Château dAzay le Rideau Kastelen Loire shutterstock 695427727, Bezienswaardigheden in de Indre-et-Loire

De 10 mooiste bezienswaardigheden in de Indre-et-Loire

De Indre-et-Loire is een prachtig departement gelegen in de regio Centre-val-de-Loire. Door het departement stromen velen rivieren, zoals de Loire, Indre en Vienne. Het is een groen gebied waar je van alles kunt doen. Zo moet je zeker een kijkje nemen in de hoofdstad Tours. In deze stad kun je genieten van veel mooie bezienswaardigheden en musea. Ook is het een aanrader om één van de velen kastelen te bezoeken. De kastelen zijn sprookjesachtig mooi en je kunt er veel leren over de geschiedenis van het departement. In de Wijngaarden van Touraine kun je heerlijk wandelen en genieten van de lekkerste wijnen. Kortom, er is van alles te zien en te doen in de Indre-et-Loire. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden in de Centre-Val-de-Loire

Tours Centre Val de Loire shutterstock 353087444, Bezienswaardigheden in de Indre-et-Loire

1. Tours

Tours is de prachtige hoofdstad van de Indre-et-Loire. De stad bevindt zich tussen de rivieren de Cher en de Loire en het is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van deze groene regio. Daarnaast is de stad zelf ook erg leuk en kun je er allerlei bezienswaardigheden vinden. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij de Kathedraal Saint-Gatien. De kerk vormt het middelpunt van Tours en is gebouwd in een indrukwekkende gotische stijl. Een ander hoogtepunt in Tours is het Place Plumereau. Dit mooie plein staat vol met terrasjes en je vindt er schattige houten huisjes. Op zoek naar een beetje cultuur? In Tours vind je veel leuke musea zoals het Musée des Beaux Arts en het Musée du Compagnonnage. Het Musée des Beaux Arts is een kunstmuseum, waar je een grote collectie aan schilderijen kunt bezichtigen. In het Musée du Compagnonnage kun je veel leren over de oude ambachten die werden beoefend in Tours. Door heel Tours kun je vele markten vinden. Zo zijn er wekelijks zelfs meer dan 30 markten, waar je plaatselijke specialiteiten, antieke voorwerpen en leuke souvenirtjes kunt kopen.

Hotel tip! Oceania L’Univers Tours is een fijn 4-sterren hotel met ruime moderne kamer en een heerlijk restaurants. Je kunt in het hotel een mooi spa- en wellnesscentrum vinden. Bekijk hier nog meer leuke hotels in Tours.

Lees ook: de mooiste bezienswaardigheden en hotels van Tours

Chinon Centre Val de Loire shutterstock 346157165, Bezienswaardigheden in de Indre-et-Loire

2. Chinon

Chinon is een prachtig stadje in het westen van de Indre-et-Loire, gelegen aan de rivier de Vienne. Het stadje torent boven de rivier uit en op de heuvel vind je het prachtige Château de Chinon. Dit middeleeuwse kasteel werd vroeger bewoond door Engelse en Franse koningen en heeft een rijke geschiedenis. Bij een bezoek aan het kasteel kun je de verschillende burchten, wachttorens en verdedigingsmuren bewonderen en je hebt er een indrukwekkend uitzicht op de omgeving. Het stadje zelf is ook erg de moeite waard. Je vindt er een oud historisch centrum met mooie vakwerkhuizen, pittoreske straatjes en gezellige pleinen. Je kunt er genieten van leuke restaurantjes en het is zelfs mogelijk om bij het strandje bij de rivier te zwemmen.

Château dAmboise Centre Val de Loire shutterstock 735390196, Bezienswaardigheden in de Indre-et-Loire

3. Château d’Amboise

Château d’Amboise ligt in het stadje Amboise, direct aan de oever van de Loire. Het kasteel torent hoog uit boven de stad en je hebt er dan ook een mooi uitzicht over de omgeving. Château d’Amboise is erg bijzonder doordat de gotische bouwstijl is gemengd met de Renaissance bouwstijl. Dit zorgt voor een bijzonder bouwwerk, waar je je ogen uit zal kijken. Je kunt verschillende vertrekken in het kasteel bewonderen, zoals de kapel, de wachtzaal en de raadzaal. Daarnaast is dit kasteel ook de plek waar Leonardo Da Vinci zijn laatste jaren heeft doorgebracht en uiteindelijk is begraven.

