Blois Centre Val de Loire shutterstock 1500881249, Bezienswaardigheden in de Centre-Val de Loire

10 Bezienswaardigheden in de Centre-Val de Loire

Hoogtepunten van Centre-Val de Loire

Centre-Val de Loire is een prachtige regio die zich uitstrekt rond de Loire rivier. De regio bestaat uit de departementen Cher, Eure-et-Loir, Indre, Indre-et-Loire, Loir-et-Cher en Loiret. Je vindt er veel leuke stadjes en langs de rivier liggen veel gave kastelen. Er is dan ook van alles te zien en te doen! Tours en Orléans zijn de bekendste steden in de regio. Je vindt er historische stadscentra met vakwerkhuizen en pittoreske straten. Chinon en Chartres zijn kleinere dorpjes met bijzondere kerken en gezellige pleinen. Langs de Loire en de andere rivieren zoals de Cher, vind je talloze mooie kastelen zoals die van Cheverny, Chambord en Chenonceau. De kastelen worden omringd door grote tuinen, waar je heerlijk kunt wandelen. Kortom, er is van alles te doen in de Centre-Val de Loire. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden in Centre-Val de Loire.

Vakantie tips Centre-Val de Loire:
De mooiste hotels in de regio Centre-Val de Loire vind je bij Booking.com. Voor het grootste overzicht campings in Centre-Val de Loire kijk je bij ANWB Camping of op Campingfrankrijk.eu. Bij Natuurhuisje.nl en Belvilla vind je een ruim aanbod mooie vakantiehuizen in Centre-Val de Loire.

Tours Centre Val de Loire shutterstock 353087444, Bezienswaardigheden in de Centre-Val de Loire

1. Tours

Tours is een prachtige stad in het departement Indre-et-Loire, gelegen tussen de rivieren de Loire en de Cher. Tours heeft een mooi historisch centrum waar je veel bezienswaardigheden en leuke restaurantjes kunt vinden. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is de kathedraal Saint-Gatien. Deze grote indrukwekkende kerk domineert het centrum van Tours en kun je dus zeker niet missen. De kerk is gebouwd in een gotische stijl en moet je absoluut van binnen en van buiten bekijken. Ook het Place Plumereau is zeker een aanrader. Dit plein wordt omringd door pittoreske houten huisjes en is de perfecte plek om een terrasje te pakken. Er zijn ook veel verschillende musea zoals het Musée des Beaux Arts, met een grote collectie aan schilderijen en het Musée du Compagnonnage, dat zich richt op veel oude ambachten in Tours. Daarnaast staat de stad bekend om zijn markten, in een gemiddelde week zijn er zelfs meer dan 30 markten. Je kunt er onder andere fruit- en groentemarkten en vlooienmarkten vinden, waar je plaatselijke specialiteiten en leuke souvenirtjes kunt kopen.

LEES OOK: bezienswaardigheden in Tours.

Orléans Centre Val de Loire shutterstock 354974459, Bezienswaardigheden in de Centre-Val de Loire

2. Orléans

Orléans is de hoofdstad van Centre-Val-de-Loire en is één van de oudste steden van Frankrijk. De stad is vooral bekend door de maagd van Orléans, Jeanne d’Arc. Jeanne d’Arc speelde een grote rol in de honderdjarige oorlog en is een nationale held. Op het Place du Martroi vind je een standbeeld van haar en je kunt het Maison de Jeanne d’Arc bezoeken, waar je een klein musea over haar kunt vinden. Een andere belangrijke bezienswaardigheid is de kathedraal van Sainte-Croix, waar je erg mooie glas in lood ramen vindt, die het verhaal van Jeanne d’Arc vertellen. De kathedraal is vanaf het Place du Martroi te bereiken via de Rue Jeanne d’Arc, waar je veel leuke winkels vindt. De kerk is gebouwd in een gotische stijl en doet je denken aan de Notre Dame in Parijs, met twee hoge torens. Om de kathedraal heen, staan ook nog allerlei mooie gebouwen zoals het stadhuis. In Orléans zijn ook veel leuke musea gevestigd, zoals het Musée des Beaux-Arts en het Musée Historique et Archéologique de l’Orléanais, waar je veel over de historie en archeologie van Orléans kunt leren.

