Home » Franse regio's » Nouvelle-Aquitaine » Dordogne » De 10 mooiste dorpen van de Dordogne
Dorpsplein van Monpazier
Dorpsplein van Monpazier

De 10 mooiste dorpen van de Dordogne

Ontdek de 10 mooiste dorpen van de Dordogne

Wat zijn de 10 mooiste dorpen van de Dordogne? Een hele uitdaging om dit in een top-10 vast te leggen, want in de Dordogne heeft elk dorp zijn eigen karakter, unieke ligging en rijke historie. Daarom kan het niet anders dat je na het lezen van deze top-10 nog wel een dorp zult missen. Wandelen door de oude straatjes, een museum bezoek of lunch in een gezellig restaurantje in een van deze plaatsen geven je een goede indruk van het glorieuze verleden.

Leestip! Voor onze inspiratie en reizen naar de Dordogne gebruiken wij De Groene Reisgids – Dordogne van Michelin. De reisgids is te koop bij Bol.com.


Overdekte markthal in Belvès
Overdekte markthal in Belvès

1. Belvès

Belvès is een middeleeuwse ommuurde stad met 7 torens in het departement Dordogne in de Périgord Noir dat deel uitmaakt van de regio Nouvelle-Aquitaine in Frankrijk. Belvès ligt op een plateau boven het dal van de Nazau in een heuvelachtig landschap met kastanje-, noten- en eikenbossen, op de plek van een voormalig Gallo-Romeins legerkamp. Het oude deel van Belvès lijkt op een Toscaans dorp. Het hoogtepunt in Belvès is de overdekte markthal van meer dan 500 jaar oud. Ook de prachtige straatjes met oude huizen en de grotwoningen langs de bergwand zijn een bezoek waard.

Zicht op Beynac-et-Cazenac
Zicht op Beynac-et-Cazenac © beynac-et-cazenac.com

2. Beynac-et-Cazenac

Beynac-et-Cazenac is een gemeente in het departement Dordogne dat deel uitmaakt van de regio Nouvelle-Aquitanië in Frankrijk. Het dorp Beynac-et-Cazenac is gebouwd tegen een van de mooiste rotspartijen van het Dordognedal op een plek die al sinds de bronstijd wordt bewoond. Een schitterend dorp met keienstraatjes en een fantastisch uitzicht op de omgeving. De plaats is vooral bekend van het Kasteel van Beynac en het Park Archéologique met reconstructies van huizen uit de late Neolithicum tot de Gallische periode.

Hotel tip in Beynac-et-Cazenac: Hotel du Chateau is een prachtig hotel in een pittoresk gebouw, gelegen in het centrum van het stadje. Vakantiehuizen: Geniet van de prachtige stad en groene omgeving. Bekijk de vakantiehuizen.
Zicht op Castelnaud-la-Chapelle
Zicht op Castelnaud-la-Chapelle © philhaber.com

3. Castelnaud-la-Chapelle

Castelnaud-la-Chapelle is een gemeente in het departement Dordogne dat deel uitmaakt van de regio Nouvelle-Aquitaine. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Sarlat-la-Canéda. Het dorp is een toeristische trekpleister vanwege de fraaie ligging en het kasteel van Castelnaud en Château Des Milandes. Op de terrassen van Castelnaud-la-Chapelle heb je uitzicht op de rivier de Dordogne. De smalle steile straatjes, het uitzonderlijke rijke erfgoed en fraaie uitzicht zijn zeer de moeite waard.

Vakantiehuizen in Castelnaud-la-Chapelle: Geniet van de rivier en het kasteel. Bekijk hier de mooiste vakantiehuizenB&B tip: La Tour de Cause is ene prachtige B&B met zwembad, gelegen in de groene natuur.
Domme Dordogne
Domme © foto: campingmaisonneuve.com

4. Domme

Domme is een gemeente in het departement Dordogne dat deel uitmaakt van de regio Nouvelle-Aquitaine. Het is een oud stadje met een ommuurde vesting en steile straatjes, boven op een berg langs de rivier de Dordogne. Vanwege de ligging heeft Domme de bijnaam ‘Akropolis van de Périgord’. Domme is een van de meest bijzondere vestingstadjes in de Dordogne. Aanraders zijn het uitzicht vanaf de belvedère en de tuin Jardin public du Jubilé.

