Monts du Cantal Cantal, Bezienswaardgheden Cantal

De 10 mooiste bezienswaardigheden van Cantal

Hoogepunten in Cantal

Cantal is een prachtig departement in de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Het departement is rijk aan schitterende bezienswaardigheden die in prachtig groen gebied liggen. Je vindt in Cantal schitterende gebergtes, zoals de Monts du Cantal. Hier kun je genieten van bossen, glooiende heuvels en prachtige vergezichten. In de valleien kun je ook heerlijk wandelen. Daarnaast heeft dit departement ook verschillende kastelen die zeker een bezoekje waard zijn. Het Château de Val is een schitterend kasteel op een unieke locatie waar je ook in kunt overnachten! Ook de verschillende steden, zoals Aurillac, Salers en Murat zijn zeker een aanrader om te bezoeken. Kortom, Cantal heeft genoeg te bieden voor een heerlijke vakantie als je even helemaal tot rust wilt komen.

Aurillac Cantal, Bezienswaardgheden Cantal

1. Aurillac

Een prachtige plaats in Cantal is Aurillac. Deze stad wordt ook wel gezien als de hoofdstad van de paraplu. Het overgrote deel van alle paraplu’s in Frankrijk worden namelijk in dit plaatsje gemaakt. Het plaatsje ligt in een heuvelachtig landschap en is zeker de moeite waard om te bezoeken. Er zijn verschillende leuke restaurants waar je wat kunt eten en winkels waar je heerlijk kunt rondneuzen. De stad staat bekend om de smalle steegjes en het schitterende oude centrum. De abdijkerk Saint-Géraud is het overblijfsel van de voormalige abdij van Aurillac. Daarnaast is ook de Aurinques kapel een bezoekje waard. Aurillac heeft een prachtige tuin, Jardin des Carmes. Hier vind je ook het museum voor Kunst en Archeologie in het voormalige klooster. Je kunt in het museum verschillende archeologische vondsten bewonderen. Daarnaast is er ook een gedeelte van het museum gewijd aan de paraplu-industrie. Ook het kasteel van de stad, Château Saint-Etienne, is zeker een bezoekje waard. Vanaf de tuin van het kasteel heb je een panoramisch uitzicht over de stad. Ben je in de zomer in Aurillac? Bezoek dan het Internationale straatfestival wat hier eind augustus 4 dagen lang plaatsvindt. 

Hoteltip! Château de la Moissetie is een prachtig hotel in een oud kasteel iets buiten het centrum van Aurillac.

Salers Cantal, Bezienswaardgheden Cantal

2. Salers

Salers is een historisch stadje in Cantal. Het stadje staat op de lijst van Plus Beaux Villages des France en is dus zeker een aanrader. Salers is gesticht in de middeleeuwen en is bijna volledig gebouwd van vulkanisch gesteente. Het stadje heeft zijn charme goed kunnen behouden en brengt je even helemaal terug in de middeleeuwen. Overal waar je kijkt staan pittoreske bouwwerken met als hoogtepunt de kerk Saint-Mathieu. De kerk is erg indrukwekkend en moet je dus zeker van binnen en buiten gezien hebben. Het is rijk aan verschillende kerkschatten, zoals diverse wandkleden uit de 17e eeuw. Ook het Place Tissandier-d’Escous is een prachtig plein om te bezoeken. Dit plein wordt omringd door gebouwen van donker lavasteen en is erg indrukwekkend. Naast bezienswaardigheden heeft Salers ook zeker veel leuke restaurantjes en terrasjes te bieden. Vergeet ook niet om een van de lokale lekkernijen te proeven of te kopen. Salers staat namelijk bekend om de gelijknamige kaas die hier wordt geproduceerd. Op la Journée de la Vache du Fromage, wat gevierd wordt in augustus, is de hele stad in de ban van de Salers koe en de kaas.

