Home » Bezienswaardigheden » De 10 mooiste dorpen van de Dordogne

De 10 mooiste dorpen van de Dordogne

Ontdek de 10 mooiste dorpen van de Dordogne

Wat zijn de 10 mooiste dorpen van de Dordogne? Een hele uitdaging om dit in een top-10 vast te leggen, want in de Dordogne heeft elk dorp zijn eigen karakter, unieke ligging en rijke historie. Daarom kan het niet anders dat je na het lezen van deze top-10 nog wel een dorp zult missen. Wandelen door de oude straatjes, een museum bezoek of lunch in een gezellig restaurantje in een van deze plaatsen geven je een goede indruk van het glorieuze verleden.

Leestip! Voor onze inspiratie en reizen naar de Dordogne gebruiken wij De Groene Reisgids 鈥 Dordogne聽van Michelin. De reisgids is te koop bij Bol.com.

1. Belv猫s

Belv猫s is een middeleeuwse ommuurde stad met 7 torens in het departement Dordogne in de P茅rigord Noir dat deel uitmaakt van de regio Nouvelle-Aquitaine in Frankrijk. Belv猫s ligt op een plateau boven het dal van de Nazau in een heuvelachtig landschap met kastanje-, noten- en eikenbossen, op de plek van een voormalig Gallo-Romeins legerkamp. Het oude deel van Belv猫s lijkt op een Toscaans dorp. Het hoogtepunt in Belv猫s is de overdekte markthal van meer dan 500 jaar oud. Ook de prachtige straatjes met oude huizen en de grotwoningen langs de bergwand zijn een bezoek waard.

Afbeelding van Dominique Devroye via Pixabay

2. Beynac-et-Cazenac

Beynac-et-Cazenac is een gemeente in het departement Dordogne dat聽deel uitmaakt van聽de regio聽Nouvelle-Aquitani毛 in Frankrijk. Het dorp Beynac-et-Cazenac is gebouwd tegen een van de mooiste rotspartijen van het Dordognedal op een plek die al sinds de bronstijd wordt bewoond. Een schitterend dorp met keienstraatjes en een fantastisch uitzicht op de omgeving. De plaats is vooral bekend van het Kasteel van Beynac en het Park Arch茅ologique met reconstructies van huizen uit de late聽Neolithicum tot de Gallische periode.

Hotel tip in Beynac-et-Cazenac:聽Hotel du Chateau聽is een prachtig hotel in een pittoresk gebouw, gelegen in het centrum van het stadje.聽Vakantiehuizen:聽Geniet van de prachtige stad en groene omgeving.聽Bekijk de vakantiehuizen.

3. Castelnaud-la-Chapelle

Castelnaud-la-Chapelle is een gemeente in het departement Dordogne聽dat deel uitmaakt van de regio Nouvelle-Aquitaine. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Sarlat-la-Can茅da.聽Het dorp is een toeristische trekpleister vanwege de fraaie ligging en het kasteel van Castelnaud en Ch芒teau Des Milandes. Op de terrassen van Castelnaud-la-Chapelle heb je uitzicht op de rivier de Dordogne. De smalle steile straatjes, het uitzonderlijke rijke erfgoed en fraaie uitzicht zijn zeer de moeite waard.

Vakantiehuizen in Castelnaud-la-Chapelle:聽Geniet van de rivier en het kasteel.聽Bekijk hier de mooiste vakantiehuizen.聽B&B tip:聽La Tour de Cause聽is ene prachtige B&B met zwembad, gelegen in de groene natuur.

4. Domme

Domme is een gemeente in het departement Dordogne dat deel uitmaakt van de regio Nouvelle-Aquitaine. Het is een oud stadje met een ommuurde vesting en steile straatjes, boven op een berg langs de rivier de Dordogne. Vanwege de ligging heeft Domme de bijnaam ‘Akropolis van de P茅rigord’. Domme is een van de meest bijzondere vestingstadjes in de Dordogne. Aanraders zijn het uitzicht vanaf de belved猫re en de tuin Jardin public du Jubil茅.

5. La Roque-Gageac

La Roque-Gageac is een gemeente in het departement Dordogne dat deel uitmaakt van de regio Nouvelle-Aquitaine. De plaats ligt aan de rivier de Dordogne vlak bij Domme, Sarlat-la-Can茅da en Beynac-et-Cazenac. La Roque-Gageac is gebouwd tegen een steile rots aan de oever van de rivier de Dordogne. Na een stevige klim  kan je genieten van een prachtig uitzicht over de rivier de Dordogne en de rustige straatjes met de nodige toeristenwinkeltjes.