Zicht op La Roque Gegeac
Zicht op La Roque Gegeac © foto: Jebulon

5. La Roque-Gageac

La Roque-Gageac is een gemeente in het departement Dordogne dat deel uitmaakt van de regio Nouvelle-Aquitaine. De plaats ligt aan de rivier de Dordogne vlak bij Domme, Sarlat-la-Canéda en Beynac-et-Cazenac. La Roque-Gageac is gebouwd tegen een steile rots aan de oever van de rivier de Dordogne. Na een stevige klim  kan je genieten van een prachtig uitzicht over de rivier de Dordogne en de rustige straatjes met de nodige toeristenwinkeltjes.


 © foto:
Zicht op Limeuil © foto: http://redouline.com

6. Limeuil

Limeuil is een gemeente in het departement Dordogne dat deel uitmaakt van de regio Nouvelle-Aquitaine. Limeuil is tegen een steile rots aangebouwd aan de oever van de rivier de Dordogne. Het dorpje was in de 19de eeuw dankzij de handwerknijverheid en binnenscheepvaart een belangrijk economisch centrum. In de straatjes naar de kerk zijn nog overblijfselen te zien van een ver verleden. In de kerk Ëglise Ste-Catherin (14de-15de eeuw) staat een zwarte madonna, de madonna van de binnenvaartschippers.

Dorpsplein van Monpazier
Dorpsplein van Monpazier

7. Monpazier

Monpazier is een gemeente in het departement Dordogne dat onderdeel uitmaakt van de regio regio Nouvelle-Aquitaine. Het dorp is een van de mooiste bastide dorpen in de Périogord en zonder twijfel het best bewaarde middeleeuwse stadje van de Périgord. In Monpazier vind je geen kronkelige straatjes, maar strakke lijnen, een schoolvoorbeeld van een bastide met schaakbordpatroon. Gek genoeg is het een van de kleinste dorpen van Frankrijk niet door Fransen, maar door een Engelse koning gesticht. Een aanrader is de tuin Jardin des Franciscains met panoramisch uitzicht.

Saint-Amand-de-Coly
Saint-Amand-de-Coly © foto: Pymouss

8. Saint-Amand-de-Coly

Saint-Amand-de-Coly is een gemeente in het hart van het departement Dordogne dat onderdeel uitmaakt van de regio Nouvelle-Aquitaine. Het dorp ligt op 20 km van de beroemde stad Sarlat-la-Canéda. Saint-Amand-de-Coly dankt zijn naam aan de kluizenaar Saint-Amand, die in de 6de eeuw de regio evangeliseerde. In 1124 werden een augustijnenabdij en kerk gebouwd bij de grot waar in de 6de eeuw Amandus leefde. Een aanrader is dan ook de Abbaye de St-Amand-de-Coly.

© Foto: verdoyer.fr

9. Saint-Jean-de-Côle

Saint-Jean-de-Côle is een gemeente in het departement Dordogne dat onderdeel uitmaakt van de regio Nouvelle-Aquitaine. Het dorp Saint-Jean-de-Côle is één van de dorpen die het label van Les Plus Beaux Villages de France heeft. Saint-Jean-de-Côle ligt ten noorden van de stad Périgueux en heeft alles wat je verwacht van een mooi authentiek middeleeuws dorp in Frankrijk; een kasteel, een oude kerk, een rivier met een middeleeuwse brug en mooie straatjes met vakwerkhuizen. Aan het plein staan een prachtige kerk, een markthal, een kasteel en enkele huizen. Een aanrader is de kerk Saint-Jean-Baptiste uit de 11de eeuw en ook de middeleeuwse brug draagt in hoge mate bij tot de charmes van het dorp.

Saint-Léon-sur-Vézère Dordogne
Saint-Léon-sur-Vézère © Sarlat.info

10. Saint-Léon-sur-Vézère

Saint-Léon-sur-Vézère is een gemeente in het departement Dordogne dat deel uitmaakt van de regio Nouvelle-Aquitaine. Het dorp ligt op 10 km van Montignac in de Périgord aan de oever van de rivier de Vézère. Het pronkstuk van het dorp is de Romaanse kerk gebouwd op de resten van een Gallo-Romeinse villa. Het is beslist een van de mooiste romaanse kerken van de Périgord. In de zomer wordt een muziekfestival gehouden. De rest van het jaar baadt het dorp in een rustgevende stilte.

Meer nuttige informatie


Over Dirk

Avatar
Dirk is Frankrijk liefhebber en de eigenaar van deze weblog.