Chambre d’Hôtes in Salers! Chambre d’Hôtes La Maison de Barrouze is een schitterende bed and breakfast midden in het centrum van Salers.  

Monts du Cantal Cantal, Bezienswaardgheden Cantal

3. Monts du Cantal

Een prachtig gebergte in Cantal is de Monts du Cantal. Het gebergte is een overblijfsel van de een grote stratovulkaan, de grootste van Europa. De vulkaan ontstond zo 13 miljoen jaar geleden en is door erosie en water vervormd tot het landschap wat je vandaag de dag kunt bewonderen. Er loopt een belangrijke weg door het gebied, de N122. Vanaf deze weg kun je de meeste hoogtepunten van dit gebied ontdekken. Het hoogste punt van deze weg ligt bij de tunnel van Le Lioran. De bekendste bergtoppen zijn de Plomb du Cantal (1855m), Puy Mary (1787m) en de Puy Griou (1690m). Vanaf deze bergtoppen heb je een adembenemend uitzicht over het prachtige landschap van Cantal. In het gebied kun je prachtig wandelen en fietsen. Er lopen verschillende wandelroutes die je naar de bekende toppen leiden. Het is een schitterend gebied waar je je door zult laten verbazen. 

Murat Cantal, Bezienswaardgheden Cantal

4. Murat

Murat kent een rijke geschiedenis. In de derde eeuw na Christus werd dit stadje al genoemd in oude geschiedenis geschriften. Door de jaren heen groeide Murat uit tot een invloedrijke graafschap in de 11e eeuw. Verschillende keren is de stad geplunderd in de honderdjarige oorlog. Gelukkig is er vandaag de dag nog genoeg moois in deze stad te bezoeken. Het heeft zijn middeleeuwse charme goed weten te behouden. Daarnaast is het stadje ook nog niet ontdekt door de toeristenmassa. Er zijn verschillende historische gebouwen die je kunt bezoeken, zoals het Musée de la Faune. In dit museum leer je van alles over de diersoorten die hier in de omgeving leven. Er is een grote collectie aan vlinders en kevers. Daarnaast zijn er ook diverse opgezette zoogdieren die je kunt bekijken. Niet alleen het museum is interessant. Ook het gebouw van het museum is bewonderenswaardig. Het is namelijk gevestigd in het renaissance-stadspaleis. Het is heerlijk om door Murat heen te struinen. Vergeet tijdens de wandeling niet om het Place de la Boucherie te bezoeken en het beeld van Notre-Dame de Haute-Auvergne. 

LEES OOK: de mooiste bezienswaardigheden van de Puy-de-Dôme

Rivier Truyere Garabit Cantal, Bezienswaardgheden Cantal

5. Rivier Truyere

Rivier Truyere is een schitterende rivier die het landschap van Cantal doorkruist. De rivier is zo’n 167 kilometer lang en begint in de Lot en komt uit in de Atlantische Oceaan. Bij de rivier Truyere kun je heerlijk wandelen en fietsen. In het natuurgebied rondom de rivier vind je verschillende uitzichttorens waar je even op adem kunt komen en kunt genieten van de schitterende landschappen. Vanaf de uitzichttoren van Mallet en de hangbrug van Tréboul heb je prachtige uitzichten. De vallei van de rivier biedt schitterend natuurschoon. In deze bergkloven kun je ook drie stuwdammen bezoeken: de Grandval, Lanau en Sarrans. De rivier Truyere biedt veel watersportmogelijkheden. Zo kun je er vissen, zwemmen kanoën, windsurfen, suppen en varen. Er worden verschillende vaartochten georganiseerd die je over deze rivier langs de mooiste natuurlandschappen leiden. De meest toeristische vaarroute is zo’n 60 kilometer lang en begint in Saint-Flour. Tijdens de route kom je langs verschillende bezienswaardigheden, zoals het Château de Chassan en het Château d’Alleuze.

