwerkhuizen en kerken zijn nog goed bewaard gebleven en je kunt hier dan ook heerlijk rondstruinen door het centrum. Eén van de bekendste bezienswaardigheden is de kerk Eglise Saint-Maxime. Deze kerk is erg mooi versierd van binnen en van buiten en moet je dus zeker gezien hebben. Ook de 12e eeuwse brug die over de rivier de Vienne loopt, is erg mooi. Bij een wandeling over de brug heb je een prachtig uitzicht op de rivier en het stadje. In augustus wordt elk jaar een folklore festival in Confolens gehouden. Tijdens dit festival kun je veel leren over de geschiedenis en tradities van de stad en het is dus zeker een aanrader.

Verteuil sur Charente Charente shutterstock 1077646319, Bezienswaardigheden in de Charente

7. Verteuil-sur-Charente

Verteuil-sur-Charente is een prachtig dorpje in het noorden van de Charente. Het stadje wordt gekenmerkt door pittoreske vakwerkhuizen, gezellige pleinen en kleine steegjes. Het hoogtepunt van de stad is het Château de Verteuil. Het kasteel is in de elfde eeuw gebouwd en heeft een rijke geschiedenis. Bij een bezoek aan het kasteel kun je alles leren over deze geschiedenis en ben je in staat de vele mooie vertrekken te bezichtigen. Je kunt er ook allerlei mooie wandtapijten vinden, die zeer de moeite waard zijn. Het stadje zelf is ook erg leuk. Je kunt er uren rondstruinen door de straatjes en er zijn talloze leuke winkeltjes en restaurantjes, waar je een hapje kunt eten.

8. Charente-Limousine

De Charente-Limousine is een prachtige regio in het noorden van de Charente. De natuurlijke regio wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, groene velden, grazende koeien en mooie bossen. De regio is een oase van rust en je kunt hier dan ook genieten van de stilte en vredige sfeer. Door de hele streek zijn er talloze wandel- en fietstochten die je langs de natuur en de leuke dorpjes leiden. Daarnaast kom je overal uitgestrekte akkers met grazende koeien tegen en kun je bovenop de heuvels, genieten van een mooi uitzicht. Voor mooie bezienswaardigheden en lekker eten, moet je een stop maken in één van de stadjes. Zo moet je zeker een kijkje nemen in Brigueuil en Confolens.

9. Grottes du Quéroy

De Grottes du Queroy zijn prachtige grotten, gelegen ten oosten van Angoulême. De grotten werden in de 19e eeuw ontdekt door een jager en zijn sindsdien opengesteld voor publiek. In de grotten zijn diverse opgravingen geweest, waarbij potten en botten zijn gevonden. Deze ontdekkingen wijzen er op dat er in de prehistorie al mensen in de grotten zijn geweest. De Grotte du Quéroy bestaan uit 30 verschillende kamers die bij elkaar meer dan 1400 meter beslaan. Bij een bezoek aan de grotten kun je het grootste gedeelte van deze kamers verkennen en je kunt een rondleiding volgen, waarbij je van alles leert over het grottenstelsel.

10. Lac du Mas Chaban en Lac de Lavaud

Lac du Mas Chaban en Lac de Lavaud zijn twee grote meren in het noordoosten van de Charente. De meren liggen vlak bij elkaar en worden omgeven door groene bossen en velden. Je kunt er dan ook heerlijk wandelen en fietsen en genieten van de rust. Bij de meren kun je allerlei watersporten beoefenen zoals zeilen, kanoën en surfen. Daarnaast vind je er meerdere lekkere zandstrandjes waar je kunt genieten van een stranddag.

Enthousiast geworden?

Lees ook

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, Bezienswaardigheden in de Charente

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.