Home » Regio's » Centre-Val de Loire » Indre-et-Loire » 10 mooiste kastelen langs de Loire

10 mooiste kastelen langs de Loire

Kastelen langs de Loire

De Loire is een prachtige rivier die door het Noorden van Frankrijk stroomt. Langs de Loire heb je talloze kastelen die tijdens de middeleeuwen en de renaissance zijn gebouwd. Sommige kastelen zijn sprookjesachtig met hun witte torens en sierlijke tuinen. Andere zijn juist indrukwekkend groot en toren hoog boven steden uit. Je kunt er de verschillende vertrekken verkennen of een wandeling maken door de natuur en de omliggende tuinen. Een bezoekje aan een prachtig kasteel mag dus niet ontbreken tijdens je bezoek aan de Loire streek. Bekijk hier 10 van de mooiste kastelen.

1. Château Chambord

Château Chambord wordt gezien als één van de indrukwekkendste kastelen langs de Loire. Het kasteel bestaat uit 365 torens, 440 kamers en 282 schoorstenen en is dus immens groot. Het is gebouwd in een renaissance stijl en je kunt zowel de binnenkant als de buitenkant bewonderen. Binnen kun je van alles leren over de renaissance en het leven in het kasteel. De verschillende vertrekken staan vol met prachtige kunst en bijzondere meubels. Je kunt het kasteel daarnaast beklimmen, waar je een weids uitzicht op de omgeving hebt. Om het Château Chambord heen vind je veel mooie tuinen en er wordt van alles georganiseerd in de zomermaanden. Zo kun je er paardrijden, een boottocht maken of genieten van de lichtshow die elke avond wordt getoond.

2. Château de Chenonceau

Het prachtige Château de Chenonceau ligt vlakbij het stadje Chenonceaux en is gebouwd over de rivier, de Cher. De witte muren steken af tegen het blauwe water van de rivier en dit zorgt voor een prachtig plaatje. Het is een mooi en elegant kasteel die prachtig is van zowel binnen als buiten. Je kunt er verschillende vertrekken bezichtigen en van alles leren over het kasteel en zijn bewoners. Ook vind je er een expositie van moderne kunst en er is dus van alles te zien. Buiten bevinden zich de prachtige tuinen, waar je heerlijk kunt wandelen. Er is een boerderij, een bloementuin en een grote moestuin te vinden. Daarnaast is er recent ook een labyrint aangelegd. Je kunt het kasteel en zijn tuinen ontdekken met een audiotour.

3. Château de Blois

Château de Blois bevindt zich in het dorpje Blois en is in de 15e eeuw gebouwd door Koning Lodewijk XII. Het is een goed voorbeeld van de Italiaanse Renaissance bouwstijl en de later bijgebouwde vleugel is een typisch voorbeeld van de Frans Renaissance stijl. Je kunt de verschillende indrukwekkende vertrekken bewonderen en er bevindt zich daarnaast een museum met 16e en 17e eeuwse schilderkunst en een museum met veel beeldhouwwerk. Eén van de bekendste onderdelen van het kasteel is de wenteltrap in de Frans I vleugel. Deze bijzondere trap bevindt zich gedeeltelijk buiten het kasteel en wordt versierd met de mooiste beelden en emblemen. Bij elke stap zul je weer nieuwe dingen zien en het is dan ook zeker een aanrader.

Afbeelding van RENE RAUSCHENBERGER via Pixabay

4. Château de Villandry

Dit prachtige kasteel bevindt zich in Villandry aan de rivier de Cher. Ook dit kasteel is weer een typisch voorbeeld van de renaissance bouwstijl. Van de middeleeuwse burcht is alleen nog de donjon over en die is erg mooi om te zien. Daarnaast staat het Château de Villandry vooral bekend om zijn prachtige tuinen. Je vindt er een bloementuin, een moestuin en een kruidentuin. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van alle groene planten en bomen. Het bestaat uit 3 terrassen, waarbij de bovenste vol staat met fonteinen en watervallen, de middelste staat vol met bomen en is een siertuin en de onderste is de moestuin. Vanuit de torens van het kasteel heb je een prachtig uitzicht op de tuinen.