Saint Flour Cantal, Bezienswaardgheden Cantal

6. Saint-Flour

Saint-Flour is een middeleeuws plaatsje wat bestaat uit twee gedeeltes. Een hoger gelegen gedeelte, wat ligt op een grote vulkanische plateau, en een lager gelegen gedeelte wat aan de oever ligt. Het gebied van het plaatsje werd al rond de prehistorie bewoond. Ook in de romeinse tijd woonde hier mensen. De plaats Saint-Flour ontstond rond het jaar 996 rondom de kerk van het stadje. Later werd op de opgravingen een fort gebouwd, wat er voor zorgde dat deze stad nog meer mensen trok. Vandaag de dag is Saint-Flour een schilderachtig stadje om te bezoeken. Je kunt er verschillende overblijfselen bekijken, zoals de versterkte poorten en de omwalling. Daarnaast is de Saint-Pierre kathedraal van de stad ook zeker een bezoekje waard. Dit gotische bouwwerk uit de 14e en 15e eeuw is gemaakt van zwart vulkanisch gesteente en herbergt een beroemd notenhouten Christusbeeld afkomstig uit de 12e eeuw. Ook het bisschoppelijk paleis dat aan de kathedraal grenst is zeker een bezoekje waard. Hier vind je het Musée de Haute-Auvergne. Je kunt er van alles zien en leren over de geschiedenis van deze streek. In het oude centrum van Saint-Flour kun je heerlijk struinen en genieten op een terras van een hapje en een drankje. Ben je op zaterdagochtend in Saint-Flour? Breng een bezoekje aan de lokale markt op het Place d’Armes.

B&B in Saint-Flour! Overnacht in La Maison d’Adelaïde, een prachtige Bed and Breakfast in het centrum van Saint-Flour

Chateau de Val Cantal, Bezienswaardgheden Cantal

7. Château de Val

Een goed bewaard gebleven kasteel in Cantal is Château de Val. Het kasteel ligt op een schilderachtige ligging aan het Lac de la Siauve. Het middeleeuwse bouwwerk komt uit de 14e en 15e eeuw. Tijdens de Franse Revolutie is het kasteel bijna volledige geplunderd door soldaten. Gelukkig is het kasteel in 1814 weer hersteld. Het kasteel is van verre al te zien en ligt op een schiereiland in een schitterende omgeving. Je kunt het Château de Val bezoeken op eigen houtje of tijdens een rondleiding. Tijdens deze rondleiding wordt je door de verschillende vertrekken van het kasteel geleidt, zoals de gotische kapel, de monumentale trap en de verschillende renaissance schoorstenen. Vanaf het plein heb je een prachtig uitzicht over de omgeving van het kasteel. Bij het kasteel is een strand aangelegd. In de zomer is een bezoekje aan dit kasteel dus goed te combineren met een dagje zonnen op het strand. Je kunt bij het strand onder andere kano’s, waterfietsen en motorbootjes huren. Daarnaast vinden er tussen mei en september ook verschillende vaartochten plaats op het stuwmeer. 

Overnacht in Château de Val! Boek een overnachting in het romantische Château de Val en word wakker op een schitterende locatie.

8. Vallée du Mars

Een van de diepste valleien in het departement Cantal is Vallée du Mars. De rivier Mars vindt zijn oorsprong in de glacier van Le Falgoux. Het is een prachtig gebied wat wordt gekenmerkt door groene bossen en grasvlaktes. Vanaf de steile bergkloven van Saint-Vincent-de-Salers loopt de vallei geleidelijk over in een brede vallei. De vallei is rijk aan diverse flora en fauna. Met een beetje geluk kun je hier marmotten en reeën spotten. Het is een heerlijk plek om te wandelen. Tijdens een wandeling kun je naast het prachtige natuurschoon ook nog andere bezienswaardigheden bewonderen. Op verschillende plekken in Vallée du Mars vind je oude molens, stenen huizen en kaasboerderijen. Hier kun je verschillende lokale producten kopen. Daarnaast vind je hier ook twee prachtige kastelen, Château de Chanterelle en Château de Longevergne. 