6. Limeuil

Limeuil is een gemeente in het departement Dordogne dat deel uitmaakt van de regio Nouvelle-Aquitaine. Limeuil is tegen een steile rots aangebouwd aan de oever van de rivier de Dordogne. Het dorpje was in de 19de eeuw dankzij de handwerknijverheid en binnenscheepvaart een belangrijk economisch centrum. In de straatjes naar de kerk zijn nog overblijfselen te zien van een ver verleden. In de kerk 脣glise Ste-Catherin (14de-15de eeuw) staat een zwarte madonna, de madonna van de binnenvaartschippers.

7. Monpazier

Monpazier is een gemeente in het聽departement Dordogne聽dat onderdeel uitmaakt van de regio regio Nouvelle-Aquitaine. Het dorp is een van de mooiste bastide dorpen in de P茅rigord聽en zonder twijfel het best bewaarde middeleeuwse stadje van de P茅rigord. In Monpazier vind je geen kronkelige straatjes, maar strakke lijnen, een schoolvoorbeeld van een bastide met schaakbordpatroon.聽Gek genoeg is het een van de kleinste dorpen van Frankrijk niet door Fransen, maar door聽een Engelse koning gesticht. Een aanrader is de tuin Jardin des Franciscains met panoramisch uitzicht.

8. Saint-Amand-de-Coly

Saint-Amand-de-Coly is een gemeente in het hart van het departement Dordogne dat onderdeel uitmaakt van de regio Nouvelle-Aquitaine. Het dorp ligt op 20 km van de beroemde stad Sarlat-la-Can茅da. Saint-Amand-de-Coly dankt zijn naam aan de kluizenaar Saint-Amand, die in de 6de eeuw de regio evangeliseerde. In 1124 werden een augustijnenabdij en kerk gebouwd bij de grot waar in de 6de eeuw Amandus leefde. Een aanrader is dan ook de Abbaye de St-Amand-de-Coly.

9. Saint-Jean-de-C么le

Saint-Jean-de-C么le is een gemeente in het departement Dordogne dat onderdeel uitmaakt van de regio Nouvelle-Aquitaine. Het dorp Saint-Jean-de-C么le is 茅茅n van de dorpen die het label van Les Plus Beaux Villages de France heeft. Saint-Jean-de-C么le ligt ten noorden van de stad P茅rigueux en heeft alles wat je verwacht van een mooi authentiek middeleeuws dorp in Frankrijk; een kasteel, een oude kerk, een rivier met een middeleeuwse brug en mooie straatjes met vakwerkhuizen. Aan het plein staan een prachtige kerk, een markthal, een kasteel en enkele huizen. Een aanrader is de kerk Saint-Jean-Baptiste uit de 11de eeuw en ook de middeleeuwse brug draagt in hoge mate bij tot de charmes van het dorp.

10. Saint-L茅on-sur-V茅z猫re

Saint-L茅on-sur-V茅z猫re is een gemeente in het departement Dordogne dat deel uitmaakt van de regio Nouvelle-Aquitaine. Het dorp ligt op 10 km van Montignac in de P茅rigord aan de oever van de rivier de V茅z猫re. Het pronkstuk van het dorp is de Romaanse kerk gebouwd op de resten van een Gallo-Romeinse villa. Het is beslist een van de mooiste romaanse kerken van de P茅rigord. In de zomer wordt een muziekfestival gehouden. De rest van het jaar baadt het dorp in een rustgevende stilte.

Meer nuttige informatie

Over Dirk

Avatar
Sinds mijn jeugd kom ik al met veel plezier in Frankrijk. Met mijn ouders en twee zusjes gingen wij in de jaren tachtig en negentig vooral naar Bretagne en de eilanden voor de westkust. Alles ging mee, schepnetten, onze twee honden en opblaasboot. Eind jaren negentig kwam er een vakantiehuis in Normandi毛. En van daaruit heb ik steeds meer delen van Frankrijk ontdekt. Nu ik getrouwd ben en vader van een dochter is Frankrijk voor mij nog steeds het nummer 1 vakantieland. Gelukkig is mijn vrouw minder Francofiel dan ik en daarom gaan wij ook geregeld naar andere mooie plekjes in Europa en daarbuiten. Op Zininfrankrijk.nl schrijf ik over alle mooie plekjes waar ik ooit ben geweest of graag naar toe wil om samen met mijn gezin nog veel meer nieuwe herinneringen te maken!

Bekijk ook

10 Prachtige bezienswaardigheden in de Savoie

De Savoie is een mooi departement met grote natuurparken, mooie steden en grote meren. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van de Savoie.