Ontdek de kastelen van de Loire! Château d’Amboise is slechts één van de talloze kastelen in de Loire. In deze kastelen kun je alles leren over de geschiedenis van de regio en je kunt je even wanen in het verleden. Bekijk hier de 10 mooiste kastelen.

Wijngaarden van Touraine Indre et Loire shutterstock 681673309, Bezienswaardigheden in de Indre-et-Loire

4. Wijngaarden van Touraine

In de Indre-et-Loire kun je prachtige wijngaarden vinden die zich uitstrekken rond de stad Tours. De Loire en de verschillende zijrivieren stromen door het gebied heen en je kunt er heerlijk wandelen door de groene heuvels. Het complete gebied bestaat uit 6 zones waar verschillende soorten wijn worden gemaakt. Zo vind je er heerlijke volle rode wijnen, zijn er frisse rosés en kun je er droge witte wijnen proeven. Bij een bezoek aan de wijngaarden van Touraine kun je de verschillende wijnboeren bezoeken en is het mogelijk om de wijnen te proeven. Daarnaast vind je er allerlei mooie fiets- en wandeltochten vinden, die het mogelijk maken om het wijngebied volledig te verkennen.

Ontdek de mooiste natuurhuisjes!

Bij de prachtige wijngaarden van Touraine kun je de mooiste natuurhuisjes vinden. Deze huisjes bevinden zich midden in de groene omgeving en vormen de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de wijngaarden, kastelen en groene bossen. Bekijk hier de leukste vakantiehuisjes.

Château de Chenonceau Centre Val de Loire shutterstock 47696416, Bezienswaardigheden in de Indre-et-Loire

5. Château de Chenonceau

Het Château de Chenonceau is een prachtig kasteel, dat zich bevindt aan de rivier de Cher. Het kasteel is erg bijzonder doordat het als een soort brug over de rivier heen is gebouwd. Je vindt er meerdere bogen waar je met een boot onder het kasteel door kunt varen. Het witte kasteel steekt prachtig af tegen het blauwe water en de groene bossen en je kunt heerlijk wandelen door de groene tuinen. Zo vind je er onder andere een boerderij, een bloementuin en een grote moestuin. Het kasteel zelf is prachtig zowel van binnen en van buiten en bij een bezoek aan het kasteel kun je de verschillende mooie vertrekken verkennen. Daarbij kun je er onder andere een expositie van moderne kunst zien en zijn er veel mooie kunstwerken. Het is mogelijk om een audiotour te doen bij een bezoek aan het kasteel en de tuinen.

Loches Indre et Loire shutterstock 239008825, Bezienswaardigheden in de Indre-et-Loire

6. Loches

Loches is een klein mooi stadje, gelegen in het zuidoosten van de Indre-et-Loire. De stad ligt aan de rivier de Indre en het heeft een rijke geschiedenis. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is de Porte Royale. Deze middeleeuwse stadspoort is nog erg goed bewaard gebleven en je kunt er veel leren over de Franse oorlogen. Ook de Romaanse kerk Collégiale Saint-Ours is erg mooi. Deze kerk is gesticht in 962 en is prachtig versierd van binnen en van buiten. In de Donjon kun je alles leren over de staatsgevangenis die hier eeuwenlang heeft gezeten. Het stadje zelf is ook erg bijzonder. Je kunt er heerlijk wandelen door de pittoreske straatjes. Je vindt er allerlei leuke restaurants en winkels en je kunt er genieten van oude schattige huisjes en gezellige pleinen.

Château de Villandry Kastelen Loire Pixabay, Bezienswaardigheden in de Indre-et-Loire
Afbeelding van RENE RAUSCHENBERGER via Pixabay

7. Château de Villandry

Château de Villandry is een prachtig kasteel gelegen aan de rivier de Cher, vlakbij de stad Tours. Het kasteel is gebouwd in een mooie renaissance bouwstijl en je kunt er daarnaast ook nog een middeleeuwse Donjon vinden. Het kasteel is prachtig versierd met antiek meubilair en mooie kunstwerken en het is dan ook zeker een aanrader om een kijkje te nemen in het kasteel. Château de Villandry staat vooral bekend om zijn enorme tuinen. De tuinen zijn ontzettend kleurrijk met mooie bloemen en je kunt er uren rondstruinen De tuinen zijn verdeeld over drie terrassen, waarvan de bovenste vol staat met fonteinen, de middelste een siertuin is en de onderste een moestuin is. Kortom, je kunt hier genieten van natuur en historie.