Campingtip! Reveau Camping Le Val Saint-Jean is een heerlijke familiecamping aan een meer.

9. Mauriac

In het noordwesten van Cantal ligt het plaatsje Mauriac. Het plaatsje ligt op zo’n 700 meter hoogte en is staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Mauriac grenst aan de Auze en wordt omgeven door groen en ruimte. De meest bekende bezienswaardigheid van Mauriac is de basiliek. Deze Notre-Dame-des-Miracles basiliek is een schitterend bouwwerk uit de 12e eeuw. Het gebouw heeft een romaanse bouwstijl en is gebouwd met vulkaanstenen in rode en grijze tinten. De kerk is een belangrijk bedevaartsoord geweest door de jaren heen. Het herbergt een beroemd beeld van de Zwarte Maagd voor wie jaarlijks een processie door de straten van Mauriac gaat. Daarnaast zijn er andere schatten die de kerk rijk is. Zo heeft het een prachtig doopvont en een lessenaar uit de 18e eeuw die je in deze basiliek kunt bewonderen. Naast de kerk kun je in Mauriac ook het Saint-Pierre klooster bezoeken. Dit klooster is gesticht in de 6e eeuw door de dochter van Clovis. Je kunt hier de verschillende zalen en een kloostergang bewonderen. Mauriac is een heerlijk stadje om een ochtend of middag doorheen te struinen en is goed te combineren met andere hoogtepunten in te omgeving.

10. Tournemire en Château Anjony

Tussen de plaatsen Aurillac en Salers ligt Tournemire, een klein dorpje die wordt gezien als een van de mooiste dorpen van Frankrijk. De huizen in dit dorp zijn gemaakt van vulkanisch gesteente. Het stadje is een verborgen parel midden in de natuur van Cantal. Naast de oude huisjes vind je in Tournemire ook een oud kasteel uit de 15e eeuw. Iets buiten de stad, op een rots, ligt het Château de Anjony. De indrukwekkend burchttoren heeft vier torens die boven de bossen en de bomen uitsteken. Het kasteel wordt vandaag de dag nog steeds bewoond door de oorspronkelijke familie van het kasteel. Desondanks is het kasteel wel toegankelijk voor publiek. Van februari tot half november kun je verschillende rondleidingen volgen door dit adembenemende bouwwerk. Het is zeker een aanrader om dit kasteel te bezoeken. Château de Anjony is rijk aan historische meubels. In de kapel van het kasteel vind je prachtige fresco’s. De fresco’s vertellen het verhaal van Keizer Justinianus. Ook de top van de burchttoren kun je bereiken. Vanaf de top van de burcht heb je een adembenemend uitzicht over de omgeving van Tournemire.

Plan je reis naar Cantal
De mooiste vakantiehuizen in Cantal vind je bij Natuurhuisje.nl. Kijk voor het grootste aanbod campings bij ANWB Camping en Campingfrankrijk.eu. De leukste hotels in Cantal boek je bij Booking.com.

Lees ook:

Veelgestelde vragen:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Aveyron?

Het viaduct van Millau, Najac en de Grot van Foissac zijn enkele prachtige bezienswaardigheden in het departement Aveyron, gelegen aan het departement Cantal. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden in Aveyron

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden in Puy-de-Dôme?

Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne, Clermont-Ferrand en Orcival zijn een paar prachtige bezienswaardigheden in Puy-de-Dôme. Benieuwd naar het hele lijstje? Lees hier over de 10 leukst bezienswaardigheden in Puy-de-Dôme

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in de Haute-Loire?

Het stadje Le Puy-en-Velay, de prachtige Mont Mézenc en het schitterende Lac du Lavalette zijn mooie bezienswaardigheden in de Haute-Loire. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden in de Haute-Loire

Over Nienke

Nienke
Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij het bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, Bezienswaardgheden Cantal

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.