5. Château de Brissac-Quincé

Château de Brissac-Quincé is met zijn 7 verdiepingen het hoogste kasteel van heel Frankrijk. Het is een prachtig bouwwerk dat omringd wordt door grote groene tuinen. Een deel van het kasteel is opengesteld voor publiek en je kunt daar van alles leren over het kasteel en de familie die het al sinds 1502 bewoond. Daarnaast worden er door het jaar heen leuke evenementen georganiseerd zoals een kerstmarkt in december. De tuinen om het kasteel heen, zijn eveneens erg mooi en uitgestrekt. Je kunt er verschillende wandelingen maken, waarbij die naar de Pont du Rouge het populairst is. Vanaf deze mooie rode brug heb je een fantastisch uitzicht op het kasteel en de omgeving.

6. Château d’Amboise

Château d’Amboise ligt in het stadje Amboise, direct aan de oever van de Loire. Het kasteel torent hoog uit boven de stad en je hebt er dan ook een mooi uitzicht over de omgeving. Château d’Amboise is erg bijzonder doordat de gotische bouwstijl is gemengd met de Renaissance bouwstijl. Dit zorgt voor een bijzonder bouwwerk, waar je je ogen uit zal kijken. Je kunt verschillende vertrekken in het kasteel bewonderen, zoals de kapel, de wachtzaal en de raadzaal. Daarnaast is dit kasteel ook de plek waar Leonardo Da Vinci zijn laatste jaren heeft doorgebracht en uiteindelijk is begraven.

7. Château d’Ussé

Château d’Ussé is een prachtig kasteel gelegen tussen de rivier de Indre en het woud van Chinon. Het is een sprookjesachtig kasteel en heeft dan ook de schrijver van Doornroosje geïnspireerd voor zijn verhaal. Het kasteel bestaat uit vele witte torentjes en het heeft invloeden uit de middeleeuwen, de gotiek en de renaissance. De vertrekken van het kasteel zijn rijkelijk versierd met kunstwerken en schilderingen. Ook is er een prachtige kerk te bezichtigen en kun je de koninklijke kamer bewonderen. In het omliggende woud en de tuinen kun je heerlijk wandelen en genieten van de mooie natuur.

8. Château d’Azay-le-Rideau

Château d’Azay-le-Rideau is een prachtig kasteel aan de rivier de Indre. Het kasteel ziet er sprookjesachtig uit met zijn torens en witte muren. Het heeft veel Italiaanse invloeden en heeft een prachtig centraal trappenhuis met beeldhouwwerken op het plafond. Door het hele kasteel heen vind je indrukwekkende kunstwerken en beelden en het is dus absoluut een bezoekje waard. De omgeving van het kasteel is heerlijk groen en je kunt er dus goed wandelen door de tuinen en de prachtige natuur.

9. Château de Chaumont-sur-Loire

Het Château de Chaumont-sur-Loire vind je in het stadje Chaumont-sur-Loire. Het kasteel bevindt zich op een heuvel hoog boven het stadje en geeft je dus een prachtig uitzicht op de groene omgeving. Het is daarnaast ook een heel mooi kasteel met een sprookjesachtige sfeer, waar je versteld zult staan van zowel de binnenkant als de buitenkant. De tuinen zijn het hoogtepunt van het kasteel. Je kunt er heerlijk wandelen over bijvoorbeeld het regenwoudpad en je hebt dan een prachtig uitzicht over het kasteel. Ook bevindt er zich in het tuinen een experimenteel gedeelte. Dit deel van de tuin heeft elk jaar een ander thema en staat vol met kunstwerken.

10. Château de Cheverny

Château de Cheverny is een mooi kasteel dat zich aan de rand van het bos van Cheverny bevindt. Het is in de 17e eeuw gebouwd en is sindsdien bewoond door dezelfde familie. Het was één van de eerste kastelen die opengesteld werd voor publiek en je kunt er dan ook van alles zien en beleven. Het kasteel zelf staat vol met mooie kunstwerken en gave antieke meubels. Ook vind je er een Kuifje tentoonstelling, omdat het kasteel model heeft gestaan voor het kasteel in de strip. Buiten vind je daarnaast een jachthonden kennel met wel meer dan 50 honden.

Enthousiast geworden?

Over Francis

Avatar
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Momenteel volgt Francis de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Bekijk ook

10 Prachtig gelegen kleine campings in Frankrijk

Kleine, rustieke campings in Frankrijk vind je overal. Vaaak zijn ze rustig gelegen op het Franse platteland, tussen de velden, aan een rivier, op een heuvel, in een schilderachtige vallei of aan zee.