Château dAzay le Rideau Kastelen Loire shutterstock 695427727, Bezienswaardigheden in de Indre-et-Loire

8. Château d’Azay-le-Rideau

Château d’Azay-le-Rideau is een prachtig kasteel, dat wordt omringd door de rivier de Indre. Het sprookjesachtige kasteel wordt gekenmerkt door witte muren en hoge torens. Je hebt er een prachtig uitzicht op de omliggende rivier en de groene bossen, waar je heerlijk kunt wandelen. Het kasteel zelf is ook zeker de moeite waard. Het kasteel heeft veel Italiaanse invloeden en je kunt in alle vertrekken prachtige kunstwerken vinden. Zo moet je zeker een kijkje nemen in het centrale pakhuis. Hier kun je de mooiste beeldhouwwerken op het plafond bewonderen.

Montr sor Indre et Loire shutterstock 695151439, Bezienswaardigheden in de Indre-et-Loire

9. Montrésor

Montrésor is een gezellig dorpje gelegen in het zuidoosten van de Indre-et-Loire, aan de rivier de Indrois. Montrésor staat geclassificeerd als Les Plus Beaux Villages de France en is dus één van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Het stadje bevindt zich te midden van heerlijke groene heuvels en het is dan ook de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving. Het stadje lijkt regelrecht uit de middeleeuwen te komen en je kunt er dan ook genieten van smalle steegjes met oude vakwerkhuizen en veel bezienswaardigheden. Eén van de hoogtepunten is het kasteel van Montrésor die in de middeleeuwen gebouwd is. Je kunt dit kasteel van binnen en van buiten verkennen en je hebt er een prachtig uitzicht. Ook de Saint-Jean-Baptiste kapittelkerk is erg bijzonder en mag je zeker niet missen.

Zoek je een vakantiehuisje in de natuur? In Indre-et-Loire kun vanuit jouw vakantiehuisje genieten van de wijngaarden, de indrukwekkende wouden en de mooie meren. Ben je meer op zoek naar een vakantiehuis van waaruit je vele wandelingen kunt maken? Indre-et-Loire kent het grootste wandelpadennetwerk van heel Frankrijk. Ontdek alle natuurhuisjes in de Indre-et-Loire.

Parc naturel r gional Loire Anjou Touraine Indre et Loire shutterstock 645159337, Bezienswaardigheden in de Indre-et-Loire

10. Parc naturel régional Loire-Anjou-Touraine

Het Parc Naturel Régional Loire-Anjou-Touraine is een prachtig regionaal natuurpark dat zich voor de helft in de Indre-et-Loire en de Maine-et-Loire bevindt. Door het natuurpark stroomt de rivier de Loire en je kunt er veel leuke dorpjes en bijzondere kastelen vinden. Het is een afwisselend landschap waar je wijngaarden, bossen, groene valleien en landbouwgronden kunt vinden. Je kunt er genieten van alle rust en ruimte en er zijn talloze mooi wandel- en fietstochten te vinden. Zo kun je er wandelen langs de rivier, door de heuvels of in het bos. In het park kun je meer dan 200 vogelsoorten spotten en het is dan ook de perfecte bestemming voor een vogelliefhebber. Het is mogelijk om een boottocht over de rivieren te maken en daarbij kun je in alle rust de mooie omgeving in je opnemen.

Op zoek naar een leuke camping in de Loire-Anjou-Touraine? Vakantiepark Résidence Le Clos St Michel is een echte aanrader! Deze gezellige familiecamping bevindt zich bij het stadje Chinon en in de groene omgeving van de Indre-et-Loire. Je kunt er een zwembad en spa vinden! Boek hier je verblijf op Le Clos St Michel.

Plan je vakantie:
De mooiste vakantiehuizen in de Indre-et-Loire vind je bij Natuurhuisje.nl en Interhome. Kijk voor het grootste aanbod campings bij ANWB CampingVacanceselect en Suncamp.

Enthousiast geworden?

Lees ook:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Centre-Val-de-Loire?

Indre-et-Loire is een prachtig departement in de Centre-Val-de-Loire. Ontdek de andere departementen en bezienswaardigheden in deze regio. Bekijk hier de hoogtepunten van de Centre-Val-de-Loire.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden en hotels in Tours?

Tours is de prachtige hoofdstad van de Indre-et-Loire. De stad beschikt over een mooi historisch centrum, waar je de leukste restaurants, hotels en markten kunt vinden. Ontdek de hoogtepunten van Tours.

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.