LEES OOK: bezienswaardigheden in Orléans.

Château de Cheverny Centre Val de Loire shutterstock 1388259047, Bezienswaardigheden in de Centre-Val de Loire

3. Château de Cheverny

Château de Cheverny is een prachtig kasteel en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het kasteel is gebouwd in de 17e eeuw en heeft een barok stijl. Jaarlijks komen er veel toeristen het kasteel bewonderen en er is dan ook van alles te doen. Zo kun je binnen een rondleiding nemen, waarbij je de verschillende vertrekken met kunstwerken en antieke meubels kunt bekijken. Ook is er een kuifje tentoonstelling, doordat het kasteel een inspiratie was voor de strip. Om het kasteel heen, vind je prachtige tuinen, waar je heerlijk kunt wandelen tussen bloemen en heggen. Ook ligt het kasteel aan het bos van Cheverny, waar je ook uitstekend kunt wandelen en fietsen. Voor de dierenliefhebbers vind je bij het kasteel een jachthonden kennel, waar je meer dan 50 honden kunt zien. Kortom, er is genoeg te zien en te doen!


Blois Centre Val de Loire shutterstock 1500881249, Bezienswaardigheden in de Centre-Val de Loire

4. Blois

Blois is een mooie stad aan de Loire rivier, tussen Tours en Orléans in. het oude historische centrum bevindt zich op een heuvel. In het centrum vind je nog veel vakwerkhuizen die uit de Renaissance stammen en je kunt er heerlijk rondwandelen door de straatjes en pleintjes. Eén van de hoogtepunten is het Château de Blois, een mooi kasteel gebouwd in de 15e eeuw in een Italiaanse renaissance bouwstijl. Je kunt het kasteel van binnen en van buiten bekijken en er is daarnaast ook een museum met 16e en 17e eeuwse schilderkunst en een museum met veel beeldhouwwerken. Een hoogtepunt van het kasteel is een bijzondere trap met veel beelden, die half buiten het kasteel doorloopt. Ook de kathedraal Saint-Louis is een aanrader. In deze kerk vind je een mooie crypte en veel glas in lood ramen. Vanaf de kade heb je een prachtig uitzicht op de Loire en de mooie brug Pont J. Gabriel. Het is zeker een aanrader om de zonsondergang vanaf de kade te bekijken.

TIP! Koop hier kaartjes voor het Koninklijk Château de Blois.

Château Chambord Centre Val de Loire shutterstock 45735106 min, Bezienswaardigheden in de Centre-Val de Loire

5. Château Chambord

Château Chambord wordt gezien als één van de mooiste kastelen langs de Loire. Het kasteel bevindt zich op 15 kilometer van Blois en is erg indrukwekkend. Zo bestaat het kasteel uit 365 torens, 440 kamers en 282 schoorstenen en is dus ongelooflijk groot. Veel van deze vertrekken zijn opengesteld en kun je dus bewonderen. Ze staan vol met bijzondere kunst en mooie antieke meubels. Daarnaast kun je ook de torens beklimmen, waarbij je een weids uitzicht hebt over de omliggende tuinen en de mooie omgeving van de Centre-Val de Loire. Het kasteel is van de buitenkant ook erg indrukwekkend, zo is het gebouwd in een renaissance stijl en bestaat het uit veel witte torens. Om het kasteel heen vind je allerlei gave tuinen met fonteinen, bloemenperken en groene bomen. In de zomer worden er veel evenementen georganiseerd zoals een lichtshow en boottochten.

TIP! Het Château de Chambord is een imposant architectonisch wonder dat symbool staat voor de Franse renaissance en een koning met een voorliefde voor kunst. Koop hier kaartjes voor Château de Chambord

Chinon Centre Val de Loire shutterstock 346157165, Bezienswaardigheden in de Centre-Val de Loire

6. Chinon

Chinon is een prachtig dorpje, gelegen aan de rivier de Vienne. Het dorpje heeft een mooi historisch centrum met nog eeuwenoude vakwerkhuisjes en pittoreske straatjes en pleinen, waar je heerlijk kunt rondwandelen. Daarnaast zijn er veel leuke restaurantjes en ligt er bij de rivier zelfs een klein strandje, waar je in de zomer kunt zwemmen. De belangrijkste bezienswaardigheid is het Château de Chinon, een prachtig kasteel dat zich bevindt op een heuvel boven de stad. Je hebt dan ook een prachtig uitzicht over het stadje, de rivier en de groene natuur. Het is een middeleeuwse vesting van zo’n 500 meter lang en 100 meter breed en het werd in de middeleeuwen bewoond door de koningen van Engeland en later door de Franse koningen. Je vindt er verschillende burchten, wachttorens en lange muren, waar je heerlijk kunt rondstruinen en veel kunt leren over de geschiedenis van Chinon.

Zooparc de Beauval Centre Val de Loire shutterstock 695303728, Bezienswaardigheden in de Centre-Val de Loire

7. Zooparc de Beauval

Zooparc de Beauval staat bekend als één van de mooiste dierentuinen van Frankrijk. Daarnaast is het ook nog eens de grootste dierentuin van Frankrijk met meer dan 3000 dieren. Het park wordt opgedeeld in allerlei onderdelen zoals een Afrikaanse savanne, een Australië huis, de Chinese hoogtes en een moerasgedeelte. Daarnaast zijn er ook verschillende shows zoals een zeeleeuwenshow en een vogelshow. Er zijn zelfs meer dan 2000 vogels en de shows zijn dan ook ontzettend spectaculair. Er zijn veel bijzondere diersoorten zoals de Bengaalse tijger, witte leeuw, zeekoe en reuzenpanda. Het is dus het perfecte uitje voor gezinnen, waar de kinderen kunnen genieten van de wonderen van de dierenwereld. Bij de dierentuin vind je ook 3 hotels, waar je kunt verblijven.

TIP! Beleef een leuke dag in de beste dierentuin van Frankrijk, en zie een babypanda. Koop hier tickets voor ZooParc de Beauval.

Château de Chenonceau Centre Val de Loire shutterstock 47696416, Bezienswaardigheden in de Centre-Val de Loire

8. Château de Chenonceau

Château de Chenonceau is één van de mooiste kastelen in de Loire streek, gelegen tussen de stadjes Tours en Blois. Het kasteel is gebouwd over de rivier de Cher en de witte muren met het blauwe water, zorgen voor een prachtig plaatje. Het elegante kasteel kun je van zowel binnen als buiten bekijken en er is van alles te doen. Zo kun je bijvoorbeeld een audiotour doen die je door de verschillende vertrekken van het kasteel leidt. Je vindt er ook een expositie met moderne kunst en voor kunstliefhebbers is het dus ook zeker een aanrader. Buiten het kasteel, zijn prachtige grote tuinen aangelegd met een boerderij, bloementuinen en grote moestuinen. Je kunt er uren wandelen en er is recent ook een labyrint aangelegd, waar kinderen en volwassenen zich uitstekend kunnen vermaken.

LEES OOK: De mooiste kastelen langs de rivier de Loire


Chartres Centre Val de Loire shutterstock 1100272988, Bezienswaardigheden in de Centre-Val de Loire

9. Chartres

Chartres is een pittoresk dorpje ten noorden van Orléans, op slechts anderhalf uur van Parijs. De stad bestaat uit twee stadsdelen, de bovenstad met de bijzondere kathedraal en de benedenstad, die aan de oever van de rivier de Eure ligt. Het oude stadscentrum bestaat uit vakwerkhuisjes, bruggetjes en middeleeuwse pleinen. Je kunt er dus heerlijk rondstruinen door de straten en langs de rivier. De belangrijkste bezienswaardigheden is de Kathedraal van Chartres. Deze kerk is in een gotische stijl gebouwd en staat op een heuvel met prachtig uitzicht op de stad en rivier. Op de grond van de kathedraal staat een bijzonder labyrint en er zijn veel mooie kunstwerken. Naast de kerk, vind je ook nog het museum van Schone Kunsten, waar je veel beelden, schilderijen en wandtapijten kunt bewonderen.

LEES OOK: bezienswaardigheden in Chartres.

Château dAmboise Centre Val de Loire shutterstock 735390196, Bezienswaardigheden in de Centre-Val de Loire

10. Château du Clos Lucé en Château d’Amboise

In het stadje Amboise vind je niet één maar twee prachtige kastelen. Het stadje ligt aan de Loire, gelegen tussen Tours en Blois. Het grootste kasteel is Château d’Amboise. Het kasteel ligt direct aan de oever van de Loire en torent boven het stadscentrum uit. Het kasteel heeft een gotische en renaissance bouwstijl en je hebt er een prachtig uitzicht over de omgeving. Je kunt allerlei mooie vertrekken, zoals de kapel en de raadzaal verkennen. Leonardo Da Vinci heeft een groot gedeelte van zijn leven in Amboise doorgebracht en is uiteindelijk in het kasteel begraven. Het andere belangrijke kasteel in Amboise is Château du Clos Lucé. Dit kasteel is een stuk kleiner en Leonardo Da Vinci heeft hier een periode van zijn leven doorgebracht. Tegenwoordig vind je er dan ook een museum over het leven en het werk van Leonardo Da Vinci. Rondom het kasteel, ligt een park, waar een culturele route is aangelegd. Hier vind je allerlei schetsen en voorwerpen van ontdekkingen van Da Vinci.

Bezoek ook La Sologne, Bourges, La Brenne en Loches

Uiteraard valt er veel meer te zien in de regio. Naast deze 10 bezienswaardigheden adviseren wij ook het bos La Sologne, ten zuidwesten van Orléans en het historische centrum met een gotische kathedraal van de stad Bourges. Daarnaast kun je ook het land van de duizend meren La Brenne en het kleine stadje Loches gebouwd rondom een schitterend middeleeuws fort en kasteel uit de renaissance bezoeken.

Vakantie in Centre-Val de Loire:
De mooiste hotels in de regio Centre-Val de Loire vind je bij Booking.com. Voor het grootste overzicht campings in Centre-Val de Loire kijk je bij ANWB Camping of op Campingfrankrijk.eu. Bij Natuurhuisje.nl en Belvilla vind je een ruim aanbod mooie vakantiehuizen in Centre-Val de Loire.

Lees ook

Veel gestelde vragen over Centre-Val de Loire?

Wat zijn de bekendste kastelen van de Loire?

De kastelen worden ook wel aangeduid als Les Châteaux de la Loire. De meest bekendste zijn het kasteel Chambord, Chenonceau, Villandry (bekend om zijn tuinen) en Azay le Rideau.

Wat zijn de beste campings in Centre-Val de Loire?

In Centre-Val de Loire vind je veel campings, wij raden Camping Castel Parc de Fierbois, Camping Oasis du Berry en Village Huttopia Rillé aan. Bekijk hier de lijst met 10 beste campings in Centre-Val de Loire.

Wat zijn de hoogtepunten van Centre-Val de Loire?

De populairste bezienswaardigheden in de regio zijn de Loire rivier, het bos La Sologne, de stad Bourges, het drasland La Brenne en de stad Tours. Bekijk hier de lijst met alle bezienswaardigheden van Centre-Val de Loire.

Wat zijn de belangrijkste steden in de regio?

De belangrijkste steden in Centre-Val de Loire zijn Tours, Bourges, Blois, Châteauroux, Chartres en de hoofdstad Orléans.

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, Bezienswaardigheden in de Centre-Val de Loire

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.